Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE AKT X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9.

8×17 Empedocles (recenze)

předcházející epizoda 8×18 Three Words | následující epizoda 8×16 Vienen

režie Barry K. Thomas | scénář Greg Walker | premiéra v USA 22.04.2001 | v ČR 02.04.2008 | český název Empedoklés | hodnocení 100% další názory zde

Mladík, kterého zrovna vyhodili z práce, zastřelí svého šéfa a jeho sekretářku bezprostředně poté, co do něj vstoupí démonická postava v plamenech. Případ přichází vyšetřit agentka Reyesová a má na místě činu vizi. Vizi, kterou měla i při vyšetřování smrti Doggettova syna, a proto zkontaktuje Muldera, aby jí s případem pomohl, neboť si je jistá spojitostí mezi oběma případy. Mulder se nejprve zdráhá, ale Scullyová, která leží v nemocnici, ho přesvědčí, aby Doggettovi pomohl. Je pachatelem skutečně ten mladík, nebo ona bytost, která ztělesňuje zlo a přechází z člověka na člověka, když prožívá těžké chvíle?

empedocles_a.jpg empedocles_b.jpg empedocles_c.jpg

Je otázkou, zda lze epizodu 8×17 Empedocles považovat za mytologickou. Záleží totiž na tom, z jakého úhlu pohledu se na ni díváte. Ačkoliv se zčásti jedná o typickou MOTW (monster of the week) samostatnou epizodu, vystupuje v ní Mulder, který se po svém návratu v polovině této sezóny stal jednou z velkých mytologických zápletek. Netradiční Empedocles však nepojednává jen o Mulderovu návratu a Scullyové těhotenství, ale také (a to především) o Doggettovi. Konkrétně se zabývá synem agenta Doggetta, o němž jsme se již v několika náznacích dozvěděli během vyšetřování v epizodě Invocation. Jak se totiž ukáže, tragické úmrtí malého Luka Doggetta má s Akty X společného více, než si Doggett myslí (a než by sám agent vůbec chtěl).

Zápletky tímto ale nekončí, protože je tu ještě (samostatně stojící) případ podivných vražd, které mají jistý rituální nádech. Proto se na místo činu vydává agentka Reyesová, která postupně zkontaktuje Muldera a následně i všechny ostatní. Zatímco v předešlé epizodě Three Words se poprvé setkal Doggett s Mulderem, v epizodě Empedocles dojde k prvnímu střetnutí Muldera a Reyesové. Jak už jsem psal v recenzi předešlé epizody, nejvíce si na Aktech X v druhé půlce osmé řady cením jednotlivých scén, ve kterých se spolu do konfliktu dostávají někteří z agentů, jenž na Aktech X buď pracovali v minulosti nebo na nich pracují momentálně. Setkání Muldera a Reyesové je proto velmi zajímavé – je to, jako by se sešli dva Mulderové, akorát jeden vypadající velmi sexy… :) Mnohem zajímavější je však v pořadí další setkání Muldera s Doggettem, které bude ještě výbušnější, než v epizodě Three Words.

empedocles_d.jpg empedocles_e.jpg empedocles_f.jpg

Empedocles je také první epizodou, ve které již společně vystupují Mulder, Scullyová, Doggett a Reyesová. Společné scény zde tak budou mít téměř všichni jmenovaní a vy budete možná překvapeni, až uvidíte, kam půjde Doggett v těžkých chvílích hledat útěchu. Stejně jako ve všech předešlých epizodách, platí i pro tuto, že vzájemné scény mezi hlavními postavami fungují na jedničku (a v některých scénách po velmi dlouhé době zaplesá i srdce každého správného shippera).

Příběh epizody Empedocles je jinak velmi temný a nese se tak v duchu všech předešlých epizod této série. Případ, který Doggett a Reyesová s částečnou pomocí agenta Muldera vyšetřují, je bizarní, jak jen pronásledování tajemné entity, cestující z jednoho lidského těla do druhého, může být. Ačkoliv se příliš často neobjevuje v žebříčcích popularity, zůstává Empedocles jednou z nejlepších epizod celého seriálu.

tvad_empedocles_small.jpg

Vražda Doggettova syna se stává případem z Akt X

Tento článek byl zveřejněn 2.4.2008 v 0:00 v kategorii Recenze epizod.

Komentáře: 22

  1. Luki8701 napsal(a) 2.4.2008 v 17:02

    100% uže jen kvůli Monice a házené ve sklepě ;)

  2. PetraZelva napsal(a) 2.4.2008 v 17:09

    Ta scena ve sklepe patri k mym nejoblibenejsim.. Sem zvedava, jak to je s dabingem, original je naprosto super!

  3. xgirl napsal(a) 2.4.2008 v 18:24

    Tahle epizoda patří podle mne k nejlepším z osmé série, dobrá zápletka, Mulder konečně ve své kůži a Dogget tak, jak ho zatím neznáme. Plus Monica konečně jako správná agentka FBI. Co víc si přát? Snad ještě nějaké ty shippy scény a na ty se koneckonců dostane taky. 100%!

  4. peta111 napsal(a) 2.4.2008 v 19:47

    Proč 80%? Dneska by si to zasloužilo 100%. Doufám, že se to v recenzi vysvětlí…

  5. KayTee napsal(a) 2.4.2008 v 20:29

    Už se moc těším..podle toho, jak to všichni vychvalují, to bude stát za to :-) Připravím si asi popcorn :-D

  6. Angipe napsal(a) 2.4.2008 v 23:30

    zrovna to začalo, jdou titulky, tak běžím koukat, ještě sem to neviděla, ale podle vašeho hodnocení to bude bomba tak o to nesmim přijít, tak pa jdu sledovat

  7. kultx napsal(a) 2.4.2008 v 23:35

    Teď když Mulder dává Scullyové ten dárek, tak je to opravdu dobře natočená scéna. Celý je to takový nezvyklý, rozpačitý, až trapný… Ale jakože naschvál trapný… ;-)

  8. alka napsal(a) 3.4.2008 v 0:45

    Tak, skvělý díl, snad díl který se mi líbil nejvíce. A to když nevíte co člověk skrývá. V jednu chvíli jsem měla pocit, že jak byli na scéně Dogget a Reyesová v kanceláři že sleduji jiný seriál.Prostě byli úžasní, sekne jim to. Konečně se Mulder usmíval, po tom minulém dílu, kdy nejevil ani zájem o to dítě.A vůbec oni jakoby nejsou zamilovaní.Viděli jsme jinou stránku seriálu.

  9. Viericka napsal(a) 3.4.2008 v 0:51

    skoro som umrela pri tych naznakoch ziarlivosti.. Mulder v nich bol neskutocne zlaty a sexi… Ten jeho vyraz… :D:D Prosto super… A Monica je taka mila.. :)

  10. dks napsal(a) 3.4.2008 v 8:38

    extra mi prekazalo ozvucenie tejto epizody. trapny, beckovy, hororovy pokus. bleee

  11. nabaa napsal(a) 3.4.2008 v 11:24

    Vynikající směs mytologie a MOTW dochucená větší špetkou shippy koření. Ideální jako pozdně večerní pochoutka. Nízkokalorická a přesto výživná.:oD

  12. kultx napsal(a) 3.4.2008 v 11:33

    nabaa: Fantastické hodnocení.. ;-)

  13. mona lisa napsal(a) 3.4.2008 v 11:54

    Najviac sa mi pacila scena v nemocnici, kde Mulder mal ruku polozenu na Scullyovej tehotnom bruchu a usmieval sa. Kto mal doteraz pochyby o tom, kto je otcom maleho – myslim, ze je to uz evidentne. A ako sa tesi na neho.
    Bola to celkom dobra epizoda, ale TINH, Dead Alive, Essence a Existence su omnoho lepsie a hlkavne reakcnejsie a dynamickejsie. Ja osobne tejto nedavam 100%.
    Neviem preco, ale vobec sa mi neopaci dabing Doggeta – a nielen v tejto epizode. Nech uz sa zhovara s kymkolvek, pripada mi to slabe, nudne, bez intonacie, nizko polozeny hlas, absolutne sa nehodiaci na takeho „terminatora“. V nemeckom originaly to bolo ine. Nie som si vsak ista, ci je to len dabingom. Zato dabing Moniky a ostatnich je uplne OK aj ich dialogy ma bavia.

  14. peta111 napsal(a) 3.4.2008 v 12:17

    Moc pěkný dílek, líbilo se mi, že jsme konečně viděli všechny agenty poprvé na scéně, seznámení Muldera s Reyesovou bylo úžasné, konečně taky malá rvačka mezi Mulderem a Doggettem nebo jak se oba střídali u Scullyové jako vojáci na stráži.
    Muldera a Scully jsme viděli i trošku z jiného úhlu a překvapivě to bylo moc pěkné, ty jejich úšklebky a slovní reakce…
    A jak Doggett prohlásil o Mulderovi a Reyesové, že jsou agenti, kteří se podívají do čajových lístků a případ je vyřešen, tak to mě úpřímně rozesmálo, jak to pěkně shrnul… P.

  15. nabaa napsal(a) 3.4.2008 v 17:47

    Dabing vskutku pokulhává.Stejně jako překlad.Asi jsem to předtím nějak moc nevnímala,ale teď je to takové podivně výrazné.Závěrečnou scénu z TINH mi úplně zkazil a prakticky všechny shippy scény z Empedocla byly přeložené poněkud alternativně,řekla bych.Rozhodně to ve výsledku nevyznívá tak,jako v originále.:o( No,nějak si musím zdůvodnit,že nutně potřebuju 8.sérii na DVD..:oD

  16. sharpshark napsal(a) 3.4.2008 v 21:50

    nabaa: Můžeš prosím uvést příklady těch „alternativně přeložených scén“? Rád bych věděl co se ti konkrétně nelíbilo, abych se mohl pro příště poučit…

  17. Milius napsal(a) 3.4.2008 v 23:08

    Lidi nevíte někdo,co to dal nakonec Mulder Scullyové?Natáčel jsem si to,ale ještě než tu věc vytáhla,tak se mi to seklo!

  18. haci napsal(a) 3.4.2008 v 23:55

    hadrovou panenku – Scully byla příjemně překvapená… tu scénu určitě najdeš na youtube

  19. Slucy napsal(a) 4.4.2008 v 14:48

    To mě moc nenadchlo. Zase trochu slátanina. Jestli to byl pokus vysvětlit nějak Doggettovu minulost (smrt syna), tak to moc nevyšlo.

  20. spacewolf napsal(a) 18.4.2009 v 16:16

    V nemocnici jak se Muldera ptali jestli je manzel, tak to dam tvurci dali zamerne, normalne se pta „jste otec?“. Tohle si myslim tvurci nechteli, protoze chteji nechat divaka na pochybach.

  21. captain napsal(a) 22.4.2015 v 18:20

    Vynikajici. Monca opet na scene a uz se nam v Aktech zabydluje, Mulder jako skeptik a Dogget jako palicak. No a scena s tim poslickem pizzy ;-)

  22. Bellezza napsal(a) 6.6.2018 v 21:03

    Výborná epka,Mulder je neskutočne sexi :D
    Opäť ma neskutočne rušil Dogget,išlo mi na nervy to jeho večné lozenie za Scully do nemocnice.

Řekněte nám svůj názor!