Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE AKT X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

The Lone Gunmen (kompletní shrnutí seriálu)

The Lone Gunmen není označení jen pro tři svérázné chlapíky, kteří ve světě Akt X Mulderovi vždy věrně sloužili a pomáhali. The Lone Gunmen byl totiž i samostatný seriál, který Chris Carter vytvořil v roce 2001 a který se bohužel brzy po svém uvedení dočkal hořkého konce. (Mimochodem, když už si tu hrajeme s pojmy, tak narazit můžete také na název The Lone Gunman, tedy Osamělý střelec, což jsou noviny, které tato tříčlenná skupinka vydávala.)

Postavy Osamělých střelců se v Aktech X poprvé objevily již v epizodě E.B.E. z první série. Postavičky samotné nevznikli v hlavě Chrise Cartera, ale jeho spolupracovníků Glena Morgana a Jamese Wonga. V následujícím osmi letech se Gunmeni stali nedílnou součástí seriálu a takřka pravidelnými hosty v každé mytologické epizodě, včetně epizod z osmé a deváté série. Právě v této době, v letech 2000 a 2001, kdy divácká úspěšnost Akt X začala poprvé výrazně pokulhávat a seriálu několikrát hrozilo dokonce ukončení, dostal Chris Carter od televizní společnosti Fox prostředky k natočení samostatného seriálu o Osamělých střelcích. Akta X na konci osmé řady potřebovala nějakým radikálnějším způsobem osvěžit, ovšem je otázkou, zda přijít v této době s úplně novým seriálem, který navíc tvůrčí tým Akt X rozmělní, bylo tím nejlepším řešením. V podstatě se jednalo o dosti odvážnou sázku – buď se Osamělým střelcům ve vlastním seriálu bude dařit a Akta X to nakopne, nebo se zhroutí úplně všechno. Bohužel pro nás, fanoušky a diváky, pouhý rok a čtvrt po uvedení první epizody The Lone Gunmen už neexistoval ani jeden z těchto dvou seriálů. Co přesně se stalo a jak konkrétně seriál Osamělých střelců vypadal, to vše si povíme na následujících řádcích, samozřejmě s bohatou obrazovou přílohou, kterou jsem pro vás vytvořil.

the_lone_gunmen_000_small.jpg

Seriál The Lone Gunmen je spin-offem Akt X. Ve světě televize je takto označován seriál, který si bere charaktery či jiné prvky z nějakého dalšího seriálu, jenž je tímto způsobem s nově vzniklým titulem spřízněn. V případě The Lone Gunmen tu máme tři hlavní postavy, které jsme vídaly v Aktech X, přičemž zde krom toho najdeme celou řadu humorných prvků, které se v minulosti staly taktéž nedílnou součástí Akt X (nebo lépe řečeno epizod, ve kterých se právě Osamělí střelci vyskytli). O vytvoření samostatného seriálu o Osamělých střelcích začal Chris Carter poprvé uvažovat v lednu 2000 (článek na serveru scifi.com). Na rozdíl od Akt X a Millennia se však Chris Carter nestal jediným tvůrcem (producentem) nového seriálu. V kolonce Created by u každé epizody tak můžeme narazit na jména režisérů a scénáristů Vince Gilligana, Franka Spotnitze a Johna Shibana, která již všichni důvěrně známe z Akt X. Na jaře 2000, když byla rozpačitá sedmá série Akt X v plném proudu, již probíhaly první přípravy. Zatímco Akta X se od podzimu 1998 (od šesté série) natáčela ve slunném Los Angeles, natáčení Osamělých střelců probíhalo tam, kde Akta X původně vznikla – ve Vancouveru v kanadské provincii Britská Kolumbie. Některé scény tomu ostatně odpovídají (například epizoda Diagnosis: Jimmy nás přivádí na zasněžené americko-kanadské hranice). O návratu Chrise Cartera „domů“ se více rozepsali na stránkách x-files.gr, kde si můžete přečíst článek nazvaný The man who created The X-Files is coming back to Vancouver.

the_lone_gunmen_001.jpg the_lone_gunmen_002.jpg the_lone_gunmen_003.jpg the_lone_gunmen_004.jpg the_lone_gunmen_005.jpg the_lone_gunmen_006.jpg the_lone_gunmen_007.jpg the_lone_gunmen_008.jpg

NÁZEV EPIZODY (ANGLICKÉ TITULKY) PREMIÉRA V USA DETAILY EPIZODY
1×01 Pilot 04.03.2001 zobrazit detaily
1×02 Bond, Jimmy Bond 11.03.2001 zobrazit detaily
1×03 Eine Kleine Frohike 16.03.2001 zobrazit detaily
1×04 Like Water for Octane 18.03.2001 zobrazit detaily
1×05 Three Men and a Smoking Diaper 23.03.2001 zobrazit detaily
1×06 Madam, I'm Adam 30.03.2001 zobrazit detaily
1×07 Planet of the Frohikes: A Short History of My Demeaning Activity 06.04.2001 zobrazit detaily
1×08 Maximum Byers 13.04.2001 zobrazit detaily
1×09 Diagnosis: Jimmy 20.04.2001 zobrazit detaily
1×10 Tango de los Pistoleros 27.04.2001 zobrazit detaily
1×11 The Lying Game 04.05.2001 zobrazit detaily
1×12 All About Yves 11.05.2001 zobrazit detaily
1×13 The Cap'n Toby Show Nevysíláno zobrazit detaily

Anglické titulky ke všem epizodám stahujte zde, za jejich poskytnutí děkuji Markovi.

Pilotní epizoda byla vysílána poněkud netradičně v neděli 4. března 2001. Osamělí střelci tak na stanici Fox nahradili Akta X v jejich nedělním vysílacím čase. Na scénu se však dostavili v přestávce osmé série Akt X, která trvala od 25. února 2001 (odvysílání epizody This is Not Happening) do dubna 2001. Hned po své třetí epizodě seriál získal jiný čas, konkrétně v pátek večer – první takto vysílaná epizoda byla Eine Kleine Frohike.

Ptáte se, o co vlastně v seriálu jde? V praxi se jedná o pokračování toho, co jsme běžně vídali v Aktech X. Střelci jsou stále těmi potrhlými hackery, kteří na vlastní pěst vyšetřují podezřelé korporace či konspirace uvnitř americké vlády, používající při svých misích minibus značky Volkswagen ze 70. let. Děj jejich vlastního seriálu je však podstatně odlehčenější, než byl v epizodách Akt X, v nichž Střelci účinkovali (jmenujme Kill Switch či En Ami). Akta X nám nabídla všehovšudy jen jednu epizodu, která dle mého názoru splňuje atributy i atmosféru jejich vlastního seriálu – jedná se o díl Three of a Kind z konce šesté série, kde jsme se se Střelci vypravili na divokou jízdu do Las Vegas. Pokud se vám líbil tento díl, zachutná vám celý seriál.

Hlavními postavami seriálu jsou Melvin Frohike, John Fitzgerald Byers a Richard Langly. Nově se však tito tři pánové dočkávají nového parťáka, kterým je Jimmy Bond, roztržitý mládenec někdy označovaný jako čtvrtý Střelec. Při společných dobrodružstvích je doprovází ještě Yves Adele Harlowová, tajemná kráska, která původně pro Střelce byla konkurentkou. Její přezdívka je anagramem pro jméno Lee Harvey Oswald, který byl obviněn z atentátu na prezidenta Kennedyho. V epizodě Jump the Shark z deváté série Akt X jsme se dozvěděli, že tato tajemná žena se ve skutečnosti jmenuje Lois Runce. Yves v seriálu ztvárnila britská herečka Zuleikha Robinsonová, která své postavě dodala půvab a eleganci. V malinkých rolích se v seriálu The Lone Gunmen objevily i stálice z Akt X, např. v epizodě The Lying Game exceluje Mitch Pileggi, kterého známe jako asistenta ředitele FBI Waltera Skinnera. Hned v následujícím dílu, v závěrečné epizodě All About Yves, se objevuje Michael McKean, který hrál Morrise Fletchera v epizodách Dreamland v šesté sérii Akt X. Ve stejné epizodě se na několik okamžiků mihne i David Duchovny jako Fox Mulder, i když herec původně podobnou roličku kategoricky odmítal.

the_lone_gunmen_010.jpg the_lone_gunmen_011.jpg the_lone_gunmen_012.jpg the_lone_gunmen_013.jpg the_lone_gunmen_014.jpg the_lone_gunmen_015.jpg the_lone_gunmen_016.jpg the_lone_gunmen_017.jpg

Kvalita epizod The Lone Gunmen je velmi kolísavá – od skutečně povedených příběhů, u kterých se od srdce zasmějete, až po naprosté propadáky a bizarnosti. Ocenit musím především komediální herecké výkony některých představitelů, které jsou čas od času opravdu dobré. Stejně tak Osamělí střelci ve svém seriálu nabízejí zajímavé zápletky, týkající se terorismu, armády či moderních a bezpečnostních technologií. Je to opět ten klasický mix žánrů, který tvůrci okolo Chrise Cartera tak skvěle předvedli v Aktech X. Prorocky pak působí závěr pilotní epizody, ve které hrozí srážka dopravního letadla s budovami Světového obchodního centra. Scéna, z níž si můžete prohlédnout obrazový materiál, byla vysílána v březnu 2001, tedy půl roku před teroristickými útoky v New Yorku.

Celkově je obtížné doporučit tento seriál nějaké konkrétní sortě diváků. Řeknu jen tolik, že pokud máte Langlyho, Byerse a Frohika rádi, pak si nedovedu představit, že vás jejich vlastní seriál nepotěší. I přes obstojná hodnocení ze strany kritiky a nadšené reakce skalních fanoušků byla sledovanost již od pilotní epizody nepřesvědčivá a s dalšími týdny šla ještě dolů. Fandovský web lonegunmen.fur­vect.com uváděl, že nad 10 milionů diváků se v premiérovém vysílání dostala jen pilotní epizoda, jejíž očekávání byla přitom obrovská. Ač se tvůrci snažili a každý další týden šli na diváky s novým příběhem a originální zápletkou, ve výsledku to ničemu nepomohlo a seriál byl krátce po svém uvedení zrušen stanicí Fox. Poslední epizoda All About Yves byla vysílána 11. května 2001, tedy teprve tři měsíce po pilotním filmu. Následující epizoda, The Cap'n Toby Show, jejíž vysílání bylo plánováno na 1. června 2001, se nakonec na obrazovky vůbec nedostala a své místo našla až na DVD, které vyšlo až v roce 2005 (viz níže).

the_lone_gunmen_019.jpg the_lone_gunmen_020.jpg the_lone_gunmen_021.jpg the_lone_gunmen_022.jpg the_lone_gunmen_023.jpg the_lone_gunmen_024.jpg the_lone_gunmen_018.jpg the_lone_gunmen_009.jpg

Protože Chris Carter nestihl seriál The Lone Gunmen v „poslední“ epizodě All about Yves kompletně uzavřít, regulérním zakončením seriálu se stala epizoda Jump the Shark z deváté série Akt X. Právě zde jsme se dozvěděli, jak to se Střelci nakonec dopadlo. Pokud to nechcete vědět, tak nečtěte dál a přeskočte k následujícímu odstavci. Všichni tři Osamělí střelci zemřeli na jaře 2002, když se rozhodli zůstat v uzavřené místnosti se smrtícím plynem, aby tak jedu zabránili uniknout mezi veřejnost. Další detaily o seriálu The Lone Gunmen, včetně poděkování od fanoušků, se můžete dočíst na stránkách mooncross.net.

Kompletní seriál na DVD: Všechny epizody seriálu na DVD se ve Spojených státech dostaly do prodeje 29. března 2005 (ve Velké Británii to bylo 31. ledna 2006). DVD set obsahuje všech 13 natočených epizod na třech DVD discích v celkové stopáži 780 minut. Pochopitelně chybí česká lokalizace a epizody si tak můžete pustit jen v anglickém znění s anglickými (případně španělskými) titulky. V případě zájmu objednávejte z britského e-shopu amazon.co.uk.

Tento článek byl zveřejněn 25.5.2009 v 0:00 v kategorii Seriál The Lone Gunmen, Shrnující články.

Komentáře: 13

  1. kultx napsal(a) 25.5.2009 v 20:16

    Bude-li zájem, přibudou recenze některých vybraných epizod.

  2. Smith napsal(a) 25.5.2009 v 20:44

    To by bolo celkom fajn :) Mam rad tento serialik, nie je to ziadna slava, v niektore epizody su uplne mimo, niektore ale naozaj potesia a pozeral som ich s velkym zaujmom. Nakoniec, ved aj tie nevydarene epizody nam ukazuju vesmir Aktov X, nase oblubene postavy atd.. No a ucikovanie Duchovnyho ma velmi milo prekvapilo :)

  3. PetraZelva napsal(a) 25.5.2009 v 23:05

    Hele, existujou CZ titulky? Bo jsem si říkala, že bych se do nich klidně pustila.. Stáhla jsem si ten seriálek nedávno, ještě jsem teda nestihla zkouknout, ale po zkouškovým bych se do toho vrhla…

  4. kultx napsal(a) 25.5.2009 v 23:43

    PetraZelva: Ty neexistujou, celkem pravidelně se dívám na titulky.com, titulkykseria­lum.net i serialzone.cz a nikde nejsou k mání. Vím to docela s jistotou, protože od roku 2005 se mi ozvalo už víc jak 100 lidí (bez přehánění) a všichni se ptali na jediné: zda jsou cz titule k seriálu The Lone Gunmen :)

    Takže pokud se do toho nakonec opravdu pustíš, máš mou absolutní podporu a slibuju, že každým novým přeloženým titulkám budu věnovat novou aktualitu ;)

    Ale záleží na tobě. Už s tím kompletním překladem Bleak House (který zde uvedu do dvou dnů) jsi udělala skvělou práci.

  5. PetraZelva napsal(a) 26.5.2009 v 8:11

    No mně to překládání titulků docela chytlo, takže výhledově bych se do toho ráda pustila. Vidím to na prázdniny, až mi z té práce půjde hlava kolem ;)

  6. luca napsal(a) 26.5.2009 v 15:55

    Tak nevím, v seriálu (myšleno Akta X) jsem měla Osamělé střelce moc ráda, ale tohle mě vůbec neláká. Mám z toho pocit nastavované kašičky.

    Každopádně se moc těším na Bleak House. Budou i epizody ke stažení? :-))

  7. PetraZelva napsal(a) 27.5.2009 v 0:27

    luca: napiš mi kdyžtak SZ a domluvíme se..

  8. Marek napsal(a) 29.5.2009 v 22:49

    kultx:
    zase ti poštu odo mňa hodilo do spamového koša? Lebo chýbajúce titulky som už poslal…

  9. kultx napsal(a) 8.6.2009 v 15:32

    Marek: Díky, už jsem to doplnil.

    Pro všechny ostatní: Marek poslal balík všech anglických titulků k seriálu, včetně těch pro šestou a sedmou epizodu, které doposud chyběly: stahujte zde

  10. KatherineAnna napsal(a) 24.6.2010 v 22:13

    ahoj, chci se zeptat, jaká je současná situace s českýma titulkama? překládá/přeložil to někdo?? :) pokud ne, nabídla bych se…

  11. PetraZelva napsal(a) 26.7.2010 v 22:30

    KatherineAnna: Překládám…

  12. kultx napsal(a) 26.7.2010 v 22:38

    PetraZelva: Perfektní zpráva, díky :) Pak dej určitě vědět mailem, uděláme velkou aktualitu.

  13. captain napsal(a) 20.4.2015 v 13:07

    S odstupem casu hodnotim Strelce velmi pozitivne a jejich osud si vysvetluji tak, ze vlastne oni odhalili skutecnou konspiraci napr. 11. zari, coz se konspiratorum nemohlo hodit do kramu a jejich osud taky byl speceten. S tim co dnes vime prave napr. o 9/11 je jasne, ze Ch. Carter musel byt v r. 2000–2001 jasnovidec anebo vedel, co my ne!

Řekněte nám svůj názor!