Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE AKT X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9.

8×18 Three Words (recenze)

předcházející epizoda 8×15 DeadAlive | následující epizoda 8×17 Empedocles 

režie Tony Wharmby | scénář Chris Carter, Frank Spotnitz | premiéra v USA 08.04.2001 | v ČR 31.03.2008 | český název Tři slova | hodnocení 40%

Před Bílým domem je zastřelen muž. To, co vypadá jako nešťastná náhoda, se později ukáže jako záměrný čin. Muž byl jedním ze stoupenců Absaloma, vůdce menšího kultu UFO z předchozí epizody. Když se to Absalom ve vězení dozví, uprchne a přinutí agenta Doggetta, aby mu ve Federálním statistickém úřadu pomohl získat informace o mimozemšťanech, kteří „jsou už mezi námi“. Při tomto pokusu je zabit. Do vyšetřování se vloží Mulder a při hledání souvislostí a odhalování dalšího vládního spiknutí, riskuje nejen svůj život, ale i budoucnost Akt X.

threewords_d.jpg threewords_e.jpg threewords_f.jpg

Epizoda 8×18 Three Words přináší další otázky do komplikované mytologie seriálu. Věřte ale, že celá tato (již notně překombinovaná) konspirace bude tím posledním, co vás bude v této epizodě zajímat. Three Words má totiž hned několik prvenství, z nichž tím nejpodstatnějším je bezesporu vůbec první setkání agentů Muldera a Doggetta. Jak se dá docela jednoduše předvídat, nebude toto setkání z těch klidnější a nervy budou ve zmíněné scéně skutečně pracovat. Ostatně stačí si vzpomenout na scénu, ve které se s Doggettem poprvé viděla Scullyová, a vzít v potaz, že Mulder je přeci jen o něco výbušnější a bojovnější, než jeho kolegyně.

Tímto se dostáváme k tomu, co je nejzajímavější nejen na tomto díle, ale celkově na všech epizodách z druhé poloviny osmé série. Řeč je samozřejmě o vztazích a vzájemné interaktivitě mezi různými postavami, ať už se jednotliví aktéři vidí poprvé (Doggett s Mulderem v tomto díle, Mulder s Reyesovou v tom následujícím), nebo jen po velmi dlouhé době (Mulder s kýmkoliv dalším). Takovéto okamžiky v seriálu skutečně fungují, mají velký náboj a už jen díky kvalitním hereckým výkonům se na ně skvělé kouká. Můžeme tak jen litovat, že scénáristé (v případě této epizody je to opět duo Carter a Spotnitz) znovu shledání Muldera se Skinnerem či Muldera s Osamělými střelci nerozvedli do mnohem delších scén. Zbytek této epizody se totiž týká již zmíněné konspirace o supervojácích a dalších science-fiction záležitostí. Právě ona překombinovanost celé konspirace stahuje hodnocení epizody k finálním 40 procentům.

threewords_a_small.jpg

Byl jsi mrtvý šest měsíců a stále vypadáš líp, než já.“ – Frohike

Tento článek byl zveřejněn 31.3.2008 v 0:00 v kategorii Recenze epizod.

Komentáře: 28

  1. kimberly napsal(a) 31.3.2008 v 7:48

    Nádherný obrázok Frohikea a Muldera.

  2. mona lisa napsal(a) 31.3.2008 v 8:24

    !! POZOR: OBSAHUJE SPOILER PRO 9. SÉRII. Pokud jste devátou sérii ještě neviděl, přejděte tento komentář.

    Skoda ze nechali zomriet Strelcov. To boli naozaj jedini Mulderovi priatelia a bez nich dej uz nie je ono. Ich odstranenie je to, co ma najviac mrzelo na celom serialy – dokonca viac ako to, co sa stalo s Williamom!CC to s tymto prehnal.

  3. peta111 napsal(a) 31.3.2008 v 10:58

    !! POZOR: OBSAHUJE SPOILER PRO 9. SÉRII. Pokud jste devátou sérii ještě neviděl, přejděte tento komentář.

    Opravdu skvělý výběr obrázku! Slova hovoří za vše…
    Taky souhlasím s mona lisou, že bylo škoda nechat střelce umřít. Ani nebudou mít šanci se vrátit v budoucím filmu, jedině zase jako Mulderova představa…
    Jinak se těším na první souboj Mulder – Doggett!!!

  4. Ingrid napsal(a) 31.3.2008 v 13:21

    To bude super, určo se kouknu..

  5. Angelitos napsal(a) 31.3.2008 v 13:48

    Komentář k fotce – výborný :D

  6. xgirl napsal(a) 31.3.2008 v 13:59

    Krásná fotka! Na souboj Mulder Dogget se taky těším, a pak na to, jak mu to v Empedocles Dogget vrátí:-) Vůbec ta interakce mezi nimi je hodně zajímavá, pořád skuhrám, že je tam měli v devítce nechat oba, bylo by se na co koukat.

  7. kimberly napsal(a) 31.3.2008 v 20:24

    Ehm…neušiel vám tú vážení dáky spoiler?

  8. kultx napsal(a) 31.3.2008 v 20:30

    kimberly: Už jsem to označil za spoiler, omlouvám se že varování dosud chybělo.

    Příště už se spoilery zobrazovat nebudou vůbec.

  9. Angipe napsal(a) 31.3.2008 v 23:26

    VYSVĚTLÍ MI NĚKDO CO JE TO SPOILER? :)
    Zrovna sem tento díl dokoukla…nádhera, to jak Scully nechtěla říct Mulderovi to heslo, ty tři slova, pač věděla, že ho tím ohrozí protože věděla, že Mulder se hned pustí do „akce“ a měla o něj strach :)jeee

  10. kultx napsal(a) 31.3.2008 v 23:35

    Angipe: K tomu spoileru – tady to máš anglicky a tady česky ;-)

  11. Angelitos napsal(a) 1.4.2008 v 7:31

    No já nevím, ale ten návrat…byl…„vy­bledlý“. Čekala jsem teda větší (jak bych to řekla) akčnost? Nebo prostě trochu života do toho.
    Ale jinak měl díl zajímavý děj. Ale Muldy byl takový „bruča“, moc se mu nedivím. Pěkně vyjel na Doggetta – no zajímavá podívaná :).
    Asi nejlépe přivítal Muldyho Frohike jinak… Nechtěla jsem nějaké vylévání srdce, nebo romanťák, ale mohli do toho dát víc no :)

  12. Viericka napsal(a) 1.4.2008 v 8:48

    Angelitos: Aj ja si myslim, ze do toho mali dat nieco viac… Ale neva, snad to napravia neskor :) A strasne mi proslo Muldera luto, chudatko. Ale zaroven trochu aj DOggetta. Vlastne mi prislo luto vsetkych okrem Kerscha.. Sviniar…

  13. mona lisa napsal(a) 1.4.2008 v 9:18

    Niekto by mal Kersha nakopat do …A Knowle R. ako stale behal a pil vodu v tej kapucni mi pripadal divny a zahadny, vyzarovalo z neho nieco „nadpozemske a nebezpecne“. Aj jeho vyraz v ociach je taky cudny. Vyborne zahrane.

  14. kultx napsal(a) 1.4.2008 v 9:23

    mona lisa: Souhlasím, já Adama Baldwina jako herce nikdy nemusel, ale v Aktech X mi přišel skvělý. Bohužel toho prostoru nakonec nebude mít příliš mnoho…

  15. slucy napsal(a) 1.4.2008 v 10:08

    Mulder mi tedy pekne lezl na nervy, fandím Doggettovi!

  16. slucy napsal(a) 1.4.2008 v 10:20

    Chápu, že si M. prošel peklem a je ted trochu divný a chladný, ale čekala jsem větší nadšení, že bude otcem a chtěla jsem vidět scénu, kdy mu to Scully sdělí nebo něco podobného. Mám smůlu :-)

  17. slucy napsal(a) 1.4.2008 v 10:22

    Spoilery chci preskakovat, ale nakonec stejne neodolam a pak mam na sebe vzek, ale vzhledem k tomu, že 9. serii davat nebudou, tak se aspon neco dozvim…

  18. nadya napsal(a) 1.4.2008 v 14:05

    Tak to bylo přivítání od Muldera!!! Jako vždy otázky, které výtvoří další otázku, ale odpověďi se moc nedočkáme. Jsou v Aktech X!!! Také jsem čekala, že bude návrat takový více emotivnější. No to je jedno, už se těším, jak budou spolu vycházet v dalších dílech. Jiskří to mezi nimi…

  19. monkax napsal(a) 1.4.2008 v 14:44

    Taky jsem si Mulderův návrat představovala trochu víc emotivnější, myslela jsem že uvidíme jak mu Scullyová řekne, že s polu budou mít dítě a ono nic. Těšila jsem se na tento díl a malinko mě zklamal, ale i tak se těším na další díly.

  20. Deshy napsal(a) 1.4.2008 v 16:21

    No nevím, musím říct, že tento díl mě přiliš nenadchnul…
    Děj mi přišel tak trošku jako z akčního filmu a přitom to zase nějak rychle neplynulo. A Mulder je takovej přešlej. Je to pochopitelný- vzhledem k tomu co prožil, ale jako by byl většinu doby v jiným světě. Chudák Scullyová s ním má svatou trpělivost, ale řekla bych, že taky od něj čekala nějakou reakci a teď je trošku zmatená, i když chápe, že potřebuje nějak „vyřešit“ to, co zažil. Každopádně snad se trošku vzpamatuje ať mě ten zbytek 8. série baví :-). Taky si myslím, že je tam trošku moc těch mytologických epizod za sebou. Já mám mytologii ráda (ačkoli musím říct, že pokud je epizoda povedená, tak je mi fuk, který žánr to je), ale přijde mi, že když je moc těhto epizod za sebou, tak je v tom poněkud větší zmatek než je příjemné, a mě osobně už občas pak leze jednání postav krkem.

  21. kimberly napsal(a) 1.4.2008 v 20:08

    Fandím Doggettovi.

  22. Viericka napsal(a) 1.4.2008 v 20:48

    mne bolo trochu Doggetta luto, ale zas na druhej strane, ja by som bola este odpornejsia.. len na Scully nie… ale inak na vsetkych… Mulder dobre vie, ze ho tam nechcu a ani nikdy nechceli… Ale Scully si to fakt nezasluzi… Iste, ani Doggett, ale Mulder to este nemoze vediet. Nema odkial…

  23. slucy napsal(a) 2.4.2008 v 16:31

    …ale stejne mi byl tady v tom díle nesympatický, poprvé v životě! Snad ještě probudí své city ;-), ted je to CYNIK.

  24. Vin napsal(a) 2.4.2008 v 16:37

    Super díl, ale…

    …jakmile dojde na něco v oblasti počítačů, tak se nestačím divit. Nevím, co si mám myslet o státní instituci, když tam NAHODÍ po patnácti minutách firewall (chápete – předtím tam ŽÁDNÝ NEBYL :-O) Nebo heslo sestávající se ze tří slov (extra bezpečné). No, holt televize.

    Pravda, pořád lepší, než to, co předvedli ve First Person Shooter (Střílečka, myslím) 7×13 – to mi přišlo už opravdu jak parodie.

  25. Vin napsal(a) 2.4.2008 v 16:39

    Safra, spolklo mi to označení spoileru… kdyžtak na to upozorněte.

  26. spacewolf napsal(a) 18.4.2009 v 14:23

    Strelci ala Mission Impossible. Parada.

  27. Ondra napsal(a) 22.10.2011 v 20:08

    Tak už ten začátek byl dost divnej. Že by před Bílým Domem nikdo nehlídkoval. A když už se dostal přes ten plot, normálně by ho na místě provrtali kulkama, i kdyby nebyl ozbrojenej.

  28. Barbora napsal(a) 4.10.2015 v 10:36

    Blbý díl. Velká a nesplněná očekávání. Plno nelogičností (ano, je to sci-fi), ale tady je spousta věcí, které prostě nehrají i uplnému laikovi (přes medicinu, počítače..). Kdyby to byla aspon dojárna se shledání, tak řeknu fajn, tady šel děj jako takový stranou, ale bylo to silné emotivně. Jenže Mulder se choval jak intoš, pokusy o humor..no to bylo fakt vtipné. Nechápu scénu, jak Scully s pupkem nese Mulderovi tašku (když se tak zázračně uzdravil). Velmi rozpačitý díl, možná odrážel atmosféru v týmu po Duchovnyho návratu.

Řekněte nám svůj názor!