Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE AKT X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

2×02 The Host (recenze)

režie Daniel Sackheim | scénář Chris Carter | premiéra v USA 23.09.1994 | v ČR 13.01.1997 | český název Hostitel | hodnocení 100% další názory zde

Fox Mulder již s agentkou Scullyovou na Aktech X nepracuje. Zástupce ředitele FBI Skinner tak osamělého agenta pošle do New Jersey, aby zde vyšetřil smrt technika, který pracoval v místních kanalizacích. Na první pohled rutinní případ se změní v Akta X, když v blízkosti místa činu Mulder objeví nebezpečného genetického mutanta.

the_host_a.jpg the_host_b.jpg the_host_c.jpg

Říká se, že každý den zmizí z povrchu zemského tři živočišné druhy. Ale kdo ví, kolik jich vzniká nových,“ pokládá řečnickou otázku Mulder v závěru epizody 2×02 The Host. Tvůrci nám na tuto otázku odpoví po svém. Nikdo se asi nebude moc divit skutečnosti, že při zrodu této epizody se pořádně zapotily především ruce maskérů, které vytvořily možná tu nejpamátnější příšeru, kterou jsme kdy v seriálu potkali. Odporné motolici s lidskou podobou jsme se již věnovali v článku Flukemana má každý rád, což je jméno, které se v souvislosti s tímto mutantem vžilo asi nejvíce.

Epizoda The Host je však populární z mnohem více důvodů, než jen díky proslulému monster of the week. Po epizodách The Jersey Devil, Space, Young at Heart, Miracle Man a Darkness Falls je to další nemytologický kousek scénáristy a duchovního otce Akt X Chrise Cartera. Carterova role je tentokrát opodstatněná víc než kdy jindy. The Host nám totiž představuje zbrusu novou postavu, která v pozdějších dvou letech sehraje stěžejní mytologickou roli. Řeč není o nikom menším, než o Panu X (v originále označován jednoduše jako X), Mulderově druhém informátorovi.

Pan X, který přichází na scénu jen velmi krátce po smrti prvního informátora Muže z Pentagonu, se v této epizodě sice neobjeví, uslyšíme však jeho hlas, když Muldera po telefonu ujistí, že „má v FBI přítele“. The Host nabízí celou řadu památných scén, troufám si však tvrdit, že Mulderův první telefonní hovor s Panem X je v této epizodě tím nejdůležitějším, alespoň pokud jde o děj následujících epizod. Navíc to celé má nádech pro Akta X velmi typické atmosféry, kdy znovu máme pocit, že Mulder je na cestě k něčemu velkému.

the_host_d.jpg the_host_e.jpg the_host_f.jpg

Když se tvůrci ve svých vzpomínkách vracejí do léta 1994, kdy vznikala právě recenzovaná epizoda, první věc, na kterou si vzpomenou, je vedro a zápach. Většina scén této epizody totiž vznikala v blízkosti (nebo přímo uvnitř) kanalizací, jejichž zápach navíc zvýrazňovalo až třicetistupňové vedro, které toho léta bylo.

Na závěr se nemohu nepozastavit u Mitche Pileggiho, pro kterého je tato epizoda (po dílech Tooms a Little Green Men) teprve třetím ztvárněním Waltera Skinnera. Pileggi si přísného zástupce ředitele FBI zahrál očividně s velkou chutí a představil svou postavu jako věčně znechuceného byrokrata, který má dost své vlastní práce a nemá čas, náladu ani potřebu zabývat se excesy nějakého Muldera. Minimálně do poloviny třetí série (než se stal převážně Mulderovým spojencem) tak Mitch Pileggi předváděl naprosto perfektní herecký výkon, který epizodou The Host teprve startoval.

Přesně před patnácti lety vznikla vynikající epizoda, která v obří mozaice s názvem Akta X tvoří další hrdou součást celé skládačky. Budete-li mít někdy chuť na svižný thriller s tou správnou béčkovou příchutí, pak je tato epizoda jedním ze žhavých kandidátů.

Tento článek byl zveřejněn 21.6.2009 v 0:00 v kategorii Recenze epizod.

Komentáře: 12

  1. x-phile napsal(a) 21.6.2009 v 15:42

    Já bych řekla, že Skinner se stal Mulderovým spojencem už v Little Green Men, když famózně vyrazil Kuřáka z kanceláře :-) Následně to pak potvrdil v Colony/End Game, kdy si to ručně rozdal právě s Panem X.

  2. kultx napsal(a) 21.6.2009 v 15:58

    x-phile: Eh, seš si jistá, že Kuřáka vyrazil už v Little Green Men.......? ;-)

  3. xgirl napsal(a) 21.6.2009 v 19:04

    Klasická „urban legend“ epizoda, která si 100% plně zasluhuje. Mulderovy přehnaně uražené reakce ve stylu „a příštím trestem bude co, mytí záchodů zubním kartáčkem“, Skinda jako ředitel ostrý jako břitva, Scullyová si s chutí zapitvá a nelze zapomenout na „takže vražednou zbraní byla svíčková?“ konverzaci mezi agenty. Krásná vzpomínka na temně laděnou druhou sérii…

  4. in4mator napsal(a) 21.6.2009 v 19:25

    Trochu odvážné, skočit do vody, ve které číhá tak nebezpečné „zvířátko“ :) [70%]

  5. x-phile napsal(a) 21.6.2009 v 21:36

    kultx: A ne snad? „Padejte odsud sakra!“ A Kuřák si akorát zapálil cígo :-)

  6. kultx napsal(a) 21.6.2009 v 21:41

    x-phile: Pořád si nejsem jistej, jestli myslíme tu stejnou scénu, ale Skinner vyhodil Kuřáka ze svýho kanclu až v závěru epizody 3×02 Paper Clip (v pozadí tam stál Albert Hosteen).

    Teď jen jestli myslíš tu samou scénu :)

  7. luca napsal(a) 21.6.2009 v 21:45

    Pěkná recenze nezapomenutelné epizody. Souhlasím se 100%. :-))

  8. luca napsal(a) 21.6.2009 v 21:49

    PS: Taky myslím, že to poprvé bylo v Little Green Men. Kuřák nejprve myslel, že Skinner mluví k Mulderovi, ale pak pochopil, že vyhazuje jeho. :-)) Ale o spojenectví jako takovém bych mluvila až od trilogie Anasazi…

  9. x-phile napsal(a) 21.6.2009 v 21:56

    kultx: Přesně jak to píše luca. To, o čem píšeš ty, nefiguruje Mulder. Pusť si posledních pár minut LGM a uvidíš :-)

  10. kultx napsal(a) 21.6.2009 v 22:40

    No jasně, už vím, už vím! Ale vůbec se mi to v první chvíli nevybavovalo… Takže ano, x-phile měla recht :)

  11. Bilbo napsal(a) 22.6.2009 v 0:47

    „Your time is over and you leave with nothing.“ „Get out!“ – jojo, klasika :-) … Je to vlastně myslím vůbec první scéna, kde je nějaká větší interakce Mulder/Kuřák.

    Ale jsem asi trošku OT, když recenzovanou epizodou je The Host.

  12. ZERO napsal(a) 1.9.2009 v 16:06

    tak u téhle epizody my až lezl mráz po zádech, jedna z nejlepších epizod

Řekněte nám svůj názor!