Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE AKT X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9.

8×06 Invocation (recenze)

předcházející epizoda 8×05 Roadrunners | následující epizoda 8×03 Redrum 

režie Richard Compton | scénář David Amann | premiéra v USA 03.12.2000 | v ČR 05.03.2008 | český název Tichá prosba | hodnocení 60% další názory zde

V roce 1990 byl na školním hřišti unesen chlapec. O deset let později se na témže místě objeví zcela v pořádku, aniž by zestárl o minutu. Jenže nemluví. Nepřimějí ho k tomu ani rodiče, ani agent Doggett, ani policejní psychotronička. Jediným vodítkem k vyřešení případu se zdá být mladý delikvent Roland, který se tehdy na místě činu vyskytl a který zná jedno tajemství o čímsi hrobu někde v lese.

invocation_a.jpg invocation_b.jpg invocation_c.jpg

Ačkoliv to není na první pohled patrné, epizoda 8×06 Invocation by mohla být do jisté míry jednou z mytologických epizod osmé a deváté řady. Tento výrok je samozřejmě jednoduše napadnutelný, ale vězte, že případ bizarního zmizení malého chlapce v této epizodě nám dá více otázek, než jsme si možná původně mysleli, že dostaneme. V této epizodě totiž velmi jemně zjišťujeme, že i John Doggett má jistá tajemství z minulosti, která mají určitou mysteriózní příchuť. Více se o tom rozepisovat nebudu, přeci jen se další detaily dozvíme až v epizodách jako je Empedocles osmé či Release z konce deváté série, která je konkrétně Doggettovi věnována celá. Řeknu snad jen to, že celá tato záležitost v jistém ohledu Doggetta spojuje s někým, do koho byste to určitě neřekli – s Mulderem.

tvad_invocation_small.jpg

Chlapec, který před deseti lety zmizel, se vrací zpět – aniž by zestárl o jediný den.

Epizodu Invocation natočil jeden z nejstarších režisérů, kteří se kdy k Aktům X dostali. Richardovi Comptonovi bylo v době natáčení 62 let a do seriálu Akta X se po dvou měsících zapsal ještě jednou, když natočil vynikající akci Medusa. Dále pracoval na mnohých epizodách seriálů jako JAG, Star Trek: The Next Generation, Baywatch, Babylon 5, Sliders či Charmed. Zajímavostí je, že pan Campton, který zemřel minulý rok, byl celoživotním partnerem Veronicy Cartwrightové, která v Aktech X ztvárňovala Cassandru Spenderovou. Scénář k epizodě Invocation napsal David Amann, což je další z tvůrců, kteří do štábu Akt X přišli po stěhování do Los Angeles na začátku šesté série. Svou velkou zmínku si zaslouží i Mark Snow a jeho podmanivá hudba, která sice zní velmi tiše (jako ukolébavka), ale přesto ji nemůžete dostat z hlavy. Invocation je ve výsledku skvělá, mysteriózní podívaná na jeden večer.

Tento článek byl zveřejněn 5.3.2008 v 0:00 v kategorii Recenze epizod.

Komentáře: 15

  1. mrx.friend napsal(a) 5.3.2008 v 11:48

    kultx: v českym názvu si to uprav na „Tichou prosbu“, „Poustevníky“ už jsme tu přece měli… ;-)

  2. kultx napsal(a) 5.3.2008 v 11:54

    mrx.friend: Jj, pravda pravdoucí :). Opraveno.

  3. Luki8701 napsal(a) 5.3.2008 v 15:30

    Pro mne další stovková epizoda, hlavně vynikající hudba stojí za zmínku :)

  4. Angelitos napsal(a) 6.3.2008 v 7:40

    No fujky z té ukolébavky jsem měla teda husí kůži, a z pohledu toho „chlapce“. Děsivé jak šel do pokoje bratra brrrrrr :) Pěkná epizoda :)

  5. kultx napsal(a) 6.3.2008 v 10:59

    Angelitos: Pravda, mně se konkrétně hudba fakt líbila (jak už tu zmiňoval i Luki). Strašně mi to připomínalo ten „snový“ hudební motiv z Noční můry v Elm Street, což je moje srdcovka ;)

  6. Nettiex napsal(a) 6.3.2008 v 13:09

    Fuj, to byl teda pěkně děsivej díl…
    Když jsem se na to dívala, málem jsem občas vyletěla z kůže, zvlášť u tý ukolébavky a jak ten kluk šel k bratrovi…

  7. slucy napsal(a) 11.3.2008 v 18:40

    A kdo toho kluka unesl a kdo zabil ??

  8. sonulle napsal(a) 16.3.2008 v 0:49

    No jak napochodoval s tím nožem k bráchovi  – dost skvělé v ten moment jsem čekala opravdu drasťák. Potom mi všechno pomalu došlo, že to jen varovaní pro bratříčka a pro ostatní. Vrahem byl šamstr, který dojížděl za matkou toho kluka, ktarý vyhrabával to tělo v lese. Skvělý díl a docela strašidelný.

  9. slucy napsal(a) 17.3.2008 v 9:38

    Já myslela, že vrahem byl ten kluk-feťák, když mu šamstr vyhrožoval, že to na něj práskne.

  10. Arte napsal(a) 28.4.2008 v 18:59

    Tam bude nějaký ten zmatek, jakože ten „šamstr“, jak říkáte :), plánoval, že to svede na toho kluka, který za ním celou tu dobu, co byl zavřený, docházel. A pak když umřel… Bral to jako vinu na sebe a šamstr byl tedy v klidu. Tak to beru já :)

  11. krycek.s napsal(a) 13.5.2008 v 12:15

    Pekna epizodka,ale zajimalo by me kde by se dala ta pisnička která hraje na začátku a během epizody sehnat.. je opravdu dobrá..

  12. John Doggett napsal(a) 4.1.2009 v 0:02

    Tento díl by si zasloužil 100%, bez debaty. Už od začátku mě nedchnul a užil sem si ho až do konce. Zakrátka tajemno by se tam dalo krájet…:-)

  13. abigail napsal(a) 13.4.2009 v 22:40

    Moje kupodivu už několikátá výborná epizoda z jinak „zavržené“ osmé série(nějak jí začínám přicházet na chuť:)) Je tam pár náznaků, který jsem nepochopila, třeba „scéna s nožem v posteli mladšího bratra“ – mělo to být varování, že mu hrozí nebezpečí nebo co? Taky jak to bylo s únosem samotným mi není jasný – kluka unesl feťák, ale zabil ho ten druhej chlápek? K čemu měl tedy feťák ten nůž v rukávu?

  14. X_Files_Fan napsal(a) 14.6.2010 v 22:41

    Skvelá epizóda… Aj po treťom zhliadnutí mám z nej ešte stále zimomriavky… A celkom som sa bála, keď som ju pozerala sama. Toto sú „staré dobré“ Akty X, aj keď bez Muldera. U mňa jednoznačne 100%.

  15. Gdfox napsal(a) 21.4.2011 v 21:43

    Já tvé hodnocení občas nechápu. „Invocation je ve výsledku skvělá, mysteriózní podívaná na jeden večer… = 60%“. Dle komentářů i dle mého skromného názoru, to je epizoda za minimálně 80%, ale vzhledem k tomu, že u jiných epizod, které zdaleka nedosahovaly kvalit této, jsi dal klidně 100%, tak myslím, že by si to klidně i tu stovku zasloužilo… ostatně, nebylo by lepší nechat hlasovat čtenáře?

Řekněte nám svůj názor!