Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE AKT X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

6×13 Arcadia (recenze)

režie Michael Watkins | scénář Daniel Arkin | premiéra v USA 07.03.1999 | v ČR 24.08.2000 | český název Arkádie | hodnocení 100% další názory zde

Mladí manželé David a Nancy Klineovi si pronajali dům v komunitě, kde chtějí nerušeně trávit chvíle odpočinku. V noci Davida probudí kroky z přízemí. Sejde dolů, ale nic nevidí. Náhle se k němu zezadu přiblíží cosi velkého. Nancy uslyší jeho výkřik, to už ale ono „cosi“ vstoupí do ložnice a ženu zabije. O několik měsíců později přijíždějí do komunity Mulder a Scullyová jako manželé, aby tam vyšetřili záhadné zmizení Klineových i jiných párů před nimi. Agenti se zapíšou jako Rob a Laura Petrieovi a jsou ubytováni ve stejném domě, ze kterého zmizeli Klineovi. Šťastní „manželé“ se záhy dozvědí, že v komunitě, jejímž prezidentem je jakýsi pan Gogolak, platí mnoho striktních pravidel. Ta mají prý zlepšit soužití mezi obyvateli komunity. Ve skutečnosti však mají lidem zachránit život.

arcadia_a.jpg arcadia_b.jpg arcadia_c.jpg

6×13 Arcadia je sladkou jednohubkou pro všechny shippers-pozitivní diváky Akt X. Aby vyšetřili tajemnou vraždu, přicházejí Mulder a Scullyová v přestrojení za manžele do typicky bohatého amerického sousedství, ve kterém na ně čeká typicky bílý domek s typicky zeleným trávníkem. A samozřejmě také společná ložnice. Ruku v ruce s touto novou rolí přichází několik vtipných a nezapomenutelných momentů. I když se budete po většinu času při pohledu na manželský pár složený z našich dvou agentů nejspíš přiblble usmívat, atmosféra epizody nabídne i napínavější momenty. Půvabné sousedství The Falls at Arcadia totiž obsahuje několik strašidelnějších míst, které obývá tajemné monstrum, vraždící „neposlušné“ obyvatele komunity. Ale dřív, než se začnete o naše agenty vůbec bát, už se budete bavit při veselém stěhování Muldera a Scullyové do krásného nového domku.

Shippers, tedy skupina těch diváků, kteří touží po jakémkoliv intimnějším kontaktu mezi Mulderem a Scullyovou, budou zkrátka nadšeni. Zatímco v prvních pěti sériích byla přitažlivost mezi oběma agenty vždy jen jemně naznačena, v této epizodě se tvůrci konečně pořádně rozhoupali. Vy, kteří názory shippers nesdílíte, se ale nemusíte děsit. Všechny momenty, kdy jsou agenti spolu v ložnici nebo u jídelního stolu, jsou natočeny odlehčeně, s citem a se smyslem pro humor. Považovat Arcadii za typickou humornou epizodu Akt X však není nejšťastnějším řešením. Samozřejmě, že by někam mezi epizody tohoto ražení patřila a patří, ale zároveň se nejedná o „blbost“ typu Bad Blood či Jose Chung (slůvko „blbost“ myšleno v nejlepším smyslu slova). Arcadia je mišmaš tolik typický pro období šesté série, kdy jak známo nebylo tvůrcům nic svaté. Zároveň však v příběhu najdeme několik drobných momentů, při nichž může některým divákům běhat mráz po zádech. Co ale s tím, když hned následují scény, které vám vrátí úsměv na tvář. Arcadia zkrátka nabízí od všeho něco a my se teď už můžeme tak maximálně divit tomu, jak to všechno vlastně drží pohromadě.

arcadia_d.jpg arcadia_e.jpg arcadia_f.jpg

:: Obrázky z rodinného alba Muldera a Scullyové :: 

Na Arcadii se můžeme podívat i z jiného soudku, než jen jako na dalšího zástupce humorných epizod. Hlavní zápornou „postavou“ příběhu je monstrum, jež nelítostně likviduje všechny obyvatele sousedství, kteří se nějakým způsobem proviní proti přísně nastaveným pravidlům. Ve své podstatě tento netvor neexistuje, ale zhmotní se vždy jen v okamžiku, když dojde k porušení pravidel. Dění v epizodě si tedy můžeme vyložit také jako kritiku lidských striktně uzavřených společenství, ve kterých platí mnohdy nesmyslná pravidla, která tamější obyvatele spíše terorizují, než aby jim zpříjemňovala či zlepšovala život.

Arcadia – stejně jako hromada dalších epizod šesté a sedmé série – nemusí zachutnat každému. Pravdou ovšem je, že jsem ještě nenarazil na nikoho, komu by se vyloženě nelíbila. Dokonce i můj bratr, který jinak ignoruje vše, co následovalo po díle Die Hand Die Verletzt, byl s výletem do dokonalého sousedství v Arcadii spokojen. Zda budete, nebo nebudete spokojeni i vy, těžko předjímat. Pokud máte Akta X rádi, pak jste Arcadii již dávno navštívili. Scény, jako je ta u jídelního stolu, kdy agenti hostí své sousedy a Mulder jim barvitě líčí, jak jeho manželka miluje všechny „ty mimozemské blbinky“, jsou prostě fantastické. Z hlavy budete taktéž těžko dostávat okamžiky, kdy Mulder zve svou drahou polovičku do postele, nebo kdy agent hledá ideální způsob vykonání potřeby. Ale co to povídám – z hlavy budete jen velmi obtížně dostávat celou tuto půvabnou epizodu. Arcadia je vtipná, milá a hlavně nesmírně pohodová. A takové věci si člověk rád pamatuje.

Vaše názory:Tenhle díl nelze přehlédnout. Mulder a Scullyová jako manželé – povedený kousek. Epizoda podle mě obsahuje plno skvělých hlášek a scének, které trochu parodují ideální americkou rodinku. Když vidím, jak Mulder ničí poštovní schránku a provokuje sousedy kopáním bazénu, basketbalovým košem, poznávám, že jsem si to pořádně užila. A přestřelky se Scullyovou co by manželkou nelze vynechat.- peta111 ||Arcadia je výborná. Manželské scény jsou naprosto dokonalé, např. Scullyová s maskou a Mulder na posteli. A místní obyvatelé byli dost strašidelní, tam bych nevydržela, monstrum by mě dostalo hned první den… :)- terentule ||Tento díl mám taky moc ráda, i když jsem hodně dlouho přemýšlela o tom, proč je tam Scully tak odtažitá. V předešlých epizodách se objímají a líbají na čelo jak na běžícím pásu a tady jí vadí, když ji Muldy vezme kolem ramen? Asi se bála, že by k něčemu mohlo dojít… příležitost dělá zloděje… :)- haci ||Vynikající díl, jejich hra na manžele mě pokaždé dostane do kolen. Jak se k ní Muldy pořád tak nějak tulí a hledá každou příležitost si na ni sáhnout, nebo aspoň utrousit nějakou tu vtipnou hlášku (a že jich je tady hodně) ‚Kde jste se seznámili?‘ ‚Na konferenci ufologů, moje manželka je do toho celá blázen.‘“ - XGirl ||Scullyová má úžasně silnou vůli. Při tom, jak se Mulder tváří, když se jí ptá ‚You want to make that honeymoon video now?‘, bych nejspíš odhodila kameru a vrhla se na něj přímo uprostřed pokoje. Škoda, že ji Mulder nenesl přes práh, to mohla být dobrá scéna. Naprosto světový je taky to, jak Scullyová puntíčkářsky opravuje Pat a Vina, když špatně vysloví jejich příjmení a pak to sama řekne špatně. Záměr? :) Dokážu si představit, že takhle by opravdu vypadalo jejich manželství, pokud by jim nebyli neustále v patách emzáci, supervojáci a jiní -áci… :) Škoda jen, že v českém překladu opět zcela nečekaně většina různých něžnůstek naprosto zanikla, přesněji řečeno ani nebyla zaregistrována a přeložena. Konkrétně třeba honey dabing zcela ignoruje, což atmosféru lehce ochuzuje o ten správný prožitek.- nabaa

Arcadia je divácky mimořádně populární, což dobře dokumentuje třeba obsáhlá diskuse, kterou tato epizoda vyvolala na našem hlavním webovém fóru.

Tento článek byl zveřejněn 22.7.2009 v 0:00 v kategorii Recenze epizod.

Komentáře: 8

  1. luca napsal(a) 22.7.2009 v 18:29

    Arcadia jen v originále s titulky, v to souhlasím s nabaa. Jinak je to samozřejmě jasná 100% epizoda, která nikdy nezklame. Pěkná recenze. :-D

  2. dana napsal(a) 22.7.2009 v 21:22

    100% a vic, co dodat? ;)

  3. sauron77 napsal(a) 22.7.2009 v 21:47

    z humornych epizod mam oblubene iba tri casti humbug improbable a ARCADIU pobavilo ma ako spolocny manzelia mulder a scullyova riesia pripad a bolo tam aj urcite napatie ako netvor zabijal zle manzelske dvojice aj ked nie som shippers pre tuto epizodu jednoznacne 100 percent

  4. Queequeg napsal(a) 22.7.2009 v 22:56

    Jj, tohle je srdcovka :-)

  5. Bilbo napsal(a) 23.7.2009 v 0:44

    Já tenhle web miluju :D

    A abych se vyjádřil i k epizodě :-) – Arcadii mám taky moc rád, mimo jiné i takový pěkný typický představitel epizod šesté série.

  6. kimberly napsal(a) 23.7.2009 v 13:12

    juchuuuu, arcadia! len čo prídem večer domov, čítam!

  7. Macina napsal(a) 6.1.2011 v 16:41

    Patřím mezi Shippers, bohužel :D Z tehle epizody sem byla hodně vyplesklá, „debilní“ úsměv jsem měla po celou dobu celé epizody… :) Nemá chybu :)

  8. Bellezza napsal(a) 20.4.2018 v 0:26

    Tiež som shipper jak hovado,ale až tak nadšená som nebola.Dosť ma rušilo Scullyovej odťažité správanie…

Řekněte nám svůj názor!