Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE AKT X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

Druhý celovečerní film Akta X (2008)

Zatím vznikly dva celovečerní filmy, níže se dočtete o tom druhém: FILM 1 | FILM 2 | FILM 3

Druhý celovečerní film The X-Files: I Want to Believe byl v českých kinech uveden pod názvem Akta X: Chci uvěřit. Jeho režisérem se stal tvůrce seriálu Chris Carter, který celý film připravil spolu se svým dlouholetým spolupracovníkem Frankem Spotnitzem. Když v létě 2004 oba muži dopsali příběh druhého filmu, obratem začali připravovat scénář. V den halloweenského svátku, 31. října 2007, společnost Fox dala svolení k natáčení, a tak již v pondělí 10. prosince 2007 mohla v kanadském Vancouveru padnout první klapka (ostré natáčení pak pokračovalo až do 15. března 2008). Protože se natáčení filmu vrátilo do Vancouveru, tedy tam, kde vzniklo prvních pět sérií seriálu, pracovalo na filmu mnoho z těch, kteří se v minulosti podíleli na seriálu. Druhá celovečerní Akta X se do historie zapsala jako jeden z nejrozporuplněj­ších filmů. Na jeho kvalitách se nedokázala shodnout kritika, nezasažení diváci ani samotní fanoušci celého fenoménu. Zároveň existuje jen velmi málo filmů, které by vznikaly v takových těžkostech a za takových nejasností, jako druhý celovečerní film Akta X, který se připravoval bezmála sedm let.

xf2_promo_00.jpg xf2_promo_01.jpg xf2_promo_02.jpg

Od samého počátku autoři prohlašovali, že nový film bude postaven na stejném základě, jako kterákoliv samostatně stojící epizoda seriálu (žánrově film řadili do kategorie „standalone supernatural horror“). Tvůrci tímto prohlášením pochopitelně naráželi na mytologii seriálu, kterou se zabýval první film, ale kterou chtěli v dalším filmovém pokračování opustit, aby byl nový film pochopitelný i pro seriálem nezasažené diváky. Film měl rozpočet 30 milionů dolarů, jeho premiéra v amerických kinech proběhla 25. července 2008, v českých dokonce o den dříve, tedy ve čtvrtek 24. července 2008 (fotky z americké a britské premiéry). Krátce před světovou premiérou se náš web stal oficiálním partnerem filmu v České republice. Díky tomu byl Kult X zastoupen na novinářské projekci, která proběhla již 22. července 2008 v Praze. Účast na této exkluzivní předpremiéře dala našemu webu jedinečnou možnost přinést obsáhlou recenzi filmu mezi prvními na celém světě. V prosinci 2008 byl film vydán na DVD v několika verzích. Další informace nabízí IMDB a Wikipedia, recenzi z filmového magazínu Premiere naleznete zde.

xfiles2_oficialni_trailer_hq_a.jpg xfiles2_oficialni_trailer_hq_b.jpg xfiles2_oficialni_trailer_hq_c.jpg xfiles2_trailer2_hq_g.jpg xfiles2_trailer2_hq_i.jpg xfiles2_trailer2_hq_j.jpg xfiles2_trailer2_hq_k.jpg xfiles2_trailer2_hq_o.jpg

Kult X pro vás sledoval dění okolo druhého celovečerního filmu již od dubna 2004 (tedy od vzniku našeho webu). Všechny aktuality jsou doplněny v obsáhlém archivu zpráv z let 2004 až 2008. Z těch nejpodstatnějších aktualit připomínám především oba oficiální trailery, které si můžete z našeho webu pohodlně stáhnout: první trailer a druhý trailer. Uniknout by vám nemělo ani 70 obrázků z dokumentu, který se exkluzivně nachází pouze na DVD a Blu-ray discích s druhým celovečerním filmem. Zákulisí Akt X bylo vždy plné smíchu a nejinak tomu bylo během natáčení druhého filmu; podívejte se tedy také na humorné obrázky z natáčení filmu. Na následujících řádcích se budeme věnovat některým zajímavostem, které jsou se vznikem filmu spojeny.

xfiles_film_2008_009.jpg xfiles_film_2008_007.jpg xfiles_film_2008_011.jpg xfiles_film_2008_014.jpg xfiles_film_2008_019.jpg xfiles_film_2008_020.jpg xfiles_film_2008_022.jpg xfiles_film_2008_025.jpg

  • Chris Carter tvrdil, že o druhém filmu začal poprvé přemýšlet krátce po premiéře filmu prvního v roce 1998. Poprvé byl nový film oficiálně zmíněn v článku na americkém filmovém serveru Varietylistopadu 2001, tedy v době, kdy ve Spojených státech pokračoval seriál svou devátou sérií. Tehdy se předpokládalo, že by film mohl být uveden na Vánoce 2003. Nakonec však tou dobou začaly teprve vznikat obrysy filmového příběhu a vědělo se jen tolik, že ve filmu nepůjde o mytologii. Carter a Spotnitz dopsali příběh filmu v létě 2004, přičemž od toho okamžiku začal vznikat filmový scénář. Zrod scénáře byl ovšem velmi dlouhý a obtížný, jeho první verzi obdrželi David Duchovny a Gillian Andersonová až v létě 2007. První zkoušky a přípravy k natáčení začaly probíhat krátce poté; známá fotka, na které David s Gillian v přítomnosti Chrise a Franka zkouší v Carterově domě v Kalifornii některé ze svých replik ze scénáře, pochází přibližně ze září 2007. Na podzim toho roku následovaly kamerové zkoušky a další náležitosti, které k natáčení filmu neodbytně patří, a v pondělí 10. prosince 2007 natáčení začalo. Tentýž den dostali čeští (i slovenští) diváci dobrou zprávu, když český distributor potvrdil, že uvede druhá filmová Akta X v našich kinech.

  • Dodnes probíhají debaty o tom, proč vlastně příprava filmu trvala několik let, během kterých navíc celý projekt mnohdy vypadal zcela mrtvě. Celou pravdu se dnes již nejspíš nedozvíme, avšak s největší pravděpodobností potíže vyvstaly ve vztahu Chrise Cartera s hlavní producentskou společností Fox. Vzájemné neshody (pravděpodobně finančního charakteru) dovedli Cartera a zástupce FOX až před soud. O soudní při média poprvé informovala v lednu 2006, detaily celého sporu byly však od samého počátku drženy pod pokličkou a nejinak tomu bylo i po skončení soudu, kdy práce na druhém celovečerním filmu opět pokračovaly. Carter nebyl jediným, kdo se společností Fox přišel do sporu – v období třetí až osmé série proti svému nízkému honoráři údajně několikrát protestoval David Duchovny.

xfiles_film_2008_027.jpg xfiles_film_2008_029.jpg xfiles_film_2008_030.jpg xfiles_film_2008_032.jpg xfiles_film_2008_034.jpg xfiles_film_2008_036.jpg xfiles_film_2008_038.jpg xfiles_film_2008_039.jpg

  • Natáčení filmu provázela již tradičně přísná opatření. Film vznikal pod pracovním názvem Done One a během natáčení si tvůrci neodpustili několik vtípků či falešných informací. Nejproslulejší je v tomto ohledu kostým vlkodlaka, který si při debatě s Chrisem Carterem na sebe navlékl jeden z členů štábu. Film se natáčel nedaleko Vancouveru; na některých scénách tak tvůrci pracovali jen několik kilometrů od míst, na nichž vznikly záběry z pilotní epizody. Oficiální název filmu je The X-Files: I Want to Believe, což připomíná první celovečerní Akta X, která nesla podtitul Fight the Future. I podtitul druhého filmu obsahuje slavnou frázi, která z úst agenta Muldera několikrát zazněla v mytologických epizodách seriálu. I Want to Believe, tedy Chci věřit, je navíc základní motto seriálu Akta X, které bylo mimo jiné zvěčněno na dnes již kultovním plakátu v Mulderově pracovně. Do českých kin se pak film dostal s poněkud rozpačitě vyznívajícím podtitulem Akta X: Chci uvěřit.

  • I přesto, že druhý film je samostatně stojícím hororem, v žádném případě neignoruje události, které se odehrály během devíti let seriálu. Tvůrci již několik měsíců před natáčením avizovali, že film prohloubí vzájemný vztah mezi Mulderem a Scullyovou. Film působí podstatně intimněji, ani náznakem se neblíží globálnímu rozsahu prvního filmu. Děj druhého filmu je zasazen do současnosti, přibližně do zimy 2008, odehrává se tedy již několik let po událostech z poslední epizody seriálu The Truth. Jak již bylo uvedeno, mytologická témata kolonizace či mimozemských civilizací ve filmu nehrají žádnou roli, jediné, co může výrazně evokovat mytologii, je vystoupení Waltera Skinnera v závěru filmu. Všech ostatních primárně mytologických postav – Johna Doggetta, Alexe Kryceka ani Muže s cigaretou – se fanoušci nedočkali (a musejí si počkat až na třetí film).

  • Gillian Andersonová, která se kvůli druhému filmu opět vrátila ke zrzavým vlasům, se ke štábu přidala až měsíc po začátku natáčení. Herečka se na konci roku vydala na dovolenou do Indie a po návratu ji několik dní trápila chřipka, takže na natáčení se poprvé dostavila až v polovině ledna. Gillian uvítala, že se film nezabýval mytologií. Představitelka Dany Scullyové se nechala slyšet, že by pro ni bylo obtížné se po tolika letech znovu zorientovat ve spletitém mytologickém ději.

xfiles_film_2008_042.jpg xfiles_film_2008_044.jpg xfiles_film_2008_046.jpg xfiles_film_2008_048.jpg xfiles_film_2008_049.jpg xfiles_film_2008_051.jpg xfiles_film_2008_057.jpg xfiles_film_2008_055.jpg

  • Rozpočet filmu byl lehce nadprůměrných 30 milionů dolarů, oba hlavní herečtí představitelé si za film odnesli shodně 250 000 dolarů. Již měsíc od premiéry měl film na kontě velmi slušných 60 milionů dolarů. Druhá celovečerní Akta X celkově vydělala 68 milionů dolarů, které doplnilo dalších 15 milionů dolarů z prodeje DVD (nadprůměrnému výdělku na DVD se nelze divit, nadupaný director’s cut byl skutečným fanouškovským orgasmem). Jen pro porovnání: první film stál 70 milionů, vydělal 180 milionů a honorář pro Davida i Gillian činil rovné 4 miliony dolarů.

  • Komplexní zhodnocení druhého celovečerního filmu naleznete ve velké recenzi, případně v dodatečně doplněném názoru. Druhá celovečerní podoba Akt X zůstane pro skalní fanoušky i pro všechny ostatní tajuplným oříškem, ve kterém se může skrývat sladká odměna, ale i hořké zklamání. Záleží pouze na tom, kdo jej otevře. Fanoušky seriálu čeká pěkná řádka milých odkazů na seriál, ať už to jsou Mulderovy tužky, jména v jeho mobilu, „Samantha“ nebo Chris Carter na chodbě nemocnice. Všichni ostatní se však mohou velmi snadno topit při zmínkách o Williamovi či při jemných – ovšem pro pochopení filmového děje zcela nedůležitých – narážkách na dění v seriálu. Ta největší výtka se tak paradoxně netýká filmu samotného, ale Chrise Cartera, který měl hned na začátku jasně říct: film je jen pro fanoušky.

Tento článek byl zveřejněn 25.6.2009 v 0:00 v kategorii Akta X film 2, Shrnující články.

Komentáře: 10

  1. Elmoro napsal(a) 6.6.2009 v 19:11

    skvělěj článek,chvalim :)..druhy film je opravdu rozporuplny,ale byl jsem na nem v kine dvakrat a doma jsem ho videl uz asi desetkrat a zatim me neomrzel,takze urcite nepatrim k tem co ho zatracuji,nao­pak..ani mi nevadi ze nejde o mytologii,naopak jsem se tesil na film ve stylu samostatnych epizod…na druhou stranu jsem cekal opravdu nejaky vetsi horor s vetsim pridechem mysteriozna,po teto strance jsem byl trochu zklamanej..ale s tak malym rozpoctem je otazka na kolik by neco takovyho pusobilo dobre :)

  2. bella-donna napsal(a) 6.6.2009 v 19:22

    Druhý film mě nadchl více, než ten první, protože jsem dopředu ani netušila, kam se dál děj filmu pohne. Ten první film mi přišel velmi předvídatelný…
    A článek mě taky potěšil, co by mě taky kdy o X Files nepotěšilo, že? Díky moc!
    Každopádně už teď se těším na ten film třetí:)

  3. Bilbo napsal(a) 6.6.2009 v 19:45

    Já osobně mám taky rozporuplné pocity, zkusím to tady nějak z odstupem rozepsat.

    Ač jsem fanoušek mytologie, tak mi ani tak nevadilo, že udělali dějově samostatný film, spíše mám námitky k pojetí jako takovému.

    Co se týče části komorního dramatu o vztahu M a S nebo Scullyové konfrontace s vírou/lékařskou zodpovědností u nemocného chlapce, tak tady jsem plně spokojený.
    Narážky na seriál (obzvlášť Clyde Bruckman mě příjemně potěšil, fotka George Bushe s hudebním motivem seriálu v pozadí už ale méně) a jemné začlenění tématiky Williama jsem jako fanoušek taky uvítal.

    Kámen úrazu je ale případ, který tam FBI vyšetřuje a který by měl být alespoň jakousi nosnou kostrou filmu. Jenže paradoxně je tam pouze jako nezajímavé doplnění, aby se něco dělo.
    Příběh je málo zajímavý, pointa prakticky nulová. Přitom v prvních pár minutách to vypadalo slibně.
    Skinner na konci, který se tam mimo jiné objeví dosti násilně, to jenom těžko zachraňuje.

    Mám skoro až pocit, že Carter ani pořádně nevěděl, co chce vlastně natočit a tak vzniknul takový rozporuplný hybrid (tentokrát bohužel ne ten mimozemský).

    Prvnímu filmu, ač jsou velmi těžko srovnatelné, neboť se od sebe liší tak, že to víc už snad ani nejde u mě dvojka sahá sotva po pás.

  4. abigail napsal(a) 6.6.2009 v 22:27

    Bilbo: plně souhlasím se vším co píšeš, závěrečná věta vystihuje přesně i můj názor na oba filmy, jednička je prostě jednička. Ve dvojce kulhá hlavně ta „zápletka“ s rusko-českou mafií.

  5. dana napsal(a) 6.6.2009 v 23:35

    Souhlasim s abigail i Bilbem, prvni film je podle me extra trida a ten druhy oproti nemu opravdu kulha.. taktez by mi nevadilo, ze nejde o mytologii, ale cela zapletka byla vazne jaksi nedomyslena, nebyl to takovy horor, jaky bych od Akt X cekala… konec koncu, stale bych se jeste vic bala Eugena Victora Toomse, zelenych broucku z Darkness falls nebo Peackokovych z Home, nez ujetych rusko-cesko-slovenskych lekaru – navic Scully a jeji vira, to teda neni zrovna tema pro me..:( Narazky na serial a pak zabery ze zakulisi tady na Kultu me ale potesily a zvedly prumer filmu…;) ..uz aby byl v kinech ten treti!;)

  6. magu napsal(a) 7.6.2009 v 8:25

    Dvojka nesiaha jednotke nie že po pás, ale ani po členky!
    Predstavte si, že by v hlavných úlohách hrali namiesto Davida a Gillian nejakí iní herci. Okamžite by sa z toho stal obyčajný béčkový horor. S Aktami X spájajú tento film naozaj iba hlavní prečdstavitelia a narážky na seriál. A to je podľa mňa dosť málo.

  7. luca napsal(a) 7.6.2009 v 20:20

    Jj, taky mám pocit, že to byla celkem nuda a nebýt herců v hlavních rolích ani bych si takového flmu nevšimla. Ale samozřejmě už jenom z nostalgické povinnosti jsem ho viděla několikrát a vztah MS, narážky na seriál, Skinda atd. jsou k neokoukání. :-)) Každopádně pevně doufám, že třetí film bude dosahovat kvalit prvního a druhému se obloukem vyhne.

  8. kultx napsal(a) 7.6.2009 v 22:30

    Jsem moc rád, že se vám článek líbil, a děkuji za kladné ohlasy! :)

  9. oskvarka napsal(a) 19.10.2009 v 8:22

    Skvely clanok :) Ja by som len doplnila, ze si nemyslim ze bez M&S by to bol prepadak…ale zaroven by to asi bol len jeden z mnohych, ale kukat by sa na to dalo. Nazory mojich nefanusikovskych kamosou su ku podivu take ze druhy film bol ovela lepsi.
    Z môjho pohladu su absolutne neporovnatelne aj ked mozno citim jemne pokulhavanie v deji druheho filmu v poslednej tretine – ze sa to na moj vkus prilis jednoducho vyriesilo, mam ten film strasne rada, ale kedze som fanusik je to asi pochopitelne.
    Napad s Frankensteinom bol podla mna velmi dobry, len sa im akosi nepodarilo vytlct z toho maximum :)ale mam trochu pocit ze by tam stacilo zmenit len par malickosti…
    Treti film by bol fain, lebo ta mitologia je dost otvorena (aj ked n druhej strane X-files boli vzdy o otvorenych koncoch) len si akosi neviem predstavit 50 rcnu scully ako dakoho nahana, tak aby to vyzeralo dost doverihodne ;)…ale zase chcelo by to ten rok 2012 :)

  10. captain napsal(a) 27.4.2015 v 14:49

    Prvni film Bojuj s budoucnosti 100%+, druhy Chci verit 60%. Co vic dodat, asi to, ze treti film by bodl! A taky ta sestidilna miniserie. Snad se dockame!

Řekněte nám svůj názor!