Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE AKT X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

2×24 Our Town (recenze)

režie Rob Bowman | scénář Frank Spotnitz | premiéra v USA 12.05.1995 | v ČR 19.06.1997 | český název Naše město | hodnocení 100% další názory zde

Mulder se Scullyovou se vydávají do městečka Dudley v Arkansasu, aby zde vyšetřili zmizení jistého George Kearnse. Mohlo by se zdát, že na případu není nic zajímavého, avšak pan Kearns byl inspektorem a hrozil, že nechá zavřít místní továrnu na zpracování kuřecího masa. Dudley je malé město a továrna tu živí velký počet lidí. Za celým tímto úspěšným byznysem pak stojí Walter Chaco, starší pán, který před desítkami let továrnu založil, zaměstnal v ní nejprve svou rodinu a později celé město. Zprvu se tedy agenti domnívají, že mohlo jít o úspěšnou snahu zlikvidovat nepohodlného člověka. I když Scullyová zprvu na místě vyšetřování žádná Akta X nevidí, nakonec se na vlastní kůži přesvědčí, že lidé z Dudley ukrývají jedno opravdu vypečené tajemství.

our_town_a.jpg our_town_b.jpg our_town_c.jpg

2×24 Our Town má v seriálu Akta X zvláštní postavení. Je to další z nepříliš viditelných kousků nejen v rámci celého seriálu, ale také v kontextu druhé série. Přitom by byla veliká škoda, kdybychom tento příjemný příběh o jednom takovém malém lidožravém městečku opomíjeli. Dovolil bych si tvrdit, že v Našem městě je skryto hned několik aspektů, které z Akt X dělají ta pravá Akta X. Je to však dosti paradoxní, když vezmeme v úvahu, že v samotném příběhu epizody žádná Akta X de facto nenajdeme.

Frank Spotnitz, pro kterého je tato epizoda první samostatnou scénáristickou prací na Aktech X, se rozhodl, že bude vyprávět příběh o kanibalismu. Na kanibalismu, tedy požírání jedinců vlastního druhu, není zhola nic paranormálního. Aby však Spotnitz neodradil ty nejskalnější fanoušky Akt X, přidal do svého příběhu zajímavou skutečnost, týkající se prodlužování života a podivných rituálů s tím spojených. Všechny ostatní atributy, se kterými autoři této epizody operovali, už však jdou v té nejlepší tradici seriálu Akta X.

Celé vyšetřování je prodchnuto úžasnou atmosférou, která nám tak chyběla v mnohých epizodách šesté a sedmé série. Stylem vyprávění vám bude Our Town nejspíše připomínat špičkové díly první série jako je Genderbender, Miracle Man či Shapes, ve kterých se během svého vyšetřování agenti dostali nejen do terénu, ale také do vážných problémů. Ty tentokrát okusí hlavně Scullyová (v této sérii již poněkolikáté, však si vzpomeňte na její únos ze začátku druhé řady), která zjistí, jaké to je, když vám šílený dav pokládá hlavu na špalek.

Za pozornost také rovněž stojí, že Our Town je poslední samostatně stojící epizodou druhé série. Epizodě tak nakonec snad i prospělo, že v sobě neobsahovala příliš nadpřirozena, kterého si diváci v předcházejících třiadvaceti dílech druhé řady užili přespříliš. Je dobře, že si autoři Akt X vzali ponaučení z Irresistible, jedné z nejlepších epizod celého seriálu, která vypráví o obyčejném vrahovi z masa a kostí, jehož zločiny jsou však tak ďábelské, že se mnozí zdráhají toto konání připsat člověku. V podobném duchu se nese i Our Town – protože když vás chce někdo sníst, tak to opravdu není v pořádku.

our_town_f.jpg our_town_e.jpg our_town_d.jpg

Zajímavosti: Americký herec John Milford, který ztvárnil charismatického Waltera Chaca, zemřel v roce 2000 ve věku 70 let. || Mnohé postavy v této epizodě jsou nakaženy tzv. Creutzfeldt-Jakobovou nemocí. Jedná se o závažnou chorobu, která postihuje centrální nervový systém člověka. Podle české Wikipedie existuje podezření na mezidruhový přenos ze skotu na člověka. Více o této nemoci se můžete dočíst na webu Creutzfeldt-Jakob Disease Foundation. || Hlavním tématem epizody je kanibalismus, o kterém si můžete dále přečíst na českém webu drahos.info. || Režisérem této epizody je Rob Bowman, který krom dalších 32 epizod Akt X natočil i první celovečerní film.

Tento článek byl zveřejněn 1.10.2008 v 0:00 v kategorii Recenze epizod.

Komentáře: 14

  1. kultx napsal(a) 1.10.2008 v 23:06

    Jen technická – když v recenzi uvádím datum premiéry v ČR, myslím tím premiéru na TV Prima, nikoliv na Nově, kde Akta X běžela už od poloviny 90. let. Takto staré údaje bohužel nemám…

  2. nabaa napsal(a) 1.10.2008 v 23:28

    Vzhledem k faktu, že Our town je špičkový díl, který i podle mě zaslouží 100%, odpouštím Krycekovi, že mu dal přednost před Bad blood. :oD

  3. Luki8701 napsal(a) 2.10.2008 v 8:16

    Můj nejoblíbenější díl 2.série :) 100%

  4. xgirl napsal(a) 2.10.2008 v 8:27

    Nedávno jsem na tuhle epizodu koukala a stejně jako Krycek bych ji zařadila k tomu nejlepšímu, co AX nabízejí. Nezdráhala bych se pustit ji jako návnadu někomu, kdo akta nezná, aby viděl, „o čem to je“…

  5. luca napsal(a) 2.10.2008 v 8:59

    Bezva epka!

  6. kimberly napsal(a) 2.10.2008 v 9:06

    Úplne the best! Má to všetko čo Akty X majú mať! PLus výborná recenzia k tomu.

  7. kultx napsal(a) 2.10.2008 v 9:22

    To je docela zajímavá věc, co tu padla – někdy by stálo za to vytvořit seznam epizod, které by mohly posloužit jako ideální návnada na někoho, kdo Akta X nezná.

    Jinak, díky všem za komentáře! Člověku se hned jde do další recenze líp.

  8. nabaa napsal(a) 2.10.2008 v 13:53

    kultx: Už se to nějakou dobu probírá v jednom tématu v Epizodách na fóru. ;-)

  9. Milius napsal(a) 2.10.2008 v 14:36

    Kruciš…zrovna tenhle skvělý díl jsem nikdy neviděl,protože u něj mám zničený obraz,musím to zkusit v půjčovně

  10. Honza napsal(a) 3.10.2008 v 7:31

    Musím říct, že tuto epizodu jsem před přečtením Vaší recenze shlédl 2× tento týden… Je to moje nejoblíbenější epizoda 2. série a řadí se opravdu k pozapomenutým epizodám seriálu, což je veliká škoda. Jinak jsem ji viděl 4×, poprvé na Nově, když se vysílal seriál poprvé a měl jsem pokaždé mrazení v zádech, hlavně v závěru epizody. Jinak Vaše recenze jsou naprosto skvělé. Jen tak dál. Moc děkuji.

  11. lukasd napsal(a) 21.10.2008 v 23:11

    100%…Jeden z nejlepsich nemytologickych dilu druhe serie. Our town je v nekterych mistech vskutku desivou epizodou.

  12. in4mator napsal(a) 6.11.2008 v 21:25

    Zase přímý útok na Scullyovou a opět Mulder zakročí v poslední chvíli. Tomuto dílu nejde v podstatě nic konkrétního vytknout, ale stejně si nemůžu pomoct, něco tomu prostě chybí. [80%]

  13. Manche napsal(a) 12.2.2018 v 16:26

    Skvělá epizoda, jedna z nejlepších z celé 2. série. Přitom toho paranormálna tam moc není, ale o to je to možná ještě lepší, příběh se moc pěkně vyvíjí a ta konečná scéna, kdy pan Chaca ztratí kontrolu nad svým kultem, je hodně působivá.

  14. Bellezza napsal(a) 28.4.2018 v 22:53

    Zrovna dnes som túto epku v rámci môjho maratónu (už druhý tento rok) videla.Scully mala fakt na mále…

Řekněte nám svůj názor!