Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE AKT X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

Úrazy agentů FBI (XGirl)

Čím více hrdina trpí, tím je přitažlivější, řekl kdysi Anton Pavlovič Čechov a tento okřídlený citát by si mohli tvůrci Akt X dát zarámovat. Za devět let trvání seriálu a dva filmy navrch nechali své hrdiny projít tolika různými útrapami, že je skoro zázrak, že ve druhém filmu jsou oba ještě vcelku a vypadají k světu. Agent Mulder byl totiž v 61 epizodách seriálu nějak poraněn, ohrožen, nebo alespoň dostal pár facek. Když uvážíme, že Mulder se objeví ve 176 epizodách, vychází nám, že každý třetí díl utrží nějakou tu bouli. Zatímco Muldera provází povětšinou právě rvačky a úrazy všeho druhu, specialitou agentky Scullyové jsou únosy. Člověk by řekl, že už si za tu dobu zvykla – vždyť ji nějaký psychopat, šílený kult nebo samotná vláda unesli jen čtyřikrát během druhé série, to je každou šestou epizodu…

squeeze.jpg lazarus.jpg young-at-heart.jpg ascension.jpg

Ale pojďme si masochisticky vychutnat tu jejich bolestnou a strastiplnou pouť od začátku a se všemi detaily, můžeme pro změnu začít od Dany Scullyové.

Když budu počítat kočkování s Toomsem (obrázek zde), získá Dana první ostruhy v předmětu „rvačky“ už ve třetí epizodě, i když ještě s vydatnou pomocí svého kolegy. Ale už v Genderbender dostává ochutnávku toho, co ji bude pronásledovat celou kariéru ve sklepní kanceláři – že ji někdo připraví o ostražitost a snaží se dát průchod vlastním ošklivým záměrům. Ještě že dávka feromonů tentokrát skončila jen žaludeční nevolností. Hned v příští epizodě si odbude únosovou premiéru, když se jí zmocní bývalý přítel, policista Jack Willis a připoutá ji k trubce ústředního topení (obrázek zde). A aby toho neměla málo, při následujícím případu dostane nevděčnou úlohu volavky a nechá na sebe střílet, i když má samozřejmě na sobě neprůstřelnou vestu, ale její pád na podlahu vypadá i tak děsivě (obrázek zde). První z mnoha výletů do přírody skončí hospitalizací pro ni i agenta Muldera, přičemž Scullyová je na tom po pokousání prehistorickým hmyzem o něco hůře.

satnik_agentky_scullyove.png

S druhou sezónou přichází zlatá éra únosů, kterou zahájí Duane Barry (obrázek zde). Tady je Scullyová poprvé ve vážném stavu, dokonce i její rodina přestává věřit, že se uzdraví (ale ona je velká bojovnice a má přece sílu víry svého kolegy) (obrázek zde). Aby na únos jen tak nezapomněla, vyhlédne si ji nebezpečný fetišista Donnie Pfaster, aby ji ukázal, jaké to je být potmě v cizím domě s šílencem za zády (obrázek zde). Další v řadě je mimozemský lovec, který si ji „vypůjčí“ v End Game a návdavkem ji ještě prohodí skleněným stolkem (obrázek zde) a poslední únos se koná v městečku Dudley, které by si jistě zamiloval slavný Hanibal Lecter, ne už tak Scullyová, která se málem stala hlavní delikatesou (obrázek zde). Ani v době mezi únosy se agenti nenudili, ale udělali si další výlet z prachu kanceláře. Jestli v Norsku viděli polární záři nevím, ale na vlastní kůži si vyzkoušeli, jak budou vypadat za padesát let (obrázek zde a zde) V Anasazi už má Scullyová víceméně klid, pokud se za něj dá považovat škrábnutí kulkou na hlavě.

Ve třetí sérii si trochu vydechne – s psychopaty to už umí, takže po boji s „tukařem“ Incantem nemá ani orosené čelo (obrázek zde), a pár škrábanců od kočky v Teso Dos Bichos se nedá brát vážně (obrázek zde). Horší to je, když na ni zapůsobí podprahový signál z videokazet ve Wetwired (obrázek zde), to neváhá otočit zbraň i proti Mulderovi a po dlouhé době končí v nemocnici.

teso-dos-bichos.jpg 2shy.jpg darkness-falls.jpg unruhe.jpg

Unruhe si zopakuje nucenou návštěvu v brlohu devianta, kdy ji před lobotomií zachrání dobrá němčina a vlastní duchapřítomnost (však má dost zkušeností, že?) (obrázek zde), ale to nejkrutější ji teprve čeká. Rozsudek smrti v podobě nevyléčitelného nádoru si vyslechne v Memento Mori (obrázek zde) a tichý zabiják o sobě dává čas od času vědět krvácením z nosu (Max, Elegy) (obrázek zde) Bohužel, ani „huránápad“ s tetováním už temnou náladu s příchutí smrti nezaplaší (obrázek zde). A tak agentka Scullyová končí čtvrtou řadu na nemocničním lůžku…

…a pátou zahajuje už téměř hrobníkovi na lopatě. Scény, kdy se v nemocnici nejdříve odmítá smířit s porážkou, ale pak se se svým osudem vyrovnává, patří k nejdojemnějším v celé historii seriálu (obrázek zde). Po zbytek páté série ji čeká trápení spíše psychického rázu, ale o tom třeba někdy jindy. Pátrání po pravdě ji ovšem málem stojí život při „hromadném upalování“ v The Red and the Black, kdy zmizí Cassandra Spenderová a Scullyová se tak do nemocniční postele dostává znovu (obrázek zde).

V šesté sérii se konečně dočká pořádného setkání s kulkou – neopatrný agent ji v Tithonus postřelí do břicha (přežije to pravděpodobně jen díky tomu, že fotograf Fellig umře místo ní) (obrázek zde). Alespoň ji může Mulder do nemocnice nosit květiny. Přímo na srdce Dany Scullyové má spadeno chirurg v Milagro, který by jí ho vyrval z těla holou rukou (obrázek zde). Výlet do Vegas se Střelci skončí zdrogováním a kouzelnou scénou, s netradičně odvázanou Scullyovou v baru (obrázek zde).

blood.jpg jersey-devil.jpg fearful-symetry.jpg anasazi2.jpg

V sedmé sérii se postaví svým démonům, když konečně zlikviduje Donnieho Pfastera, který ji škrtí a odhodí ji proti zrcadlu (já nevím, proč to všechny tak nutí Danou házet proti nějakému sklu?) (obrázek zde). Netradiční únos jí přichystá Kuřák (obrázek zde) a děsivou přechodnou slepotu prožije v Theef (obrázek zde). Kdybychom brali vážně epizodu Fight Club, tak by z její krásy moc nezbylo – ostatně i z jejího partnera by zůstal poloviční Quasimodo (obrázek zde a zde). V závěrečné Requiem se dozvídáme šokující zjištění – agentka je těhotná (obrázek zde) a jak si dokáže každý představit, donosit to dítě nebude žádná legrace (kvůli těhotenství skončí v nemocnici 5krát (obrázek zde a zde) a chuděra Scullyová nemá klid ani při porodu svého synka Williama – kdo by taky chtěl, aby mu pomáhala kolegyně z práce a okolo stál dav přihlížejících, že (obrázek zde)? Ale ona zvládne i to, na konci osmé série už není žádné ořezávátko. Málem bych zapomněla ještě na jednu „chuťovku“ – slimákovitého parazita z Roadrunners, kterého jí ze zátylku vyřízne agent Dogget (obrázek zde). Zajímavé je, že v deváté sérii opět nastupuje spíš hrůza z toho, aby někdo neublížil Williamovi a tedy strádání duševní, nikoli fyzické. Však si alespoň jeden rok na zotavenou zaslouží…

A přesouváme se k Mulderovi a jeho nekonečné řadě šrámů, rvaček, střelných poranění a mimozemských chřipek. Že je Mulder zvědavec, který se cpe, kam nemá a doplácí na to je jasné hned ve druhé epizodě seriálu, kde je na něm proveden zákrok selektivního vymazání paměti a on má posléze takové okno, že si nepamatuje ani kde to vlastně je (obrázek zde). První zářez, symbolický i do těla, mu způsobí ďáblice z Jersey (zde), ale opravdové vážnější zranění přijde v Beyond the Sea, kde je postřelen do levého stehna a vypadá to s ním bledě (Nebyl snad varován, aby si dal pozor? To víte, že byl! A poslechl? To víte, že ne!) (obrázek zde). Mezitím si však ještě zkusil chodit o berlích s pochroumanou nohou a nadýchat se kouře. O výletu za hmyzem už řeč byla. Ve finále první řady ho pravda málem stojí život, když ho zbijí vládní vojáci a výměnou za jeho život žádají „původní tkáň“ (obrázek zde).

fight-club2.jpg fight-club.jpg orison.jpg tithonus.jpg

A Fox pokračuje v krasojízdě a rozšiřuje sbírku šrámů – pořezané pravé předloktí v Blood (obrázek zde), rána do hlavy kyslíkovou lahví, a konečně dvojdíl Colony/End Game, kde se stihne nechat srazit autem, opět nadýchat kouře, a ve velkolepém finále se nakazit mimozemským retrovirem a málem umrznout v Arktidě (obrázek zde, zde a zde). Ještě že má Scullyovou, která ho v pravou chvíli zachrání, dokonce mu osobně dá dva elektrošoky. Jako kdyby ale na bolest zapomněl, hned ve Fearful Symetry si střihne nerovnou rvačku s gorilou (obrázek zde), zaplaťpánbůh v Anasazi si ke svým zápasnickým choutkám vybírá adekvátnější soupeře – Skinnera a Kryceka, a aby ho Scullyová konečně zklidnila, musí použít proslavenou metodu – čistý průstřel levého ramene, čemuž chvíli nevěří ani sám Mulder, když se probere z bezvědomí (obrázek zde a zde). Nebyl by to on, kdyby ještě s dírou v hrudníku neodešel pátrat a aby to zase neskončilo špatně – tentokrát ho z bryndy vytáhne léčebný rituál Navajů.

Ve třetí sérii se znovu potýká s noži, škrtící strunou a pokračuje se střídavými úspěchy v boxerské kariéře (obrázek zde a zde). Utrží taky pár ran do hlavy – v mrazivé Grotesque na pravém spánku a v následující Apocrypha nad levým obočím (obrázek zde a zde). Že dokáže k úrazu přijít i vlastní nešikovností je zřejmé z War of the Coprophages, kde se alespoň pořeže o kovového švába.

terma.jpg tunguska2.jpg grotesque.jpg 731.jpg

Čtvrtá série začíná zápasem, který pro Muldera vždycky dopadne KO – s mimozemským lovcem (obrázek zde). V Teliko na něj číhá exotika – je paralyzován látkou z afrického semínka (obrázky zde). Tunguska a Terma jsou do seznamu bolestivých zkušeností další řádky – Mulder je nakažen černým olejem, z ruského gulagu, (kde na něj nešetřili kopanci a ranami) utíká v autě, ale havaruje a odnáší si tak další památku na čele (obrázky zde, zde a zde). Vedle tohoto se jeví přiškrcení golemem a ozáření radiací z UFO jako naprosté banality. Jenže Mulder jde za hledáním pravdy ještě dál, jinak se sebeubližování v Demons, kdy ho sužují mučivé bolesti hlavy a kde si nechá do lebky vyvrtat díru, nedá vysvětlit.

V páté sérii je opět několikrát nadrogován, pokaždé podivně blábolí (Unusual Suspects, Bad Blood) a v jiném světě se octne ještě dvakrát – s uřezanýma rukama v Kill Switch (obrázek zde) a s hmyzím monstrem pod postelí ve Folie a Deux, kde to už konečně dotáhl do postele v blázinci (obrázek zde). Byl by hřích opomenout další výlet do přírody – Detour, kdy zbrklý agent skončí s levým ramenem rozškrábaným na cucky. Budiž mu útěchou, že mohl strávit noc na klíně milované Scullyové (obrázek zde). Proslulá je i scéna, kdy je vyslýchán a mučen v Pine Bluff Variant, mně osobně z praskání kostí v Mulderově malíčku naskakuje husí kůže (obrázek zde).

goldberg.jpg amor-fati.jpg sixth-ext.jpg folie-a-deux.jpg

V šesté sérii se jeho nešikovnost a smolařství projevuje čím dál víc – i když ta kráva na něj spadla proto, že ji Holman namířil. Ale ten bermudský trojúhelník, kde se málem utopil, je bohapustá klukovina (obrázek zde). Na Muldera měli taky vždycky spadeno nejrůznější parazité – tady se mu jeden uhnízdí pod kůží na krku (obrázek zde) a prožije halucinogenní výlet v objetí obří houby. Dvakrát je znovu postřelen, v epizodách How the Ghosts Stole Christmas a Monday, naštěstí pokaždé „jen jako“, takže bez následků. Nemoci se mu dosud vyhýbaly, ale jedna těžká ho sklátí v Biogenesis, kdy se v něm aktivuje mimozemský virus, což má za následek „zbláznění“ mozku, kdy Mulder nedokáže odpočívat a ubližuje sám sobě i svému okolí. Takže první dvě epizody sedmé série stráví přikurtovaný na posteli, aby pak podstoupil (zaživa!) operaci mozku, která mu zachrání život (obrázek zde a zde).

essence.jpg dead-alive.jpg within.jpg kill-switch.jpg

Příliš si ho ale neváží, hned v Millenium mu zombie ve sklepě zle zřídí pravou paži (obrázek zde), ale jako bolestné dostane polibek od Scullyové, takže se hned vrhá do akce znovu – v Goldberg Variation se opět pozdraví s kulkou, tentokrát je to jen škrábnutí, zato si pořádně natluče zadek, když se propadne podlahou (obrázek zde). Ještě že se neštítí hadů, kteří se po něm plazí v Signs and Wonders (obrázek zde). Ve First Person Shooter může konečně popustit uzdu testosteronu a pořádně se porvat, i když to, že ho nakope holka (byť virtuální) není nic moc k chlubení (obrázek zde). Ač nekuřák, nakazí se tabákovým broukem a tisíce larev v plicích zlikviduje až pořádná dávka nikotinu (obrázek zde). O Fight Club už jsem psala výše.

Osmá série je ze dvou třetin bez Muldera, ale v těch několika epizodách toho i tak stihne hodně – být mučen mimozemšťany, zemřít a znovu z mrtvých vstát, to nevím, jestli by mu nějaká pojišťovna proplatila. Očividně ne, protože když ho Billy Miles v Essence prohodí oknem, řeznou ránu na čele mu ošetřuje sama Scullyová u ní v bytě (obrázek zde, zde a zde). V devítce se s ním setkáváme ve vězení a to se ví, že žádná selanka ho tu nečeká – spíš týrání nedostatkem spánku a pravidelné mlácení. Ještě že se mu podaří s pomocí přátel včas uprchnout.

fps.jpg signs.jpg brandx.jpg sixth-ext.jpg

Tak, poslední, co nám chybí, jsou filmy, kde si každý jede po svém oblíbeném. Scullyová je unesena a podrobena experimentům, Mulder je postřelen a sotva se probere, prchá z nemocnice zachránit svou partnerku (obrázek zde a zde). Ve druhém filmu se karamboly vyhnou Scullyové, která má v nemocnici svých starostí dost, zato Mulder stihne zlikvidovat jedno auto a osahat si popravčí špalek (obrázek zde a zde). To se pak nikdo nemůže divit, že Scullyová už by nejradši jela někam daleko od temnoty. Že se jí to ale s nepoučitelným Mulderem těžko podaří, ví i ona sama.

Jak je vidno z vyčerpávajícího seznamu, být agentem FBI v oddělení Akt X není žádná procházka růžovou zahradou. Žádný div, že Mulder a Scullyová nakonec skončili spolu – ona jako lékařka může Mulderovi suplovat nemocnici a on ji snad ochrání před únosci, kteří na ni mají neustále spadeno. A jejich praktickým lékařům a pojišťovnám se tak určitě nesmírně uleví… :)

napsala Zdenka (XGirl)

Tento článek byl zveřejněn 6.4.2009 v 1:00 v kategorii Svět Akt X.

Komentáře: 17

  1. kultx napsal(a) 6.4.2009 v 1:21

    Děkuji XGirl za mohutný a originálně pojatý shrnující článek! Skvělá práce, jen tak dál :)

  2. Arte napsal(a) 6.4.2009 v 7:26

    Tak to je vážně úžasné, xGirl si s tím dokže vždycky tak vyhrát :) Skvělé.

  3. kimberly napsal(a) 6.4.2009 v 10:08

    Toto je výborná práca. Sama rada píšem a je to perfektné…skutočne na úrovni, vidno, že si sa s tým pohrala. Ďakujeme!

  4. phoenix24 napsal(a) 6.4.2009 v 10:11

    Zdeni – XGirl, vstoje tleskám, skvělá práce! Vtipná, trefná, zkrátka naprosto přesná. K pondělnímu shonu jako dělaná:-)) Jen tak dál, těším se na další čtenářské mňamky!

  5. dana napsal(a) 6.4.2009 v 10:44

    Wow, behem sledovani serialu jsem si nikdy neuvedomila, jak casto byli ti dva biti, supr clanek! ;)

  6. KayTee napsal(a) 6.4.2009 v 11:08

    úžasné, vtipné..prostě geniální :-)

  7. luca napsal(a) 6.4.2009 v 11:11

    Tak tohle je fakt úžasné. XGirl je jednička!!! :-))

  8. bella-donna napsal(a) 6.4.2009 v 11:56

    Potlesk véééliký pro XGirl! Muselo to dát spoustu práce…

  9. ally napsal(a) 6.4.2009 v 14:12

    skvělé, vyčerpávající a vtipné… nejvíc se mi líbí: „já nevím, proč to všechny tak nutí Danou házet proti nějakému sklu?“ :-) :-)

  10. PetraZelva napsal(a) 6.4.2009 v 15:18

    XGirl – úžasné, fakt smekám. Pěkně jsem se nařehtala, ještě že tu jsem sama, zas by na mě chtěli volat psychinu :) Mulder v osmé sérii a shrnutí obou filmů mě teda dostalo :-D Dík moc!!

  11. sarah7 napsal(a) 6.4.2009 v 15:36

    Perfeektní, nikdy jsem si neuvědomila, jak často byla Scullyová unášena, je skoro s podivem že Mulderovy se to povedlo jen jednou :)Jinak jen tak dál, takovéhle články jsou pošušňání na duši…

  12. Petraela napsal(a) 6.4.2009 v 16:15

    Parádna práca!!! Gratulujem! Wow, že sa ti to chcelo? Skvelý článok.

    A to, že Scullyovú radi hádžu do skla (a stolíkov) som si tiež všimla :D

  13. loki napsal(a) 6.4.2009 v 16:46

    Wow, skvely clanek, jsi jednicka!

  14. Queequeg napsal(a) 6.4.2009 v 19:33

    XGirl, Ty jsi blázen! Samozřejmě v tom nejlepším smyslu slova :-)

  15. petax111 napsal(a) 6.4.2009 v 20:28

    Super nápad a je to moc pěkně a čtivě napsáno! P.

  16. xgirl napsal(a) 7.4.2009 v 11:31

    Moc děkuju za pochvalné komentáře a jsem ráda, že se článek líbí!

  17. MM napsal(a) 16.3.2010 v 8:35

    Ahoj Zdenko/XGirl, objevila jsem tyto Tvé stránky až dnes – Nějak jsem si po dlouhé době vzpomněla na své nejintennzivnější „X-Philes“ období, což bylo před nějakými 10 lety(!), ale teď se mi to vrátilo se vší intenzitou (vzpomněla jsem si dokonce na povídky které jsem tehdy začala psát…), koukám na web a objevila jsem právě i Tvé stránky. Jsou skvělé, moc se mi líbí! Dala sis s nimi spoustu práce, píšeš s takovým suchým humorem :-) a zároveň porozuměním, je mi to velmi blízké!

    A mám dotaz- nevíš náhodou (nebo někdo jiný tady?), kde a jak v ČR nejlíp/nejvýhodněji sehnat Akta X na DVD? Tehdy před těmi 10 lety to ještě nebylo, mám z té doby hlavně knížky, ale teď bych ráda měla DVD (nejlépe s českým dabingem, ale aby tam byla i možnost si to přehrát v originále). Díky za tipy! Zdraví MM

Řekněte nám svůj názor!