Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE SERIÁLU AKTA X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

8×04 Patience (recenze)

předcházející epizoda 8×02 Without | následující epizoda 8×05 Roadrunners 

režie Chris Carter | scénář Chris Carter | premiéra v USA 19.11.2000 | v ČR 28.02.2008 | český název Trpělivost | hodnocení 100%

První společný případ Akt-X přivádí Scullyovou a Doggetta do státu Idaho, kde se po 44 letech znovu objevil podivný netvor, napůl člověk, napůl netopýr, který z nějakého důvodu zabíjí lidi. Vyšetřování ukáže, že mezi nimi je spojitost – všichni přišli do styku s mrtvým tělem manželky lovce, který v roce 1956 ještě s dalšími dvěma lovci už jednoho takového tvora zabil. Tím, jak věci dostávají spád, Doggettovi dochází, že s běžnými vyšetřovacími metodami u Akt-X nepochodí. Scullyová naproti tomu začíná k Doggettovi pomalu ale jistě nacházet cestu.

patience_a.jpg patience_b.jpg patience_c.jpg

Předesílám, že pro epizodu 8×04 Patience mám obrovskou slabost a společně s bravurními kousky Roadrunners a Via Negativa tvoří tato epizoda trojici mých nejoblíbenějších samostatně stojících epizod osmé série. Prvním z důvodů k takovému hodnocení je úžasná nostalgie, která je cítit jednoduše z každé scény. Ta vám dává vzpomenout na první série Akt X, konkrétně na pilotní epizodu. Protože je Patience historicky první případ Akt X, který probíhá zcela bez přispění Muldera, jsou na místě obavy, zda si to všechno drží kouzelně tajuplnou atmosféru typickou pro klasická Akta X. S klidem v srdci mohu konstatovat, že drží. A jakou! Sám Chris Carter na začátku osmé série tvrdil, že je ten pravý čas vrátit se ke kořenům, do období, kdy nám tvůrci nabízeli nápadité a děsivé příběhy jako Ice, Darkness Falls či Beyond the Sea.

Vůbec poprvé v seriálu postava agentky Scullyové odchází z pozice skeptika, kam naopak přichází agent Doggett. Jistá „výměna rolí“ je zcela jasně patrná během úvodní sekvence v kanceláři Akt X, kdy Scullyová Doggettovi představuje detaily k novému případu (a celá scéna velmi nápadně připomíná podobnou sekvenci v pilotní epizodě). Ovšem, abyste si podobné scénky, náznaky a odkazy užili, musíte seriál Akta X skutečně milovat a znát jeho každičký detail.

Epizoda Patience s sebou nepřináší žádný epický příběh se zásadními zvraty, ale zajímavou „detektivku“, okořeněnou značnou dávkou nadpřirozena a místních legend – to vše v lokacích typických pro „zaprášený“ americký severozápad. Nezapomínejme, že Carter vedle mytologie umí i příběhy právě tohoto ražení, připomeňme jeho epizody Darkness Falls a Irresistible.

V souvislosti se skvělou temnou atmosférou musím zmínit své obavy s českou verzí epizody. Já jsem pochopitelně zatím neměl možnost slyšet dabovanou verzi, ale obávám se, že čeština nejen epizodě Patience, ale osmé řadě celkově spíše ublíží. Je to trochu paradoxní, protože jinak jsem s kvalitou překladu a dabingem spokojen (i Zdeněk Mahdal, ačkoliv s velmi odlišným hlasem, než má Robert Patrick, mně osobně sedí dokonale). Pokud máte ovšem možnost pustit si epizodu v původním znění, tak pro tuto variantu jednoznačně zvedám palec. Akta X měla vždy vynikající dabing (především, co se hlavních postav týče), ale v osmé sérii se definitivně potvrzuje, že originál je originál.

Patience je klasickou monster of the week epizodou – ničím extra překvapujícím, ale zručně skvěle zvládnutým a technicky bezchybným kouskem, který jistě přijde vhod každému, kdo rád stará dobrá Akta X.

Tento článek byl zveřejněn 28.2.2008 v 0:00 v kategorii Recenze epizod.

Komentáře: 31

  1. Xeninka napsal(a) 28.2.2008 v 1:00

    Už se těším, hlavně tedy na tu scénu v kanceláři, když jsem to viděla poprvé tak jsem měla deja vu… A vážně začínám přemýšlet, že dorazim večer za babi a budeme se dívat spolu :)))

  2. kultx napsal(a) 28.2.2008 v 1:03

    Xeninka: Jojo, babička to určitě ocení......... :))

  3. Kay napsal(a) 28.2.2008 v 10:22

    No, asi to nevydržím a budu se dívat.. i když jsem chtěla jít brzo spát, protože vstávám už ve 3:45 :-D :-D :-D

  4. Luki8701 napsal(a) 28.2.2008 v 10:56

    Skvělá epizoda i když o kousek víc si cením Roadrunners :). Vynikající recenze a s dabingem souhlasím… třeba si nedokážu představit nadabovaný konec epizody This is not happening nebo už zmíněné Roadrunners ve scéně ve stodole.

  5. kimberly napsal(a) 28.2.2008 v 17:25

    Veľmi sa teším, páči sa mi ako sa Scullyová a Doggett k sebe pomaly približujú a snažia sa nájsť si k sebe cestu.

  6. Nettiex napsal(a) 28.2.2008 v 17:55

    Hele, neodehrával se už jeden příběh v Idaho? V první sérii. Nějakej vlkodlak nebo tak něco…Kniha o tom díle se jmenovala Proměny.
    V nějaké indiánské komunitě…

  7. kultx napsal(a) 28.2.2008 v 18:07

    Nettiex: Mulder se Scullyovou vyšetřovali v Idahu například v epizodách Deep Throat z první série a Fearful Symmetry z druhé. Epizoda, kterou zmiňuješ ty (Proměny = Shapes) se odehrávala v Montaně. Tam se mimochodem Scullyová s Doggettem vydá i v osmé sérii. Ale proč, to už prozradit nemůžu ;)

  8. mrx.friend napsal(a) 28.2.2008 v 23:03

    znovu do Montany? To nemůže být pravda… :-D

  9. Alka napsal(a) 29.2.2008 v 0:58

    Ahojda,moooc dobrý díl,je to moc hezký jak se Scullyová a Dogget k sobě přiblížují. OOh ano připomíná mi to první řadu, co jsem taaaaaaaaaaaaaaaaak se zájmem koukala, a ni se to už nezdá, že je to už 14 let!!Ted mi bude za dva měsíce 30 a stále mě to baví.

  10. mona lisa napsal(a) 29.2.2008 v 7:23

    Mne sa tato epizoda – dej vobec nepacil. Chybala mi tam dynamika, dej bol o nicom a conclusion… nic moc. Hlavne postavy mi vyzneli dost neprirodzene. Kde su tie zlate casy – 1 az 3 seria. To boli zaujimave, dynamicke nemytologicke epizody.

    Jedine co sa mi tu pacilo bolo ako bola Scullyova cely cas nastvana a spravala sa ako sef pred Doggetom aj tym blbym serifom. Je to presne o tom co povedal Dogget (chytry chlapik), ze chce napodobit Muldera.
    Inac, Dogget mi je sympaticky, uz teraz to vyzera, ze bude starostlivy a podrzi ju a ochrani.
    Ale co mate s dabingom? Je to hrozne (Dogget). A Kersh-ov dabing este prisernejsie. V nemcine to bolo omnoho lepsie.

  11. kimberly napsal(a) 29.2.2008 v 8:33

    Tak teda ja som prvý krát po dosť dlhej dobe pociťovala také napätie ako kedysi napríklad pri druhej sérii. Cítila som taký ten príjemný strach a čakala čo bude ďalej. Vzťah medzi Doggettom a Scullyovou mi príde skvele vymyslený a páči sa mi od nej, že mu dala stôl.

  12. peta napsal(a) 29.2.2008 v 9:11

    Tak 100% bych tomu asi nedala, něco kolem 80%. Ale jinak se taky líbilo to napětí mezi Scullyovou a Doggettem, je totiž úplně jiný než Mulder. A začátku, jak Scullyová vytváří fantastické teorie a šerif se ji vysmívá, zatímco Doggett nad ní vlastně drží ochrannou ruku. Akorát jsem nějak přeslechla, co vlastně Doggett tomu šerifovi řekl… P.

  13. haci napsal(a) 29.2.2008 v 9:31

    Já jsem spokojená, jen musím přiznat, že mi bylo Scully líto, protože mi připadalo, že je toho na ni moc, když se snaží zastoupit i Muldera. K něčemu dospěje při pitvě, nebo zkoumáním důkazů, ale musí myslet na to co by udělal M jak by se na věc díval on, co by řekl na její závěry… jako by se ty slovní přestřelky teď přestěhovaly do její hlavy – bylo mi z toho smutno. Dogget je mi také sympatický, ale zatím jí moc nestačí. Doufám, že se to brzy změní, protože tento způsob práce musí být vyčerpávající…

  14. peta napsal(a) 29.2.2008 v 9:39

    Dojemné bylo, když schovávala Mulderovou cedulku, pak ti vrátila a nakonec ji dala do zásuvky. P.

  15. kultx napsal(a) 29.2.2008 v 9:41

    Pokud se vám líbí Doggettova starostlivost a Scullyové zoufalost, tak se těšte na příští epizodu (Roadrunners). A pak i na Badlaa a spoustu dalších. V osmé řadě jde krom Mulerova únosu (toho se týkají vlastně jen mytologické epizody) především o vztah Scullyové a Dogetta (ten se rozvijí/vzniká v samostatných epizodách).

    Jinak co se týče Patience, tak pro mě je to pořád špička. Ale včera se zčásti vyplnilo to, co jsem čekal. Dabing je skvělý, ale originál je takový víc hlubší a se silnější atmosférou. Přijde mi jako by v té české verzi byly mnohé zvukové efekty a hudba příliš utlumeny a v pozadí. Ale možná je to jen můj pocit…

  16. haci napsal(a) 29.2.2008 v 10:06

    já se těším moc

  17. Slucy napsal(a) 29.2.2008 v 11:05

    Hnusný díl, proč nehledají co nejrychleji Muldera, když už byli tak blízko, ale najednou jedou někam za nějakým netopýrem, nelogické :-(, ale vím, že mi to tady někdo z vás zas nějak pěkně vysvětlí B-) !

  18. gilly8 napsal(a) 29.2.2008 v 11:09

    kultx: Souhlas s Roadrunners. To je moje srdeční záležitost. Opravdu jedna z nej epizod Akt X. Když jsem se poprvé před lety doslechla, že Muldera nahradí Doggett, hodně mě to štvalo a byla jsem připravená Doggetta nemít ráda. Ale díl Roadrunners mě definitivně přesvědčil, že toho chlapa prostě nejde šoupnout do škatulky „náhradník“ a že mi i v jistém smyslu přijde Doggettův vztah se Scullyovou zajímavější než její vztah s Mulderem po 7 letech. Popravdě mě pak postupně přestalo zajímat, zda se Mulder vrátí nebo ne (a to jsem byla celkem zapálený shipper;-)..

  19. Luki8701 napsal(a) 29.2.2008 v 11:21

    Slucy@ a kde by ho měli hledat? To mají lítat naslepo po světě když nemají ani jedinou sebemenší stopu? A žít z něčeho taky musí :).

  20. Slucy napsal(a) 29.2.2008 v 15:31

    Toho netopýra jsem nepochopila, jaká je pointa a co to mělo společného s tou ohořelou ženou?:-)

  21. Slucy napsal(a) 29.2.2008 v 15:44

    Už jsem tady asi za blba :-), ale myslela jsem, že tento díl má pořadové číslo 3 a v tom přehledu sérií vpravo nahoře je to tam taky nějak přeházené…

  22. kimberly napsal(a) 29.2.2008 v 19:25

    POdľa mňa je Doggett výborná postava najmä preto, že to nie je Mulder zo žiadneho pohľadu. Je samým sebou a to je to, čo vo mne vyvolalo pocit, že mi monentálne Mulder proste nechýba a veľmi so zvedavá na Doggetta a Scullyovú, teším sa na ich dialógy aj na to, ako idú k sebe hľadať cestu.

  23. nabaa napsal(a) 29.2.2008 v 19:42

    peta: Dogget šerifovi pošeptal,že nemá Scullyovou dráždit,že vyjíždí ná první našlápnutí.;o)

  24. peta napsal(a) 29.2.2008 v 20:39

    nabaa : Díky. P.

  25. Nettiex napsal(a) 29.2.2008 v 23:39

    No, já taky nejsem zrovna fanynka Doggetta – nemůžu se zbavit myšlenky, že je to Mulderův náhradník, ačkoliv to tak nejspíš není… Ale pomalu mi začíná být sympatickej, nejspíš právě proto, že není jako Mulder – je to nová postava, takže „kopírování Muldera“ nehrozí – ten je totiž prostě originál:-).
    A taky Doggettova minulost je celkem zajímavá, podobně jako Mulder někoho…no nic, nebudu psát jak to bylo, nevím jestli tady každý zná pokračování (jako že asi jo) a nechci být spoileristka

  26. ještěr napsal(a) 3.3.2008 v 0:38

    60%

  27. piskot napsal(a) 5.3.2008 v 2:10

    Presne tak : Jaka je pointa a co to melo spolecneho s mrtvolou z reky?

  28. slucy napsal(a) 5.3.2008 v 17:58

    mam v tom hokej, opakuji, cisla epizod nesouhlasi :-(

  29. k212 napsal(a) 29.3.2008 v 11:08

    Doggett je prostě realista, stojící pevně nohamana zemi, navíc celkem drsoň, prostě a jednoduše muž činu. A souhlasím s gilly8, že jeho vztah z Scully je prostě někde jinde než platonicko-idealistické duševní souznění s Muldrem (což je samozřejmě nepřekonatelné, ale sic), a mě na začátku osmé série prostě hodně baví to téměř fyzické jiskření mezi nimi (wow to jsem skutečně napsala). Inu scénáristé prostě moc dobře věděli, koho Scullyové předhodit … pořádnou mužskou autoritu. :-. Nebo tak nějak to Kuřák v En Ami říkal, ne.

  30. Bilbo napsal(a) 4.4.2008 v 3:06

    Já bych dal tak 85 %… epizoda pěkná a zajímavá, tím však mnohem více myslím budující se vztah Doggeta a Scully než samotný případ. Ten zde totiž stojí více méně jen jako pozadí.
    Ale na druhou stranu je IMHO dobře, že první Doggetův případ je klasický X-file – záhadné drastické úmrtí, hrozivý netvor… tak nějak to jeho postavu představí ve světle, jak si s tím poradí a jak se zachová.
    A musím říct, že Dogget je sympaťák a po Mulderovi je to jistá změna.

  31. Bellezza napsal(a) 3.6.2018 v 22:09

    Osmu seriu som videla len raz celú a pri maratónoch sa dívam len na tie kde je Mulder.Dogget si ma absolútne nezískal.A ako veľký shipper mi je úplne na grc z tých,čo sa tu rozplývajú nad nejakým vzťahom Scully a Dogetta.No fuj!!

Řekněte nám svůj názor!