Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE SERIÁLU AKTA X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

8×08 Per Manum (recenze)

předcházející epizoda 8×13 Medusa | následující epizoda 8×14 This Is Not Happening 

režie Kim Manners | scénář Chris Carter, Frank Spotnitz | premiéra v USA 18.02.2001 | v ČR 24.03.2008 | český název Per Manum | hodnocení 100% další názory zde

Na Doggetta a Scullyovou se obrátí jistý Duffy Haskell, který tvrdí, že jeho manželka porodila mimozemšťana, kterého jí odebrali a hned nato jí zabili. Scullyová je k jeho historce nejprve skeptická, ale když ji navštíví těhotná žena s tím, že oběma ženám a jejich nenarozeným dětem hrozí nebezpečí, bere si služební volno a odjíždí s ní do lékařského zařízení, kde budou v bezpečí. Doggett z toho není nadšený, ale pouští se do vyšetřování sám. Zjišťuje, že Haskell je údajně od r. 1970 mrtvý a že od začátku to bylo celé jen divadlo. Ve světě posledních událostí začíná Scullyová zpochybňovat vlastní těhotenství…

8×08_per_manum_a.jpg 8×08_per_manum_b.jpg 8×08_per_manum_c.jpg

8×08 Per Manum je mytologická epizoda, která objasňuje Scullyové těhotenství a všechny komplikovanosti, které s tím souvisí. V nejlepší tradici Akt X samozřejmě nelze očekávat, že divákovi bude veškerý děj servírován bez dalších otazníků – i po této epizodě zůstane ve vzduchu celá řada nejasností, které budou zodpovězeny až s příchodem Scullyové dítěte (nebo mimozemšťánka) v závěru osmé řady a v průběhu té deváté. Avšak vzhledem k faktu, že Per Manum není na pokračování, najdeme v ní oněch informací (nebo alespoň zajímavých vodítek, které mohou rozpoutat další a další diskuse) více než dost. Svým formátem se tak tato epizoda řadí k dílům jako je E.B.E., Zero Sum, S.R. 819 či Trust No 1, které svou vlastní mytologickou zápletku vyprávěly pouze v jedné epizodě.

Per Manum začíná v osmé sezóně onu sérii epizod, ve kterých se na scénu znovu vrací postava Muldera (ta se objeví od nynějška již ve všech následujících epizodách této sezóny). Na druhou stranu se agenta Muldera v této epizodě nedočkáme v fyzické podobě. Podobně jako v případě předcházejícího dílu The GiftPer Manum nám nabídne agenta FBI jen ve flashbacku, tedy v několika delších pohledech do minulosti.

Co konkrétně vlastně vedlo dva mytologické guru (a scénáristy této epizody) Chrise Cartera a Franka Spotnitze k napsání Per Manum? Byl to především fakt, že problematika Scullyové neplodnosti a obecně jejího zdravotního stavu (který po jejím únosu v druhé řadě několikrát nabral značné obrátky) v posledních letech seriálu zcela ustoupila do pozadí a bylo potřeba ji připomenout a alespoň trochu osvětlit. Poněkud problematická se však jeví skutečnost, že zmíněné pohledy do minulosti nejsou v této epizodě konkrétně datovány a my se tak můžeme jen dohadovat, kdy se scény, ve kterých Scullyová s Mulderem mluví o umělém oplodnění, odehrály. Existují domněnky, že to bylo už v období páté série, nejpravděpodobněji se však jeví varianta, že scény jsou dějově zasazeny do období mezi epizodami all things a Requiem v sedmé řadě. Ať už to ovšem bylo tak či onak, ani epizoda Per Manum nám nedá definitivní odpověď na otázku otcovství Scullyové dítěte, ačkoliv je de facto evidentní, že otcem je skutečně Mulder.

tvad_permanum_small.JPG

Never Give up on a Miracle“ – Mulder

Per Manum je nám také představena nová postava, která ještě v seriálové mytologii – konkrétně v poslední epizodě osmé a deváté řady – sehraje podstatnou roli. Jedná se o Knowle Rohrera, bývalého Doggettova parťáka, kterého ztvárnil americký herec Adam Baldwin. Pokud jde o další herecké obsazení, tak velmi dobře hraje především Gillian Andersonová, která se na obrazovce vyskytuje v drtivé většině času. Všichni ostatní – Robert Patrick, Mitch PileggiDavid Duchovny – odvádí naprosto standardní výkony, které neurazí. V průběhu epizody zazní také nádherné Scullyové téma, které se již objevilo ve dvou úvodních dílech osmé řady – Within a Without. Skvělá hudba, společně s dojemně laděnými návraty do minulosti životů Muldera a Scullyové, vytváří v této epizodě velmi povedenou, smutnou a nezapomenutelnou atmosféru.

Tento článek byl zveřejněn 24.3.2008 v 0:00 v kategorii Recenze epizod.

Komentáře: 37

  1. Angelitos napsal(a) 24.3.2008 v 8:53

    waw, skvělé!!! Skvělý obrázek, už si ho ukládám!:D

  2. Luki8701 napsal(a) 24.3.2008 v 11:11

    Never give up on a miracle…

  3. terentule napsal(a) 24.3.2008 v 21:11

    nemůžu se dočkat :o)

  4. LiLa napsal(a) 24.3.2008 v 22:56

    o tejto epke som velmi vela toho precitala az sa mi zda ako by som ju videla…ale naozaj to bude az dnes…sa tesim!!!!

  5. ještěr napsal(a) 24.3.2008 v 23:30

    OT: koukejte, co jsem vyhrabal na deviant artu
    http://cantonheroine.deviantart.com/…euX-80470016

  6. k212 napsal(a) 25.3.2008 v 0:13

    Tuhle epizodu společně s nadcházející This Is Not Happening považuju za nejlepší z mytologické části osmé série … toť můj osobní názor. A jednu otázku do kola … datace flashbacku s Muldrem? Kdy v sedmé sérii nám to proklouzlo mezi očima?

  7. alka napsal(a) 25.3.2008 v 0:15

    Byl to pěkný díl,dnes mě Scully nevím proč , připomínala jak vypadala v první sérii. Opět „její vzpomínky na Muldera“ které byly nádherné.Dějově dobrý díl.Opět v nemocnici,a asi ne naposledy. Líbilo se mi jak ji opět říká, že Muldera najde.Mohla by mu už věřit ne?

  8. Viericka napsal(a) 25.3.2008 v 0:25

    suhlasim s krasnymi spomienkami na Muldera… az sa mi chcelo miestami plakat… odkedy tam nie je a ona na neho spomina, sa mi tie slzy tlacia do oci akosi casto… Uz nech je uplne spat… :)

  9. mrx.friend napsal(a) 25.3.2008 v 0:31

    Tak tahle epizoda byla určitě nejpozoruhodnější právě díky retrovizím… Zbytek se dá označit za slušný průměr… ;-)

  10. nadya napsal(a) 25.3.2008 v 0:31

    Oh fantastic scenes mezi" Muldrem a Scully". Už je úplně hotová, potřebovala by už pozitivní energii. Ty scény kdy ho vytáhli jako z postele aby mu řekla jen to, že odjíždí pryč, tak to bylo dost dobře zahrané, ty oči všech, otázky ve vzduchu, to tajemno pořád…hmm, nemá to chybu a teď už ví Dogget co jí tak trápilo.

  11. kultx napsal(a) 25.3.2008 v 0:33

    ještěr: Hodně pěkné, díky za link!

  12. ještěr napsal(a) 25.3.2008 v 2:13

    jojo, hlavně Mulder si je ve tváři extrémně podobný (zato ručka dole od Scullyové je taková mimozemská)

  13. peta111 napsal(a) 25.3.2008 v 7:10

    Pěkný díl s takovým romantickým podtextem. Moc se mi líbila scéna ze začátku ve výtahu – ups…Mulder, ups…Doggett.

  14. Angelitos napsal(a) 25.3.2008 v 7:44

    Moc zajímavý dílek, jen kdyby mi ten Muldy nepřišel tak neznámý. Když jsem ho viděla při první vzpomínce, nemohla jsem přijít na jeho hlas, přišel mi tak moc vzdálený. To mě pěkně štve! :(
    Ty návratové vzpomínky byly moc hezky udělané a zajímavé. Přišly vždycky tak zničeho nic :). Ale děj toho všeho, co se stalo, byl skvělý, i když přišlo mi dost divné vidět Scully v téhle roli alá „prosím, udělej mi dítě“. Nevím no bylo mi trochu blbě i za ni. Žádat o tohle asi není žádná sranda! :)
    Co se mi nelíbilo bylo, že Scully byla na Doggetta tak nevrlá, ale na druhou stranu jsem z toho měla škodolibou radost. D: „Můžu vědět proč?“ S: „Ne“ – to bylo pěkně hnusné, ale zasmála jsem se :D.

    Dějová linie okolo toho všeho mi nepřišla nijak moc zvláštní, ale říkám si, – když mi nepříjde zvláštní to, že žena porodí ufona, tak pak co? –

    Stačilo (mých prupovídek, NE AKT). :D

  15. kimberly napsal(a) 25.3.2008 v 9:17

    Mulder a Scully-krásna podívaná. Môj názor? Umelé oplodnenie nevyšlo, pomilovali sa a bolo.Ale bolo mi ľúto Doggetta nech už prestane byť k nemu tak hnusná.

  16. haci napsal(a) 25.3.2008 v 9:59

    kimberly – ano souhlasím, že otěhotněla po společné noci, ale z toho kdy se to stalo, jsem čím dál víc zmatenější.

  17. Luki8701 napsal(a) 25.3.2008 v 10:52

    kimberly@ on ona mu pořád ještě moc nevěří.. proto mu neřekla o tom těhotenství… ale nakonec jí to dojde neboj :).

    haci@ Něky po All Things a před Requiem :)).

  18. mona lisa napsal(a) 25.3.2008 v 11:03

    Konecne dobry dej v tejto serii. Pacil sa mi Doggetov sucitny pohlad a uprimne slova na konci, ked navstivil Scullyovu v nemocnici a ona m,u povedala, ze tehotenstvo taji aby jej nevzali moznost hladat Muldera. Myslim, ze tu pochopil, co bolo medzi medzi Mulderom a Scullyovou.
    Co ma trochu nastvalo – dabing bol nepresny. Ked robili UVZ Scullyovej, povedali jej, ze dieta ma 8 cm a vyzera, ze za 14 tyzdnov privita zdrave dieta. Tehotenstvo trva 42 tyzdnov – minus 14 je 28 tyuden – vtedy ma bambino omnoho viac cm – ca.38 cm. Toto bol dobry lapsus od prekladatela. Ono totiz v originalnom scenari je nasledujuca veta: doktorka hovori Scullyovej, ze bambino ma 8 cm a vyzera zdravo na 14 tyzdnove babo. A to je rozdiel. Nehovori, ze babo sa narodi o 14 tyzdnov. Myslim, ze nam skalnym divakom velmi zalezi aj na detailoch a takato info je pre nas dolezita. Toto bola dost hruba chyba. Preto je dobre si vzdy precitat aj original script v anglictine. Z originalneho scenara teda vyplyva, ze je tehotna 14 tyzdnov.
    Comu nerozumiem je, preco nevyuzil Parenti (ktory je v tom tiez namoceny) Scullyovu na oplodnenie mimozemstankom. Preco jej umoznil oplodnenie Mulderovymi spermiami? Alebo ze by to skusili s mimozenmskymi „spermiami“ (pricom Mulderove vyhodili) a nevyslo to? Alebo im Mulderove spermie vyhovovali, lebo ich dieta by bolo odolne voci ciernemu oleju – vid. William? No, zase sme sa vsetko nedozvedeli, iba nam este viac pomutili hlavu.

  19. peta111 napsal(a) 25.3.2008 v 11:34

    Kimberly: Souhlas. Ale bylo to drsné že, jak toho Doggetta teď tak pěkně odpálkovala a předtím mu víckrát zachránila život.

  20. k212 napsal(a) 25.3.2008 v 12:32

    mona lisa: Dabing je vždycky v detailech nepřesný, v celkovém vyznění obvykle stejný, ale v tomhle díle se tentokrát fakticky sekli.
    Dovolím si jednu anti-shippy konspirační teorii. Co když to umělé oplodnění vyšlo, ale Parenti záměrně řekl, že ne, právě z důvodu genetické manipulace. Křížením mimozemské a lidské dna přece mohlo dojít k prodloužení těhotenství. (Předpokladem je samozřejmě datace flashbacku do konce 7-mé série, jak se nejčastěji uvádí). No nic, s tím asi neuspěju … tím by nám totiž odpadla jedna zásadní postelová povinnost, které osobně samozřejmě taky fandím a neustále dekóduju od 5. série. :-)

  21. haci napsal(a) 25.3.2008 v 12:55

    K212:No postelová povinnost by tímto odpadla jen v případě zplození Wildy ale SPOILER jak se dozvíme v trust no one – oni spolu opravdu někdy spali…(což mě těší) :-D

  22. Nettiex napsal(a) 25.3.2008 v 14:00

    haci: souhlas

  23. slucy napsal(a) 25.3.2008 v 16:24

    --pomilovali sa a bolo–?? Pokud vím, tak jí vzali vajíčka a ta co našli jsou nefunkční, ale zázraky se asi dějí :-)

  24. haci napsal(a) 25.3.2008 v 18:30

    slucy: nepřestávej věřit na zázraky !

  25. kimberly napsal(a) 25.3.2008 v 18:31

    No veď to je ten zázrak o ktorom Mulder hovoril no a keby sa nepomilovali ani zázrak by sa nestal.

  26. haci napsal(a) 25.3.2008 v 18:53

    kimberly: no pro mě je zázrak už jen to, že se vůbec pomilovali a to, že z toho byl Wilda je zázrak na druhou :-D

  27. Slucy napsal(a) 26.3.2008 v 18:29

    …a já si stejně dál budu myslet, že spolu nic neměli, protoze se mi to tak libi vic! :-)

  28. Slucy napsal(a) 26.3.2008 v 18:31

    ---a nechápu tu videokazetu, co byla ve videu, když vyšetřovali Scully, na displayi bylo PLAY, čili jí něco přehrávali? Kdyby nahrávali muselo by tam být REC (??)

  29. Slucy napsal(a) 26.3.2008 v 18:33

    Škoda, že spolu neměli dítě v reálu, DD a GA, to by byl teprve mazec!:-))

  30. kimberly napsal(a) 26.3.2008 v 21:13

    Slucy: to by bol mazec a v mnohých prípadoch som si to u hercov stvárňujúcich moje obľúbené postavy skutočne aj priala, ale tu akosi nie. S Téou Leoniovou som sa akosi úplne zmierila a veľmi sa mi páči že navzdory Hollywoodu a Davidovej povesti tvoria taký stabilný pár.

  31. Viericka napsal(a) 27.3.2008 v 1:12

    Ja som s Teou mala dost problem na zaciatku, ale teraz uz ok.. Strasne som si zelala Davida vidiet s Gillian aj v realy.. hmmm, skoda…

  32. slucy napsal(a) 28.3.2008 v 18:25

    Mě by spíš jen teoreticky zajímalo, jak by vypadalo jejich dítě, co by vzniklo smisenim jejich genů ;-)

  33. Viericka napsal(a) 29.3.2008 v 17:25

    myslis teraz na DD a GA? ak hej, skoda, ze sa to uz nedozvieme… :)

  34. slucy napsal(a) 1.4.2008 v 9:48

    jo myslela jsem DD a GA ;-)

  35. gedzitka napsal(a) 8.1.2009 v 15:36

    superny diel tiez, no zahady ako typicke akta x, kazdopadne ako ste pisali vyssie ja ked vidim spolu gill a davida ci uz v serialy alebo v reale aj tak sa mi najviac hodia, fakt skutocne ako par snov, skratka ja teau nemozem ani citit, ale DD an GA su u mna aj vzdy ostanu najuzasnejsi parik ;-))

  36. Barulie napsal(a) 28.3.2012 v 14:10

    Včera jsem si po pár měsících znovu tuhle epizodu pustila a nepostřehla jsem že to na konci Doggett zjistil…žila jsem v domění že v epizodách až do Mulderova pohřbu to neví…

  37. Gstar napsal(a) 18.5.2013 v 0:43

    Moc pěkné ty namalované obrázky Ještěr.

Řekněte nám svůj názor!