Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE AKT X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9.

8×05 Roadrunners (recenze)

předcházející epizoda 8×04 Patience | následující epizoda 8×06 Invocation 

režie Rod Hardy | scénář Vince Gilligan | premiéra v USA 26.11.2000 | v ČR 03.03.2008 | český název Poustevníci | hodnocení 100% další názory zde

Scullyová obchází svého nového partnera a vydává se na vlastní pěst řešit případ brutální vraždy na odlehlé místo kdesi v poušti ve státě Utah. Podle otisků stop se zdá, že pachatelů mohlo být víc. Scullyová přichází do nejbližšího města od místa činu, které by se dalo považovat za poslední výspu civilizace – mobilní operátoři zde nemají pokrytí, nikdo nemá auto a pevná linka zrovna nefunguje. Je tedy obtížné zavolat pomoc muži, kterým zmítají křeče a má v zádech neznámého cizopasného tvora. A ještě horší je, že nemůže zavolat pomoc ani pro sebe, když ten cizí tvor potřebuje nového hostitele…

roadrunners_a.jpg roadrunners_b.jpg roadrunners_c.jpg

Epizoda 8×05 Roadrunners je poctou vynikajícímu americkému thrilleru Bad Day at Black Rock, ve kterém si v roce 1955 zahrála hollywoodská legenda Spencer Tracy. Atmosféru filmu ve svém komentáři na CSFD dobře popsal uživatel Brejlil: „Skvěle vykreslená atmosféra primitivní buranské nenávisti k jinakosti, která propuká pod jakýmikoliv záminkami, a pomalu odhalované tíživé tajemství přikovají diváka do sedadla a do konce ho nepustí.“ Jak jste si nejspíš všimli z anotace o několik řádků výše, epizoda Roadrunners má velmi podobnou zápletku, ačkoliv se samozřejmě v jistých ohledech liší a pan scénárista se v Aktech X tolik nezaměřuje na obyvatele komunity, ale popisuje spíše dusnou atmosféru a odhalení, která postupně vedou k šokujícímu závěru.

Scénáristou této epizody je Vince Gilligan, který už v letech minulých jasně prokázal, že dokáže napsat cokoliv a vždycky je výsledek skvělý (nebo přinejmenším pozoruhodný). Tento člověk totiž dokáže psát příběhy veselé (Small Potatoes, Bad Blood, Dreamland, Je Souhaite), smutné (Paper Hearts, Memento Mori, Emily) i strašidelné (Unruhe, Folie a Deux). A právě recenzovaná Roadrunners je snad tím nejkrystaličtějším představitelem kategorie třetí. A pokud pro vás předcházející Patience neznamenala návrat do dávných časů (tj. do atmosféry první série), tak u Roadrunners se už dočkáte zcela jistě. Jakožto znalcům seriálu Akta X vám tato epizoda připomene snad tu nejslavnější terénní epizodu, která se v tomto seriálu kdy objevila – samozřejmě mluvím o Ice z první série. Nakonec i zdejší hlavní záporná postava se té z epizody Ice v lecčems podobá.

Ale dost už prozrazování dalších detailů. Myslím si, že pouhý fakt, že tento díl velmi silně připomíná zmíněnou legendu první řady, je jeho nejlepší reklamou. Zoufalost a bezmoc vyobrazená v této epizodě (a vlastně i ve většině ostatních z osmé řady) je však o poznání tíživější, než v letech předcházejících, protože Mulder je nyní ztracen a Scullyová je na všechno sama – alespoň to tak tedy na první pohled vypadá. Po jejím boku by totiž velmi rád stál agent Doggett, který si již od epizody Patience (nebo vlastně už od závěru Without) snaží ke Scullyové nalézt cestu. Ta k němu však od začátku přistupuje stejným způsobem, jako mnoho fanoušků Akt X – tedy jako k někomu, kdo má nahradit agenta Muldera.

Doggett však novým Mulderem není a nikdy ani být neměl. Jak v průběhu osmé řady zjistíme, Doggett má paradoxně nahradit agentku Scullyovou, aby se ona mohla posadit na pověstný trůn, opuštěný Mulderem po jeho únosu.

Tento článek byl zveřejněn 3.3.2008 v 0:00 v kategorii Recenze epizod.

Komentáře: 31

  1. kimberly napsal(a) 3.3.2008 v 8:49

    Pre tých, ktorí ste túto epizódu nevideli: rozhodne si nesmiete nechať ujsť! Budete mať pocit, že ste sa presunuli o niekoľko rokov dozadu do starých dobrých Aktov X a to dielov typu Naše mesto, alebo Ruka čo zraňuje a v niektorých momentoch nebudete ani dýchať od rozrušenia. Absolútne súhlasím so 100 percentami v recenzii, je to diel na ktorý budete ešte dlho spomínať.

  2. gilly8 napsal(a) 3.3.2008 v 9:25

    Díky tomuto dílu jsem se zamilovala do 8.série Akt X. Po (pro mě) příšerné 7.řadě to znamenalo návrat k pořádné hororové a tajemné atmosféře. Prostě paráda:-).

  3. Luki8701 napsal(a) 3.3.2008 v 12:33

    O tomhle dílu jsem myslím básnil již dost tak jen dodám hodnocení. 110% :)

  4. deep napsal(a) 3.3.2008 v 12:55

    Tohle je špičkovej díl, ale můj osobní vrchol osmý serie přijde až ve středu. Nevím proč, ale pro Invocation mám strašnou slabost.

  5. peta napsal(a) 3.3.2008 v 21:34

    Už se těším, naposled jsem to viděla asi před 3 nebo 4 roky, kdy dávali Akta na polské televizi. Bylo to opravdu děsivý díl. P.

  6. xgirl napsal(a) 3.3.2008 v 21:51

    ohle je návrat ke starým dobrým monster of the week, namíchaný horor s prvotřídní detektivkou a dramatem. Prostě vynikající epizoda.

  7. Angelitos napsal(a) 3.3.2008 v 22:54

    Waw, tak jak čtu vaše komentáře, tak se nemůžu dočkat ještě víc. Ještě jsem tu epi. neviděla, tak jsem strašně moc zvědavá. Doufám, že potom usnu. Brrrrr :)))

  8. dks napsal(a) 4.3.2008 v 0:20

    hitchcock. jednoznacne maximalna inspiracia jeho poviedkami. zaujimave, predvedcive…

  9. kultx napsal(a) 4.3.2008 v 0:33

    Schválně jsem se kouknul i na českou verzi a opět se mi to moc líbilo. Ale VELMI doporučuji podívat se na tyto epizody osmé série i v originále. Je to něco úplně jiného…

  10. nabaa napsal(a) 4.3.2008 v 6:35

    Musím říct,že spíš než na Doggeta mám trochu problém zvyknout si na nově emocionální Scullyovou. Vždycky byla cool a nad věcí a teď,jak řekl Dogget,vyjíždí na první našlápnutí a sarkasmem a verbálním násilím nešetří.Ne že by to v nastalé situaci bylo překvapivé, jen nezvyklé.Nicméně když je teď „vůdcem smečky“, nemůže se sebou nechat orat a vláčet,že?:oD

  11. peta napsal(a) 4.3.2008 v 8:33

    Tak, když to shrnu, Hitchcock je „hadra“. Výborné vykreslení atmosféry, postupně zjišťujeme, že tady vlastně nic nefunguje a lidi kolem,…
    Jak tu asi bylo řečeno, v 8 se pozornost soustřeďuje na Scullyovou a taky mě trošku překvapila, ta její druhá citlivější stránka. Mulder tu holt chybí, ale i to ještě přidává na celkovém vyznění. Pro mě je to 100% s * . P.

  12. kimberly napsal(a) 4.3.2008 v 8:53

    Milujem Doggetta. Teraz je mi to už jasné.

  13. Angelitos napsal(a) 4.3.2008 v 10:54

    kultx: Vždycky, když se na to dívám v češtině, tak si říkám, jak to asi musí znít v originále. A ten výsledek je pak opravdu o něčem jiném. Ale nikdy není dobré pustit si originál jako první a pak až českou verzi. Myslím, že v takovém případě přijde zklamání :)
    Jinak tenhle díl byl přímo skvělý!!! Vidět Scullyovou zase z jiné pozice. Nadávat teda umí pěkně :). Musím přiznat, že jsem se pěkně zapotila při scéně, kdy do něj dávali toho „cizopasníka“. A ona pořád křičela…„já čekám dítě“…no nechtěla bych vidět, jak jsem se tvářila. Opravdu skvělý díl…A KDE JE SAKRYŠ UŽ TEN MULDY? STAČILO NE?? :D

  14. peta napsal(a) 4.3.2008 v 11:03

    Angelitos : Muldy má ještě čas, musíš si trošku počkat a protrpět vše dobré a špatné se Scullyovou. P.

  15. haci napsal(a) 4.3.2008 v 12:33

    Souhlasím scéna ve stodole a Scully srdceryvně křičící „jsem těhotná!“ – to bylo hustý, připomnělo mi to IRRESISTIBLE i když tady mi tím, že je těhotná přišla zranitelnější. Souhlasím se 100%. (ještě teď mě to bere a celá se třesu)

  16. Luki8701 napsal(a) 4.3.2008 v 19:36

    Angelitos@ no konečně že ses tu ukázala a nezačínej zase s Muldym ten má času dost :D

  17. Angelitos napsal(a) 4.3.2008 v 22:25

    Luki8701 – já myslím, že už to stačilo … mě teda určitě! :D Doggett nedělá tu práci špatně, ale určtě by se hodil lépe někam JINAM!!! :D

  18. nadya napsal(a) 5.3.2008 v 16:08

    To bylo pěkně hustý!!! Chudák Scully, má toho málo na starosti. A toho cizopásnika jak ji tam dávali, brrr, až jsem měla husí kůži, a pak jak řvala ať to vyřízne…Doggett už teda byl podruhé v krátkém čase v nemocnici u ní. / pro mě nejhorší série 4, mám jen 4 díly nahrané./ Těším se na dnešek!!!

  19. Veronika napsal(a) 5.3.2008 v 16:10

    Já vidím, takhle Akta X poprvé a hodně mě baví. Byla bych hrozně ráda, kdyby vymysleli ještě nějaké řady. No když herci májí ještě dost sil na film, tak co tak nová řada. Věřím, že by to řadu nás fanoušků Akt X potěšilo, ne? A jinak se těším na druhý film, ten první byl užasný. A taky bych si ráda koupila ty DVD, ale jejich dost a nejsou nejlevnější.

  20. alka napsal(a) 5.3.2008 v 16:23

    Jupííííí, to bylo skvělý!!! Nemělo to chybu!!!Mrazivé, tajemné, prostě opět staré dobré známé Akta X, Už se těším jak Scully bude zachraňovat jednoho dne Doggetta.To bude síla.Je jen škoda, že se Mulder vrátí do děje celkem brzy.Ne že Muldera nechci zpět, ale trošku přeci jen to mohlo chvíli počkat.Docela jim to chlape a on není tak špatnej…myslím si, že tady tahleto série bude jedna z nejlepších ze všech sérii Akta X.

  21. slucy napsal(a) 5.3.2008 v 18:09

    20%, ABSOLUTNÍ HNUS, to už bylo vážně MOC … A Scully už by vůbec neměla pobíhat v terénu, když je tak zázračně těhotná!!! Ale logicky se tady asi moc neuvažuje :-)

  22. slucy napsal(a) 5.3.2008 v 18:24

    Vy se tady asi dokazete nadchnout pro vsechno :-), co to vubec bylo za cizopasneho hnusaka a kde ho ti pomatenci vzali? Blábol.

  23. k212 napsal(a) 3.4.2008 v 22:54

    Hnus, humus, atmosféra mínus 4 série. No a navíc … první intimní chvilka s Doggettem (ta v nepojízdným autobuse):-D

  24. Dworkin napsal(a) 11.6.2008 v 8:50

    Na Ice je tam parádní odkaz – na té benzinové pumpě je tank s velkým nápisem ICE. Fakt jsem se zasmál. :)

  25. Eleanor napsal(a) 28.1.2009 v 21:44

    Skvělá epizoda. 100% bez debat.

  26. abigail napsal(a) 12.4.2009 v 22:10

    V naprosté většině kladné ohlasy na tuto epizodu mě přesvědčily, abych si ji pustila navzdory tomu, že 8.sérii nemám moc v lásce protože mi chybí Mulder. Musím říct, že i přesto je to výborný díl a začínám jaksi přicházet na chuť Doggetovi i osmičce vůbec.

  27. tomash napsal(a) 30.12.2009 v 2:03

    Doggett je frajer! … paradni dil a Doggett se zacina profilovat jako krute dobrej agent :)

  28. johny napsal(a) 30.3.2010 v 10:15

    Je to výborná epizoda a velmi chválím tu radikální proměnu stylu oproti 7. sérii. Především mě potěšila jako fanouška série Resident Evil protože má úplně stejný styl a propriety jako RE4! Opuštěný zapadákov, vyšetřující policista/ka, buranští vesničané kteří jsou členy zvráceného náboženského kultu a „implementují“ cizopasníka což se nevyhne ani hlavnímu hrdinovi atd… Vše je takřka úplně stejné. Hned je vidět kde brali japonci inspiraci :-)

  29. Jakub napsal(a) 6.3.2011 v 18:30

    Trochu mi to přišlo jako crossover se stargate :DD By mě zajímalo co za Goa'ulda to bylo:) Když se kouknete ve stargate na epizodu SETH – (3.série, 2 epizoda) budete mít jasno:D

  30. Raynee napsal(a) 9.2.2012 v 0:29

    Právě jsem tuhle epku dodívala. No musím říct, že ještě teď sbírám srdce ze stropu a vydejchávám rozbouřenej adrenalín z toho závěru… Zlatý Ice, tam ten červ nebyl tak nechutný a veliký jak tady x_x
    Vrchol nechutnosti, ale to drama na konci je parádní. Ale to nemění nic na tom, že na delší čas netoužím vidět to znovu x_x

  31. Jane napsal(a) 27.8.2013 v 21:35

    Ice mi teda přišlo lepší, tam šlo o atmosféru, jak se všichni podezřívali…tohle bylo spíš nechutný, mám ráda, když jsou díly strašidelné..ale nechutné být nemusí :-/ 100% bych rozhodně nedala!

Řekněte nám svůj názor!