Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE SERIÁLU AKTA X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

7×22 Requiem (recenze)

předcházející epizoda 7×21 Je Souhaite | následující epizoda 8×01 Within 

režie Kim Manners | scénář Chris Carter | premiéra v USA 21.05.2000 | v ČR 21.02.2008 | český název Rekviem | hodnocení 100%

Létající talíře, mimozemšťané, únosy lidí – to byly důvody, proč Akta-X vznikla a nyní jim (jako už poněkolikáté) hrozí zrušení, protože tato sekce FBI překračuje rozpočet a zanechává neuspokojivé výsledky. Předtím, než se o zrušení definitivně rozhodne, vydávají se Mulder se Scullyovou do Oregonu, kde jejich spolupráce před sedmi lety začala. Údajně se tam srazila vojenská stíhačka a UFO. Do pátrání po mimozemské lodi se zapojuje rovněž Alex Krycek, kterého z trestaneckého lágru dostal Muž s cigaretou. Jakmile Mulder UFO objeví, v krátkém sledu za sebou následují dvě události, které navždy změní nejen Akta X, ale i životy obou agentů… 

requiem_a.jpg requiem_b.jpg requiem_c.jpg

Epizoda 7×22 Requiem je poslední epizodou sedmé série. Avšak možná ještě důležitější je informace, že během natáčení ji všichni, kdo na ní pracovali, považovali za poslední epizodu celého seriálu. Celá produkce epizody probíhala za velmi dramatických okolností, protože jak se sedmá série blížila ke svému konci, v zákulisí seriálu houstla atmosféra a nervozita. Nikdo, včetně Chrise Cartera, totiž netušil, zda Akta X budou mít i osmou sérii. V tomto případě nešlo ani tak o sledovanost (která v sedmé sezóně již nebyla tak vysoká jako v předcházejících dvou letech), ale především o Davida Duchovnyho. Představitel agenta Muldera měl totiž smlouvu podepsanou jen na sedmou sérii, zatímco Gillian Andersonová (agentka Scullyová) a Chris Carter se studiu upsali i na osmý rok. Tvůrce seriálu Carter však odmítl na seriálu bez Duchovnyho dále pokračovat. Nakonec sice všechno dopadlo relativně dobře (všechny zúčastněné strany se dohodly a Duchovny v osmé sérii vystupoval alespoň v omezené míře), nicméně v dubnu 2000, kdy epizoda Requiem vznikala, byla dohoda ještě daleko.

Chris Carter tak přišel s řešením, které je v jádru sice jednoduché, ovšem jeho realizace už tak snadná není – natočit Requiem tak, aby dobře fungovala jako poslední epizoda série, ale stejně tak i jako důstojné završení celého seriálu. Samotné natáčení probíhalo pod přísnými opatřeními a přístup veřejnosti na místa natáčení byl striktně omezen. Poslední klapka padla v pátek 5. května 2000 a završení této další kapitoly pak celý štáb i s herci oslavil následující den. Podle slov očitých svědků to však byla oslava hodně rozpačitá, protože přítomní vlastně nevěděli, co přesně slaví. Definitivní potvrzení přišlo až v úterý 17. května 2000, kdy bylo oficiálně oznámeno, že seriál bude pokračovat i svou osmou sezónou. Epizoda Requiem se na amerických obrazovkách objevila v neděli 21. května 2000 a v premiérovém vysílání ji sledovalo 15 260 000 domácností, což je v rámci sedmé řady nadprůměrný výsledek.

requiem_d.jpg requiem_e.jpg requiem_f.jpg

Dva největší seriáloví guru – Chris CarterFrankem Spotnitzem – dlouho přemýšleli nad tím, jak by se seriál slušelo nejlépe ukončit. Nakonec se rozhodli, že bude nejlepší, když se agenti vrátí na místo, kde před sedmi lety jejich společné vyšetřování Akt X začalo. Mulder se Scullyovou tak jedou do Oregonu navštívit Billyho Milese, který byl v pilotní epizodě obětí mimozemských únosů. Jak s jeho pomocí agenti zjišťují, únosy neustaly a nerušeně pokračují dál. Oregon však nezajímá jen je, ale také dalšího velkého hráče mytologie – Kouřícího muže. V místním oregonském lese totiž havarovala mimozemská loď a Kuřák se rozhodne, že ji musí za každou cenu získat. Jeho vliv však nyní již není tak velký jako v předešlých letech, a proto je nucen kontaktovat Alexe Kryceka (skvěle hrající Nicholas Lea), aby za něho odvedl to, co ex-agent FBI umí nejlépe – špinavou práci. Na scénu se po roce a půl vrací také Marita Covarrubiasová (Laurie Holdenová), která se až zázračně rychle dostala ze svého tragického stavu v epizodě One Son. Samozřejmostí jsou i Osamělí střelci či zástupce ředitele Walter Skinner, kteří se nakonec v průběhu sedmé série objevovali de facto pravidelně.

Z oné klasické mytologické sestavy tak chybí vlastně jen Syndikát, jehož absence je ale pochopitelná. Návrat všech ostatních postav dodává epizodě Requiem to, co do ní tvůrci chtěli v první řadě dostat – pocit nostalgie a nádech starých časů. Velmi oceňuji také skutečnost, že po relativně rozjásané šesté a sedmé řadě dokázali tvůrci jemně a nenásilně přejít na temnější notu a Requiem přetavit ve vcelku depresivní záležitost. To všechno jsou příjemné náznaky, které nás vracejí o několik let zpět, k nejslavnějším kořenům tohoto mimořádného seriálu.

tvad_requiem_small.jpg

Tento článek byl zveřejněn 21.2.2008 v 0:00 v kategorii Recenze epizod.

Komentáře: 33

  1. kultx napsal(a) 21.2.2008 v 10:41

    Nepatrně jsem si dovolil změnit anotaci (poslední větu) k tomuto dílu, aby vám zbytečně nevyzradila, co se stane na konci této epizody (ačkoliv to už asi každý z vás ví:))…

  2. peta napsal(a) 21.2.2008 v 10:57

    Rekviem je opravdu špičkový díl, už se na to dneska moc těším, ale zároveň mám z toho nějakou depku. P.

  3. slucy napsal(a) 21.2.2008 v 11:28

    Ja mam teda depku, ze se nezachoval fyzický odstup mezi M a S. V tom mi připadal jejich vztah vyjimecny, ale asi plati že se nakonec všichni sejdeme v jedne posteli :-)
    Snad to bude mit nejaky hlubsi vyznam, kdyz uz k tomu doslo.

  4. Nettiex napsal(a) 21.2.2008 v 12:51

    Tak na tenhle díl se opravdu těším :-)

  5. kimberly napsal(a) 21.2.2008 v 16:00

    Pôsobivé, nutné, samozrejmé a strašne depresívne. Requiem môžem pozerať a pozerám ho rada, ale Without a Within už nezvládam. Ale teším sa na Doggeta a Reyesovú, to bez debaty. M8m ich veľmi rada.

  6. kultx napsal(a) 21.2.2008 v 16:07

    kimberly: Tak Within a Without na mě zapůsobily hodně a hodně se mi taky líbily. Moc na nich oceňuji tu náhlou změnu celé atmosféry seriálu, kdy po relativně pohodové sedmé sérii přichází temné časy…

  7. xgirl napsal(a) 21.2.2008 v 18:00

    A jak víme, AX temné časy svědčí (vzpoméňme si třeba na sruhou sérii s panem X, nebo na čtvrtou s rakovinou Scullyové…) Requiem je smutný, právě třeba i tím, že k tomu jejich fyzickému kontaktu dojde mi to připadá celé ještě jaksi zoufalejší, oba najednou vidí, jak strašně málo jim zbývá času:.-(

  8. kimberly napsal(a) 21.2.2008 v 18:17

    Áno, je to veľmi depresívne, ale asi ma teraz zavrhnete: ja z Aktov X najviac milujem tie komediálne epizódy, preto mi siedma séria vcelku vyhovovala, alebo potom tie samostatne stojace trháky ako Neodolateľné, RUka ktorá trestá, či Nikdy viac. Nie vždy som na depresie naladená a toto mi príde depresívne strašne a tie dva diely ktoré som menovala zvlášť.

  9. trust_one napsal(a) 21.2.2008 v 21:29

    uzasny dil, a Gillian tam je naprosto uzasna !!! ty vlasy a vsechno, uuuuuuuuuz aby to bylo! achich

  10. mona lisa napsal(a) 22.2.2008 v 7:35

    Velmi smutna epizoda. Aj som si poplakala.
    Co mi ale nie je jasne je,
    preco CSM povedal Krycekovi (ked sa dozvedel, co sa stalo Mulderovi), ze snad Krycek ani neplanoval, aby uspel. Mal tym snad na mysli, ze Krycek schvalne vtiahol Muldera do pripadu, lebo chcel, aby ho uniesli a neskor urobili z neho…nebudem prezradzat co, pre tych, ktory nechcu spoilers.Uvidite v „Dead Alive“ v 9 serii. Co bolo Krycekovym planom? Alebo sa chcel fajciarovi pomstit a takto ublizil jeho synovi?
    Moc sa mi pacilo ked fajciar povedal Krycekovi, ze to co urobil Mulderovi a jemu, je, akoby urobil celemu ludstvu!!!
    Vyborna scena bola cuddlings v posteli, rozlucka Muldera so Scullyovou, a Scullyovej tehotenstvo. Chudak Skinner nevedel, co povedat.
    Davam epizode 100%.

  11. Slucy napsal(a) 22.2.2008 v 8:47

    Ono došlo k nějakemu fyzickemu, nebo snad pohlavnimu:-) kontaktu? Asi jsem natvrdla, ale pripada mi to spis jako „neposkvrnene poceti“ nebo byli oba tak opili, ze si ted Scully nedokaze vysvetlit, ze je tehotna??…nerada to rikam, ale asi jsem mela skoncit u VI. serie — hrouti se mi muj paralelni svet :-), hodne cely serial ovlivnilo, ze uz se Duchovnymu nechtelo ztvarnovat Muldera a je to znat…omlouvam se :-), ale nedokazu jen nekriticky prijimat, co mi nekdo naserviruje.

  12. haci napsal(a) 22.2.2008 v 9:21

    Slucy: nejsi natvrdlá, jen nám evidentně nebylo ukázáno vše co se odehrálo. Kamera se zastavila dřív než k něčemu došlo (tomu nahrává all things) – musíme doufat, že se to časem alespoň trochu vysvětlí:-)
    To že si to Scully nedokáže vysvětlit bych spíš spojovala s tím, že byla po únosu neplodná a ne s tím, že neměla sex…

  13. slucy napsal(a) 22.2.2008 v 9:38

    ahaaaaaa:-), tak to je jedno z moznych vysvetleni, proste me to jen neuspokojilo a nedokazu se s timto vyvojem ztotoznit, coz je muj problem :-)--- a nevite z ceho pramenily ty jeji nevolnosti v tomto dile? Uz tehotenstvi nebo blizkost kosmicke lodi? Asi uz to prestanu pitvat, usetrim si tim trapeni)

  14. kultx napsal(a) 22.2.2008 v 9:49

    Já bych řekl, že je to z toho těhotenství a taky proto, že otce jejího dítěte :) unesli alieni…

  15. haci napsal(a) 22.2.2008 v 10:01

    musím říct, že na rozdíl od tebe jsem shipper a také mě to neuspokojuje. Neříkám, že bych chtěla vidět velkou milostnou scénu, ale stačilo by mi nějaké to slovní potvrzení, třeba i ve smyslu, že to byl omyl :-(
    Myslím, že ty nevolnosti byly těhotenstvím, ale něco mi naznačuje, že třepáním ve vzduchu se těhotenské nevolnosti neprojevují, ale co já vím :-D

  16. slucy napsal(a) 22.2.2008 v 10:10

    :-)), diky za trpelivost, je to na me asi jen moc rychlé, kdyz se celý seriál cekalo, kdy se konecne polibi na usta a pak spolu najednou cekaji dite, no jo, co nadelam :-), nepotrpim si na expresivni milostne sceny od A do Z, ale mohl tam byt nejaky vetsi naznak, treba ze se zacnou libat v posteli…:-)

  17. STj napsal(a) 22.2.2008 v 10:41

    Naprosto skvělé. Opravdu návrat ke starým dobrým časům strachu, deprese a konců, kde je více otázek než na počátku. Jedinečná atmosféra (zase to mrazení v zádech), která tak chyběla většině dílů sedmé řady.

    Poté co jsem vyloženě „protrpěl“ epizody jako First Person Shooter, Fight Club nebo minulou Je Souhaite, jsem už něco tak dobrého ani nečekal. Je opravdu škoda, že epizody s takovou atmosférou jako mělo Requiem jsme se v sedmé řadě dočkali až na konci.

    Návrat do Oregonu byl opravdu nostalgický (i když se mi zdá, že tam tentokrát bylo trochu moc slunečno). Staré dobré charaktery jsou opět na scéně Kuřák, Kryček, mimozemský lovec i Marita Covarrubiasová, na kterou jsem již téměř zapomněl. Akcentování vztahu mezi Mulderem a Scully – rozhodně pozitivní, také ukazuje kolik se toho od první serie změnilo. Skvělý Kuřák, který jde za svým cílem i na úplném konci.

    Tak tohle jsou Akta X bezmoc a strach … ne pohádky a vtipy ve stylu Je Souhaite nebo Hollywood A.D.

  18. Luki8701 napsal(a) 22.2.2008 v 11:08

    Všechno je vysvětleno v osmé sérii v epizodě Per Manum a pak ještě zmíněno jednou v sérii 9. v epizodě TrustNo1. K milostným scénám nedošlo z logických důvodů :)

  19. Luki8701 napsal(a) 22.2.2008 v 11:15

    Jinak to, že si to Scully neodkázala vysvětlit je, jak už zmínila haci díky tomu, že Scully měla být po únosu neplodná a malý spoiler
    při pokusu o umělé oplodnění to nevyšlo
    konec spoileru.
    Nevolnost byla samozřejmně dána těhotenstvím :)

  20. haci napsal(a) 22.2.2008 v 11:36

    slucy:hm rychlé…těžko říct jestli to bylo rychlé, když si uvědomím, že jedna serie má představovat jeden rok. Nikomu jinému než sobě nevěří…tak mi to přijde normální, že se během jednoho roku natolik sblížili, že je na cestě mimčo. Mohla to být slabší chvilka, kdy se jim utěšování vymklo z ruky (nebo z čeho):-D ale je to můj subjektivní názor, beru, že má někdo jiný, zvlášť když je tu tolik prostoru pro spekulace…

  21. peta napsal(a) 22.2.2008 v 12:30

    Byl to opravdu „rekviem“, ale jsem ráda, že jsme se dostali zase do temmných vod Akt X, ikdyž 6. a 7. mám ráda, tak třetí rok v podobné atmosféře by byl nuda.
    Takže se už těším na příští týden, kdy začne 8. a s ní nové dramatické události… P.

  22. slucy napsal(a) 22.2.2008 v 12:58

    Luki, jake jsou ty logicke duvody?:-) asi si fakt stojim na vedeni…a prosim vas, nejsem zbehla v terminech jako „spoiler“ a „shipper“…

  23. Luki8701 napsal(a) 22.2.2008 v 13:46

    spoiler ⇒ dalo by se říci že informace která by mohla lidem co to neviděli zkazit zážitek :)

    shipper ⇒ člověk co plně vyznává vztah Muldera a Scullyové a je pro něj velkou a důležitou součástí celého seriálu.

    Logické důvody: jednak Chris Carter vždycky říkal velké NE co se týče jakéhokoliv fyzického prohloubení jejich vztahu na obrazovce a druhak nám bylo ukázáno dost na to abychom so mohli vydedukovat kdy se TO asi stalo :).

    Takže otázka pro ty co už viděli osmou sérii… kdy si myslítě že se odehrávají flashabcky z epizody Per Manum?

  24. kultx napsal(a) 22.2.2008 v 13:48

    slucy: „nejsem zbehla v terminech jako „spoiler“ a „shipper““

    Tak to musíš okamžitě napravit – na titulní stránku jsem ti přidal článek, který to snad trochu objasní :)

  25. kimberly napsal(a) 22.2.2008 v 14:45

    Flashbacky z Per Manum-to je presne to o čom sme polemizovali už pri All things. Mohlo to byť asi niekde po All things, alebo aj pred, teraz už fakt netuším ale v jednom mám úplne jasno. Kto je otcom a že niečo určite byť muselo. Ona si to nedokázala vysvetliť lebo SPOILER
    umelé oplodnenie sa nepodarilo KONIEC SPOILERU a vie že jeplodná ale nepozastavovala sa nad tým preto, že by sex nemala. Ja som stopercentne presvedčená, že medzi Mulderom a ňou bol normálny sexuálny kontakt a pochybujem že len jeden, ale nám ho neukázali, lebo by tým atmosféra Aktov X jednoducho utrpela a vieme ako Carter miluje náznaky. A okrem toho, stačí sa pozrieŤ na diely ako THE TRUTH SPOILER tam je medzi nimi priam vášeň, ako sa k sebe nedočkavo pritisnú a ešte aj v tej epizóde ako si Scullyová píše s Mulderom cez počítač, to sú celkom horúce a hlboké vyznania, čo si tam píšu: Navždy tvoja Dana a chcem byť s tebou doma a s Williamom. SPOILER

  26. Xeninka napsal(a) 22.2.2008 v 17:24

    kimberly: přesně tak, ty náznaky…
    Jinak si myslím, že Per Manum se odehrává někde v období okolo All Things a spíše to pasuji před Requiem.

  27. nabaa napsal(a) 22.2.2008 v 19:13

    Úžasně silný díl. Je skvělý,jak lehce dokázali tvůrci přejít z „podivnosti“ (což rozhodně není myšleno negativně,mně se 7.série moc líbila) sedmé série do typické mrazivé mytologické temnoty. A ačkoliv samotná epizoda vyloženě temná nebyla, běhal mi z celkové atmosféry mráz po zádech. A dobrovolně se přiznávám,že jsem zaznamenala na konci i slzu. 8.sérii jsem ještě neviděla,tak jsem zvědavá.

  28. kimberly napsal(a) 22.2.2008 v 19:36

    nabaa: aj máš byť na čo zvedavá, je veľmi dobrá, aj keď aj veľmi pochmúrna, teš sa na Scullyovej nového partnera, ja som sa s ním veľmi rýchlo vyrovnala.

  29. nabaa napsal(a) 22.2.2008 v 20:01

    kimberly: Něco málo jsem viděla v trailerech, něco jsem načetla ze scénářů, ale komplexní zážitek je komplexní zážitek,takže se těším jak malá. Doggeta budu sice asi muset nejdřív „odterminátorovat“ a strávit,ale nepochybuju,že si brzo zvyknu.:o)

  30. Tropos napsal(a) 3.3.2008 v 0:24

    hele lidi na kterej dil tenhle navazuje?? projizdel jsem tedka prvni serii, a ten kriz na zemi sem si proste nevzpomnel v kterym dile byl!!

    dik za odezvu Tr.

  31. monkax napsal(a) 21.3.2008 v 20:50

    To bylo krásné jak se Mulder zasněně díval na Scullyovou, jak drží v náručí to miminko. A taky ten doják jak přišla za Mulderem a na posteli se objímali.Určitě se na mě většina zlobíte a říkáte si že romantika tam nemá co dělat. Nemůžu si pomoct, jim to s polu tak sluší.

  32. Kaamzik napsal(a) 5.4.2008 v 9:44

    Asi se trochu liším od zbytku komentátorů, ale mě tento díl příliž nenadchnul.
    Možná, že byl ten to efekt tím, že jsem začala s Akty X na konci 6. série a ony diskutované ,,začátky,, naznám. Nebo nedostatkem dramatičnosti (ovšem v posledních minutách dramatičnost vystřídala bezmoctnost – jestli víte, na co narážím), které jsem cítila více například v ep. Brand X. Nebo mi prostě nepřirostla k srdci, protože jsem tu naposledy na dlouhu dobu viděla svou oblíbenou postavu. Ale ten konec – to byl Závěr s velkým Z

  33. captain napsal(a) 20.4.2015 v 15:41

    I kdyby timto dilem Akta skoncila, nezlobil bych se. A to jsem si nakonec Dogeta a Raiseovou oblibil… Takze jako mystery dily jako zaver rady i jako potencionalni posledni dil vubec jednicka s hvezdickou. Kdyby misto osme a devate rady prisly dva tri filmy mohlo to byt taky zajimave

Řekněte nám svůj názor!