Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE SERIÁLU AKTA X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

8×20 Essence (recenze)

předcházející epizoda 8×19 Alone | následující epizoda 8×21 Existence 

režie Kim Manners | scénář Chris Carter | premiéra v USA 13.05.2001 | v ČR 09.04.2008 | český název Podstata | hodnocení 100% další názory zde

Mulder a Doggett musejí spojit síly, aby vyšetřili žhářský útok na genetickou laboratoř, při kterém přišel o život jeden z lékařů, který se podílel na experimentech s mimozemskými embryi. Setkávají se s Billym Milesem, respektive jeho pozemskou kopií, jehož úkolem je zničit všechny důkazy o pokusech klonování lidských vajíček s mimozemskou DNA. Když vyjde najevo, že žena, která pomáhá Scullyové v domácnosti, je součástí spiknutí, které se na experimentech podílelo, agenti neváhají a společně s agentkou Reyesovou posílají Scullyovou pryč z města, aby ochránili ji a hlavně její nenarozené dítě.

essence_a.jpg essence_b.jpg essence_c.jpg

Hlavním tématem posledních dvou mytologických epizod osmé série – konkrétně právě recenzované 8×20 Essence a Existence – je Scullyové těhotenství a příchod jejího dítěte na svět. To snad nikoho ani nepřekvapí, vzhledem k tomu, že krom Mulderova únosu a přivítání nové postavy v podobě Johna Doggetta o nic jiného v této sezóně ani nešlo. Relativně aktuálním se toto téma stalo už na začátku druhé sezóny, kdy otěhotněla představitelka agentky Gillian Andersonová. Hereččino těhotenství bylo tehdy (v roce 1994) důvodem mimozemského únosu agentky Scullyové. Myslím, že ani samotné tvůrce tehdy nenapadlo, jak obrovský vliv bude hereččino těhotenství mít na průběh celého seriálu. Únos, testy a vložení implantátu do jejího těla vyvolaly u agentky Scullyové později (ve čtvrté sezóně) rakovinu, která se velmi výrazně promítla do děje seriálu ve čtvrté a páté sérii.

Znovu o těhotenství této postavy začali scénáristé uvažovat v období sedmé série, kdy si uvědomili, že jak o jejím únosu, tak o její neplodnosti nebylo v seriálu od čtvrté série vlastně vůbec slyšet. Jak následně došlo k samotnému oplodnění agentky Scullyové, to už si musí každý vysvětlit podle svého – někdo jednoduše, někdo složitěji. V samém závěru sedmé série (v téměř shodný okamžik, co byl unesen Mulder) Scullyová zjistila, že je těhotná, přičemž to nejprve řekla Skinnerovi, pak (po jistých komplikacích v Per Manum) Doggettovi a nakonec všem ostatním. A tím se dostáváme k aktuální epizodě Essence, v níž se před Scullyovou krom rizikového těhotenství objeví další nebezpečí – Billy Miles. Že nechápete, co by tento sympaťák chtěl agentce Scullyové provést? Uvidíte sami. Stejně tak nebudu prozrazovat, zda se Scullyové narodí dítě mimozemské nebo lidské, to už jsou totiž krásné záhady, které vyřešíte zhlédnutím těchto vynikajících mytologických epizod.

essence_d.jpg essence_e.jpg essence_f.jpg

Pokud se jedná o nejsilnější aspekty této epizody, pak velmi mile překvapí herecké výkony všech zúčastněných. Vrací se především Nicholas Lea, který si Kryceka zahrál se snad ještě větší chutí, než na konci minulé sezóny. Jeho vzájemné přestřelky se Skinnerem (a že tito dva pánové toho v minulosti zažili už opravdu hodně) jsou skvělé a já jen lituji, že Nicholas Lea a Mitch Pileggi neměli společných scén daleko více. V příběhu epizody, především pak v posledních deseti minutách, dojde k několika dramatickým akčním scénám, z nichž se mi suverénně nejvíce líbila honička s Billy Milesem po chodbách FBI. Ano, čtete správně – žádné výbuchy aut, ani mamutí detonace, prostě jen skvěle natočená sekvence s až hitchcockovsky hutnou atmosférou.

Všechny postavy okolo Muldera mají jediný úkol – ochránit agentku Scullyovou. To samé se týká dokonce i Kryceka, který se o Scullyovou také na pár okamžiků postará, čímž si možná získá sympatie i u diváků, kteří tohoto ratboye nikdy nemuseli. Krom všech zmíněných postav se do posledních dvou epizod vrací i Monica Reyesová, která si na díly Vienen a Alone vybrala dovolenou.

Technicky jsou pak epizody Essence a Existence pravděpodobně nejlépe natočenou mytologií celého seriálu. Kim Manners (režíroval více jak 50 epizod, tedy nejvíce ze všech režisérů v Aktech X) je zkušený a je skvělá zpráva, že mu byly svěřeny obě dvě poslední epizody. Myslím si, že Essence a Existence velmi podstatně napravují pošramocenou reputaci mytologie, jejíž kvalita v osmé sérii poněkud pokulhávala, nejviditelněji v Three Words.

ad_essence_small.jpg

Tento článek byl zveřejněn 9.4.2008 v 0:00 v kategorii Recenze epizod.

Komentáře: 26

  1. Luki8701 napsal(a) 9.4.2008 v 10:49

    Dle mého názoru nejlepší mytologie celého seriálu, vřele doporučuju, 100%. Existence je však ještě o kus lepší.

  2. mona lisa napsal(a) 9.4.2008 v 10:51

    Divim sa, ze sa s tym Krycekom vobec bavia. Ved jemu sa neda verit ani slovo! Zazili to uz velakrat. Podla mna s Existence su toto najlepsie epizody v 8 serii.

  3. Angelitos napsal(a) 9.4.2008 v 19:57

    Je to trapný komentář ale ---- JUPÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ :D

  4. Queequeg napsal(a) 9.4.2008 v 21:07

    I když jsem Kryceka celou dobu považovala za jednu z nejpodlejších a nejnevyzpytatel­nějších postav, tady si mě získal a fakt jsem mu uvěřila, že to s tou ochranou Scully myslí upřímně :-)

  5. kultx napsal(a) 9.4.2008 v 22:13

    Queequeg: Přesně tak. To jeho „Drive safely“, které v závěru vzkáže Scullyové a Reyesové je skvělé ;-)

  6. ještěr napsal(a) 9.4.2008 v 23:14

    lidiii, ja vam ty televizory nekdy tak zavidim… :)

  7. dks napsal(a) 10.4.2008 v 0:26

    10/10
    konecne akty, ako maju byt

  8. kultx napsal(a) 10.4.2008 v 0:48

    S odstupem času mně přišla taková divná (rozpačitá) ta scéna v kuchyni, když Scullyová ošetřovala Muldera a Mulder tam s Doggettem mluvil o mimozemšťanech. Připadalo mi, jako by už Duchovnymu bylo v té roli trapně… ;) Ani nevím proč…

    Ale je to jen drobnost, epizoda opět (i po čtvrtém zhlédnutí) vynikající.

  9. mona lisa napsal(a) 10.4.2008 v 8:34

    Pre vsetkych tych, co chcu vziat kryceka na milost:
    Krycekovi podla mna vobec neslo o bezpecie Scullyovej. Ak by mu do toho neprisiel Billy Miles – urcite by ju/alebo dieta niekam odviezol akoze do bezpecia a zlikvidoval. Krycek a jeho motivy boli vzdy zaludne a nejasne – jedine, cim som si u neho ista je, ze to, o co mu cely cas ide a islo je, ze on chce prezit. Ci uz v spolupraci s mimozemstan­mi/supervojak­mi(Two fathers/One son), alebo s rebelmi ( Red and Black), alebo s konzorciom, alebo sam na vlastnu past (Piper Maru/Apocryfy)…po­dla momentalnej situacie ako sa mu to zrovna hodi. Kde stoji teraz, neviem. Ale tie kecy, ze pomoze Scullyovej – tie neberiem, on sa nikdy nezmenil. Jedinu dobru vec, ktoru kedy vykonal nesebecky a zasluzi si vase uznanie – uvidite v Truth. To ma totalne sokovalo.
    Vyzera to, ze teraz je spolceny so supervojakmi – vid. nasledujuca epizoda Existence. Uvidite, s kym sa stretne. Jedine comu som nikdy nerozumela z celeho serialu je,
    SPOILER preco je/a aj bude Will tak nebezpecny pre mimozemstanovaj supervojakov. Ved ako by mohol 11 rocny chlapec bojovat s mimoz. kolonizaciou – to je stupiditna zapletka. Toto CC absolutne nedomyslel!SPOILER

  10. slucy napsal(a) 10.4.2008 v 8:53

    Tomu říkám nadupaný děj! Těžko se potom usínalo:-). Teď ještě zbývá, aby se Krycek skamarádil se STŘELCI a bude to dobrá parta… Pustit s ním Scully bylo dost odvážné,… čekám, komu se zas objeví ty boule za krkem. Mimochodem Krycek má vlastně umělou ruku ze jo? BOREC :-)

  11. peta111 napsal(a) 10.4.2008 v 9:10

    Skvělý díl, nejlepší byla scéna v garážích, jak si Scully předávali jako „horký brambor“. Akorát jsem čekala, že Scully bude více bojovnější a že si bude stát za svým.
    Stará dobrá akce, hlavy padaly jak na běžícím páse. Jak se objeví Krycek, tak se to hned rozproudí.
    A poznámka Muldera, proč se Scully vzdala kariéry doktorky, že má ruce jako řezník, tak to mě dostalo…

  12. Angelitos napsal(a) 10.4.2008 v 9:14

    Jeden z dílů, který mě opravdu nadchnul! Opravdu perfektní, napínavý a akční děj. U některých scén jsem pomalu zapomínala dýchat. Musím říct, že mi dalo velkou práci po tomto díle usnout. Musela jsem na něj pořád myslet…prostě říkám na tento výjimečný díl jen „WAW“!

  13. slucy napsal(a) 10.4.2008 v 9:15

    Mě dostala Mulderova poznámka o VÝSTAVĚ, když byli v místnosti plné embryí ;-)… a myslím, že Scully je ráda že je ráda, s tím břichem už asi moc bojovat nemůže :-)

  14. Luki8701 napsal(a) 10.4.2008 v 9:34

    !! POZOR: OBSAHUJE LEHKÝ SPOILER PRO 9. SÉRII. Pokud jste devátou sérii ještě neviděl, přejděte tento komentář.

    Mona Lisa@ nebezpečný nijak nebyl, replikanti ho považovali za nebezpečného jenom proto že si mysleli že je to první hybrid mimozemšťana a člověka který je doopravdy člověk (tím pádem imunní vůči viru atd.) a mohl by velmi pomoci při vývoji vakcíny popř. poodbným způsobem pomoci proti kolonizaci.

    V následujícím díle však uvidíš jak se to ve skutečnosti má :)

  15. mona lisa napsal(a) 10.4.2008 v 12:20

    !! POZOR: OBSAHUJE LEHKÝ SPOILER PRO 9. SÉRII. Pokud jste devátou sérii ještě neviděl, přejděte tento komentář.

    Praveze je pre nich nebezpecny aj pocas celej 9 serii – vid. napr. Provenance/Pro­vidence.Ale nechapem, preco. Ono to aj vyzera, ze sa vytvorili dve skupiny replikantov- jedni bojuju proti mimozemstanov a pokusov vytvorenia hybridov – Billy Miles, Shanon, alebo ti v Providence, a ini ako K. Rohrer idu ruka v ruke s mimozemstanmi. Chapem, ze ta skupina okolo Milesa a unoscov z Providnce sa boja ze Will bude bojovat za kolnizaciu. A zase skupina okolo Rohrera a Topick-mana sa boja, ze bude bojovat proti kolonizacii. Ale ako by mohol? Ved je to dieta. Tato zapletka bola od CC blbost.

  16. Luca napsal(a) 10.4.2008 v 13:22

    Trošku mě mrzelo, že Mulder vůbec neprojevil k tomu dítěti jakýkoliv, myslím otcovský, vztah. Nikdy neřekne „naše“ dítě, ale pořád jen „tvoje“ dítě. Na konci Existence se najednou nad ním rozplývá. To mi přijde trošku postavené na hlavu. Přece věděl, že to děcko je jeho už od začátku. Přijde mi, jakoby se na něj ani netěšil.

  17. monkax napsal(a) 10.4.2008 v 13:50

    Mám stejný názor jako Luca. Když skončil včerejší díl napadlo mě to stejné proč pořád Mulder říká Tvoje dítě a ne naše dítě. Na budoucího otce se chová zvláštně. Když Mulder řekl Tvoje dítě, měla jsem v jednom okamžiku dojem, že i Scullyovou to zamrzelo.

  18. Luki8701 napsal(a) 10.4.2008 v 14:22

    !! POZOR: OBSAHUJE LEHKÝ SPOILER PRO 9. SÉRII. Pokud jste devátou sérii ještě neviděl, přejděte tento komentář.

    mona lisa@ v deváté sérii to byl jen obyčejný „kult“. Prostě banda fanatiků co se řídila tím svým proroctvím, které se taky nakonec ukázalo jako falešné. William byl vyjímečný pouze tím, že byl dítětem Muldera a tím pádem byl něco jako malý Gibson Praise. Problém byl v tom že jej každá ta skupina, která po něm šla, považovala za něco mnohem víc než ve skutečnosti byl. Replikanti/super vojáci za perfekního hybrida a když zjistili že jím nebyl prostě jej nechali být a Kult zase za jakéhosi spasitele lidstva, jímž samozřejmně taky nebyl.

  19. Luki8701 napsal(a) 10.4.2008 v 14:26

    !! POZOR: OBSAHUJE LEHKÝ SPOILER PRO 9. SÉRII. Pokud jste devátou sérii ještě neviděl, přejděte tento komentář.

    mona lisa@ oni nechtěli jeho jako osobu ale jeho jako bytost. Oni nečekali že bude za ně/proti nim bojovat, oni se báli jeho genetické stavby a jeho krve. Replikanti chtěli Williama zabít protože představoval hrozbu že díky jeho genetické stavbě odboj vyvine vakcínu proti černému oleji. Kult se řídil jenom nějakým proroctvím, dle kterého by měl být William spásou, ale problém byl v tom že spásou by byla opět jeho krev ne on sám. Tohle není nějaký Terminátor. William jako člověk neměl ani pro jednu ze stran žádnou cenu.

  20. kultx napsal(a) 10.4.2008 v 15:39

    Díky, že si dáváte na ty spoilery pozor a když tak to i do příspěvku zaznačíte… ;-) Osmá série nám končí a devátá bohužel nebude – takže v komentářích pod recenzemi 9. řady už může být řeč o čemkoliv.

  21. nadya napsal(a) 10.4.2008 v 17:27

    Velmi velmi dobrý příběh. Co se týče Kryceka také bych mu až tak nevěřila. závěr byl hodně strhující.

  22. alka napsal(a) 10.4.2008 v 17:42

    Moc dobrý díl, až jsem si připadala jak v nějakém novém seriálu.. Nemělo to chybu. Záhada kolem těhotenství Scully odhalena..

  23. nabaa napsal(a) 10.4.2008 v 21:41

    Mně tam hrubě neseděla ta scéna s předáváním dárků Scullyové. Do vší té temnoty to vnášelo podivné světlo a vyznívá to pak nějak rozpačitě.Je škoda,že do 8.série nevmáčkli aspoň jeden dva díly,ve kterých by Mulder s Doggettem spolu vyšetřovali nějaký případ.Sice jak ve Vienen,tak v Alone svým způsobem „spolupracova­li“,ale zajímalo by mě,jak by to vypadalo,kdyby kopali oba za FBI jako parťáci.Ty jejich výměny typu „Ask me, the kid isn't a kid“ – „Oh, don't tell me he's an alien“ jsou prostě k sežrání.:oD

  24. Luki8701 napsal(a) 10.4.2008 v 22:56

    nabaa@ ta scéna měla působit mimo a tak nějak nepřirozeně protože se to ke Scully nehodí a vše zařídila její matka. Z těch ženských co se tam slezly nikoho ani neznala :).

  25. slucy napsal(a) 11.4.2008 v 16:54

    Záhada těhotenství odhalena? To bych nerekla, ani po shlédnutí dílu Existence, mi to není jasné…:-(

  26. oskvarka napsal(a) 12.11.2009 v 21:14

    to monkax „Mám stejný názor jako Luca. Když skončil včerejší díl napadlo mě to stejné proč pořád Mulder říká Tvoje dítě a ne naše dítě. Na budoucího otce se chová zvláštně. Když Mulder řekl Tvoje dítě, měla jsem v jednom okamžiku dojem, že i Scullyovou to zamrzelo.“

    Hold ja som cele Muldyho spravanie chapala ako velku starost ze to ozaj bude len nejaky dalsi pokus ktory mozno niekto na scully spachal. Asi mu bolo ovela tazsie uverit v zazrak, prdsa len nieje veriaci… a po tom vsetkom co zazil musel mat vazny strach..
    ..a myslim ze bol milo prekvapeny :)…

Řekněte nám svůj názor!