Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE SERIÁLU AKTA X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

8×21 Existence (recenze)

předcházející epizoda 8×20 Essence | následující epizoda 9×01 Nothing Important Hapenned Today 

režie Kim Manners | scénář Chris Carter | premiéra v USA 20.05.2001 | v ČR 10.04.2008 | český název Existence | hodnocení 100% další názory zde

Do márnice je přivezeno sešrotované tělo Billyho Milese. Dříve, než patolog stačí vypracovat zprávu, Billy Miles odchází pryč zcela v pořádku. Mulder, Doggett a Skinner pochopí, že mimozemské replikanty, mezi které Billy patří, nelze zastavit. S pomocí Kryceka odhalují spiknutí, jehož stopy vedou až na vysoká místa v FBI. O to usilovněji se snaží ochránit Scullyovou, která se mezitím chystá na odlehlém místě kdesi v Severní Georgii k porodu. Ve chvíli, kdy má dítě přijít na svět, obklíčí replikanti sídlo a vyčkávají. Ve strhujícím finále se na místě objeví Mulder a nachází Scullyovou i s dítětem v pořádku.

existence_b.jpg existence_g.jpg existence_c.jpg

Epizoda 8×21 Existence, podobně jako poslední díl sedmé série Requiem, byla dlouhodobě – a to i ještě v době svého vzniku – považována za poslední epizodu celého seriálu. Stejně jako v dubnu 2000, i o rok později nebylo při natáčení posledních dvou epizod osmé série vůbec jasné, zda-li bude seriál pokračovat další sezónou. Nevěděli to herci, tvůrci, ani producenti. Scénáristé tak neměli jednoduchou práci, když museli příběh celého season finale postavit tak, aby diváka uspokojil i jako případný konec celého seriálu.

Důvod, proč nebylo jasné, zda budou Akta X pokračovat svou devátou řadou, tentokrát ale nebyl stejný jako před rokem. Sledovanost byla uspokojivá, reakce fanoušků na jednotlivé příběhy taktéž. Producentská společnost Fox s dalším pokračování souhlasila a jediným problémem tak zůstával David Duchovny, který již v průběhu osmé série – ač s novými herci Robertem PatrickemAnnabeth Gishovou vycházel velmi dobře – tvrdil, že v případné deváté nebude vystupovat vůbec. To na jedné straně ulehčilo práci scénáristům, kteří již nemuseli (jako tomu bylo na konci sedmé série) obtížně vymýšlet, jak postavu Muldera v další sezóně vrátí, na druhou stranu se Duchovnyho rozhodnutí nelíbilo Chrisi Carterovi, který bez Muldera dlouhodobě odmítal pokračovat.

Nakonec se však dohodl se studiem a souhlasil s tím, že do deváté série půjde. Do nové sezóny ho doprovodili nejen noví herci Patrick a Gishová, ale také stará známá Gillian Andersonová, která již na konci sedmé série podepsala smlouvu na následující dva roky, tedy na osmý a devátý. Ke stejnému kroku nakonec přistoupil i Carter, a tak již neexistoval žádný důvod, proč vesele nenatáčet další strašidelné příběhy. Rozhodnutí dále s Mulderem nepokračovat (které paradoxně jako první navrhl sám Duchovny) se v deváté sérii ukázalo jako dobrý krok. To už je ale jiný příběh…

existence_e.jpg existence_i.jpg existence_a.jpg

Na jaře 2001, kdy se osmá série chýlila ke svému konci, byl o Akta X opět obrovský zájem a natáčení bylo pečlivě sledováno nejen médii, ale i fanoušky na internetu. Tvůrci Akt X se však vždy snažili všechny detaily, týkající se příběhu, utajit, a tak Chris Carter přistoupil k některým velmi radikálním řešením – například scénář se k hercům dostával jen po částech, navíc zamčený v aktovce a jen několik pouhých hodin před natáčením konkrétních scén. Tvůrci se velmi obávali, že by někdo mohl část scénáře poslat např. do světa internetu.

Všechna tato až paranoidní opatření se týkala především pak poslední scény v této epizodě. Ta samozřejmě patří Mulderovi a Scullyové a je dodnes jedním z nejpamětihod­nějších shipperských okamžiků v historii Akt X. Podobně jako v případě epizody předešlé, nejde však ani v Existence pouze o Muldera se Sculyovou (ačkoliv tyto dvě postavy vlastně dosud nikdy nepřestaly tvořit střed seriálu) – opět se tu objevuje Alex Krycek, Walter Skinner, John Doggett, Monica Reyesová, Knowle Rohrer a po krátké době konečně také Alvin Kersh. Mimochodem, nikdy jsem se u toho herce nijak dlouze nepozastavoval, ale musím uznat, že James Pickens Jr. hraje osinu, tedy pardon – Kershe, opravdu skvěle a tak nějak je v té jeho zamračené tváři vidět, že si to všechno náramně užívá.

Škoda, že podobní herci nikdy nedostanou příležitost předvést své herecké umění (které není dokonalé, to uznávám) například v nějakém větším filmu před pořádným diváckým publikem. Satisfakcí Kershovým fanouškům může být alespoň to, že tato postava dostala výrazný prostor v následující deváté sezóně.

V této epizodě také zemře jedna z hlavních postav, která se v seriálu vyskytuje již od druhé série. Musím uznat, že její odchod ze scény je natočen skutečně skvěle a ačkoliv mě její smrt velmi mrzela, všichni dotyční herci zvládli své nelehké role výtečně. Chris Carter ovšem vždy říká, že v Aktech X nikdy nikdo skutečně nezemře a že si tvůrce Akt X legraci opravdu nedělá, to uvidíte v poslední epizodě seriálu The Truth.

existence_n.jpg existence_o.jpg existence_p.jpg

Pokud jde o epizodu Existence jako takovou, tak nemám prakticky žádné výhrady. Celý díl se nese v naprosto stejném duchu jako předešlá Essence, což je jedině dobrá zpráva. Opět nás čekají velmi povedené akční a nervy drásající sekvence, odehrávající se na chodbách FBI, které se tentokrát přesunou i do nedalekých garáží, kde dojde k jedné na poměry televizního seriálu skvěle natočené automobilové honičce.

Čeká nás také další vzájemná interakce Muldera s Doggettem a Scullyové s Reyesovou a v neposlední řadě také památná shipperská scéna, která je podle mého názoru vedle té z epizody Millennium nejlépe řešenou podobnou scénou, co se v Aktech X kdy objevila. A pokud jde o ten zuřivě očekávaný porod agentky Scullyové, tak vám garantuji, že ještě nikdy jste v televizi ani v kině neviděli tak dramaticky a úžasně natočený porod… ;)

Všechny předcházející scény však suverénně přebijí ta úplně poslední, která je vynikajícím dárkem všem zapřísáhlým shipperům a definitivně uzavírá jednu kapitolu, která se týká Akt X a vztahu Muldera a Scullyové. Já těmto scénám nikdy příliš neholdoval, ale musím uznat, že je natočena velmi decentně, dojemně a s velkou dávkou citu. A je skvělé, že i taková dokážou Akta X být.

tvad_existence_small.jpg

Tento článek byl zveřejněn 10.4.2008 v 0:00 v kategorii Recenze epizod.

Komentáře: 46

  1. Abby napsal(a) 10.4.2008 v 21:02

    Ahojky všichni! Tenhle díl je fakt super! Napínavý od začátku do konce… Všem doporučuji, ale já ho dnes asi bohužel neuvidím…

  2. nabaa napsal(a) 10.4.2008 v 22:06

    Dneska jsem si koupila 8.sérii a jsem odhodlaná nepodívat se na Existence ani o minutu dřív než začne na Primě.Užiju si svoje poslední ponocování a od příštího týdne se konečně budu moct vyspat.:oD

  3. Luki8701 napsal(a) 11.4.2008 v 0:35

    Toto je pro mne neposkrvněná kvalita, úžasná a vzrušující podívaná až nevím kde začít.

    Nádherná hudba ve které se mísí klasická X témata s tématem Scullyové a variací na nádhernou hudbu ze závěru epizody This is not Happening. Scény klidu (hlavně ty z opuštěného městečka) jsou naprosto nádherně hudebně podbarveny o závěru ani nemluvě, uronil jsem slzu.

    Naprosto dokonalé herecké výkony od všech zúčastněných, nikdo nerušil všichni ro prožívali naplno a Annabeth Gish se jako úžasná agentka Reyesová musí zarýt pod kůži i tomu nejzarputilejšímu skeptikovi. Její odhodlaný výraz při závěrečném sezení u Kershe je naprosto dokonalý.

    Atmosféra dokonalá, takový mix mezi old school Akty X a současností… jen noční záběry z městečka nad kterým svítí tajemná zářivá hvězda mi svoji reláností nahnaly husí kůži a člověk doslova cítí tu stísněnou atmosféru (hlavně při závěrečném odhalení).

    Příběh bez chybičky, návraty starých postav, jedna teorie střídá druhou a lži se na sebe pomalu vrší. Tajemné Scullyové těhotenství nás nechává v nejistotě až do konce Existence, kde se definitivně potvrdí co je dítě vlastně zač a kdo je jeho otcem… při závěrečném ústupu kamery za tónů Scullyové tématu už nikdo nemůže pochybovat.

    Na konci jsem jenom dojatě seděl a hleděl na ubíhající titulky. Tohle je pravé kouzlo Akt X a tohle je pro mne nejlepší mytologický dvojdíl celého seriálu.

  4. mona lisa napsal(a) 11.4.2008 v 8:03

    Ten Kersh by za normalnych okolnosti nemusel byt zly clovek.
    Az v tejto epizode som konecne pochopila, o co ide cely cas Kershovi. Vsimli ste si jeho vystraseny vyraz ked mu Dogget povedal, ze K. Rohrerove telo sa nenaslo.
    V skutocnosti Kersh nema nic proti Doggetovi, alebo Mulderovi – on ma jednoducho strach. Z replikantov. Vyhrazaju sa mu smrtou, ak nebude robit za nich urcitu spinavu pracu v FBI. Preto isiel po Doggetovi. Preto robil vsetky tie zle veci.
    SPOILER
    Cele to on sam potvrdi v 9 serii. A v Truth nakonci aj ukaze svoju skutocnu povahu.

  5. peta111 napsal(a) 11.4.2008 v 8:11

    Jednoznačně superšpičkový díl. Posledních 20 minut člověk úplně zapomenul dýchat a nevěděl, co má sledovat víc. Skvěle namíchaná akce, drama, tajemno, a i trochu romantiky se tam vešlo, vše umocněno vynikající hudbou.
    Celkových asi 44 minut, mi uběhlo za 5 minut.
    Co dodat víc, když tehdy tvůrci to považovali za poslední díl, dali si hodně záležet, proto k 100% bych přidala ještě tři hvězdičky ***! P.

  6. jirka napsal(a) 11.4.2008 v 8:31

    Zdravím, neměli bychom při hodnocení této epizody opomenout výrazné odkazy na film Terminátor 2 (kde hrál představitel Johna Doggeta zlýho terminátora). Jasný odkaz na tento film se odehrál ve výtahu v FBI, kde ujížděli výtahem Skinner a Kryczek a mimozemšťan dokázal prorazit dveře výtahu a poranit Skinnera. Další odkaz vidím v honičce v garážích FBI, kdy se mimozemštan zuby nehty drží okénka u Doggeta a škrtí ho… ty jeho pohyby jsou přesně „terminátorovské“:)

  7. kimberly napsal(a) 11.4.2008 v 9:34

    Ešte šťastie že existuje deviata séria, pretože hoci by toto bolo skutočne dobré a výborné zavŕšenie seriálu, predsa len by som nerada prišla o všetky tie dramatické okolnosti, ktoré sa potom diali.

  8. haci napsal(a) 11.4.2008 v 9:39

    Za poslední díl to považuje i Prima (i když o 9. sérii ví). Dívala jsem se v programu a mají tam napsáno konec seriálu. Myslím, že běžný divák, který půjde v létě na film bude překvapen, už jen tím, kde je to dítě…

  9. KayTee napsal(a) 11.4.2008 v 11:03

    Tak musím souhlasit, že jsem si to báječně užila. Několikrát jsem se přislihla jak strnule sedím a skoro nedýchám :-) Kryceka mi bylo trochu líto, ale taky jsem si říkala – dobře ti tak, hajzle (Promiň, Kryceku :-P)
    Závěrečná scéna byla k nakousnutí. Dokázala bych si to pouštět pořád dokola. Oba to zahráli skvěle, Gillian byla opravdu nádherná a Davidovi bylo o v očích vidět vše, co tam mělo být vidět. Myslím, že to byla opravdu sladká odměna pro všechny fanoušky.
    Děkuji za to celému štábu..

  10. michal napsal(a) 11.4.2008 v 13:44

    Vcerejsi i minuly dil jsem z predstihem sledoval uz v utery na PC v orig. s titulky. A priznam se taky, ze sem po celou dobu obou dilu ani nedychal. Dukaz. Uvaril jsem si ke sledovani kafe a na konci jsem zjistil ze ho mam porad cely a studeny :-) Proste SUPERSERIAL. Ted budu sledovat posledni serii a pak cekat na film. Uz ted se na nej moc tesim.

  11. nabaa napsal(a) 11.4.2008 v 13:54

    Tak teď už se můžu jen připojit k výše zmíněným názorům, není víc co dodat. Hlavně Luki to shrnul naprosto do detailů,ačkoliv narozdíl od něj,mně se Reyesová pod kůži pořád ne a ne zarýt. Na Doggetta jsem si zvykla hned, s ní mám problém.Zatím mi není tak úplně sympatická,snad časem.:o) A ještě jedna otázka. Jsem jediná,komu příjde divný,že Krycek s Knowlem neslyšeli v garážích přijet Muldera s Doggettem?Přeci jen pozní noc,garáže liduprázdné a do toho zvuk motoru.Nebylo to úplně nenápadné..:oP

  12. BiggiS napsal(a) 11.4.2008 v 15:49

    pro nabaa: já myslím, že měli zapnuté v těcj garážích mototry a tak hold Muldera a Doggeta Krycek neslyšel. A mě se teda Reysová hned líbila, je mě sympatická. A jak Mulder řekl, že William má pleť a vlásky po Scullyové a výraz jako Skinner. Je to pěkný dítě, kdo ví, jestli to miminko, teď už chlapec ( v této době 2008 ) ví, že hrál v Aktech X.

  13. marek napsal(a) 11.4.2008 v 16:49

    jsem u toho sedel a ani nedutal,moc me bavil posledni dil,skoda,ze nebudou davat 9.serii

  14. slucy napsal(a) 11.4.2008 v 17:04

    To mi nějak nesedlo. Zase jen dohady a mnohoznačnost, VÍM ze na tom stoji serial, ale nekdy je toho MOC. Kdo a proč zařídil těhotenství se asi nikdy nedozvíme. Mně to zatím nedocvaklo :-). Krycek dostal kulku mezi oci, ale urcite zas obzivne. — A stesti, že to nebyl uplne posledni díl seriálu, ten konec jsem vnímala jako lehce kýčovitý :-)

  15. slucy napsal(a) 11.4.2008 v 17:10

    ---ale kdyz to tady ctu, asi si to budu muset pustit znovu a znovu, pokud mozno driv, abych neusinala a videla tam vsechno to, co vy ostatni:-)

  16. slucy napsal(a) 11.4.2008 v 17:31

    …a zase se tam vyskytlo v míře vrchovaté slovo PRAVDA, ale pořád nevím, jestli už tam nějakou vyřkli, a čeho se t a legendární pravda má vlastně týkat…:-))

  17. mona lisa napsal(a) 11.4.2008 v 17:51

    Zase som nebola uplne spokojna s prekladom. A v poslednej scene v anglickom originaly Mulder povedal, ze Will ma Scullyovej oci a odtien pleti. A to s tym Skinnerom bolo skor myslene ako zart, ze Will nema vlasy tak ako Skinner. A nie, ze sa tvari ako Skinner. Opat zly preklad v dabingu.
    Tu je original: Mulder hovori – Well, I don't know. He's… he's got your coloring and your eyes. But he looks suspiciously like Assistant Director Skinner.
    He looks like Skinner neznamena, ze sa tvari ako Skinner, ale vyzera ako Skinner. A mal na mysli vlasy – to bolo vtipne.
    A co sa tyka slova coloring – to neznamena vlasy, ale hlavne odtien pleti.
    Inac Will je zlatucky, tie pekne ocka a chutna tvaricka. A jak maval rukami. V 9 serii ho hralo nejake ine dieta a tam sa mi tak nepacil.

  18. Slucy napsal(a) 11.4.2008 v 18:04

    jo o tom porad melu ja, ze me tyhle nepresnosti rozcilujou a bojim se, ze si neco vysvetlim jinak nez bylo mysleno…

  19. Angelitos napsal(a) 11.4.2008 v 20:19

    TAk u téhle epizody mi nervičky fakt pracovaly. Vůbec jsem nevnímala svět okolo!
    Moc se mi líbila scéna se Scully „Prosím, ať mi ho nevezmou!“ Ale Reyesová byla nějak moc klidná :D Každopádně jsem fakt věřila, že je to v „hrncu“ a že jí Williho fakt vemou (i když jsem věděla jak to skončí :D).
    Jinak jsem dost nezachápala hlášku Reyesové /něco ve smyslu/ „Dano, ty jsi tak krásná“ :D A taky mi ta Reyesová příjde strašně strašidelná…brrr…a­le sympatická mi je, jen z ní mám strach :D

  20. nabaa napsal(a) 11.4.2008 v 20:48

    Angelitos trefila s Reyesovou hřebíček na hlavičku. Přesně takhle na mě působí – strašidelně. Nevědět,že je to člověk,asi bych ji podezřívala,že není tak úplně „pozemská“.:oD A v té scéně,jak říká Scullyové,že je krásná,už to tak trochu zavánělo něčím,čím by to teda rozhodně zavánět nemělo.:oP

  21. Luki8701 napsal(a) 11.4.2008 v 20:51

    nabaa@ tak jsem si tu scénu pustil, abych věděl o čem mluvíte a v dabingu to fakt zní hrozně… člověk pak čeká že se spustíí nějaká hudba z laciného porna a obě se na sebe vrhnou.

    V originále je ta situace naprosto přirozená a Mmonica jí to říká protože z ní září to mateřství :).

  22. kimberly napsal(a) 11.4.2008 v 20:59

    Reyesová je super,ja ju žeriem.

  23. Nettiex napsal(a) 11.4.2008 v 21:44

    No, myslím, že vše už bylo řečeno…:)

  24. nabaa napsal(a) 11.4.2008 v 22:26

    Luki8701: Já jsem to viděla včera dabovaný a dneska v originále.Myslela jsem si,že v překladu zase něco přepískli,ale bohužel tentokrát to sedělo. A musím říct,že ani v originále mi z toho nebylo úplně dobře po těle.:oP

  25. Angelitos napsal(a) 11.4.2008 v 22:29

    Luki8701 Přesně tak, taky jsem to teď dokoukala v originále a příliš velký rozdíl jsem v tom neviděla.
    Každopádně Reyesovoá mě zase postrašila!! Hlavně jak šla s tím kyblíkem pro vodu…brrr, měla jsem z ní větší strach než z kdejakého „nečlověka“, který se v Aktech objevil :))

  26. nadya napsal(a) 11.4.2008 v 22:31

    Teprve teď jsem se dokoukala!! Nejprve jsem si pustila minulý díl a to ty závěrečné minuty abych se víc navnadila na poslední. To byl další exkluzivně, napětím vyobrazený díl. /už jen ta scéna jak si chtěli vzít dítě,brrr…/ Skvělý mix Akt X a krásné zakončení, kdyby nebyla série9. Až mi bylo líto, jak skončil příběh a zobrazily se titulky a ta hudba, a všechno pak ze mně spadlo…

  27. alka napsal(a) 11.4.2008 v 22:40

    Tak ahojda lidičky!! Tak se jim to moc povedlo!!!! Snad nejlepší zakončení z celých Akt X.Zírala jsem na to s otevřenou pusou a hltala každou scénu která následovala- ať už Scully, Mulder, Krycek, Skinner…A ta závěrečná scéna- Mulder and Scully a dítě- no nemám slov, bylo to plné emocí, romantické a konečně , konečně si řekli to co už dlouho viselo ve vzduchu od začátku seriálu Akt X, no paráda!!!A pak aby už jsme jen sledovali neodvrátný konec 8 série, která se zahalila do temnoty a tituč.....A teď už čekám kdy mi dojde 9. série na dvd.

  28. Mathesar napsal(a) 12.4.2008 v 1:15

    Tohle byl absolutní masakr!!!! Nemám slov… jen si tak říkám… už mí zbývá jenom jedna série, co jsem nikdy neviděl a potom.. potom bude prostě konec… takhle se těším na devátou sérii.. ale co potom potom nebude nic

  29. Vin napsal(a) 12.4.2008 v 11:18

    Mathesar: Potom bude druhý film ;-)

  30. Mathesar napsal(a) 12.4.2008 v 16:34

    2Vin: jo já vím no:)) závidím dětem… ti mají všechno před sebou.. celých devět sérií:D

  31. Efa_X napsal(a) 12.4.2008 v 18:08

    I já považuju poslední dva díly za naprosto skvělý. Při Existence jsem taky opravdu chvílemi přestávala dýchat – bylo to úžasně napínavý a dramatický. Když přišli za Scullyovou a vypadalo to, že jí chtějí její dítě vzít a ona křičela tak zoufale „Neberte mi moje dítě!“ úplně jsem zapomněla, že jsem si už někdy dávno četla, o čem tento díl je, a opravdově jsem se bála, že jí ho vezmou!Takže dokonale přesvědčivý. Taky mi trochu bylo líto, že zastřelili Kryceka. Ne že by mi ho bylo líto jako takovýho, ale Nicholas Lea se zhostil záporné role Kryceka naprosto skvěle a bude mi chybět. Přestože se mi tento díl STRAŠNĚ líbil a závěrečnou scénu miluju, jednu výhradu bych měla. Když Mulder přijel do opuštěného městečka a celý vystrašený hledal Scullyovou, tak když mu konečně Reyesová řekla, kde je a že ji musí okamžitě odvézt do nemocnice, zůstal stát na prahu dveří a pak byl střih. A pak hned byla závěrečná scéna, kde se tvářil, že to dítě vidí poprvé. To mi přišlo strašně nepřirozené. Chyběla mi tam scéna, kdy vešel dovnitř a alespoň se objali nebo něco a on uviděl to dítě. Navíc pokud ji vezl do nemocnice a ona tam třeba nějaký den zůstala, bylo by divné, že ji třeba ani nenavštívil. Takže mi vážně přišlo strašně zvláštní při té poslední scéně, že to vypadá, jako by to miminko viděl poprvé. Ale možná se v tom jen příliš „pitvám“, je to jen můj dojem. Ale rozhodně mi tam chybí alespoň kratičká scéna shledání, když ji našel.

  32. Milius napsal(a) 12.4.2008 v 20:51

    Já Vám nevím no.Byly to dobré díly,ale přesto jsem od obou čekal trochu více.Možná je to moje chyba,zbytečně velké očekávání.Taky jsem si všiml té blbosti s překvapeným Mulderem v závěru.A scé­na,kdy se Fox v nemocnici probouzí z komatu po vysvobození od mimozemštanů,pro mě zůstává daleko působivější!

  33. nabaa napsal(a) 12.4.2008 v 20:58

    Efa_X: Tak teoreticky Mulder Williama v nemocnici vidět nemusel.Pokud vím,tak v amerických nemocnicích pořád ještě moc neuplatňují umísťování dětí na pokoje matek,takže ho Scullyová nemusela mít u sebe.A pokud ji Mulder navštívil v „pravou“ chvíli,mohl se s ním minout.A když je vezl z Democrat Hot Springs do nemocnice,byl William určitě upatlanej a rudej,jak už novorozenci bývají.Takže ve finální podobě ho třeba viděl vážně poprvé.Kdybychom to už chtěli mermomocí vysvětlit.:oD

  34. Luki8701 napsal(a) 12.4.2008 v 21:55

    Určitě ho poprvé neviděl ale poprvé ho viděl se Scullyovou a Scullyová nejspíše poprvé viděla jej s dítětem, pochybuju že byla úplně při smyslech když jí vezl do nemocnice, nemluvě o tom že se nikde nemůže moc ukazovat kvůli událostem obou dílů takže tak nějak pochybuju i o nějaké té návštěvě nemocnice :).

  35. nabaa napsal(a) 12.4.2008 v 22:55

    Luki: Nebo tak:oD

  36. mona lisa napsal(a) 13.4.2008 v 11:21

    Tiez si myslim, ze Will bol zakrvaveny a pomackany na ceste do nemocnice. A nezabudajte, ze Mulder a Scullyova nie su manzelia. A v takom pripade Muldera v nemocnici urcite nepustili k dietatu. Myslim, ze je to tak aj v nasich nemocniciach, pokial vyslovene matka nepoziada personal, aby otca zaviedli k dietatu. Tiez nedostanete ziadne informacie o niekom, kto nie je Vas rodinny prislusnik (manzel, rodicia, surodenci). Mulder si teda musel pockat na navstevne hodiny v nemocnici, alebo, az Scullyova pride s dietatom domov.

  37. slucy napsal(a) 16.4.2008 v 18:14

    No vzdyt rikam – telenovela :-(, ten konec. Od doby, kdy se zacalo mluvit o jejich diteti, pro me Akta-x konci. Jako by scenaristi nevedeli jak dal, tak jim vymsleli spolecne dite, porad to nemuzu akceptovat. MAM SMULU.

  38. slucy napsal(a) 16.4.2008 v 18:20

    A často vůbec nerozumím co říkají v českém znění a následně nechápu. Když Krycek klesal k zemi, už PO zásahu kulkou mezi oči ! – řekl „promiň“, nebo se mi to zdálo?

  39. slucy napsal(a) 16.4.2008 v 18:27

    A až skončí 9.série a pak skončí i 2. film, tak určitě nastane KONEC SVĚTA! ;-))

  40. Jardal napsal(a) 17.11.2008 v 20:41

    ach jo, kdyby takhle skončil celý seriál tak bych nebyl tak sklamaný jako na konci druhé série.happy end sice s akty x nemá nic spoečného ale uznejte že ten konec byl super.taky je škoda že v čechách nevyšli na dvd také samostatné epizody jako např. nothing important happened today, deadalige anebo tahle.existence. to kdyby se stalo,tomu bych řekl happy end.každopádně 100 procent to mi bylo jasný hned po schlédnutí. možná my trucho vadilo že skinner zabyl Kryceka ale zabil ho hezky. jestli bude třetí film,rád bych ho viděl i tam.

  41. gedzitka napsal(a) 8.1.2009 v 12:10

    ahojte tak ja sa tiez musim pridat ze tento diel bol krasny uplne super, hlavne ten koniec ako krasne pobozkal mulder scully a povedal ze „pravu, ktoru obaja vieme“ :-)))) to bolo krasne aj male babenecko, taktiez aj hudobny podton, skratka oba posledne diely boli velmi super, no ja by som prijala keby treti film aktov x bol tiez ako aj mytologicky tak aj o laske ;-)) urcite by som tam rada videla aj monicu reyes a johna doggeta a aj ine hlavne postavy… no samozrejme ze najpodstatnejsie scully a mulder ;-)) uz by mohli natocit aj to ich „milovanie“ xi xi ;-)))))))

  42. spacewolf napsal(a) 19.4.2009 v 1:06

    Spoiler!

    Na to ze ma Krycek diru v hlave je moc ukecanej. :D

  43. dana napsal(a) 22.6.2009 v 9:32

    Tak ja videla Existence vcera teprve po druhe – nesmejte se, je to tak! :) …a vysledek? Byla jsem unesena!!! Ten konec je naprosto bezchybny, uzasny, Akta X rozhodne nijak neurazi a presto je tak nezny.. Tam je podle me ta chemie mezi Mulderem a Scully (Davidem a Gillian) citit na dalku, uplne to z nich cisi! :D
    Cely dvojdil mi prisel opravdu aktovsky, jedna lez na druhou, clovek nevi, komu ma verit, co bude William zac atd., takze i kdyz s novymi tvaremi, clovek se trochu rozvzpomnel na mytologii prvnich serii – perfektni ;) Jen me mrzi, ze kdyz uz v seste (myslim) serii vyvrazdili scenariste Syndikat, tak uz asi nemeli v ramci mytologie o cem psat a teda replikanti uz mi trochu pripominaji Hvezdnou branu nebo Terminatora, coz mne prave u Akt moc nesedi..:(
    Ackoliv devata serie nabizi spoustu uzasnych MOTW, kdyby cely serial skoncil dilem Existence, byla bych naprosto spokojena..:)

  44. captain napsal(a) 23.4.2015 v 12:29

    Konspirace a konspiratori. To je skoro jako v dnesnim svete. Cert aby se v tom vyznal. Ale Dogget a Monca cim dal vic prebiraji oteze. Zaver na koberecku u Kersha, velmi vystizne!

  45. captain napsal(a) 23.4.2015 v 13:05

    Nejlepsi konec. Osameli strelci jako Tri kralove s dary. Pakne podobenstvi :-D

  46. Bellezza napsal(a) 14.6.2018 v 1:28

    Nebudem sa tu rozpisovať,všetko tu je napísané vyššie.Len podotknem,že podľa mňa by to bol najlepší záver celého seriálu.Ideálny:) Ked si predstavím ten čerstvý záver 11ej série,je mi to všetko smiešne :D

Řekněte nám svůj názor!