Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE AKT X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9.

9×15 Jump the Shark (recenze)

předcházející epizoda 9×12 Scary Monsters | následující epizoda 9×17 William

režie Cliff Bole | scénář Vince Gilligan, John Shiban, Frank Spotnitz | premiéra v USA 21.04.2002 | v ČR není | český název A svět osaměl | hodnocení 60% další názory zde 

Fanatický terorista a imunolog v jedné osobě se rozhodne rozšířit mezi lidi smrtící virus. Do svého těla a těla svého spolupracovníka umístí schránku ze žraločí chrupavky, která tento vir obsahuje a v určitou přesně danou chvíli ho také vypustí. Jistá Yves, spolubojovnice Osamělých střelců, onoho vědce zabije a pustí se do pátrání po druhém teroristovi. V jeho zneškodnění jí ale zabrání právě Osamělí střelci, kteří pro které jde o starou známou, po níž už rok bezvýsledně pátrají. Nakonec se zjistí, že muž, kterého Yves pronásledovala, byl beztak jen návnada. Skutečnou chodící bombu Střelci objeví až pět minut před rozšířením viru a nezbude jim, než se pro záchranu tisíců sami obětovat.

jump_the_shark_a.jpg jump_the_shark_c.jpg jump_the_shark_b.jpg

Na samém začátku bych se chtěl vyznat z lásky k Osamělým střelcům. Tuhle bandu výstředních týpků miluji už od první série Akt X a trochu paradoxně jsou to právě oni, kvůli komu bych epizodu 9×15 Jump the Shark nejraději oznámkoval tím nejnižším možným hodnocením. Proč, k tomu se ovšem dostanu až na konci recenze. Abychom lépe pochopili, o co vlastně v epizodě Jump the Shark jde, měli bychom nejprve zhlédnout kompletní seriál The Lone Gunmen. Tento televizní projekt vytvořil v roce 2001 Chris Carter společně s několika dalšími producenty, které rovněž známe z práce na Aktech X.

Seriál, který se věnoval osudům Osamělých střelců, Mulderových věrných pomocníků, však nebyl divácky dostatečně úspěšný a studio se jej rozhodlo po pouhých třinácti epizodách zrušit (přičemž třináctý díl nebyl ani odvysílán a dostal se jen na DVD). Nejenže tak společnost Fox přichystala hořké zklamání mnohým skalním příznivcům, ale především vzala Carterovi možnost seriál uzavřít nějakým uspokojivým způsobem. Tato příležitost se však Carterovi naskytla prostřednictvím seriálu Akta X, který se na jaře 2002 již také blížil svému definitivnímu konci. Tvůrce obou zmíněných televizních projektů se tedy rozhodl, že jednu z posledních epizod Akt X obětuje a udělá z ní poslední epizodu seriálu The Lone Gunmen.

To znamená mnohé, především to ale znamená, že diváci, kteří Střelce nesledovali, budou při sledování epizody Jump the Shark přinejmenším dosti zmateni. V příběhu se totiž nesetkáme pouze s Frohikem, Byersem a Langlym, ale také s Jimmy Bondem či Yves Adele Harlowovou. To jsou hlavní postavy seriálu The Lone Gunmen a v Aktech X se nikdy nevyskytovaly. Zatímco Zuleikha Robinsonová (Yves) dala své postavě obrovský půvab a eleganci (a mnohým divákům důvod Osamělé střelce oddaně sledovat), Stephen Snedden (Jimmy) byl naopak jediným důvodem (alespoň pro mě), proč jsem měl se sledováním příhod Osamělých střelců problém. Nevím, kdo v případě tohoto herce podplatil casting, ale Jimmy Bond je jedna z nejhorších (a hlavně nejhůře zahraných) postav, které jsem kdy v televizi či filmu viděl, a sympatičtější, než tento člověk, je snad i Danny Trejo.

Mimochodem, v této epizodě se vrací i postava Morrise Fletchera, kterého si opět s velkou chutí zahrál nestárnoucí Michael McKean. Morris se objevil už i v Aktech X, když se v prvním i druhém díle Dreamland úspěšně pokusil agentu Mulderovi ukrást život. A ano, i v epizodě Jump the Shark byste ho nejraději zabili, ale v dobrém; je-li tedy možné někoho v dobrém zabít… :)

the_lone_gunmen_goodbye_small.jpg

Za scénářem tohoto dílu stojí tři autoři – Vice Gilligan, John Shiban a Frank Spotnitz (v této epizodě se již poněkolikáté v Aktech X objeví jméno John Gillnitz, které je složeno z příjmení tří zmíněných scénáristů). Všichni tři pánové byli u seriálu The Lone Gunmen od samého počátku až do jeho konce, a tak si lepší tvůrce tato epizoda snad ani nemohla přát.

Když jsem na začátku své recenze psal, že mě naštvali Střelci, tak jsem nebyl úplně přesný. V této epizodě mě naštvali především scénáristé, kteří se (po dlouhých debatách, jak později vypověděl Spotnitz) rozhodli Osamělé střelce zabít. Jedny z nejsympatič­tějších postav v celé historii Akt X tak potkal tragický konec, který musí nutně mnohé fanoušky velmi zklamat. Jsem jedním z nich. Nic to ovšem nemění na tom, že závěrečných deset minut je opravdu dojemných a já si poslední dvě scény pouštěl několikrát. Jump the Shark je nakonec velmi rozporuplný kousek – pokud na něj budete nahlížet jako na pokračování seriálu The Lone Gunmen, budete velmi spokojeni. Pokud budete čekat cokoliv jiného, tak se vám to líbit opravdu nebude.

Tento článek byl zveřejněn 6.8.2008 v 0:00 v kategorii Recenze epizod, Seriál The Lone Gunmen.

Komentáře: 16

  1. Luki8701 napsal(a) 6.8.2008 v 0:18

    Tady plně souhlasím s recenzí :-)

  2. kultx napsal(a) 6.8.2008 v 0:21

    Luki: Super, to je pozitivní :)

    Btw, zapomněl jsem v té recenzi dodat, že toho Bonda měli na konci epizody popravit. Pak by ten smutnej konec smíchali s něčím aspoň trochu veselejším :)

  3. Luki8701 napsal(a) 6.8.2008 v 0:29

    kultx@ Scullyová ho mohla na konci na pohřbu alespoň profackovat :-)).

  4. kultx napsal(a) 6.8.2008 v 0:29

    Btw, v textu jsem zapomněl pochválit českého překladatele, který epizodu nepojmenoval např. „Přeskoč žraloka“, což by bylo těžce dementní (jakkoliv je ten originální „Jump the Shark“ skvěle vybraný).

    Název „A svět osaměl“ je podle mě super ;-)

  5. Luki8701 napsal(a) 6.8.2008 v 0:49

    Počkat cože? Monž teď blouzním ale na DVD se to jako „Přeskoč Žraloka“ jmenuje ne? Nebo to měla být nějaký sarkastická nuance kterou jsem jako obvykle nepobral? :D

  6. kultx napsal(a) 6.8.2008 v 0:57

    Luki: No jo, fakt že máš pravdu, na DVD se to jmenuje „Přeskoč žraloka“ … Fuj :) Ale v těch anotacích, které tehdy psal sharpshark pro TV Prima, se to jmenovalo „A svět osaměl“, tak kdoví, proč tomu tak bylo…

  7. nabaa napsal(a) 6.8.2008 v 9:05

    Morrise Fletchera nesnáším od Dreamlandu a jakkoliv Střelce miluju (ti chlápci jsou prostě k nezaplacení :oD), tak „jejich“ epizody taky nepatří k mým favoritům. I přesto mám Jump the shark hodně ráda. Samozřejmě hlavně kvůli tklivě hrdinskému konci a úžasně napsané scéně na hřbitově. Ta snad musí hnout i se Supervojákem.:o)

  8. chrz napsal(a) 6.8.2008 v 19:17

    Možná stálo za to pro ty kteří nevědí dodat, co to „jump the shark“ znamená. http://jumptheshark.com

  9. Lukáš Kuča napsal(a) 6.8.2008 v 22:20

    Opravdu dost dobrá epizoda, i když konce Osamělých střelců jsem taky dost želel. Už kvůli tomu pocitu, že se z Akt X vytrácí další staří známí. 80%
    (To finále opravdu působí jako úmyslná programová likvidace seriálových postav, naprosto by nebylo nutné, aby za těmi bezpečnostními dveřmi zařvali všichni tři.)

  10. KayTee napsal(a) 8.8.2008 v 13:14

    Seriál The Lone Gunmen neznám, ale epizoda se mi i přesto líbila. Jen mi nešlo do hlavy, proč se tak lehce vzdali života.. proč tam zůstali všichni tři (I když.. tři těla, jedna duše). Ale proč se nepokusili utéct, když se zavírali vzduchotěsné dveře?
    Líbila se mi scéna na pohřbu a Scullyové – Tak moc pro mě znamenali. Nevím, jestli to vůbec věděli…

  11. Slucy napsal(a) 11.8.2008 v 14:08

    Děj epizody moc nechápu, protože neznám seriál The Lone Gunmen, ale smrt střelců mnou samozřejmě otřásla…a Morrise Fletchera fakt miluju ! ☺☺ 80%

  12. X_Files_Fan napsal(a) 13.8.2010 v 2:17

    V tejto epizóde mi ale naozaj chýbal Mulder. Nebola to zlá epizóda, ale úplne inak by to vyzeralo, ak by bola zasadená do „starých“ Aktov X, teda s Mulderom a Scullyovou. Chýbala tomu akčnosť a dynamika, aj keď, na druhej strane, tie úvahovejšie časti zasa poslúžili ako dôstojný epilóg Osamelých strelcov. Deviatu sériu mám rada, Doggetta a Reyesovú tiež, ale sem sa mi naozaj, naozaj nehodili. Stačila mi tá scéna, keď prišli vypočúvať Fletchera a on im povedal: Pracoval som v Groom Lake v Nevade. Pri tých slovách sa v mojich očiach objavili iskričky… Mulderovo celoživotné hľadanie pravdy… A oni – žiadna reakcia. Vtedy som si povedala, že Akty X sú už o niečom úplne inom a je aj celkom dobré, že sa končia…

  13. X-tArGeT napsal(a) 27.8.2010 v 9:30

    Presne ako pises aj ty, aj mne tam chybala dynamika a spad a hlavne bez Muldera to bolo cele take vlazne a tiez suhlasim s nazorom ze ide o rychlu likvidaciu postav za kratky cas v com nevidim az taky zmysel. Stacilo ak by zomrel iba jeden z Osamelych strelcov a bolo by… Ich sila bola v tom ze fungovali ako celok tymto by sa to narusilo a nikdy by uz neboli ako kedysi. Neviem preco si Chris mysli ze musia vsetci zomriet aby sa uz nikdy do buducna nedalo pripadne pokracovat… Ved aj druhy film Akt X je toho prikladom, jediny kto tam bol zo starej zostavy bol Skinner a preto aj podla mna skoncil film totalnym neuspechom. Ja by som dal tejto epizode 40%, bohuzial :-(

  14. novoten napsal(a) 23.9.2012 v 2:51

    S čerstvě nakoukanými komplet Lone Gunmen epizoda funguje jako dokonalé finále. Narozdíl od většiny diváků jsem si na Jimmyho během seriálu stačil zvyknout a dokonce si ho i zamilovat, takže jeho pokus o zvednutí dveří na konci mě málem rozplakal. Konečně jsme se tak dočkali něčeho víc o Yves/Lois, ale ten konec..ten zkrátka bolí. Symbolika je to úžasná a dojemná, ale tihle tři si to zkrátka nezasloužili.

  15. captain napsal(a) 26.4.2015 v 14:43

    Krasne sbohem s The Lone Gunman. Meli jsme je radi. Taky proto, ze to dokazali. Kdyz prisel jejich cas, dali sami sebe za druhe. V pravde Velikonocni obet. Nebudou zapomenuti! Ps. Fletcher se me pred tim libil, ale tady mi ta jeho ironie nesedla.

  16. Alienbird napsal(a) 13.11.2015 v 18:32

    Za mě bohužel nejbídnější epizoda nejen 9.řady. Neznám seriál o Střelcích, kteří jsou v aktech tak kouzelní, a teď ani nevím, zda najdu odvahu ho shlédnout. :(

Řekněte nám svůj názor!