Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE AKT X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9.

8×16 Vienen (recenze)

předcházející epizoda 8×17 Empedocles | následující epizoda 8×19 Alone 

režie Rod Hardy | scénář Steven Maeda | premiéra v USA 29.04.2001 | v ČR 03.04.2008 | český název Vienen | hodnocení 60% další názory zde

Podivná smrt těžařů přivádí agenty Doggetta a Muldera na ropnou plošinu v Golfském zálivu, kde se pouštějí do vyšetřování, i když případem byl pověřen pouze Doggett. Bez Muldera by však nepřišel na to, že vrtná věž těží ropu nakaženou černým olejem. Tímto nebezpečným mimozemským virem je již infikována celá posádka a stejný osud hrozí i oběma agentům. Mezitím Scullyová zjišťuje z pitvy důležité údaje o této látce. Dozví se o tom Kersh a je pobouřen, že není o případu informován tak, jak by měl. Jeho pohár trpělivosti přeteče v okamžiku, kdy je ropná plošina zničena a těžební společnost přijde o právo v texaské oblasti těžit. Mulder končí v Aktech-X.

vienen_a.jpg vienen_b.jpg vienen_c.jpg

Zatímco u předešlé epizody Empedocles jsem chvíli přemýšlel, zda je možno považovat ji za mytologickou, epizoda 8×16 Vienen je mytologickým dílem bezesporu. Do centra dění se v ní totiž dostává černý olej, jeden z podstatných prvků mytologie. Jak už Mulder (a Syndikát) zjistil v minulosti, tato tajemná mimozemská látka je mimořádně mocná. Po kontaktu s člověkem totiž dokáže ovládnout jeho mozkové funkce, čímž dotyčného dokonale ovládne. Další její silnou vlastností je značná radioaktivita, kterou velmi rychle zabijí všechny, co se jí postaví do cesty. Jak už bylo řečeno, černý olej je pro celou mimozemskou kolonizaci velmi důležitý a my jsme již několikrát byli svědky toho, jak se Syndikát (a jiné skupiny) snaží nalézt účinnou protilátku proti nákaze touto mimozemskou entitou. Viděli jsme to například v mytologických epizodách Patient X a The Red and The Black, přičemž se samotným mimozemským olejem jsme se setkali již v epizodách Piper Maru či Tunguska ze třetí a čtvrté série.

Zatímco ve všech těchto epizodách byl vidět alespoň nějaký posun v příběhu, aktuální Vienen příliš nových odpovědí nepřinese (na druhou stranu, vzhledem k tomu, jak tvůrci v mytologii všechno tají, jsme se o černém oleji již dozvěděli nebývale mnoho). Vienen je především akční epizoda, která se snaží zaujmout například zručně natočenými akčními sekvencemi nebo netradičním vyprávěním, které v tomto vyšetřování vedle sebe postaví dva agenty, do kterých byste spolupráci opravdu neřekli – Doggetta a Muldera. Stejně jako jsem si pochvaloval společné scény jednotlivých postav v epizodách Three Words a Empedocles, musím chválit i zde. Duchovnymu i Patrickovi to spolu náramně sluší a diváka jen může mrzet, že podobných epizod nevzniklo více. Až do zhlédnutí této epizody mě nikdy nenapadlo, že by spolu mohli Akta X vyšetřovat dva muži. Zamrzelo mě jen, že se tu neobjeví Monica Reyesová, na kterou jsem si za těch pár epizod až překvapivě rychle zvykl. To, že se tu opět objevuje „šéfovské duo“ Skinner-Kersh, je jen slabší náplastí.

tvad_vienen_small.jpg

Vienen je další z epizod, které se odehrávají v terénu, na nějakém místě, jež je víceméně odříznuto od civilizace. Zatímco Muldera se Scullyovou jsme v podobných situacích viděli již několikrát, Doggett (s Mulderem) se do tohoto problému dostává poprvé. Celé epizodě pak velmi nahrává fakt, že ještě nikdy jsme se v Aktech X nevypravili na vrtnou plošinu, což je samozřejmě po všech těch vědeckých základnách (Ice), nekonečných lesích (Darkness Falls) či upírských městečkách (Bad Blood) vítaná změna. Na režisérskou židli se posadil Rod Hardy, pro kterého je to po Roadrunners a Salvage poslední práce na Aktech X. Scénář si vzal do parády Steven Maeda, který krom povedené Redrum napsal ještě povedenější 4-D.

Ačkoliv se v hodnocení objevuje 60%, tak vězte, že jde o šedesátku velmi slušnou. Zůstává nicméně skutečností, že Vienen se ani zdaleka nemůže rovnat klenotům jako byla Apocrypha či již zmíněná Tunguska.

Tento článek byl zveřejněn 3.4.2008 v 0:00 v kategorii Recenze epizod.

Komentáře: 20

  1. fr3ak napsal(a) 3.4.2008 v 15:50

    No že už bylo na čase! Černý olej je jeden z mých nejoblíbenějších mytologických prvků a už sem myslel že se na něj zapomnělo. Mám radost.

  2. Arte napsal(a) 3.4.2008 v 16:46

    To je pro Muldrela LEGÁLNĚ konec…

  3. Angipe napsal(a) 3.4.2008 v 22:54

    Z této epizody jsem viděla párkrát jen ukázky formou nějakých gagů nebo videoklipů, tak se na tuhle epizodu moc těšim a vychutnám si ji… dva krásní agenti, bok po boku se zlem, no co víc si přát…

  4. deep napsal(a) 4.4.2008 v 0:51

    já mám tuhle epizodu mnohem radši než empedocles

  5. Angelitos napsal(a) 4.4.2008 v 7:00

    Skvělá epizoda! Vynikající děj! Navíc se na scénu vrátil „starý“ dobrý Mulder!!! Jeho vynikajícím hláškám jsem se zase zasmála, a černý olej se konečně vrátil! Jsem příjemně překvapena :)

  6. peta111 napsal(a) 4.4.2008 v 9:56

    Dobrý díl, dva agenti, kteří se moc nemusí, ale nakonec se s nich skoro stanou kámoši. Líbilo se mi, že to opravdu bylo natočeno na nějaké plošině, tak procházeli venkem, působilo to jako film. A nejlepší byly určitě Mulderovy hlášky, ať už o rybách.., Kershovi…nebo plavání a budoucím potomkovi…

  7. nabaa napsal(a) 4.4.2008 v 10:47

    Božínku, ten Mulder umí být tak sladce osinoidní,když chce! :oD

  8. Deshy napsal(a) 4.4.2008 v 11:21

    Když jsem si přečetla tu recenzi tady, tak jsem od tohoto dílu moc nečekala…Taky proto, že mytologické díly většinou nepatří k mým oblíbeným…Ale jsem velmi příjemně překvapena. Sice si tvůrci mohli oppustit to typicky americké vybuchování těsně za zadkem, ale nemůžu mít všechno:-). Jenom když Mulder tak bez odporu odcházel z FBI a já pak náhodou listovala programem a viděla tam poslední tři díly osmičky, tak mi bylo tak nějak hrozně smutno.

  9. PetraZelva napsal(a) 4.4.2008 v 11:32

    (nejen) to Deshy: Naprosto chapu. Ja kdyz se nedavno poprve dodivala na posledni serie, tak jsem byla uplne mimo. Mytologie v 8. a 9. serii (a kolikrat nejen ta) je fakt dost napor na srdicko a slabsim povaham jako ja obcas nejaka ta slza ukapne..

    Jedine, co me drzi pri zivote, je to, ze se muzu kdykoli podivat na temer jakykoli dil zpetne a taky to, ze uz brzo bude dalsi film!! (uz aby to bylo ;))

  10. Slucy napsal(a) 4.4.2008 v 14:58

    Tomuhle bych dala klidně 99% :-), konečně zas jednou AKCE!
    Je z nich dobrá dvojka, skoro jako Bodie a Doyle :-) a na konci skacou do vody jako Butch Casidy a Sundance Kid :-)

  11. Slucy napsal(a) 4.4.2008 v 14:59

    A dotaz pro NABAA : co je to osinoidní?

  12. nabaa napsal(a) 4.4.2008 v 15:12

    Slucy: Jako že umí být na některé konkrétní osoby příjemnej jak osina v zadku.;o)

  13. alka napsal(a) 4.4.2008 v 17:43

    Tak dobrý díl,agent Doggett a Mulder- moc jim to spolu slušelo, ta vzájemná nevráživost byla cítit ale pak na konci si řekli o.k.. A jak mu Mulder ponechal kancelář- skvělý. Jo a bylo to trochu jak horror- myslím tím,kudy ven???Jako zombie!Díl který nezklamal.

  14. kimberly napsal(a) 5.4.2008 v 9:52

    Mulder a Doggett-výborná kombinácia a už fakt neviem ktorého z nich mám radšej.

  15. Kaamzik napsal(a) 5.4.2008 v 10:52

    Hej, z toho OSINOIDNÍ jsem právě dostala záchvat smíchu. :D

  16. Milius napsal(a) 5.4.2008 v 23:21

    Tak to je zvláštní,já jsem snad jediný,komu se Vienen nelíbil!Nebylo to moc strašidelné i když ropná plošina je atmosférické místo.No ale ten děj,hmm…Chtělo by to více děsu a Mulder byl zpočátku hrozně protivný a pak najednou Doggetovi řekne,že tady není proto,aby se po něm vozil,to jsou fakt paradoxy.Ten hlavní neřád byl ten týpek ze Ztracených,že jo?Musím říct,že ve srovnání s tímto novým připitomělým typem seriálů Akta X zpětně ještě více ocením.Jenom škoda,že už to není tak odporně strašidelné-naposledy mě celkem vyděsil ten díl s beznohým miktofakírem-jeho obličej předčasně zestárlého batolete připomíná mi toho hnusného vrahounského trpaslíka ze Sherlocka Holmese-Znamení čtyř!

  17. Mathesar napsal(a) 8.4.2008 v 21:36

    Mě se tedy tato epizoda také nelíbila – zápletka a všechno okolo průhledné… nevím nevím… já bych dal tak 50%. Nutno podotknout, že hodnotím v souvislosti s osmou sérií – kdyby chodnotil například ve vztahu k sedmé sérii, tak by měl díl procent osmdesát:)

  18. Ondra napsal(a) 23.10.2011 v 14:05

    „Wagner?“
    „A co byste chtěl?“

    Nejlepší hláška :-D

  19. captain napsal(a) 22.4.2015 v 20:18

    Chlapum to spolem nakonec fakticky slo. Ale stafeta zrejme musela byt predana. A ted uz i Deana musi predat Monci, abysme ji videli pravidelne!

  20. Mirka napsal(a) 6.2.2019 v 20:26

    Celkem dobrá episoda. Mulder opět ve svém živlu, návrat černého oleje taky potěšil.
    Ale ta poslední scéna byla divná, nemůžu si pomoct. Že by Mulder jen tak mávnutím ruky opustil X-files („jeho dítě“), za které vždycky tak bojoval, a beze všeho odešel z „jeho“ kanceláře, kterou považoval za svůj druhý domov? Ani ten obrázek Samanthy ze stolu si nevzal. Jako jeho definitivní odchod z FBI bych čekala něco jiného.

Řekněte nám svůj názor!