Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE SERIÁLU AKTA X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

9×19 The Truth (recenze)

předcházející epizoda 9×18 Sunshine Days | následující epizoda není 

režie Kim Manners | scénář Chris Carter | premiéra v USA 19.05.2002 | v ČR není | český název Pravda | hodnocení 80% další názory zde 

Závěrečný dvojdíl aktovského seriálu nastavuje zrcadlo vládním praktikám, tajnému spiknutí, Syndikátu a koneckonců i celé FBI, jejíž agent, který pro ni od začátku představuje problém, stane před vojenským soudem za vraždu muže v tajném vládním komplexu. Agent Mulder sem přišel hledat pravdu a dozvídá se zdrcující informaci o mimozemské invazi, která už má stanovené datum. Za svůj čin je postaven před vojenský soud, který je od začátku v jeho neprospěch. Mulder je odsouzen k trestu smrti, avšak s pomocí přátel se mu podaří uprchnout. Místo toho, aby se Scullyovou odjeli ze země a vyhnuli se jisté smrti, vydávají se spolu na jih na území indiánů Anasazi za „bílým mudrcem“, který Muldera do vládního komplexu poslal. Naposledy se zde setkávají s Mužem s cigaretou a jen o vlas unikají před útokem vládních helikoptér.

the_truth_a_small.jpg

9×19 The Truth je poslední epizodou ze seriálu Akta X. Jeden z nejpopulárnějších televizních fenoménů devadesátých let tak definitivně skončil ve své deváté sezóně v polovině roku 2002. Oficiálním (a nejspíš také skutečným) důvodem k ukončení byla neuspokojivá sledovanost poslední série, jejíž jednu epizodu sledovalo v průměru 9 milionů diváků. Stále se jednalo o dobré výsledky, avšak v porovnání s osmou řadou, ve které jednu epizodu sledovalo průměrně 13 a půl milionu diváků, šlo o výrazný pokles. I přes tuto nepříjemnou skutečnost však Akta X stále byla nejúspěšnějším dramatickým seriálem stanice Fox, což byl zároveň hlavní důvod, proč spekulace o případné desáté sérii ne a ne utichnout.

Byl to až tvůrce Akt X Chris Carter, který ukončil veškeré dohady (a taky naděje věrných fanoušků), když v lednu 2002 oznámil, že devátá série bude tou definitivně poslední. Zpráva, která rozhodně nepatří mezi ty nejlepší, na druhou stranu přinesla tvůrcům alespoň klid, protože poprvé v historii Akt X s jistotou věděli, že žádné další pokračování už určitě nebude. V tomto ohledu se hodí připomenout epizody Requiem a Existence, které scénáristé museli vždy zakončit tak, aby na ně bylo možno v případném pokračování navázat. Chris Carter tedy hned na jaře 2002 začal připravovat poslední dílek do obří skládanky, kterou v uplynulých téměř deseti letech tak pečlivě dával dohromady.

the_truth_b_small.jpg

Ačkoliv je The Truth mytologická, Chris Carter si tentokrát k práci na scénáři nepřizval svého věrného spolupracovníka Franka Spotnitze a napsal celou epizodu sám. Podobných epizod pro seriál připravil Carter již desítky, The Truth přesto není úplně klasickým mytologickým dílem. Netradiční dojem plyne už ze samotné koncepce epizody, kdy nám nejsou servírovány otázky, ani nabízeny odpovědi, ale v prvé řadě jde o kompletní rekapitulaci předešlé mytologie. Jednu zásadní odpověď, která se týká mimozemské kolonizace, tedy tématu, o kterém byla Akta X především, se sice dozvíme, ale celkově poslední epizoda působí spíše jako uzavřený televizní film, než další pokračování seriálu. Carter toho docílil relativně jednoduše – nechá bývalého agenta Muldera zatknout vládními vojáky a postavit před soud. V následující hodině pak předvolává jednotlivé hlavní i vedlejší postavy seriálu, které hovoří o tom, jakým způsobem do dění v Aktech X zasáhly.

the_truth_c_small.jpg

Jak známo, David Duchovny v celé deváté řadě chyběl a vrátil až na epizodu poslední. Ačkoliv jsem Muldera v mytologických dílech deváté řady silně postrádal, tak onen skok, kdy se ex-agent po tolika epizodách absence objeví v centru dění, je zkrátka až příliš silný. Nutno podotknout, že kdyby tvůrci ukončili seriál už v sedmé řadě, asi by vše působilo přirozeněji a ne tak násilně jako v sérii deváté. V celku se však jedná o maličkost, která je navíc značně subjektivní, a tak mnozí z vás toto třeba ani nebudou považovat za negativní stránku věci. Nejde tu však jen o Muldera, ale o drtivou většinu významných mytologických hráčů, z nichž mnohé vítáme zpět po velmi dlouhé době.

The Truth je o především o návratech a my se tak po dlouhých letech znovu setkáváme s Panem X, Maritou Covarrubiasovou, Alexem Krycekem a především Kouřícím mužem, bez něhož mytologie v osmé a deváté řadě prostě nebyla tím, čím pro nás byla v minulosti. Zatímco návraty ostatních mě spíš dojaly, Kuřák se svojí novou image mi připravil menší šok. William B. Davis však znovu dokázal, že je skutečným mistrem vedlejších rolí, a tak jeho zjevení dodalo celému dění na obrazovce úplně novou šťávu. Velká škoda, že nám tvůrci pozapomněli přizvat na scénu Jerryho Hardina, který v první sérii ztvárnil Mulderova prvního informátora Muže z Pentagonu. Nevím, jak řadíte agentovy informátory zrovna vy, ale Muž z Pentagonu v mém osobním žebříčku prostě nemá a nikdy nebude mít konkurenci.

the_truth_e_small.jpg

Poslední epizoda Akt X se natáčela od 26. března do 24. dubna 2002 a její rozpočet se (jako již tradičně u mytologických epizod) vyšplhal do nadprůměrných čísel. Režie se chopil ostřílený veterán Kim Manners, který se seriálem prožil téměř celou jeho historii – mimochodem, první epizoda, do které se pustil, je dnes již kultovní Die Hand Die Verletzt z druhé řady. Navzdory tomu, že se podstatná část epizody The Truth odehrává v uzavřené soudní síni, je většina scén natočena svižně a nevšiml jsem si, že by epizoda byť jen na malý okamžik ztratila tempo (a to je její stopáž v porovnání s ostatními epizodami dvojnásobná).

Velkým tématem se minimálně v posledních třech letech seriálu stal vztah mezi Mulderem a Scullyovou, který je pro všechny shippers tím, čím je kyslík pro normální lidi. Já, jakožto nepříliš velký příznivec intimního vztahu našich agentů, jsem jejich shledání, spojené s asi dvouminutovým francouzákem, neviděl zrovna s velkým nadšením. Akta X pro mě byla vždy o záhadách a mimozemských únosech, než o všem tom, co předcházelo malému Williamovi.

Na každý pád musím autorům složit velkou poklonu, protože jinak se jim podařilo podat jakýkoliv intimnější kontakt Muldera a Scullyové s velkým citem a závěrečná sekvence této epizody (stejně jako poslední scéna v Existence) patří mezi to nejlepší v devítileté historii Akt X. V samém závěru se pak neloučíme jen s Mulderem a Scullyovou (jejichž vztah – ať už na jakékoliv úrovni – byl vždy tím nejsilnějším motorem Akt X), ale dáváme definitivní sbohem celému seriálu, všem těm devíti nezapomenutelným rokům, kdy jsme plakali, báli se či se smáli.

Tento článek byl zveřejněn 10.9.2008 v 0:00 v kategorii Recenze epizod.

Komentáře: 21

  1. Milius napsal(a) 17.9.2008 v 18:59

    Už se mi dělají kudrlinky nedočkavostí:-)Poslední epizodu mám fakt rád,viděl jsem ji až předevčírem a mám po ní Muldera radši než dřív-je to fakt tvrdej,chytrej chlap.A vůbec,celou 9.řadu jsem sledoval jen kvůli své oblíbené agentce Scullyové,jinak je hrozně schematická,k tomu se mi zprotivil Dogget…prostě Hirošima hadr,ale rozlučkový díl to vynahrazuje,opravdu dechberoucí spektákl,tak jsem moc zvědavý co na ni říká tvůrce webu!

  2. abigail napsal(a) 17.9.2008 v 19:48

    Na týhle dvojepizodě mám ráda hned úvodní momenty, jak se tam Mulder jako by nic objeví, přitom jsme ho celou sérii neviděli (někteří z nás kvůli tomu z 9. série neviděli skoro nic:))a hned víme, že míří za něčím, co by vědět neměl a mně osobně se v tu chvíli vždycky hned vrací ten jedinečný pocit šimrání kolem žaludku, který mě drží kdykoli se M a S pouštěli do akce (s Dogettem už to není ono). Prostě prima dvojdíl, kterej má spád. Moc se těším na recenzi.

  3. CSM napsal(a) 17.9.2008 v 20:48

    Tak dnes som na nete cital ze by mala vyjst specialna 3(!)-diskova edicia X-Files na DVD!

  4. Utero napsal(a) 17.9.2008 v 20:51

    CSM: Jo vzdyt na foru uz je davno obsah vsech verzi.

  5. Smith napsal(a) 18.9.2008 v 10:14

    Mne nastastie nasilny vpad Muldera znovu do serialu nevadil a nevadi mi ani franzucak :). Podla mna to je uplne logicke vyvrcholenie ich silneho vztahu. Raz k tomu muselo dojst. Som rad, ze sme sa mohli stretnut, zo vsetkymi postavami ale naozaj mi tam velmi velmi chybal Jerry Hardin. Fakt velka skoda, ze sa tam neobjavil.

  6. mona lisa napsal(a) 18.9.2008 v 10:52

    Mam po tejto epizode nenavidiet Kersha, alebo nie??? Mna
    hrozne dojala scena, kde sa Scullyova dozvie, na co odsudili Muldera a to ju uplne zlomi. Esteze tam mala pri sebe priatelov. Len skoda, ze vynechali scenu s Maritou, ako pride za Scullyovou s tym, ze musi Muldera dostat von, inac ho zabiju a bude to vyzerat ako sebevrazda.PRECO TO VYNECHALI???
    A mala som trosku obavy, ked ku komncu po uniku z vazania Mulder zastavil auto a nezne sa naklonil ku spiacej Scullyovej, sprvu som myslela, ze ju chce opustit, ale si nastastie musel ist ulavit.

  7. luca napsal(a) 18.9.2008 v 14:09

    Já jsem si taky u osmé a deváté série říkala, že měli skončit sedmičkou, aby se kruh uzavřel (začít s případem v Oregonu a symbolicky tamtéž skončit). Samozřejmě bych čekala větší „hepáč“, jakože Muldera neunesou, Scullyová mu řekne o dítěti, budou šťastní jako blechy a hurá a titulky. :-)) Ale nakonec se mi tenhle dvojdíl moc líbil a uznávám, že i poslední díly osmé série měly něco do sebe.

    A btw ten francouzák rozhodně nebyl dvouminutový, pro shippery trval sotva pár vteřin :-).

  8. Utero napsal(a) 18.9.2008 v 14:21

    Vyborna recenze a fotky taky fajn, vetsinu znich jsem jeste nevidel.

  9. KayTee napsal(a) 18.9.2008 v 14:33

    Krásná recenze, krásný seriál a spousta krásných chvil, které jsem při něm strávila.
    Krásná závislost, které se nikdy nechci vzdát :-)

  10. xgirl napsal(a) 18.9.2008 v 19:18

    Kaytee to vyjádřila úplně přesně, řekla bych, že spousta z nás cítí to samé. Tak nějak k nám už Akta X patří, že?

  11. peta111 napsal(a) 18.9.2008 v 20:54

    Pěkná recenze a celkově si myslím, že The Truth je důstojným zakončením seriálu.

  12. G.Logan napsal(a) 18.9.2008 v 23:55

    No jo no ty časy kdy jsem to sledoval v pozdních hodinách a na každý díl jsem se těšil jsou už jsou dávno pryč a nikdy se nevrátí, alespon že existují dvd edice. Bud me rádi za takový seriál, který nám tak krásně obohatil život. Jinak perfektní recenze, hned jsem si ten díl musel pustit :-)

  13. gedzitka napsal(a) 8.1.2009 v 12:24

    ahojte tak tieto posledne diely patrili medzi moje naj hlavne ze konecne sa bozkoval mulder so scully a vobec ako vsetko prebiehalo a ako je silny ich vztah a hlavne som cakala na moment ako ju krasne pobozka v tom aute… len mi tam chybala jedna vec, ked boli na konci v tom hotely a on jej chytil krizik na krku a ona mu pobozkala prst, cakala som ze on ju pobozka na pery a potom sa obimu a tak zaspia… no nevadi ved snad v tretom filme celovecernom sa niecoho intimnejsieho dockame chi chi ;-)))

  14. Tema napsal(a) 6.4.2009 v 22:04

    tak a je to… od dílu 1/1 do posledního + film a na konec Chci uvěřit. každý den jeden díl (s několika vyjímkama) Můžu říct že se mi bude stýskat. Díky za ty krásný večery a těmto stránkám za zajímavosti.
    Téma

  15. derena napsal(a) 26.7.2009 v 19:46

    Dnes som dokončila môj osobný maratón The X-files. Tento diel som sledovala plná očakávaní na tú pravdu, ktorú som sa mala dozvedieť. Ale mám pocit, že stále vlastne ani neviem aká pravda bola hľadaná, no napriek tomu sa mi táto dvoj-epizóda zdá dobrým riešením konca seriálu. Hoci ja by som ho mohla sledovať ešte poriadne dlho. Ale tak musím byť k sebe úprimná a povedať si,že tá 9 séria (až na pár výnimiek) nebola tým pravým orechovým a to práve pre absenciu Davida Duchovneho. Ja sa osobne považujem za skalnú fanúšičku dvojice M+S a nie D+R, takže príchod týchto dvoch nových postáv, mňa osobne veľmi neočaril.
    Som rada, že tvorcovia seriálu nakoniec dali do týchto častí aj postavy , ktoré sme už „stratili“ ako Pána X, Kryceka alebo Osamelých strelcov, no chýbal mi tam Muž z Pentagonu, na neho som sa tešila.
    A mala by som ešte jednu otázku, ktorá je priamo spätá s „kuřákem“. A to je neviete tak náhodou koľko cigariet za celé pôsobenie v aktoch X vyfajčil? :)) to by mohlo byť zaujímavé zistenie.
    No v každom prípade záver seriálu skončil v duchu v akom začal. Len je škoda že už skončil.

  16. X-tArGeT napsal(a) 27.8.2010 v 12:59

    Chcel som opytat co ste robili ked ste dopozerali uz vsetkych 9 serii? Ja som si totiz zvykol na to ze cca kazdy druhy den som si pustil 1–2 casti a teraz uz je koniec… poradte :-) Mam zacat opat od zaciatku? Vdaka.

  17. Ondra napsal(a) 20.11.2011 v 6:58

    Upřímně pořád nevím, co si mám o Kershovi myslet. Zatímco Skinner byl ze začátku hajzlík, který se později se ukázal jako charakter, Kersh mi byl slizký až do konce, a to i přesto, že nechal Muldera utéct.

    Nicméně trest smrti injekcí a následný útěk Muldera z vězení mi prostě do toho seriálu nějak nezapadá. Na posledních dvou sériích je prostě vidět, že už se vaří jenom z vody. Ale i v 8. a 9. sérii je pár dobrých dílů.

    Celkově bych seriál zhodnotil tak, že prvních 7 sérií bylo nejlepších, i když sem tam se nějaká nepovedená epizoda přece jenom objevila. Na konci mi ale už chyběla ta atmosféra prvních 3 sérií. Stýskalo se mi po kuřákovi a po Kryczekovi, který se sice v díle na pár sekund mihne. Nicméně jsem si během těch let vytvořil docela příjemnou závislost.

    Koho z vás nikdy nenapadlo, sehnat si někde nějakou Scullyovou, vyrazit ven, cestovat a hledat pravdu?

  18. novoten napsal(a) 1.10.2012 v 17:00

    Ondra: Obávám se, že kdybych si sehnal Scullyovou, tak bych asi moc ven nevyrážel :)

  19. captain napsal(a) 27.4.2015 v 14:23

    Jsme na konci. Co dodat!? Snad jen, ze tomuto dvojdilu by spis slusel poradny zaverecny film. Jako napr. u SG. Za dalsi, chce to prodlouzene verze epizod, anglictina neni na skodu. Je to pak logictejsi a vic to dava smysl.
    Sjel sem celou sagu, este mrknu na druhy film, nekterymi zatracovany, a tesim se na novych sest dilu! Uz aby to bylo. Konspiracim a konspiratorum jeste neodzvonilo. V prodlouzene verzi konci dvojdil tak, ze jeden z ucastniku procesu, supervojak, podava v Bilem dome hlaseni primo prezidentu Bushovi… Je jasne, ze Akta musela skoncit! Uz toho proflakli az moc!!! Ps. Devatou radu mam moc rad. Monca, John, Skinner, nove pripady a zahady. Scully by tam ani kolikrat nemusela tolik figurovat. Mulder az na konci, logicke zavrseni.

  20. captain napsal(a) 27.4.2015 v 14:30

    Jo a jeste jsem zapomnel. Postavte si doma nebo na chalupe delo proti chemtrails z magnetitu a orgonitu a presne stejne cerne neoznacene helikoptery, jako na konci AktX, vam do hodiny zacnou krouzit nad hlavou!

  21. kultx napsal(a) 27.4.2015 v 15:13

    captain: Stejně jako všem ostatním, i tobě díky za tvoje komentáře, které jsi průběžně postoval ke všem epizodám. Rád jsem je četl a budilo to ve mě příjemnou nostalgii :)

Řekněte nám svůj názor!