Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE SERIÁLU AKTA X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

8×13 Medusa (recenze)

předcházející epizoda 8×11 The Gift | následující epizoda 8×08 Per Manum 

režie Richard Compton | scénář Frank Spotnitz | premiéra v USA 11.02.2001 | v ČR 20.03.2008 | český název Medúza | hodnocení 80%

Ve vagónu bostonského metra zemře podivnou smrtí tajný policista. Neznámá látka mu sežrala třetinu tělesné tkáně. Přicházejí na řadu Doggett se Scullyovou, aby zjistili, o co šlo. Ale ještě než se do případu pustí, dostávají důrazné varováni, že na vyšetřování mají pět hodin, po kterých se tato trasa metra bez dalších průtahů otevře. Scullyová zůstává v řídícím středisku a Doggett se s dalšími třemi znalci vydává do tunelu. Narazí zde na cizí organismus, jakousi fosforeskující látku, která na neznámý podnět začne rozežírat lidskou tkáň. Přijde na něj Scullyová dřív, než Doggettovi dojde čas?

medusa_c.jpg medusa_b.jpg medusa_a.jpg

8×13 Medusa je klasickou samostatně stojící epizodou. Agent Doggett se se skupinkou dalších specialistů vydává do hlubin bostonského metra vyšetřovat tajemná úmrtí několika lidí. Scullyová sice zůstává v bezpečí na povrchu zemském (má k tomu jistý důvod), ale je s Doggettem ve stálém spojení a skrze kameru s vysílačkou celé vyšetřování de facto řídí. Scullyové vedení však nemění nic na tom, že se její nový parťák několikrát dostane do smrtelného nebezpečí, a tak Medusa nemůže nepřipomenout ty nejslavnější epizody, ve kterých se do podobných situací dostali Mulder se Scullyovou. Svým formátem totiž Medusa připomíná to, co v Aktech X můžeme nazývat jako terénní epizody. To jsou příběhy, ve kterých se agenti dostávají na nedostupná místa – od neznámými organismy napadeného výzkumného zařízení (Ice), přes opuštěné nákladní lodě (Død Kalm) až po hluboký les (Detour). Nevím proč (nejspíš vražedným organismem, který hraje hlavní roli v této epizodě), ale Medusa mi částečně připomínala slavnou Darkness Falls, která pro Muldera se Scullyovou znamenala několik bezesných nocí v lesích státu Washington. Chybí tu jen ten Mulder, ale myslím si, že je už skutečně načase smířit se s aktuálním stavem a uvědomit si, že i Doggett, schopný čas od času vypustit slušnou hlášku, má něco do sebe.

Medusa je velmi akční podívanou. Pan režisér Richard Compton, o němž jsem více psal v recenzi epizody Invocation, odvedl opět skvělou práci, kterou tentokrát oceňuji ještě více, než v případě předešlé epizody. V díle Medusa totiž není místo na žádné zdlouhavé vyšetřování – již v páté minutě postavy dostávají nejen pistole do rukou a neprůstřelné vesty na sebe, ale také několikahodinové ultimátum, do kterého musí jejich vyšetřování (ať už úspěšně či neúspěšně) skončit. Takto akčně postavená epizoda by bez zručné a schopné režie jen stěží obstála. Na závěr ještě dodám, že scénář napsal opět Frank Spotnitz, který je podepsán také pod předcházející The Gift i všemi následujícími mytologickými epizodami.

Tento článek byl zveřejněn 20.3.2008 v 0:00 v kategorii Recenze epizod.

Komentáře: 16

  1. Luki8701 napsal(a) 20.3.2008 v 20:26

    Medusa je vynikající díl, doporučuji všem ale myslím že bude třeba silnější žaludek pokud jste zvyklí pouze na obvyklou televizní tvorbu ;):) 10/10

  2. kimberly napsal(a) 20.3.2008 v 22:44

    Dobrá, vyslovene akčná epizóda. Diel veľmi podobný kvalitným akčným trhákom. Ľudstvo v ohrození, obmedzený časový limit, uzavretý priestor. Nebudeme sa nudiť.

  3. ještěr napsal(a) 21.3.2008 v 2:25

    Darkness Falls je mezi nemytologickymi epizodami tak na 120%. Snad ani ta Medusa nebude „pruser“ (cekam na rip, TV nevedu :-))

  4. Angelitos napsal(a) 21.3.2008 v 7:41

    Moccc zajímavá episoda. Jen jedna věc mi tam chyběla – akční Scully, co jde vždycky do všeho :) I když s jejím těhotenstvím to chápu, že do toho nešla. Moc zajímavý příběh! Napínačka :)

  5. Audrey napsal(a) 21.3.2008 v 10:41

    Toto je již druhá epizoda ve které vzdávám poklonu Doggettovi- má zde i prostor pro vtipkování (je samozřejmě jiný než Mulderův sarkastický humor) ovšem také jsem se nad ním pousmála. Líbilo se mi svižné podání této epizody a díky komunikaci „oči, uši“, jsem si připoměla epizodu Pusher, kde se zase Mulder vydává do akce s kamerou a mikrofonem, zatímco Scullyová vše sleduje. Snad také The Pine Bluff Variant z páté řady. Velmi se mi epizoda líbila. Závěrečný „nedopovězený“ dialog mezi Scully a Doggettem nevyjímaje!!:-)

  6. peta111 napsal(a) 21.3.2008 v 12:04

    Napínavý díl, metro a jeho atmosféra, nezapomenutelné. A Doggett se Scullyovou komunikující přes kameru, dobrý. Stejně tak některé hlášky toho policisty na adresu Scullyové stály za to. Celkově bych zůstala taky u 80%, Mulder stále chybí, ale vůbec to nevadilo.

  7. Slucy napsal(a) 21.3.2008 v 13:23

    Krome toho, že to bylo pritazene za vlasy, celkem dobré :-), ocenuju, že Scully zůstala nahoře ve velínu a nevystavovala se nebezpečí. Proč ten plešatý zabil policistu, kdo byl ten malý kluk, odkud prosakovala ta nákaza atd. NO NIC, berme to jako sci-fi bez dalších otázek…

  8. Slucy napsal(a) 21.3.2008 v 13:30

    ---jo a ten poručík B.?, co prudil Doggetta, mi byl nějaký povědomý, nevíte, kde už hrál? Určitě taky nějakého záporáka!:-)Stejně jako ten Karas :-)

  9. Slucy napsal(a) 21.3.2008 v 13:32

    A Doggett se mi začíná líbit čím dál víc jako chlap, ta černá uniforma mu fakt sekla! Mulder má konkurenci :-)

  10. kimberly napsal(a) 21.3.2008 v 20:24

    Jj, Doggett je kus!

  11. deep napsal(a) 22.3.2008 v 1:24

    v podstatě se dá říct, že tohle je klasická epizoda co se námětu týče. A moc příjemná.

  12. dks napsal(a) 23.3.2008 v 0:46

    to malo byt zase co??
    scenar/rezia?
    trapny pokus o navedenie napatia.
    kto je ten „karas“? ako to, ze s agentmi fbi, ktori to prisli vysetrit jedna ako s kusom handry? potom ako na neho v polke scullyova vyskoci je zrazu krotky. potom si zase robi uplne co chce.
    preco sa scullyova rozhodne, ze nejde? umele ako oci. no dalo by sa to pripisat este tomu, ze sa boji o seba. tehotna… neviem.
    aku spickovu udernu jednotku zostavili. az jeden agent, jeden policajt (?). preco preboha mali JEDNU vysielacku?
    co bolo to mixovanie raz kontaminacna jednotka ano, raz nie, potom ano, potom nie.
    raz sa TO u jedneho spusti, potom u ineho nie. spustal to pot, ale vsetci spoteni ako…
    pritom chlapik v metre bol opticky spoteny ani len zlomkovo. ale dobre, toto by sa dalo, ved su to akty..
    a co ten elektricky sok, ozaj chcel toto doggett urobit?
    ksichty, ake hadze scullyova su smiesne, ako je opodstatnena zasadne zmena jej chovania, pristup, riesnie problemov. hormonalne zmeny? ved reziser ju predsa vedie, cize je to jeho vec. co boli tie kukuce? to nie je prvy raz, v osmicke je to takmer vkuse. posakovala tam ako tajtrlik, je mi luto, vyzeralo to smiesne.
    no a to, ako mi pili usi, ako sa cele bozie dni oslovuju agent doggett a agentka scullyova uz nemozem pocuvat. aspon keby sa volali priezvisko a vynechali ten agent. sak keby za nim niekto stal a rozohnal sa nozom, tak upozrnenie by bolo asi – agente doggette, pozor, za vami…
    80desiatkove diely su zufale a 100 akurat na pozretie? znamena to, ze moje naroky presiahli moznosti xfiles, alebo sa skutocne zmenili akty?
    za dobre tieto diely povazuju len skalni (ale tym aj velmi ovplyvneni fanuskovia). je to velmi vidno. sedmicka pokusy a neiste vysledky, osmicka napriek par dobrym momentom tapanie, deviatku nechcem ani domysliet.
    mytologiu si vychutnam, ale bezne diely budem pozerat asi uz len rekreacne/pri­lezitostne
    tym by som podnietit troska diskusiu aj k tymto veciam, k chybam a tak…

  13. mona lisa napsal(a) 24.3.2008 v 19:43

    ds: Mam uplne rovnaky nazor. Sedmicka dost slabe ale este sa dalo pozerat, osmicka – pozeram a nahravam iba mytologicke (napr. Dead Alive a Essence/Existence su vyborne). Ale nemytologicke pozeram iba rekreacne (ak nie som prilis unavena a nezaspim) a ani jedna epizoda ma v osmej ani v deviatej serii nenadchla. Pre mna to nie je ani slaby priemer, ale dokonca podpriemer. Proste ma to nebavi. Dialogy Scullyova – Dogget (herec aj postava su sympaticky)silene, neprirodzene a pre mna nudne(prosim, neukrizujte ma), dej absolutne nezujimavy.
    Prva az piata seria – to bola jedna super epizoda za druhou. Mohla by som ich pozerat kazdy den, stale ma to bavi.

  14. slucy napsal(a) 25.3.2008 v 15:40

    ---taky mi leccos vadí, ale rozčilovat se nebudu :-) , to už je potom lepší nedívat se vůbec, Scully nedělá žádné ksichty, její projev je úměrný situaci…Karas byl arogantní a sprostý, takových je spousta mezi námi a nemají respekt před nikým.

  15. John Doggett napsal(a) 3.1.2009 v 23:36

    Tak tenhle díl je pro mě velkym zklamáním. Jedinym pozitivním byly snad jen temné tunely metra,ale jinak sem se u téhle epizody dost nudil…Pro mě tak 40% víc ne

  16. novoten napsal(a) 6.3.2012 v 23:59

    Copak primář Kelso..ten vždycky dělá neplechu :)

Řekněte nám svůj názor!