Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE AKT X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

After Tunguska (povídka)

autor Barbara Osen | překlad XGirl | kategorie MSR, lehká MT a trochu humor | rating R | spoilery TunguskaTerma

povidka_after_tunguzka.jpg

Pevně ji objal oběma rukama. „Můžu tě obejmout. Můžu.“ řekl jí.

Ani si vlastně té věty nevšimla, když ho taky sevřela v náručí. Nepředstavitelně se jí ulevilo, když objímala Muldera. Živého. Co by bylo dál, kdyby se už nevrátil? Asi by se nikdy nedozvěděla, co se s ním stalo. Možná by strávila několik měsíců ve vězení. Ale přemýšlet o něm by bylo daleko horší, než vězení, uvažovala.

Myslela na to celé ty bezesné noci v zadržovacím středisku. Kde je? Je v bezpečí? Zraněný? Mrtvý? „Na to ani nemysli, Dano“, říkala si. A tak se mohla jen modlit a doufat, že se jí vrátí zpátky.

Mulder, jak se zdá měl anděla strážného. Většinou skončil zmlácený a poškrábaný, ale nějak se mu vždycky podařilo najít cestu zpátky k ní, jako zatoulanému štěněti. To bylo asi těma smutnýma psíma očima. Byly to oči ztraceného dvanáctiletého kluka, jehož svět se roztříštil na kusy s jedním zábleskem světla nad deskovou stolní hrou.

Udělal to už zase. Podívala se na jeho poškrábanou a pomlácenou tvář a připadalo jí, že nikdy nevypadal tak nádherně. Její temný, toulavý anděl se zase jednou vrátil domů. Tiše se pomodlila a poděkovala, a pak už se od něj odvrátila a zase se z ní stal profesionál.

Teprve pak si uvědomila přítomnost ředitele Skinnera. Celé to jejich přivítání sledoval. Cítila se trochu v rozpacích, ale věděla, že Skinner jejich vztah chápe. Odkašlal si, aby jejich pozornost vrátil do přítomnosti, do soudní síně. Bože můj! Právě padla do náruče svému partnerovi přímo v soudní síni, před stovkou lidí, senátory a dalšími vládními úředníky! Musela se dát zase dohromady, ale rychle.

Mulder najednou taky zvážněl. Rychle se jeden na druhého podívali, a vrátili se v myšlenkách zpět k případu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O dvě hodiny později

Mulder usnul skoro v okamžiku, kdy dopadl na sedadlo v letadle směr Florida. Vypadal vyčerpaně. Scullyová seděla u okénka, a tak měl dost místa, aby si mohl natáhnout nohy. Normálně, kdyby si letenky rezervovali dopředu, tak by si vybrali sedadla v přední části, kde se Mulder může natáhnout. Tohle bylo ale na poslední chvíli a lepší místa už nebyla volná. Chtěl zůstat vzhůru a v rychlosti jí vše vylíčit, ale pořád ještě trpěl časovým posunem a to, co se mu stalo v gulagu mu nepřidalo.

Scullyová pozorovala, jak Mulder podřimuje. Vypadal hrozně. Řekl jí, že hned jak přišel do svého bytu, tak volal na úřad. Řekli mu, že Scullyová a Skinner zrovna vypovídají před Velkou porotou. Vysprchoval se jak nejrychleji to šlo, aby smyl pot a prach z vlasů, hodil na sebe oblek a spěchal do Capitolu. Ani neměl čas se oholit.

Scullyová se snažila představit si, co se mu asi stalo. Řekl jí, že jí to řekne cestou v letadle, ale když viděla, jak unavený byl, nechala to být – prozatím. Bude chtít znát každý detail, později. Taky se chtěla podívat na tu bouli na jeho čele. „Další do sbírky“ povzdechla si, a otočila se k okénku.

Po jejich návratu z Boca Raton letěli do New Yorku. „Tenhle víkend nám fakt přidá kilometry do věrnostního programu Létejte s námi“ vtipkoval Mulder. Byl unavený. Ani si nevzpomínal, kdy se naposledy opravdu vyspal. Dřímání v letadlech a dobu, co ležel v bezvědomí na podlaze v ruském gulagu nemohl počítat. Už se nemohl dočkat, až sebou praští doma na gauč. Bude spát nejmíň týden.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Po výbuchu v Termě měli ještě spoustu otázek na místní policisty i na majitele rafinerie. Zavolali Skinnerovi, kterému se nějak podařilo odročit další slyšení před senátem až na víkend. Takže měli dva dny na to, aby dali dohromady důkazy a prohlášení. Naneštěstí byla většina důkazů zničena při výbuchu.

Mulder hodil svůj olejem nasáklý kabát na podlahu v motelovém pokoji. „A další je v háji.“ řekl si, když kabát dopadl na zem. Tohle už asi nenapraví ani v jeho oblíbené čistírně oděvů. Už takhle dokázali zázraky.

Chlapíci z čistírny High and Dry mu čistili obleky od všeho. Krví počínaje, a blátem nebo žlučí konče. Už z toho byl skoro oblíbený vtip. Mulder hrál „Překvap prádelnu“, když přinesl nový kousek k vyčištění. Dokážou se zbavit i těhle nových skvrn? Většinou se jim to podařilo a užívali si to jako novou výzvu. I to, že s nimi Mulder pokaždé mile vtipkoval pomáhalo. Rozhodně to bylo levnější, než nový oblek.

Poslouchal, jak ve vedlejším pokoji Scullyová telefonuje. Řekla Mulderovi, aby se umyl, zatímco ona podá hlášení Skinnerovi. Za jiných okolností by se s ní hádal, ale ted byl už spíš jako oživlá mrtvola. Ještě k tomu celý od oleje a bláta. Recepční v motelu si ho prohlížel, jako kdyby byl dobře vyfiknutý automechanik.

Zbytek oblečení taky naházel na podlahu. Kalhoty jsou zničené, ale sako se ještě dá zachránit. Scullyová bude ráda, že zase zahodí další kravatu.

cestou do sprchy za ním zůstala čára z odhozených svršků. Měli v plánu umýt se a pak zajet na jídlo, do nějaké pěkné, tiché restaurace. Při jejich cestování napříč po zeměkouli neměli nic jiného, než jen ošizené sušenky v letadle. Mulder už myslel na pořádný steak a opečené brambory, když vstoupil do sprchového kouta.

Opřel se o zeď a nechal si horkou vodu stékat po zádech. Když se ho voda dotkla, nadskočil. Odhrnul zástěnu, která oddělovala sprchu a podíval se na svá záda v zrcadle. Na ramenou měl škrábance a rány od biče.

Už na bičování v Tungusce skoro zapomněl. Ale vlastně ano, když ho muži na koních strhli na zem a vláčeli, tak si jeden z vojáků zahrál na Indiana Jonese. Mulder byl ohromen.

Několik ran bičem se prokouslo i přes jeho svetr a triko. A pak se probudil na podlaze v té díře. Jak se mu to už zdálo dávno. Ale stopy biče mu pořád zůstaly, na levém spánku a na zádech. Znovu se zahleděl do zrcadla a všiml si, že některé rány jsou na okrajích zčervenalé. Zanícené. měl by o tom říct Scullyové, ale ta má dost svých starostí s tím slyšením.

Znovu se vrátil do sprchy, a i když ho záda pálila, nechal vodu stékat přes škrábance. Třeba je to pomůže vyčistit. Byl skoro rád, že to tak pálí, protože tak vydrží být vzhůru ještě několik minut.

Pustil naplno studenou vodu, aby se probral a mohl jít na večeři. Trochu to pomohlo. Vyšel ze sprchy a osušil se. Malým ručníkem si drhnul vlasy až skoro do sucha, pak si velký ručník omotal kolem pasu a z tašky vyndal nějaké náhradní oblečení. Našel džíny, svetr a čisté boxerky a ponožky.

Vyhodil to ven a toužebně se zadíval na postel. Možná by si mohl na chvíli lehnout, než půjdou. Slyšel, jak se Scullyová sprchuje a hádal, že jí to ještě bude chvíli trvat. Nijak nespěchala, to věděl.

Mulder se natáhl na břicho přes postel a pod hlavu si dal polštář. To stačilo. Ve vteřině natvrdo usnul. Bylo mu tak dobře! prostě ze sebe nechal únavu spadnout.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Scullyová vstoupila do sprchového kouta a blaženě si nechala stékat po těle horkou vodu. Nechala spojovací dveře do Mulderova pokoje pootevřené, takže mohla s Mulderem hovořit, když se dávali do pořádku. Slyšela, jak se sprchuje, když telefonovala se Skinnerem.

Věděla, že Mulder běží na poslední kousek adrenalinu. Říkal sice, že by měli zajet někam do restaurace na jídlo, ale ona věděla, že to říká hlavně kvůli ní. On by nejspíš únavou spadl do salátu. Sotva se držel na nohou. Když vyšla z koupelny, rozhodla se projít telefonní seznam, aby zjistila, jestli najde nějakou rozvážkovou službu s čínským jídlem, nebo Mulderovou vášní, pizzou. Nechtěla, aby ještě dnes musel jít ven.

Scullyová si oblékla svetr a rifle a zavolala na Muldera. „Muldere, jsem už unavená. Co si objednat nějaké jídlo sem? Tenhle motel sice restauraci nemá, ale ve městě je donáška Domino pizza.“ Chtěla, aby to znělo jako že to udělají kvůli ní. věděla, že by nechtěl aby tím důvodem byl on sám.

„Takže co chceš na pizzu? Já určitě nechci dvojitou porci feferonek, protože bych neusnula, i když jsem utahaná jak kotě.“ říkala a mířila ke dveřím.

Zaklepala než vešla do jeho pokoje. Ne, že by se už navzájem neviděli nazí, ale své soukromí respektovali. Když nepřišla žádná odpověď, otevřela dveře o trochu víc. Spatřila jeho dlouhé nohy jak čouhají z postele. „vytuhnul“ pomyslela si pro sebe. Ne, že by ji to překvapovalo.

Sledovala očima jeho nohy nahoru, uvědomila si, že leží na břiše, diagonálně roztažený přes celou postel, jen s ručníkem okolo pasu, který tak tak zakrývá jeho zadek. Rozhodně pěkný výhled! Ale jak její oči přešly tuhle oblast, hrklo v ní. jeho záda byla pokrytá modřinami a ranami.

Přistoupila blíž a podívala se pozorněji. Vypadalo to, jako by ho zbičovali! Dlouhé šrámy byly červené a zanícené. Co se mu to stalo? Taky jí to připadalo, jako by ho někdo vláčel na zádech po asfaltu, nebo něčem podobném. Vypadal zničeně.

Musí se o něj hned postarat.

„Muldere, tvoje záda.“ řekla mu, a jemně s ním zatřásla.

„Jo, Scullyová, vím, že neležím na zádech…“ zamumlal ospale.

„Ne, Muldere…co to máš na zádech? Jsi samá rána a škrábanec.“

„Aha…no, víš…to v gulagu. Asi nečetli listinu lidských práv.“ jeho vtip nepadl na úrodnou půdu. Pořád před sebou viděl tváře těch mužů, v tom šedém zástupu. Neměli žádnou naději.

„Mám s sebou nějakou antibiotickou mast. A podívám se i po dalších věcech.“ řekla mu Scullyová a vrátila se do svého pokoje.

Přišla a v ruce držela malou lékárničku a polštářky gázy. Mulder zatím znovu usnul. Nechtěla tohle dělat, aniž by o tom věděl a tak s ním znovu zatřásla.

„Muldere, zkusím to vyčistit kysličníkem. Bude to možná štípat“ Nalila trochu tekutiny na jeden polštářek a jemně ho přiložila na ránu.

Mulder s sebou ostře škubl, když ucítil pálení.

„Sakra, Scullyová. To ale štípe!“ sykl.

„Muldere, jak se ti vždycky podaří se takhle zřídit? Co jsi zase sakra dělal?“

Otočil hlavu jak nejvíc mohl a podíval se jí do očí. Uviděl v nich směsici pocitů. Starost a soustředění, ale i trochu zlosti. Byla tak jemná, jak jen to šlo, ale taky se na něj zlobila, že na sebe nedává pozor. Riskoval by svůj život za životy ostatních, ten jeho pro něj neměl žádnou hodnotu.

Zatímco mu Scullyová ošetřovala škrábance, Mulder jí vyprávěl o zážitcích z Tungusky. Byla šokovaná, když jí popisoval muže, které bičovali a infikovali je „černou rakovinou“. Neřekl jí, že to udělali i jemu. Odhadoval, že se k tomu dostanou časem.

Když skončila s peroxidem, Mulderovy oči se začaly znovu zavírat. Hlubší rány mu překryla gázou. Lékárnička už byla nedílnou součástí její tašky. Připadalo jí, že pořád jen doplňuje, co první pomoc pro Muldera spotřebovává.

Když začínal Mulder znovu klimbat, cítil, jak její ruce přikládají na jeho rány náplasti a obvazy. Určitě bylo dobře, že měl s sebou doktorku. ušetřilo mu to pár výletů na pohotovost. Ne moc, ale pár ano. Musel přiznat, že je doslova magnet na úrazy. Byl tak nešikovný, nebo měl prostě smůlu? Musela to být smůla. I když bylo pár vzpomínek, kdy…

S trhnutím se probudil, když ucítil štípnutí na levém boku. „Au! Co jsem zase udělal?“ vyjekl.

"Ale no tak, nebuď jako malý kluk. Byla to jen injekce. Zatímco jsi spal, jela jsem do lékárny a koupila na předpis antibiotika a dali mi i vakcínu proti tetanu. Tyhle rány jsou infikované a nedají se brát na lehkou váhu. Otoč se, ať ti můžu dát i tuhle do druhého boku.

Scullyová ho pozorovala s profesionálním odstupem. Byla zticha. Věděl, že nemá na výběr. Ale i tak zkusil nasadit ten nejsilnější psí pohled, než mu píchla i druhou dávku.

Usmála se, když jemně masírovala místo vpichu na jeho pěkném pevném zadku. „Muldere, kdyby sis na sebe dával větší pozor, tak tuhle proceduru nemusíme dělat tak často.“

„A ty bys přestala s podobnými něžnostmi? To nikdy“ obdaroval ji úsměvem.

„Zkus se vyspat, Muldere. K snídani budeš mít studenou pizzu.“ odpověděla mu a přetáhla přes něj deku.

Než došla ke spojovacím dveřím, už zase spal. Podívala se ještě jednou na něj a nechala dveře pootevřené.

A pak si horkou pizzu vychutnala sama.

Tento článek byl zveřejněn 17.5.2008 v 14:08 v kategorii Povídky.

Komentáře: 10

  1. nabaa napsal(a) 17.5.2008 v 14:32

    Nejlepší jsou chlapci z High and Dry.:oD Jooo,píchat tetanovku Mulderovi bych si taky užívala.:oD Go,XGirl!

  2. marek napsal(a) 17.5.2008 v 14:41

    dobra povidka

  3. PetraZelva napsal(a) 17.5.2008 v 14:43

    Super povídka!! Jemný humor, čtivé. Díky za precizní překlad, fakt pěkné.

  4. Dana napsal(a) 17.5.2008 v 19:16

    Pěkná povídka, díky :))

  5. Quuequeg napsal(a) 18.5.2008 v 9:43

    Joo, tyhle opečovávací scény mám ráda, tohle je navíc i uvěřitelný. Díky

  6. xgirl napsal(a) 18.5.2008 v 19:59

    Jako vždycky děkuju moc a moc, já mám právě taky tyhle hurt/comfort ráda a v Aktech, kde je Scullyová doktorka a Muldy děsnej smolař na úrazy se podobné povídky dají psát do nekonečna:-)))

  7. slucy napsal(a) 19.5.2008 v 9:52

    …místo všech těch povídek bych uvítala další recenze na 9. sérii…

  8. phoenix24 napsal(a) 19.5.2008 v 11:48

    Díky moc, pěkná povídka:-) Moc se mi líbí, XGirl je šikovná holka:-D

  9. kultx napsal(a) 19.5.2008 v 15:43

    slucy: Vzhledem ke zkouškovému je to poslední věc, na kterou mám čas.

  10. Slucy napsal(a) 19.5.2008 v 16:11

    to je v poho, ja nevedela, ze jsi student:-), ja uz 15 roku pracuju, tak mam jiny režim…

Řekněte nám svůj názor!