Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE SERIÁLU AKTA X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

9×17 William (recenze)

předcházející epizoda 9×15 Jump the Shark | následující epizoda 9×16 Release 

režie David Duchovny | scénář Chris Carter (Frank Spotnitz, David Duchovny) | premiéra v USA 28.04.2002 | v ČR není | český název William | hodnocení 60% další názory zde 

V kanceláři Akt X je přistižen znetvořený muž, který je podle znalostí a DNA s největší pravděpodobností Mulder. Svou identitu však urputně tají a tvrdí, že se chce jen pomstít lidem, kteří mu jeho znetvoření způsobili při pokusu vytvořit z něj mimozemšťana. Scullyová zároveň trvá na tom, že o Muldera nejde. Znetvořený muž je ve skutečnosti Mulderův nevlastní bratr Jeffrey Spender, syn Muže s cigaretou, který se chtěl pomstít za to, že ho otec střelil a to tím, že novému mimozemskému spiknutí sebere to nejdůležitější – Williamovu výjimečnost. Což se mu také zřejmě podaří, ovšem i přesto se Scullyová nakonec ve snaze syna ochránit před nebezpečnou budoucností, rozhodne dát ho k adopci na odlehlou farmu.

william_a.jpg william_b.jpg william_c.jpg

Epizoda 9×17 William je zajímavá hned v několika ohledech. Je to předposlední mytologická epizoda celého seriálu a společně s díly jako Memento Mori, Zero Sum či En Ami se jedná o mytologii, která nemá pokračování. Výsledkem je jednodílný příběh, ve kterém se do centra dění dostane syn agentky Scullyové William a jeho nadpřirozené schopnosti. Pokud si totiž dáte dohromady dvě a dvě (tedy epizody Tunguska, Biogenesis a Providence), zjistíte, že William je jakožto potomek agenta Muldera dokonalým hybridem člověka a mimozemšťana, což z něho krom zrůdy dělá velmi podstatnou figurku pro veškeré mytologické dění. Skrze své replikanty se na malého Williama snaží dosáhnout především mimozemští kolonisté, kteří ho chtějí použít v blížící se kolonizaci naší planety.

Na scéně se však objevuje další významná postava, tajemný znetvořený muž, který tvrdí, že ho vyslal Fox Mulder. Tajuplný muž toho ale o všech možných konspiracích a emzácích ví až podezřele mnoho, a tak se Scullyová začne obávat toho, že on sám by mohl být Mulderem. Se svým dávným parťákem bývalá agentka ztratila kontakt již před několika měsíci (epizoda Trust No 1), což je doba, během níž se mohlo stát ledasco. Jaká je skutečná identita cizince, to zjistíme v závěru epizody a já mohu už nyní říct, že nás čeká velmi překvapivý návrat jedné staré známé mytologické postavy, které jsem já osobně nikdy nefandil, ale počínaje epizodou William se tento můj přístup začal měnit.

Jde-li o věci produkční, nejdůležitější informací nesporně je, že David Duchovny se touto epizodou po roce absence vrací zpět na natáčení Akt X. Navzdory tomu, že je jeho jméno uvedeno v hereckém obsazení, dočkáme se postavy Muldera jen v jednom kratičkém obrazu. Mnohem podstatnější je v tomto případě Duchovnyho role coby režiséra epizody. Krom toho, že s Chrisem Carterem a Frankem Spotnitzem zasedl ke stolu a spoluvytvořil námět epizody, vzal si na starost především režisérskou židli a všechny strasti i slasti s ní spojené.

Srovnávat Williama se staršími Duchovnyho kousky (The Unnatural, Hollywood A.D.) by bylo zcestné, protože právě recenzovaná epizoda není Duchovnyho autorským počinem. V případě právě recenzované epizody měl Duchovny pochopitelně mnohem svázanější ruce a že byste si všimli nějakého jeho režisérského rukopisu, to je bohužel zcela nemožné (ačkoliv s technickým zpracováním a dalšími náležitostmi nemám nejmenší problém, jedná se o klasickou mytologii).

Horší už je to se scénářem; výborné herecké výkony a dobré dialogy jsou sice na každém kroku, ale způsob, jakým se tvůrci zbavili Williama – zvláště pak poté, co byla tato postava celý rok prezentována jako nejdůležitější prvek mytologie – mi přišel hanebný a příliš laciný. Na druhou stranu chápu, že se malý chlapec Carterovi do poslední epizody seriálu nehodil, a tak se rozhodl pro tuto variantu.

William je mytologická epizoda, která však jakoukoliv mytologii podává velmi jemně a nenásilně, jako by o žádnou mytologii ani nešlo. Je to hlavně drama. Smutné drama s kouzelnou hudbou, které už tak nějak předznamenává nenáviděné loučení, které se neodvratně blíží.

Tento článek byl zveřejněn 8.8.2008 v 0:00 v kategorii Recenze epizod.

Komentáře: 28

  1. KayTee napsal(a) 8.8.2008 v 20:05

    Slovo „zrůda“ mi přijde příliš silné ve spojení s Williamem. Budu trochu oponovat. Mně rozhodnutí scénáristů dát Williama k adopci až tak šílené nepřijde. Asi se na to koukám z té druhé strany – jako žena – a Scullyové rozhodnutí bylo pochopitelné. Měla na výběr – nechat si Williama a nevědět, jestli ho dokáže uchránit, žít v neustálém strachu, na útěku..co na tom, že už nemá žádné schopnosti..je to prostě Mulderův syn..trn v oku… Nebo poskytnout Williamovi šanci prožít klidný život ve sladké nevědomosti? Je to těžká volba a někdo to rozhodnutí (jak scénáristů, tak Scullyové) zavrhuje, ale já ho beru jako naprosto odpovídající dané situaci. Přijde mi to lepší, než nechat Willa třeba umřít. A scéna, kdy se Scullyová nad postýlkou rozhodovala je jedna z nejsilnějších v celém seriálu.
    Zabijte mě, ale epizoda William pro mě 100% A to nejenom kvůli Williamovi, ale i kvůli Gillian, protože jsem ji věřila každou slzu, každou vrásku..

  2. kultx napsal(a) 8.8.2008 v 20:15

    KayTee: Pěkně napsáno. Ale právě když se na to koukáš jako žena, tak jsem čekal, že budeš jednoznačně proti adopci. Já bych se svýho dítěte takto nedokázal zbavit nikdy v životě a docela mě překvapilo, že to Scullyová udělala. Na druhou stranu ten fakt, že vlastně vůbec nevěděla, v jakém nebezpečí momentálně William je, byl pro její finální rozhodnutí zásadní.

    Ale tohle záleží už opravdu na každém člověku zvlášť.

  3. Xeninka napsal(a) 8.8.2008 v 20:15

    Naprosto ve všem souhlasím s Kaytee, přesně tak to cítím a chápu. Je to jeden z emotivnějších dílů a konec vždycky obrečím…

  4. Xeninka napsal(a) 8.8.2008 v 20:30

    kultx: představa dát dítě dobrovolně pryč je hrozná a také bych to nedokázala jak ty píšeš. Jenže Scully stála před rozhodnutím, zda zajistit dítěti plný život beze strachu či zda bude pořád pronásledován a bude mu možná i v podstatě neustále hrozit smrt. Scénáristé prostě udělali takovéto rozhodnutí (když už tedy nechtěli, aby Scully měla dítě u sebe) a jako další mohli nechat Williama zemřít. Adopce a vědomí, že je naživu zanechává stejně velkou ránu jako případná smrt (a je to něco, co zanechalo trvalou otevřenou ránu a navíc Scully o tom může v podstatě až do konce života pochybovat…) a navíc si tak nechali možná otevřená vrátka…

  5. Luki8701 napsal(a) 8.8.2008 v 20:39

    Tady souhlasím s holkama (viz můj příspěvek na fóru). A William je má nejoblíbenější mytologická epizoda 9. série. 100% :)

  6. abigail napsal(a) 8.8.2008 v 20:41

    Matka se vzdá svého dítěte, pokud ví, že to je jediný způsob, jak mu zachránit život. Takže pokud byl Williamův život v nebezpečí, rozhodla se Scully správně. Udělala bych to samý na jejím místě, mylsím, že každá máma by takhle nějak uvažovala. Souhlasím s „pootevřenými vrátky“ a myslím, že pokud se dočkáme třetího filmu, William se v něm určitě objeví.

  7. Smith napsal(a) 8.8.2008 v 20:50

    Podla mna naj mytologia deviatej serie. Velmi dojemne, pekne komorne a rozhodnutie Scullyovej plne chapem. Dalsia velka tragedia pre Scullyovu.

  8. kultx napsal(a) 8.8.2008 v 20:54

    Koukám, že jsem zatím proti všem, což je super, protože to jsem vždycky… :))

    (Přeci jen, Scullyová nemohla vědět, že adopce bude „jediným způsobem, jak zachránit život svého dítěte“)

  9. kultx napsal(a) 8.8.2008 v 20:58

    Jinak souhlas s Xeninkou a se zadními vrátky. Tady nešlo ani tak o rozhodnutí Scullyové jako spíš o rozhodnutí scénáristů.

    Nicméně já bych se rozhodl jinak.

  10. gilly8 napsal(a) 8.8.2008 v 21:52

    Já jsem v tomto na vážkách. Na jednu stranu si nedokážu představit, jak se někdo dokáže vzdát vlastního dítěte – na druhou stranu pokud jde o čin nesobecký, který by měl být jediným prostředkem, jak zajistit bezpečný život, tak jej lze pochopit. Já ale osobně adopci jako způsob ochrany nevidím. Kde je řečeno, že Williama u jiné rodiny nenajdou. Pokud jde mimozemské spiknutí hluboko do vlády USA, tak co je za problém nahlédnout do adopčních listin a Williama během chvilky vypátrat? Gillian tuto epizodu odehrála sice velmi věrohodně a bylo mi jí (tedy Scullyové) velmi líto, ale tohle je pro mě prostě jedna z největších trhlin v závěru seriálu.

  11. BiggiS napsal(a) 8.8.2008 v 21:56

    Jý bych se rozhodla jako Scullyová. Sice to je těšký, vzdát se vytouženého dítěte a jesště když je Mulderovo, ale pořád se strachovat jestli někde nečíhá nebezpečí. Být pořád na útěku před všemi, to by Williamovi neměl dobrý život a nakonec až by vyrostl a dostal rozum, mohl by Scullyové vyčítat, že takový má takový život a že to nezařídila jinak. Bylo to teda těžký rozhodnutí!!!!!

  12. Xeninka napsal(a) 8.8.2008 v 22:23

    gilly8: tipuju, že s tou adopcí a vypátráním to určitě měla Scully promyšleno tak, aby Williama nenašli přes tuto cestu…
    kultx: chci vědět další způsob, jiné rozhodnutí, plís…

  13. kultx napsal(a) 8.8.2008 v 22:40

    Xeninka: Jiné rozhodnutí? Pochopitelně bych si to dítě nechal, abych ho měl u sebe a mohl ho chránit, protože bych (možná trochu sobecky, prostě jako každý rodič) nevěřil, že někdo úplně cizí se o něho postará lépe.

    (Nakonec jsem rád, že to nevyřešili smrtí Williama, protože to by pro mě bylo ještě horší, než ta adopce.)

  14. monkax napsal(a) 8.8.2008 v 23:44

    Já na místě Scullyové bych si Williama nechala, protože by mi nikdo nedokázal zaručit, že v jiné rodinně by byl v bezpečí. Než ho dát k adopci radši bych zemřela. Ubíjela by mě představa že jsem se vzdala toho nejcennějšího co jsem měla.

  15. Misulka napsal(a) 9.8.2008 v 10:10

    také si neumím představit, že bych svého syna dala k adopci (mám 2 syny). Ale Scully chápu, chtěla mu zabezpečit normální dětství beze strachu a skrývání. Výkon Gillian byl skvělý a též jsem jí věřila každou emoci. Zahrála to výborně.

  16. kimberly napsal(a) 9.8.2008 v 18:08

    Nemám rada tento diel. Množstvo vecí mi tam nesedí.

  17. mona lisa napsal(a) 10.8.2008 v 18:43

    Ja tento diel nenavidim ako celu 9 seriu (okrem Thruth)! A preco Scullyova dala syna na adopciu – pretoze jej Spender povedal – pozri na mna co zo mna spravili, chces aby to spravili aj z tvojho syna? KAZDA matka by po tomto nevahala ani chvilu. Ja sice nemam deti, ale keby som si mala predstavit, ze by z mojho dietata niekto urobil taku znetvorenu trosku ako Spender, a ake ten musi mat aj bolesti, tiez by som prinajmensom aspon o jeho slovach vazne uvazovala.
    Ale tuto zapletku si mohol CC odpustit. Ak mu vadila pritomnost Williama, nemal ju vobec vytvorit! A nie nam privodit dobtu depku, aspon mne urcite. Ja osobne som celu 9 a velku cast 8 serie odpisala. Supevojakov nemali vobec davat do deja.

  18. Cobra napsal(a) 31.8.2008 v 23:21

    Dle mého názoru naprosto logické rozhodnutí. O tom, jak moc je pravděpodobné, že by matka dala své milované dítě do péče někomu jinému jistě svědčí přes 600 dětí, které těsně před vypuknutím 2.sv.v. zachránil Sir Nicolas Winton – každá rozumná a nesobecky uvažující matka dobro a bezpečí svého dítěte vykoupí tím, že se ho sama vzdá. Pokud to někoho z vás zajímá, vřele doporučuji film Všichni moji blízcí…

  19. Milius napsal(a) 3.9.2008 v 20:36

    Když pominu základní pochybnost,jak může jeden jediný človíček být stěžejním článkem takového procesu jako kolonizace a také v epizodě zmíněnou možnost jeho přeměny v obyčejné dítě,mám za to,že se Scullyová rozhodla správně.Ale myslím,že je to ten případ těžké životní situace,kdy je silně nejednoznačné,jak se zachovat.Obě cesty přinášejí jiné výhody a rizika.Ale nakonec-když se člověk rozhodne se(v rámci možností) svobodným srdcem a když ne s jistotou o správnosti jednání,tak aspon s upřímnou touhou po té LEPŠÍ možnosti(v tomto směru se ale rozřešení asi nedočká,jeho volby je správná a neměla by se trestat.Takže kdyby Scullyová zůstala s Williamem,pocho­pil bych to taky.Třeba nevím,jak bych se zachoval já,jsem mírně na straně adopce:D

  20. vejfuk napsal(a) 18.10.2008 v 10:24

    Jaktoze meli ale stejnou krev kdyz maj jiny rodice…??

  21. dana napsal(a) 25.10.2008 v 11:40

    Jaktoze meli stejnou krev? Maji stejnyho otce (CSM), jsou polovicni bratri, nebo jak se tomu rika:)
    Ja teda musim rict, Williama jsem videla uz po druhy a nemuzu se ubranit pocitu beznadeje pro Scully. Asi je to i tim hereckym vykonem, tohle me vzdycky dostane. Ja musim souhlasit s devcatama na zacatku komentaru, v realu si to nedovedu ani predstavit, ale myslim, ze Scully udelala v dane situaci asi to nejlepsi, co mohla a scenariste v podstate taky, pokud se mrnete potrebovali „zbavit“. Co me teda ale uz pri sledovani napadlo, ze bych mela navic desny strach z toho, co na to rekne jeho otec..Coz se teda pozdeji ukazalo, ze mela Scully taky.

  22. Jardal napsal(a) 28.10.2008 v 16:28

    nikdy se nedovíme kam schovali poklad, ne fakt.celkem dobra epizoda jen sem uni chvilkami usinal takze sem si ji dalsi den musel pustit znova. no o,nevyplaci se koukat na celou sezonu behem jednoho dne.prakticki nemozne

  23. gedzitka napsal(a) 9.1.2009 v 21:21

    tak tento diel som preplakala od sameho zaciatku, bolo to tak silne, skutocne a taktiez sa stotoznujem s nazorom, ze scully stala pred najvaznejsim rozhodnutim akym mohla, dieta, po ktorom tolko tuzila, dokonca s muzom ktoreho milovala, sa „dobrovolne“ vzdala, pre dobro willa…, tiez verim ze kazdu slzu, ktoru vyplakala, skutocne precitila, pretoze si kludne mohla predstavit svoje dieta, hoci ja to svoje este nemam, normalne som sa do toho vzila ako buduca matka, skratka stale pri tomto diely placem a nechcem si ani predstavit co v skutocnosti musela agentka scully prezivat… a ako som si citala v niektorych komentoch, mozno si tymto nechali otvorene vratka ;-))) ale jeden z najsmutnejsich dielov fakt…

  24. Britva napsal(a) 18.4.2009 v 20:35

    Jardal: ja koukam na tak 6–8 denne v tuhle dobu uz taky usinam. Me osobne teda devata rada nebavi tolik jako predchozi, mam rada 1 a 2 a pak sedmicku kvuli shippy scenam. Kazdopadne Gillian je serie od serie hezci
    Co se tyce Williama, je tam podle me sroubovany dost nasilne, holt si Carter neco vymyslel a nevedel jak z toho ven

  25. Pavecky napsal(a) 22.12.2009 v 19:32

    na tuhle epizodu se nerada dívám (to kvůli silnému výplachu slzných kanálků) ale hrozně ju miluju pro mě má rozhodně 100% . . . nevim jestli bych dokázala udělat to co scully ale každopádně to chápu

  26. mrx.friend napsal(a) 22.6.2010 v 20:21

    Tady se diskutuje pouze o rozhodnutí Scullyové, jestli bylo správné, že ho nakonec dala k adopci – taky mi tam nesedí ta „jistota“, že na farmě už se ho nikdo nedohledá, nicméně co se taky trochu bavit o návratu postavy, kterou jsme naposledy viděli v polovině šesté sezóny a její návrat už vlastně ani neočekávali?
    Protože mě až třeba bylo Jeffreyho líto a to ve všech ohledech (Scullyová ho na konci epizody nemusela zase tak titulovat). Nejlepší scéna epizody je ta, kdy si Williama bere do náručí a následně mu na svého synovce skápne slza dojetí. To i mně totiž skápla… O:-)

  27. X-tArGeT napsal(a) 27.8.2010 v 12:30

    ja tu nechcem riesit adopciu Williama, myslim si ze tu to scenaristi zvladli na 100% co sa o epizode Jump the Shark povedat neda, sorry ale nemozem sa vyrovnat s tym ako odisli zo sceny Osameli strelci. V podstate som sa Vas chcel opytat ci neviete ako sa vola v skutocnosti maly William a ako vyzera prave dnes? Vdaka ;-)

  28. captain napsal(a) 26.4.2015 v 16:10

    Me se rozlouceni s Williamem nikdy nelibilo. Navic postava mladeho Spendera je velmi nepravdepodobna a neverohodna. Kam by prisli vsichni Rotchildove a Rockeffelerove, kdyby si jejich potomci delali co chteli a nedrzeli smer! Tomas Keltner rika, ze Konspiratori konspiruji proto, ze pocitaji se vsemi variantami, i s tim ze budou odhaleni a maji vzdy nejen pripravenou, ale i rozjetou dalsi konspiraci. Takze celkove dat Williama k adopci a odebrani jeho schopnosti vlastne nic neresilo… Dil mytologicky, ale znacne nevyrovnany.

Řekněte nám svůj názor!