Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE AKT X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

The X-Files: I Want to Believe (recenze filmu)

režie Chris Carter | scénář Chris Carter, Frank Spotnitz | hudba Mark Snow | hrají David Duchovny, Gillian Andersonová, Amanda Peetová, Billy Connolly, Xzibit, Mitch Pileggi | premiéra v USA 25.07.2008 | premiéra v ČR 24.07.2008 | český název Akta X: Chci uvěřit | hodnocení 60% (pro shippers 100%, pro ostatní 40%)

Když v mrazivých kopcích venkovské Virginie dojde k únosu skupiny žen, jedinými stopami k jejich zmizení jsou groteskní lidské pozůstatky, které se začínají objevovat ve sněhových závějích podél dálnice. Úřady zoufale potřebují nějakou stopu, a tak se spolehnou na sporné vize jistého kněze, který místní vyšetřovatele posílá do divokého vyšetřování, vedoucího přímo k bizarnímu tajnému lékařskému experimentu, který může a nemusí souviset se zmizením žen. Je to případ přímo z Akt X. FBI však před lety jejich vyšetřování zastavila. A nejlepším týmem pro toto vyšetřování jsou bývalí agenti Fox Mulder a doktorka Dana Scullyová, kteří vůbec netouží znovu se vrátit ke své temné minulosti. Pravda o těchto strašlivých zločinech je ale stále tam venku…

xfiles2_recenze_a_small.jpg

:: Detaily o DVD a Blu-ray verzi tohoto filmu s desítkami bonusů zde ::

To, na co skuteční fandové čekali bezmála sedm let (jen se podívejte na článek serveru variety.com z roku 2001, kde byl druhý film zmíněn), je konečně tady! Druhý celovečerní film, který vznikl na motivy slavného mysteriózního seriálu The X-Files vstupuje do kin 25. července 2008 pod názvem The X-Files: I Want to Believe (v české distribuci pod názvem Akta X: Chci uvěřit). Díky exkluzivní novinářské projekci, na které byl Kult X přítomen, vám můžeme zprostředkovat jednu z prvních recenzí celé tři dny před uvedením filmu ve světových kinech.

Sedm let od prvních oznámení a šest od konce natáčení seriálu je dlouhá a krutá doba. Krutá především pro věrné fanoušky, kteří celá ta léta věřili a doufali, že by se to přeci jen mohlo jednou podařit. Pokud se mezi takové lidi (společně se mnou) počítáte i vy, jistě vám nemusím říkat, jaký to byl vždy pocit, když se nám poštěstilo a urodil se nějaký ten nový drb nebo propagační fotografie. Toto lidé, kteří seriál neznají nebo ho jednoduše „odstřelili“ po prvních dvou sériích (které podle byly prý jedinečné „a pak už to bylo o ničem“), nemohou nikdy pochopit. Jakožto někdo, kdo Akta X sledoval a miloval celých devět let, se však trochu obávám, že seriálem (jeho atmosférou i příběhem) nepříliš zasažení diváci toho z nového celovečerního filmu moc mít nebudou. A nejen to – mnoho narážek, odkazů a hlášek podle mého skromného odhadu vůbec nepochopí. Právě toto je největší kámen úrazu celého filmu.

Ačkoliv režisér a scénárista druhého filmu Chris Carter od samého počátku až do dnešní doby prohlašoval, že film je stravitelný pro všechny diváky bez výjimky, musím s tímto zásadně nesouhlasit. Tedy ano, podívat se na něj může opravdu každý, ale upřímně musím říct, že v očích nefanouška nebude mít film absolutně žádné kouzlo. Je to velmi paradoxní situace, ale ve srovnání s prvním filmem, který je mytologický, je ten druhý, samostatně stojící, pro „obyčejné“ diváky jednak méně pochopitelnější, jednak ne tak atraktivní.

xfiles2_recenze_b_small.jpg

:: Čtěte názor na tento film s odstupem několika dnů ::

Já se omlouvám, že recenzi na film, se kterým jsem de facto spokojen, začínám takto negativně. Chtěl jsem vás totiž předem připravit na recenze z časopisů a jiných internetových serverů, které budou z velké části psát lidé, jenž nejsou fenoménem Akt X zasaženi nebo se jim seriál vyloženě nelíbil. Mezi takové patří i známý český recenzent František Fuka, dlouhodobě píšící do magazínu Cinema. Franta v recenzi na svém blogu film nekompromisně strhal, přičemž se hned v prvních větách přiznal, že seriál téměř nesledoval (ale líbil se mu aspoň první film).

Právě takovýmto lidem se nejnovější film líbit nebude, dost možná vůbec. Největším problémem ale je, že takovýchto návštěvníků kin je drtivá, absolutní a strhující většina. To, že budou na CSFD a IMDB obyčejní lidé psát kritické „recenze“, je jedno, ale horší bude, jak masa zareaguje na kritiku v prestižních médiích, která se pochopitelně podepíše na výdělcích v kinech. Právě o ně mám po zhlédnutí druhého filmu největší strach. Nejhorší na tom je, že lidé podobní Fukovi v Aktech X 2 očekávali další Transformers, tedy nadupanou akční letní pecku s honičky, výbuchy a dalšími ohňostroji. Taková druhá Akta X nejsou – jsou komorní, silně zaměřená na postavy a ano, jsou především pro fanoušky. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby Carter celou dobu neprezentoval film v úplně jiném světle. A toto je ta největší chyba, které se duchovní otec seriálu dopustil. Chyba, která se může značně podepsat na úspěchu v kinech i dlouhodobém názoru na film.

xfiles2_recenze_c_small.jpg

:: Podívejte se na několik unikátních UHQ fotek z natáčení filmu ::

Ale pojďme se blíže věnovat filmu samotnému. Abyste mě špatně nepochopili, to, že je film především dárkem pro fanoušky seriálu, je pro nás skvělá zpráva. Byla by ale chyba na film nahlížet zaslepeně a bez špetky soudnosti. Já se považuji za velkého příznivce Akt X, ale na druhou stranu musím říct, že film ve mně zanechal hned několik chutí a spíš, než záporné pocity, to byly pocity rozpačitosti. Druhý film je totiž velmi nesourodý – zatímco prvních čtyřicet minut je skvělých, tak v polovině je cítit relativně velká ztráta tempa, aby se na posledních deset minut (s příchodem úžasného Waltera Skinnera) zase vrátila kvalita.

Je velká škoda, že v půlce filmu začnete mít na několik okamžiků neodbytný pocit, že se na plátně vlastně nic neděje. To ale rozhodně neplatí pro prvních několik desítek minut filmu, kdy jsou nám krom ústřední dvojice Foxe Muldera (David Duchovny) a Dany Scullyové (Gillian Andersonová) představeni i všichni další hlavní aktéři filmu – agentka Whitneyová (Amanda Peetová), agent Drummy (Xzibit) a otec Joe (Billy Connolly). Těžko lze slovy popsat ten pocit, když jsem poprvé na plátně zahlédl Scullyovou a zarostlého Muldera. Už žádné FBI, Scullyová pracuje jako doktorka v nemocnici a Mulder si užívá samoty ve své chatce kdesi na konci cesty. Ačkoliv to na první pohled vypadá, že se navzájem už neznají, opak je pravdou. Mulder a Scullyová jsou totiž pár, což některé fandy potěší, jiné naštve a Fukům to bude jedno.

První setkání obou bývalých kolegů ve filmu je skvělé, Mulder si ve svém polorozpadlém obydlí vytvořil svoji vlastní kancelář Akt X (i s plakátem „I Want to Believe“) a krom fotek jeho sestry Samanthy nesmí v místnosti chybět ani nejrůznější novinové výstřižky a tužky zapíchané ve stropě. A s odkazy na seriál tímto nekončíme – agentka Whitneyová, která je momentálně v FBI „novým Mulderem“, má totiž složku s Akty X pročtenou pozpátku, a tak v souvislosti s filmovým otcem Joem, který má tajemné vize, vzpomene i slavné postavy seriálové historie jako byl Luther Lee Boggs nebo Clyde Bruckman.

Druhý film se odehrává v současnosti, tedy v zimě roku 2008, a Mulder tak u FBI nepracuje již přes šest let. Během té doby se skrýval, čímž krom jiného získal image dřevorubce. Zničehonic však přímo z ústředí Federálního úřadu pro vyšetřování přichází zajímavá nabídka – bývalý agent pomůže federálům při pátrání po ztracené agentce a proti Mulderovi budou stažena všechna (nutno podotknout, že křivá) obvinění, takže jde o skutečně zajímavou nabídku. Mulder na to přistoupí, a tak se společně se Scullyovou po dlouhých letech vracejí do Washingtonu. Celá scéna jejich příletu vrtulníkem na střechu budovy FBI a následná procházka legendárními (bohužel inovovanými) chodbami Úřadu je prostě úžasná a až v tento okamžik jsem si při sledování filmu uvědomil: Jsou zpět!

xfiles2_recenze_d_small.jpg

:: Prohlédněte si 70 HQ fotek přímo z natáčení tohoto filmu ::

V souvislosti s návratem Muldera a Scullyové do centrály FBI nemohu nezmínit jednu věc. Když oba bývalí agenti čekají na chodbě, Mulder něco zpozoruje na stěně a pohybem hlavy na to upozorní Scullyovou. Zjišťujeme, že Muldera zaujal obraz, na němž je vyobrazen momentální a nepříliš oblíbený americký prezident George W. Bush. Ve chvíli, kdy kamera snímá celý jeho portrét, se v pozadí ozve klasický hudební motiv Akt X.

Budu k vám upřímný, celá ta scéna je vlastně úplně šílená, ale já jsem se nemohl ubránit smíchu. A se mnou i celé kino. Je to totiž milá ukázka toho, co si asi tak Carter o Bushovi myslí… :) Když už jsme u podobných odlehčení (která do Akt X vždy patřila, ale je otázkou, zda patří i do druhého filmu), tak vám rozhodně doporučuji zůstat v kině až do konce závěrečných titulků. Já to tak dělám vždycky, považuji to za jistou formu poděkování všem, kteří na filmu pracovali, bonusem v případě druhého filmu Akta X pak je, že se ještě pobavíte. Nic konkrétního vám nechci prozradit, ale snad nalákám informací, že když si počkáte, tak uvidíte Scullyovou v bikinách… :)

xfiles2_recenze_g_small.jpg

:: Podívejte se na obrázky z nepovedených scén z natáčení filmu ::

Když jsem o několik řádků výše psal o tom, že film je zde především pro věrné fandy, nebyl jsem úplně přesný. Film je totiž jednoznačně směřován na skupinku tzv. shippers, kteří silně podporují velmi blízký či rovnou intimní vztah mezi Mulderem a Scullyovou. Jsou to ti lidé, kteří budou nenávidět agentku Whitneyovou (pohlazení Muldera, vážně?!!) a přesně tito lidé budou z druhého filmu nadšeni nejvíce. Scullyová a Mulder totiž opravdu žijí v intimním vztahu (ex-agentka dokonce svému partnerovi sdělí, proč se do něho zamilovala) – to někteří, shippers-negativní fanoušci seriálu nemusí sice zkousnout, ale je to nakonec vlastně docela pochopitelné.

Celý seriál k sobě tito dva směřovali, a tak by nemělo překvapit, když je spolu ve filmu vidíme v posteli. A než se zeptáte, tak ne, žádná milostná scéna ve filmu není. Tehdy, když se o tom na začátku roku uvažovalo, jsem tvrdil, že něco podobného by ve filmu bylo rušivým elementem. S odstupem času a po zhlédnutí filmu to už ale tak zásadně netvrdím, protože druhá celovečerní Akta X jsou natolik zvláštní všehochutí, že by byl sex ve filmu jen dalším zpestřením. V souvislosti se vztahem obou postav se sluší připomenout, že padne zmínka i o Williamovi, což příznivce Akt X možná potěší, ale všem ostatním to asi bude jedno, případně budou zmateni.

xfiles2_recenze_f_small.jpg

Příběh filmu a vyšetřování případu se točí kolem několika mladých žen, které unáší tajemná skupina cizinců, aby na nebohých obětech vykonávala velmi drastické experimenty. Více bych se o příběhu nechtěl rozepisovat; ne snad z důvodu, že bych vám něco zajímavého prozradil, jako spíš proto, že toho ani moc zajímavého není. Překvapuje mě, co Chris CarterFrankem Spotnitzem tak dlouho psali – scénář a zápletka totiž v některých momentech hodně pokulhávají a obecně se nejedná o nic závratně chytrého.

Krom vyšetřování únosů ve filmu probíhá také jistá soukromá bitva Dany Scullyové na území nemocnice, ve které pracuje. Doktorka se snaží experimentální léčbou zachránit život nevyléčitelně nemocnému chlapci. Přitom ale naráží na odpor ze strany vedení nemocnice i chlapcových rodičů. Nakonec ji samotnou postihne dilema, zda skutečně jedná správně a zda toto jednání není v rozporu s přírodou nebo vírou. Zatímco tedy Mulder tam někde venku vyšetřuje, je Scullyová z velké části v nemocnici a ačkoliv je její příběh zajímavý, dostává zoufale málo prostoru (stejně jako Skinner!), a tak to celé chtě nechtě vyznívá trochu lacině a nezajímavě.

Co však rozhodně lacině nevyznívá, to je technická stránka věci. Nesmíme zapomínat, že rozpočet druhého filmu byl jen 30 milionů amerických dolarů, což je vlastně pouhá polovina rozpočtu toho prvního. Srovnávat tedy v tomto ohledu první film s druhým by bylo jednoduše nefér. Režisér Carter názorně předvedl, že i z malého rozpočtu dokáže vyždímat maximum. Některé akčnější scény jsou velmi napínavé a svižně natočené, veškeré záběry zasněžených scenérií jsou pak jednoduše krásné. Když to všechno ještě podporuje hudba Marka Snowa, je výsledek velmi uspokojivý.

xfiles2_recenze_e_small.jpg

Jaký vlastně druhý film je? To je otázka, na kterou budu mít přesnou odpověď nejdříve po druhém zhlédnutí. Byl to pro mě každopádně nezapomenutelný zážitek – vždyť si uvědomte, že jsme po těch dlouhých letech znovu viděli Muldera a Scullyovou stát vedle sebe. Na druhou stranu, právě proto, že jsme „naše agenty“ viděli znovu po tolika letech, mohou zvýšená očekávání u některých věrných fandů seriálu vyprodukovat pocity zklamání a mírné frustrace.

Já si však v tuto chvíli nemohu pomoci – Mulder se Scullyovou mi moc chyběli a ať už je druhý film jakýkoliv, chci třetí.

Tento článek byl zveřejněn 22.7.2008 v 0:00 v kategorii Akta X film 2, Recenze epizod.

Komentáře: 102

  1. Luki8701 napsal(a) 22.7.2008 v 17:30

    Takové napínání :-D.

  2. Smiky napsal(a) 22.7.2008 v 17:32

    No už se těším na recenzi a na film mam v planu jít již ve čtvrtek, jen doufám že nezastihnu nějakou dlouhatánskou frontu na lístky :)

  3. mrx.friend napsal(a) 22.7.2008 v 18:06

    Já jsem byl zděšen při dnešním pohledu na kartu druhého filmu na československé filmové databázi, kde i zarputilí fandové seriálu hodnotí film odpadem!
    A zatím je hodnocen na slabých 57%…

  4. in4mator napsal(a) 22.7.2008 v 18:07

    No podle reakcí na CSFD nic-moc, nevim jestli na to mam jit vubec do kina, ale tesil jsem se na to dlouho a jelikoz to mam zadarmo tak proc ne…

  5. Luki8701 napsal(a) 22.7.2008 v 18:11

    mrx.friend@ ten zarputilý fanoušek dal hned na začátku najevo že má rád jenom první série ;)

  6. Angelitos napsal(a) 22.7.2008 v 18:33

    Kurnik já už se tak moc nemůžu dočkat…na CSFD mě to docla mrzí

  7. nabaa napsal(a) 22.7.2008 v 18:33

    Já se do toho čtvrtka asi zblázním. Okoušku si nehty až ke kolenům a vytrhám si všechny vlasy.:oD

  8. Baku05 napsal(a) 22.7.2008 v 18:38

    Já bych to zatím tak tragicky neviděla… na CSFD to už pomalu leze nahoru (60%) – a až se to ve čtvrtek dostane trochu víc mezi lidi, tak to určitě půjde ještě výš :-) I když Carterovo – o seriálu nemusíte vědět vůbec nic, může brát někdo jako pěkný podraz..

  9. Luki8701 napsal(a) 22.7.2008 v 18:40

    A i kdyby tak co, hlavní je že se to líbí/nelíbí Vám osobně, o zbytek se starat nemusíte :)

  10. Angelitos napsal(a) 22.7.2008 v 19:07
    • nabaa: jo přesně příjdu s šatkem na hlavě bo tam nebudou žádné vlasy :( :D a s rukavicama :D
  11. Marek napsal(a) 22.7.2008 v 20:12

    Ten fanoušek, který dal odpad, není fanoušek, protože Akta X přestal sledovat před lety a pokud vím, viděl prvních pár sezín. Odpad bych opravdu nebral vážně, ale jako hloupou, arogantní a pubertální provokaci.

  12. Marek napsal(a) 22.7.2008 v 20:21

    A proč prostě kultX nedá najevo, hodnocením na ČSFD či alespoň komentářem zde, jak se mu druhá Akt X líbila? Takhle nás napínat, pche. :-)

  13. PetraZelva napsal(a) 22.7.2008 v 20:22

    Luki: Musíme, bo my chceme i další film!!!

  14. Luki8701 napsal(a) 22.7.2008 v 20:34

    PetraZelva@ já už ani nedoufám a v tom je asi i ten problém :). Je jedno jestli se jim to líbí nebo ne, hlavně ať na to jdou do kina a pošlou FOXům prachy.

  15. kultx napsal(a) 22.7.2008 v 20:54

    Marek: Recenzi právě píšu, bude tu co nejdřív, ale bude hodně velká, takže to ještě potrvá :)

    Zatím můžu prozradit to, co jsem napsal na jiné diskusní fórum: Ale už teď můžu říct jednu věc, která mě na tom celém nejvíce překvapila – ten film totiž vůbec není pro Akta X nezasažené diváky. Fanoušci (a shippers především) si ho užít jistě dokáží, ale to, že ten film je spíš pro menšinu, se bohužel podepíše na mnohých recenzích (které už teď píší lidé, kteří seriál nemají rádi/neznají) a bojím se, že i na výdělcích v kinech :(

  16. Marek napsal(a) 22.7.2008 v 20:58

    kultx: Ano, posledních pár dní chodím na Lapiduch (proč je Lopuch TAK mrtvý?), a tak jsem si to tam přečetl.

    Víc by nebylo? Prosím prosím, smutně koumám(e)… :-)

    Nebo aspoň přibližný čas, kdy to bude. Protože je devět hodin a ta recenze má být ještě dnes! :-P

  17. nabaa napsal(a) 22.7.2008 v 21:00

    A já se hodnocení nebojím. Vzhledem k tomu, že si většinou nejvíc užívám ty epizody, respektive série, které mají nižší hodnocení, můžu být jedině mile překvapená.:oD

    Kryceku, nestraš, víš, že na výdělku závisí existence třetího filmu.:oS A když výdělek nebude, budeme na to my zarytí fandové a posedlící muset jít co nejvíckrát, ať jim ty kasy naplníme.:oD

  18. AX_csm napsal(a) 22.7.2008 v 21:03

    No já si nedočkavostí trhat vlasy nebudu (žádný nemám):-) , ale už se taky moc těším. Nicméně bez C.S.M. a syndikátu to už pro mě (myslím si!) nebude mít asi ten pravý šmak jako první film.

  19. Marek napsal(a) 22.7.2008 v 21:03

    Mně uklidňuje mezi vším tím průměrným až výrazně podprůměrným hodnocením tenhle komentář z Lopuchu:

    "Noir 22.7.2008 13:40 8722
    Akta X: Chci uvěřit

    • kino.

    Mě (sic!) se to líbilo a to dost. Film ponořený mezi černou a bílou se důsledně drží téhle barevé symboliky. Všechny postavy v něm balancují mezi černou a bílou-kněží, jeptišky i agenti FBI – a to nejen barvou svých dresů. Doba pokročila a my už víme, že největší zlo nejsou nějací zelení mužíčci, nebo strašidla, ale něco daleko horšího-lidé. Tenhle film nedává odpovědi, ale pokládá otázky.
    Oceňuji dva bonusy – Bushe podkrsleného x-files znělkou a česky mluvící postavy.
    90 procent."

  20. Luki8701 napsal(a) 22.7.2008 v 21:09

    Tady taky velmi pěkná recenze :
    http://www.scifitv.com.au/…ieve-Review/
    :)

  21. mrx.friend napsal(a) 22.7.2008 v 21:10

    Na KultXe je spoleh, určitě tu do 00:00 recenze bude, tak nemá cenu na něho vyvíjet nátlak, který by akorát tak mohl uškodit obsahu článku… ;-)

  22. kultx napsal(a) 22.7.2008 v 21:15

    Marek: Já bych to viděl s uveřejněním tak mezi 22:30 – 23:30. Vím, trvá to, ale chci, aby v té recenzi bylo úplně všechno. (Už teď je velká jako 3 recenze epizod dohromady a to jsem tak v polovině)… :)

  23. AX_csm napsal(a) 22.7.2008 v 21:23

    Tak, nevydržel jsem to pokušení a už mám rezervaci do cinema city Flora Praha – čtvrtek ve 13:50, nejdete tam taky náhodou někdo?

  24. Marek napsal(a) 22.7.2008 v 21:34

    No hlavně, aby to nebyl jeden dlouhatánský odstavec, jako je to u některých dílů, protože se to pak nedá číst. :-P

    Jinak na Akta X: Chci uvěřit jdu ve 14:00 ve čtvrtek (Bratislava, Polus). Nerezervoval jsem lístky, necítil jsem potřebu… pro jistotu jsem rezervoval ale lístky na Dark Knight.

    Nasadit Akta X proti Dark Knight, ajaj, to bude propad… Myslím, že fanoušci ten film neutáhnou a tvůrci a studio budou rádi, když se dostanou do černých čísel, imho. :-/

  25. nabaa napsal(a) 22.7.2008 v 21:47

    Marek: Jak česky mluvící postavy?? Nechceš tím, doufám, naznačit, že je to dabovaný, že ne?? Protože tím bys mě mohl vážně rozbrečet.:oS

  26. Luki8701 napsal(a) 22.7.2008 v 21:50

    nabaa@ ne je tam sestřička co mluví česky :)

  27. nabaa napsal(a) 22.7.2008 v 22:32

    Luki: Tak tu ránu museli slyšet až v Olmiku, jak mi spadl kámen ze srdce. Teda, takový infarktový stavy! Fuj!:oP

  28. Marek napsal(a) 22.7.2008 v 22:41

    Tak kultx už deset minut přesluhuje. No tak, my chceme aspoň rozepsanou verzi! (Přidejte se, on to pak bude muset uveřejnit. :-P)

  29. Luki8701 napsal(a) 22.7.2008 v 22:44

    Marek@ ale no tak tu hodnku to ještě vydržíš ne? :D

  30. sjpetka napsal(a) 22.7.2008 v 22:44

    ahoj ludia, práve som sa vrátila z predpremiéry, do recenzií sa určite púštat nebudem, mne osobne sa to velmi páčilo. už sa neviem dočkat kedy pojdem zas. nezabudnite počkat po titulkoch, vela ludi odišlo a myslím, že im ušiel dost podarený vtip :)

  31. Marek napsal(a) 22.7.2008 v 22:53

    Luki8701 : No já si pustil bonusové materiály ze sezón Akta X, které mám (vyjma první, kterou jsem zapůjčil, a sedmé a osmé, kterou nemám, ale u osmé to hodlám brzy napravit). Doufal jsem, že to čekání zažene, jenže koukám, koukám… čekám na recenzi, ona nikde a jsem z toho docela nervózní. :-)

    No nic, dávám mu ještě 37 minut, tohle časové rozmezí uvedl. :-)

  32. Luki8701 napsal(a) 22.7.2008 v 22:54

    Marek@ :D Čím méně budeme tlačit tím kvalitnější produkt vyplodí :-ú.

    sjpetka@ to slyším velmi rád :-)

  33. kamila1 napsal(a) 22.7.2008 v 23:05

    Mohu prozradit, ze písen Memories Child, ktera podbarvila jednu z nejstrasidel­nejsich scen filmu, napsal a zpívá australský písnickár Jamison Young. Jamison zije v Praze a obcas hraje v mensích klubech a v minulých letech na ceských festivalech.
    Skladbu je mozné si poslechnout a stáhnout na: http://www.jamyoung.net/music.html
    Film se nám moc líbil!!!

  34. Angelitos napsal(a) 22.7.2008 v 23:13

    by mě zajímalo, kolik lidí očekává

  35. Luki8701 napsal(a) 22.7.2008 v 23:15

    Angelitosv áš to hned vedle na počítadle… momentálně 13 ;) :D

  36. Marek napsal(a) 22.7.2008 v 23:15

    On už to hlavně, ostuda, píše od nějakých pěti-šesti hodin, takže by to měl mít třikrát, včetně korektury a přepisování. :-)

    A dávám mu 15 minut, patnáct minut… jestli nad tím usnul, tak… jdu spát taky, nebo ho někdo vzbuďte. :-)

  37. Angelitos napsal(a) 22.7.2008 v 23:16

    zas pan chytrý aby se neozval:D:D:

  38. Luki8701 napsal(a) 22.7.2008 v 23:17

    Já mám zítra ranní a dojíždím tudíž vstávám v 5 ráno ale Krycekovi věřím že to zvládne a počteme sei vynikající recenzi! Hlavně žádné stresy! :D

    Angelitos@ jako normálka ne? :D

  39. Angelitos napsal(a) 22.7.2008 v 23:17
    • Marek 15 minut je dost na to jak dlouho se s tím šmudlí :D:D takže beru tě za slovo :D
  40. Baku05 napsal(a) 22.7.2008 v 23:17

    Aby ta recenze nebyla delší než celý scénář :D :D

  41. Luki8701 napsal(a) 22.7.2008 v 23:19

    Hmm 180 A4 stránek… to snad ne to tu budeme do rána :D

  42. John Rambo, hrdina vietnamské války napsal(a) 22.7.2008 v 23:20

    Já jen doufám, že ta recenze bude objektivní – jak s klady, tak i se zápory filmu. Doufám, že nebude podbarvená tím, že jsou to Mulder a Scullyová, Akta X, a proto nějaké drobné (a možná i závažné) chyby budeme přehlížet a dáme tomu plné hodnocení.

  43. Marek napsal(a) 22.7.2008 v 23:21

    Je to recenze, ne analýza. Šmudlí se s tím, šmudla jeden, opravdu nezvykle dlouho. Může si něco nechat do dalších článků, mohlo ho to napadnout. No, ještě že mě má. :-D

  44. Angelitos napsal(a) 22.7.2008 v 23:22

    Jestli u toho sám neusnul !!! :D

  45. Baku05 napsal(a) 22.7.2008 v 23:23

    Určitě to už má hotový a akorát nás napíná :D :D

  46. Luki8701 napsal(a) 22.7.2008 v 23:23

    Angelitos@ take trapne uplně dyť to Marek říkal zrovna cc! :D:D:D

  47. Luki8701 napsal(a) 22.7.2008 v 23:24

    Hmm 8 lidí už to vzdalo :D

  48. G.Logan napsal(a) 22.7.2008 v 23:24

    No nic jdu spát když si to dnes nepřečtu tak se svět do zítřka nezboří takže si to přečtu zítra. Dobrou noc všem

  49. Angelitos napsal(a) 22.7.2008 v 23:25

    Ja už spim asi tež :D

  50. Luki8701 napsal(a) 22.7.2008 v 23:25

    G.Logan@ dobrou :-) tohle je jak chat :D

  51. Marek napsal(a) 22.7.2008 v 23:26

    žádná recenze není objektivní, naštěstí. Proto na ni všichni čekají. A má poslední 4 minuty… :-)

  52. Angelitos napsal(a) 22.7.2008 v 23:26

    By mě zajímalo, jestli se mam ještě podívat na Emily než tu čekat na suchu :))

  53. Luki8701 napsal(a) 22.7.2008 v 23:27

    Marek@ a co když to postne ve 23:31? :D

  54. Baku05 napsal(a) 22.7.2008 v 23:29

    Angelitos: já dokoukala The Pine Bluff Variant a přemýšlím, jestli pokračovat The End :-D

  55. Marek napsal(a) 22.7.2008 v 23:29

    Třeba to pastne po termínu, aby nás zklamal a připravil nás tak na zklamání z toho filmu, který se nepovedl?

    Ale ne, takhle sofistikovanej bejt nemůže. :-D

  56. Marek napsal(a) 22.7.2008 v 23:31

    Ty jo, ten má víc štěstí než rozumu. :-)

  57. Angelitos napsal(a) 22.7.2008 v 23:31

    JUPÍ :D

  58. kultx napsal(a) 22.7.2008 v 23:33

    Tyjo, 50 příspěvků, co jste tady dělali? :))

    Recenze je nahozena. A psal jsem ji až od 21:00, žádnejch moc hodin, jak jste tady tvrdili! :)

  59. Xeninka napsal(a) 22.7.2008 v 23:38

    Miluju tě! :)
    Nej je, že jsem si těsně předtím stahla jednu písničku ze soundtracku a zrovna ve chvíli kdy jsem začala číst recenzi jsem si jí pod to pustila a přiznám se, že to byl emotivní zážitek…

  60. Angelitos napsal(a) 22.7.2008 v 23:38

    Začátek je skvělý! Ale bála jsem se číst si děj dokud to neuvidím, ten jsem vynechala :D

  61. Luki8701 napsal(a) 22.7.2008 v 23:40

    Nádherná recenze! Bravo :-)

  62. Baku05 napsal(a) 22.7.2008 v 23:44

    Pěkně napsaný! Díky :-)

  63. monkax napsal(a) 22.7.2008 v 23:49

    To je pěkně napsané, bravo super. A ta poslední věta-krásné…Děkuju!! Těším se až to uvidím.

  64. Christroy napsal(a) 22.7.2008 v 23:52

    No, jsem fakt zvědavej.. POdle tvojí recenze působí film poměrně rozporuplným dojmem, což se projevuje i v procentuelním hodnocení.. Ale uvidíme, třeba se fanouškům v kinech bude film líbit víc než „chytrým“ recenzentům n csfd:).. Mám na tebe 2 dotazy: 1) je někde zmíněno, kdy vyjde film na DVD?, 2) ve sledování seriálu jsem zatím v 8. řadě ( i když v základních obrysech vím z tohohle webu jakým směrem se poslední 2 série vyvíjí)…Vzhledem k tomu, že v recenzi píšeš, že film obsahuje spoustu narážek na seriálové události- je rozumnější překonat ohromný " nutkání" na I Want To believe a nejít do kina hned, dodívat se na zbylé řady a film si sehnat až později?:)
    Za recenzi dík, přejme filmu úspěšnou návštěvnost a pochopitelně další pokračování:)

  65. Milius napsal(a) 23.7.2008 v 0:04

    Tos to napsal rychle!!Mně by to trvalo do kuropění,kdyby čekalo tolik nedočkavých člobrdíčků.S tím jejich intimním vztahem máš pravdu,je fajn,že to tam bude.Konečně zase živí a přítomní agenti,už se těším.Díkec za článek!

  66. kultx napsal(a) 23.7.2008 v 0:18

    Díky vám VŠEM za kladný reakce na recenzi, moc mě to těší!

    Do recenze se ještě nevešlo, že Mulder si sundá triko a ukáže hruď a Scullyovou tam uvidíte v noční košilce! :-D Takže hybaj do kina!

  67. kultx napsal(a) 23.7.2008 v 0:31

    Christroy: Pokud jde o DVD, tak zatím bohužel platí „podzim 2008“, žádné upřesnění zatím nemáme, viz http://www.filmcity.cz/…s/detail.asp?…

    Určitě se to nutkání ani nepokoušej překonat a upaluj do kina. Ty narážky jsou jen drobné, ale někomu, koho seriál zcela minul, to prostě může „zamotat hlavu“. Nicméně pokud jsi už viděl prvních 7 řad a víš přibližně, co to byl William, tak jsi v poho :)

  68. pitrysek napsal(a) 23.7.2008 v 2:34

    Předchvílí jsem přijela z kina a pod Krycekovu recenzi se můžu jenom podepsat:)
    Bylo to úžasný vidět po tak dlouhý době Muldera a Scullyovou.A taky je pravda, že i já to musim vidět znovu, abych mohla film pořádně rozebrat.Už teť můžu ale říct, že mému manželovi(který ze seriálu viděl asi 2 díly) se film docela líbil a klidně by si ho pustil znovu, i když jak sám řekl, pár věcí nepochopil(třeba toho Williama a taky nechápal, proč se tak radujeme, když se objevil Skinner):)

  69. pitrysek napsal(a) 23.7.2008 v 3:25

    Jo a abych nezapomněla, docela mě štvala postava agenta Drummyho, zdál se mi v tom filmu úplně zbitečný a akorát mě naštval, když nechtěl Scully pomoct hledat Muldera, ale třeba až film uvidim podruhý, tak pochopim, k čemu tam vlastně byl:)

  70. mona lisa napsal(a) 23.7.2008 v 8:19

    To ma moc mrzi, ze film sa nezadaril. Ale pre mna ako dlhorocneho fanusika je hlavne, ze uvidim oboch hrdinov.
    Ak som tomu spravne rozumela, tak preniknute spoilers sa nakoniec ukazali naprosto pravdive? A hrozne sa tesim na treti MYTOLOGICKY film, po tom som vzdy tuzila. Lebo ja si myslim, ze nemytologicky dej sa vyborne hodi do serialu ale na film to ma malo dynamiky.To chce nieco viac, poriadnu konspiraciu, dej, v ktorom ide obom o zivot a vytazoslavny koniec. A samozrejme vela znamych postav, bez ktorych to nie je ono, aj keby mali byt iba vo forme duchov. A Skinner mal len jednu scenu??? To snad nie!

  71. mona lisa napsal(a) 23.7.2008 v 8:51

    Mam otazku, nakolko bol Mulder zarasteny? Mal len malu bradu, alebo skor nieco velke? Ja len, aby som sa pripravila dopredu na pripadny sok. Vyzeral hrozne?

  72. Marie napsal(a) 23.7.2008 v 8:55

    souhlasim s pitryskem drummy tam byl uplne zbytecnej…jinak jsem moc ráda,že jsem po dlooohé době zase viděla Muldera a Scully.Akorát mě trochu mrzelo nebo spíš mi tam chybělo to „Dana Scully FBI“myslím tím že Dana tam hraje víceméně doktorku a Mulder byl většinou ten co běhal venku.Jinak souhlasim ,pro nefanoušky seriálu bude podle mého názoru bohužel film jen průměrný.Ty nárážky určitě nepochopí.Jinak u toho Bushe jsem se taky neudržela
    to se Cartrovi faaaakt povedlo…no a to v těch titulcích wow fakt si na to počkejte stojí to zato.Film mě nějak nezklamal,ale trochu mi vadila ta intimní scéna u toho auta..v jednu chvíli jsem měla strach,že tímto záběrem film skončí a bude to jak nějaký sladáček naštěstí to Carter neudělal

  73. Marie napsal(a) 23.7.2008 v 8:56

    mona lisa:popravdě jsem se ho doooost lekla ..na můj vkus byl zarostlej fakt hrozně

  74. abigail napsal(a) 23.7.2008 v 8:58

    Díky za objektivní recenzi, moc dobře napsaná, udělal jsi kus práce.Na film se těším a určitě chci jít co nejdřív, jen se chci zeptat, jestli podle tebe nevadí, když mám zatím dokoukanou jen 4.sérii (čekám na zásilku dalších 5 do příštího týdne), fanda jsem, ale poměrně novej:) Kdo to byl (nebo je?) William, to vím, ale jak skončila 9.série jen přibližně tuším. Jinak jsem zvědavá, jak film dopadne u Spáčilový, ta zdrbne skoro všechno, tak doufám, že neodradí moc lidí.

  75. Marie napsal(a) 23.7.2008 v 8:58

    jo a Skinner mi tam chyběl hrozně moc,byl tam fakt málo

  76. sjpetka napsal(a) 23.7.2008 v 9:17

    toho skinnera bola ozaj škoda, tiež ma mrzí, že ho viac nebolo. mám dojem že by si jeho postava zaslúžila viac priestoru, kludne mohol ten film mat i dve hodiny a možno by stálo za to niektoré motívy a postavy trochu viac dotiahnut, ten Drummy napr. bol fakt taký bezvýrazný.

  77. sarah7 napsal(a) 23.7.2008 v 9:19

    No film me nadchl, a i kdyz nevim co si mam o nekterych scenach myslet, jsem zajedno s vetsinou :) tesim se na treti film

  78. G.Logan napsal(a) 23.7.2008 v 9:43

    Perfekní recenze až mi je líto že jsem šel večer spát a nepřečetl si to. Už se těšim až to uvidim v kine, škoda že až za týden :-(

  79. Marie napsal(a) 23.7.2008 v 9:46

    sjpetka:souhlasim taky bych snesla nějakou tu minutku navíc.Místo Drummyho tam měl bejt Skinner a byla bych spokojená.

  80. peta111 napsal(a) 23.7.2008 v 10:21

    Recenze je super – velice chválím Kryceka, že dokáže jako fanoušek být objektivní!
    Jinak patřím k těm chudákům, kteří si musejí ještě trochu počkat, takže své závěry dodám až za 48 hodin.

  81. Invi napsal(a) 23.7.2008 v 11:22

    druhá polovina není recenze, ale sprotě a ignoransky napsaný obsah, zkazil jsi podívanou všem fanouškům

  82. PetraZelva napsal(a) 23.7.2008 v 11:47

    peta11: asi tak! už aby to bylo…
    Díky Kryceku za skvělou práci!!

  83. monkax napsal(a) 23.7.2008 v 12:43

    Já film ještě nevyděla, recenzi jsem přečetla celou, nevadí mi to a těším se ještě víc :-)
    Moc se mi líbí ta fotka Davida a Gillian (v těch oranžových šatech)… Vážně by to byl hezký pár…sluší jim to :-)

  84. Jana X napsal(a) 23.7.2008 v 17:54

    tak… recenzi si radej neprectu. nic ve zlym, na fil¨m jdu az v patek a chci se nechat prekvapit.

  85. John Rambo, hrdina vietnamské války napsal(a) 23.7.2008 v 22:58

    To jméno Mitch Pileggi nahoře mezi herci bije hned do očí a je nepřehlédnutelný. On měl být takový překvápko v tom filmu a někdo třeba nebude číst recenzi, ale tohohle jména si hned tam nahoře všimne. Ani na imdb a csfd stále ještě není napsán (což se třeba po oficiální premiéře změní)

  86. S.A. 3189 napsal(a) 23.7.2008 v 23:12

    Otázka Nezapomenutelné postavy za 500:
    V kterépak scéně a kdo z vás napoprvé poznal Chrise Cartera? :-) A ne, že se na to budete při zítřejší oficiální premiéře soustředit!

  87. Tomi napsal(a) 23.7.2008 v 23:35

    Tak jsem měl pravdu! :D Nebyl jsem si jist, zda to je nebo není Chris…

  88. Zbyněk napsal(a) 24.7.2008 v 7:53

    Chrise si všimne snad každý fanoušek,je tam nepřehlédnutel­ný:)))Včerejší předpremiéra v Brně byla super, ale pro nefanoušky to opravdu není…což je škoda.Nechci vidět ty kritiky:((

  89. Mathesar napsal(a) 24.7.2008 v 13:45

    Taky v Brně:) Film ale pro nefanoušky bude katastrofický.. budu doufat, že vydělá aspon nějaké peníze, aby povolili třetí.. ALE ten třetí prostě musí být mytologický:) Tak mě napadlo.. po roku 2012 máme vlastně po aktech x ne?:D Protože o čem by to pak bylo? O kolonizaci?:D

  90. KayTee napsal(a) 25.7.2008 v 18:12

    Recenze objektivní a…taky chci třetí film!!!! :-D

  91. nadya napsal(a) 27.7.2008 v 12:56

    Přečetla jsem si recenzi z novin : Lidové noviny, tam to odepsali proto, že tam nejsou mimozemšťani a honí Rusáky. V MF Dnes už je recenze trošku příjemnější , mají tam dobrý odstavec: Vznikla takzvaná „řadovka“. Zajímavý, lehce nadprůměrný příběh ze série AktX,který však neotevírá nové,překvapivé téma. Nicméně je to únostná volba při návštěvě kina i proto, že člověk nemusí být vybaven znalostmi o předchozích epizodách. Fil Chci Uvěřit funguje zcela samostatně.
    Myslím si, že ten film nebude až tak špatný, těším se moc až je opět uvidím , jsem ráda, že tam mimozemšťani nejsou, neboť Akta X přece nebyla jen o nich. Snad natočí i ten třetí, moc bych si přála.

  92. Furze napsal(a) 27.7.2008 v 22:15

    Žádná negativní recenze nemůže nikdy oslepit pravá srdce, která dýchají seriálem celou tu dobu, kdy spal svým tichým spánkem a už vůbec by neměla odradit fanoušky od chuti jít se na něho podívat do kina! Pokud by se tomu tak stalo, pak jen lituji toho jedince, který by přišel o tak nádherný zážitek, který ho po shlédnutí filmu čeká a to i přes to, že se v něm pár chybiček najde. Opět se smíme podívat do očí Muldra a Scullyové, opět je můžeme vidět na plátně vedle sebe, dýchat společně s nimi a to je přátelé to nejdůležitějsí a upřímně řečeno, co více si můžeme přát po tolika letech odloučení, které způsobilo ukončení seriálu. Nevím co ostatní, ale já jsem se s touto bolestnou ztrátou nikdy nesmířil. Ve filmu je scénář vždy nejdůležitější a bez kvalitního příběhu by film zapadl do hlubin zapomnění ale u akt x tomu tak není. Akta x mají svůj vlastní příběh a tím jsou obě postavy seriálu a to Mulder a Scullyová. Proto se těšme z jejich přítomnosti, vždyť na to jsme celou tu dobu tajně čekali. A já děkuji všem, kteří se na filmu podíleli a zejména Chrisu Cartrovi, otci všech otců. Klidně mě zatraťte, ale já miluji tenhle seriál a miluji první film a miluji i druhý a můžeme mýt plno chyb, ale přátelé konečně je tu s námi a navždy už zůstane a to už mu nikdo nikdy nevezme.
    Doufejme jen, že se návštěvnost nepromítně do realizace třetího filmu.

  93. nadya napsal(a) 28.7.2008 v 16:55

    To je krásně, vystřižně napsané, láska k tomuto seriálu je hodně cítit. Ano přesně, je to návrat zpět a doufám moc, že také ne naposled…

  94. ojanen napsal(a) 30.7.2008 v 15:14

    Film měl správnou temnou až hororovou atmosféru a byl fajn.Určitě ho můžu doporučit(i když nefanoušek se v něm může docela ztratit).Fuka je nekulturní blb,co nepochopil žánr.Je to stejný,jako když si vyberu válečný film a pak budu kritizovat,že se v něm válčí.

  95. Prostě ohlas napsal(a) 31.7.2008 v 22:29

    Naprosto stupidní béčkový film, který poškodil jméno X-files, ale slepé fanoušky o tom těžko přesvědčovat, prostě ať si každý udělá názor sám. Podobnou kravinu bych nerad viděl znovu.

  96. snakeeater napsal(a) 1.8.2008 v 20:01

    Zdravim,
    jsem hodne VELKY fanda X-Files a presto mi nejnovejsi film prijde jako hodne spatny. Bohuzel. Ve filmu postradam ono typicke tajemno, clovek casto ani nevi, co se zrovna deje, dialogy jsou prazdne a pro me jako pro fandu to vubec nepusobilo jako X-Files a rozhodne to neni tim, ze tento film neni mytologicky. Na konci ani poradne nevysvetlili, co se tam poradne delo, kazdy si to mel asi domyslet. Byl jsem tam s pritelkyni, ktera serial nezna a vubec film nepochopila. Nemuzu rict nic jineho. Film X-Files: I Want to Believe zkratka a dobre neni tim pravym ani pro fandy…osobne me to velice mrzi a doufam, ze prijde treti mytologicky film, ktery bude mit ten pravy nadech X.

  97. Faith napsal(a) 2.8.2008 v 18:01

    Ahojky.Zrovinka sem se vrátila z kina.Jelikož sem na mateřské tak sem se tam dostala až teď,přestože jsem opravdu velká fanynka už od začátku!!Mám trochu smíšené pocity.Je fakt,že sem čekala trochu UFO a paranormálních jevů,ale i přes všechny ty ne moc dobré recenze sem mile překvapaná!!Ko­neckonců pro nás fanoušky je to těch letech víc než super vidět Muldera a Scullyovou jak si to bok po boku kráčí po FBI:)..a k tomu jako milence!!To si většina z nás přála už dávno.Doufám,a to hodně že bude další film,tak snad se ještě jednou do kina dostanu..

  98. nadya napsal(a) 3.8.2008 v 17:39

    Ahoj, tak píšu ještě zde. Jelikož jsem na film nešla s velkým očekáváním, tak jsem hodně potěšena. Film se mi moc líbil, je to dá se napsat, lepší "řadovka "seriálu. Nic víc nic míň. Nejsem z filmu zklamaná, / jsem ráda, že z toho neudělali hotový guláš../ nenudila jsem se ani chvilku, mělo to spád a ani Mulder se Scully nezklamali. Ty scény mezi nimi byly supr. Děj je srozumitelný i pro nefanouška AktX, není potřeba znát vše co se stalo mezi nima. A také příběh se vyřešil, žádná neukončená otázka, jak to někdy bývalo..
    Věřím, že třetí film bude a bude možná víc tajemný.

  99. alka napsal(a) 4.8.2008 v 1:36

    Filmu moc TLESKÁM!!!!!!!Po­vedlo se jim to!!!Vychutnávala jsem si to od první minuty až do konce.Příběh dobře napsaný, ke konci to připomínalo pilotní díl k seriálu Fringe, a to jak tam byla ta ženská ve vaně-vodě , i když tam je to v jiném podání.Film měl tu správnou atmosféru seriálových Akt X. A řekla bych že je určen i pro nefanoušky , člověk se pak o nich něco dovídá/ jako Mulder měl sestru, oni mají syna/ … Hezká "nová role "Scully, dodává to filmu jiný pohled na ni.A taky ta její změna filmu prospívá. Hltala jsem všechny scény mezi nima. A příběh? Velmi dobrý, a příběh se dobře uzavřel, a to je dobře, vše bylo vysvětleno.Ne­zůstalo jak bývalo zvykem – nevysvětlitelná otázka. Takže třetí film -na ten se už těším!!!

  100. Jardal napsal(a) 23.11.2008 v 19:51

    já chápu všechny zklamané ale každopádně to že tady UFO nebylo, neznamená že to nebyly akta x. Navíc bude ten třetí film ne?Ikdyž moje recenze na tenhle film?to je tak80%

  101. captain napsal(a) 27.4.2015 v 14:55

    Me se film libi, i kdyz nedosahuje kvalit prvniho a priznavam, ze ho sleduji zdaleka ne tak casto jako Pilot serialu a prvni film. Taky mi chybi Monca Reyessova a John Dogget. Cela 9. serie byla s nima super a rad bych je jeste videl spolu v AkteX.

  102. L110 napsal(a) 6.6.2015 v 10:53

    Celkom zaujímavá americká recenzia, ktorá film analyzuje z trochu iného uhľa pohľadu:

    http://reflectionsonfilmandtelevision.blogspot.sk/…believe.html

Řekněte nám svůj názor!