Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE SERIÁLU AKTA X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

7×18 Hollywood A.D. (recenze)

předcházející epizoda 7×19 Brand X | následující epizoda 7×20 Fight Club 

režie David Duchovny | scénář David Duchovny | premiéra v USA 30.04.2000 | v ČR 14.02.2008 | český název Hollywoodská story | hodnocení 100% další recenze zde

Skinner povolává Muldera a Scullyovou, aby vyšetřili výbuch bomby v kryptě Kristova kostela. Na místě činu jsou nalezeny falešné dokumenty, které ukazují Krista v poněkud jiném světle. V rozvalinách Mulder rovněž objeví mrtvého muže, Micaha Hoffmana (radikála ze 60. let), podle všeho strůjce útoku. Z jeho smrti agenti obviní tamějšího kardinála O’Fallona, ale než ho stačí zatknout, do kostela vchází Micah Hoffman živý a zdravý. Skinner je diletantstvím při vyšetřování pobouřen a nařídí agentům dovolenou. Ti ji stráví v Hollywoodu při natáčení filmu, který na oplátku je ukazuje v poněkud jiném světle.

hollywoodad_a.jpg hollywoodad_c.jpg hollywoodad_b.jpg

Epizodu 7×18 Hollywood A.D. napsal a natočil představitel agenta Muldera David Duchovny (jedna z mála fotek z natáčení je zde, další dvě skvělé fotky, na kterých Duchovny učí svou manželku líbat zombie, jsou zde). Když se podíváme trochu do minulosti, zjistíme, že to zdaleka není poprvé, co Duchovny podobným způsobem na seriálu pracoval. Již v prvních třech sériích občas spolupracoval na scénářích k mytologickým epizodám (Chrisi Carterovi tak například pomohl s příběhem epizod Colony, Anasazi a Talitha Cumi). Na režisérskou židli však poprvé zasedl až v roce 1999, kdy se natáčela jedna z posledních epizod šesté série, tak trochu prapodivná, ale nesmírně oblíbená The Unnatural. A aby to nebylo málo, Duchovny v tomto případě filmoval rovnou svůj vlastní scénář. Po šesti letech seriálu se tak stal prvním hercem z Akt X, kterému se podobné pocty dostalo. Jeho seriálová partnerka Gillian Andersonová ho následovala až o rok později, v epizodě all things. V sedmé sérii pak kromě další vlastní epizody (právě recenzované Hollywood A.D.) David spolupracoval na scénáři k velmi důležité mytologii The Sixth Extinction II: Amor Fati. V osmé a deváté sérii Akta X opustil a než se vrátil do poslední epizody seriálu The Truth, zrežíroval jeden z posledních mytologických dílů, epizodu William.

Nyní se však vraťme do těch dávno minulých jarních dnů roku 2000, kdy Duchovny kromě svého odchodu ze seriálu Akta X (který byl nakonec v osmé sérii pouze poloviční) chystal i svou poslední autorskou epizodu. Ačkoliv sedmá série je vzhledem ke svému humornějšímu a odlehčenějšímu ladění spíš rozporuplnou sezónou seriálu, Duchovnyho Hollywood A.D. působí mezi všemi těmi nepříliš přesvědčivými kousky jako svěží vánek. Její kvality sice mohou mnozí diváci zpochybnit, nicméně těžko někdo popře, že existuje celá řada důvodů, proč se na tento díl podívat. Tím nejpádnějším je, že se Duchovnymu (stejně jako v případě jeho předcházející epizody The Unnatural) podařilo napsat scénář plný humoru a jemného vtipu. Hollywoodská story, jak zní český název, je bezpochyby jednou z nejbizarnějších podívaných, které se v Aktech X kdy objevily. Nakonec, kde jinde uvidíte Muldera, Scullyovou a Skinnera ve vaně? :)

A to není všechno – málokdy si Scullyová popovídá se zombíkem, málokdy Hollywood plánuje natočit o Mulderovi a Scullyové film a málokdy přijede za Skinnerem na FBI jeho kamarád ze střední školy. A je to právě postava nadřízeného Muldera a Scullyové, kterou v této epizodě uvidíme hned v několika různých polohách. Krom relaxujícího Skinnera ve vaně se nám nabídne i pohled na tohoto jinak přísného a úsměvy šetřícího chlapíka v kině, navíc v objetí jisté krásky. Nenechte se však úplně strhnout mým nadšením – stejně jako v případě epizod typu Dreamland či How the Ghosts Stole Christmas, tak i zde je nutné počítat se značnou výstředností zápletky. A pokud se vám tyto experimenty v Aktech X nikdy nelíbily, nebude se vám s největší pravděpodobností líbit ani tato epizoda.

Za zmínku jistě stojí i to, že ve vedlejší roli se v této epizodě objevil tvůrce seriálu Akta X Chris Carter (pozor, je hned v úvodní scéně) a Davidova manželka Téa Leoniová (ta je také v úvodní sekvenci a pak ještě v druhé polovině epizody). Nutno podotknout, že Hollywood A.D. je naplněna různými odkázky, vtípky a hláškami, kvůli kterým buď epizodu naštvaně vypnete už v polovině, nebo se na ni naopak podíváte hned několikrát. Pokud přistoupíte na „pravidla hry“, bude pro vás Hollywood A.D. zkrátka další z těch epizod, na které se koukáte s permanentně přihlouplým úsměvem a při nichž si uvědomíte, proč vlastně tento skvělý seriál milujete. Už z vynikajících epizod Clyde Bruckman's Final Repose či Bad Blood víme, že si tvůrci sami ze sebe dokáží dělat legraci, a stejně jako se jim do dařilo před lety, daří se jim to i teď…

Tento článek byl zveřejněn 14.2.2008 v 0:00 v kategorii Recenze epizod.

Komentáře: 28

  1. Lila napsal(a) 14.2.2008 v 1:26

    milujem tuto epku!!! vlastne aj celu siedmu seriu! ta vanova scena je proste klasika, a jako tam scully beha a ukazuje tei techniku behania na opatkoch,hehe

  2. ještěr napsal(a) 14.2.2008 v 1:30

    Tva denni aktualizace je pozoruhodna, zda se, ze jak serial, tak stranky nyni prozivaji druhou renesanci. :-)

    ad fotka – skoda, ze Scully neni ven z peny alespon tolik co Mulder. ;-]

  3. kultx napsal(a) 14.2.2008 v 1:42

    Lila: Vítej u nás na webu! Hollywood A.D. má opravdu celou řadu skvělých scén, na které se člověku spokojeně a s úsměvem kouká :)

  4. kultx napsal(a) 14.2.2008 v 1:42

    ještěr:
    ad aktualizace – díky mockrát!
    ad fotka – souhlasím :)
    Ale jinak máš pravdu – Akta X (samozřejmě především v ČR) prožívají skutečné znovuzrození (TV, DVD, brzy kino) a časté aktualizace na tomto webu mají jen vyjádřit můj vděk, že tomu tak je :)

  5. trust_one napsal(a) 14.2.2008 v 9:31

    taky sklanim poklonu autorovi stranek, vim, co to je denno denne aktualizovat ;-) ale ja to vydrzela „pouze“ rok, tak doufam, ze tady to bude na dyl ;-)

  6. Krysa napsal(a) 14.2.2008 v 9:43

    Co je na této epizodě geniálního ? IMHO je trapná a nudná jako většina epizod sedmé série.

  7. mona lisa napsal(a) 14.2.2008 v 10:22

    Mne sa zase hrozne pacilo, ked si telefonovali Mulder a Scullyova z vane, a nechceli si navzajom priznat, ze su v bublinkovej vani.Jeden povedal, ze pracuje na pocitaci, druhy ze bali veci. Potom volal Mulderovi Skinner a povedal mu priamo, ze je vo vani. Skinman je ozaj chlap! A Mulder este pokrytecky volal Scullyovej a bavil sa na tom, ze Skinner je vo vani.
    To by bol pre nas divakov prijemny sok (mohlo by to byt na bonusovom DVD)keby ich ukazali SPOLU vsetkych troch vo vani!!!

    P.S. Pridavam sa ku gratulaciam ohladne up-datovania stranky kazdy den. Drzim palce do buducnosti!

  8. kultx napsal(a) 14.2.2008 v 12:07

    Krysa: Já myslím, že tady ani tak nebude problém v epizodě, jako v názoru – tvým a mým. Prostě se lišíme a to se někdy stává… :)

    Jo a musel jsem se kouknout do našeho starého diskusního klubu a tys tam kdysi psal, že Hollywood A.D. je super (http://www.lapiduch.cz/klub.php?…). Tak teď nějak nevím, cos tím tehdy myslel, když je teď tak trapná a nudná… :)

  9. Lila napsal(a) 14.2.2008 v 21:25

    dakujem za privitanie, sa tesim jako mala ze nastava druha renesancia!!! mozno sa dozijeme toho ze na festivale fantazie bude samostatna linia!! a skladam poklonu aktivnemu nadseniu vsetkym zainteresovanym na tejto sajte:)

  10. Nettiex napsal(a) 15.2.2008 v 0:17

    Hollywood A.D. je super epizoda. Tolik skvělých hlášek, pěkný příběh, hezký efekty… Co dodat?

  11. Krysa napsal(a) 15.2.2008 v 8:58

    KulX: Jo, máš pravdu. Tenkrát jsem ji ale viděl v příšerné kvalitě na VHS a v němčině. Neměním své názory často, ale když jsem viděl konečně sedmou sérii v DVD kvalitě, tak jsem na některé epizody změnil názor. U některých k lepšímu, ale třeba u Hollywood A.D. jsem nějak nepochopil, co tím chtěl básník říci. Ostatně to samé si myslím o All Things. Přeci jen, když člověk civí na rozmazaný obraz a německé žvatlání, tak má zkreslený pohled na věc :-)

    Ale jinak dobrej útěr, přiznávám :-)

  12. trust_one napsal(a) 15.2.2008 v 9:13

    Krysa: a zrovna Hollywood reziroval David a all thing Gillian. Jaka to nahoda :-D

  13. dks napsal(a) 15.2.2008 v 9:34

    nie, nepristupil som na pravidla hry…
    mal som obrovske ocakavania, ako vzdy, ked si precitam navnadenie.
    mozno to bolo uletene, ale zazil som aj spickove uletene epizody, na ktorych som sa bavil. tato mi bola aj trapna, hoci som sa aj uskrnul. kazdopadne neviem, kto bola mrtvola, preco mala mobil, co to bolo s tymi „halucinaciami“ (??). a mnoho dalsich otazok, ktore ale k aktom patria, takze nemozem chciet zodpovedanie vsetkych, ale aspon niektorych by sa patrilo. no a zufale hlasky a sceny – s vacsou baterkou, skinner ako playboy eda, tanec zombie…
    na koniec – vanova scena je prvoplanova, umelo nastrcena, uveritelnost je na nule a este je k tomu aj dopredu citatelna (druhy hovor a skinner stale na linke).
    bohuzial, so siedmou seriou si jednoducho nerozumiem, ukazuje to cast za castou (vratanie mytologickych a to je uz co povedat)…
    naprike tomu, ze epizoda ma naznak atmosfery, a mam rad „kolotocovy nadych“, moje subjektivne hodnotenie je niekde okolo 3/10

  14. Krysa napsal(a) 15.2.2008 v 10:05

    trust_one: Tak teď nevím na co narážíš, nic méně mám takový pocit, jako by už byli všichni při natáčení sedmé série znuděný a tak vymýšleli epizody s bizardními náměty a nebo tvůrci dali prostor i hercům, aby se vyřádili. A vyřádili se po svém. David stvořil (pro mě rádoby) vtipnou frašku a Gillian (pro mě rádoby) psychologickou sondu do duše Scullyové. No, nevím, ale já obě epizody považuju za průser a celou sedmou sérii vidím jako hřebík do rakve, který tvůrci Aktům X zatloukli. Špičkovou osmou sérií už to moc nezachránili. Tím nechci říct, že je sedmička celá špatná: na epizody jako Millennium, X-Cops, Je souhaite nebo Requiem nedám dopustit, ale s porovnáním se staršími sériemi je to bída. Nic méně, přestože ji považuji za nejslabší, tak jsem se se sedmým DVD setem pomazlil stejně jako s jinými :-) The X Files forever !

  15. Daley napsal(a) 15.2.2008 v 10:14

    Ten díl je prostě dokonalej, nejde tam dát jako hodnocení 120%? Duchovny je vážně skvělej režisér…

  16. nabaa napsal(a) 15.2.2008 v 14:59

    Jedna velká paráda. Logiky sice pomálu,ale koncepce, stejně jako scénář a režie,perfektní.Nic pro náročného diváka a obdivovatele konspiračních teorií,nicméně o zábavu nouze nebyla,přihlouplý úsměv jsem na své tváři našla ještě při následné večerní hygieně.:oD

  17. kimberly napsal(a) 15.2.2008 v 17:42

    Takto: veľmi oceňujem prácu Davida Duchovneho. PodĽa mňa je to rodený komik a ako komika ho aj milujem, idú mu uletené veci, suchý humor. V tejto epizóde boli neskutočné hlášky, strašne som sa na nich smiala a zabávala. Že sa to na Akty X nepodobalo a miestami to bolo veľmi prehnané mi nevadilo. Zabavila som sa na kúpelňovej scéne, tak isto ako aj na celkovej atmosfére aj na bizardnosti a absurdnosti príbehu, ale absolútne mi vadilo všetko okolo toho príbehu čo vyšetrovali. Mobil ma ešte zabavil,ale všetko to ostatné už nemalo hlavu ani pätu. Nič som nepochopila a nebyť tých hlodov a zaujímavých scén, strašne sa nudím.
    K siedmej sérii: podľa mňa je dobrá, nijako mi nevadí. Ja najmenej mám rada tretiu sériu, tá ma bavila naozaj zo všetkých najmenej, ani Posledný odpočinok Clydea Bruckmana ktorý všetci tak favorizujú sa mi vôbec nepáčila, takže všetko je to len o vkuse.

  18. Audrey napsal(a) 15.2.2008 v 19:32

    Oba dva, jak Gillian, tak i David odvedli skvělou režijní a scénáristickou práci. David sám ukázal a převedl na plátno svůj smysl pro humor, byť i sarkastičtější v několika polohách. Gillian v All Things hloubavé téma, co se týče ponoru do duše Scullyové. Jsou zde vidět jejich přístupy a já jsem moc ráda, že se objevily a sami za sebe ukuchtili nějakou tu epizodu. S dabingem jsem byla mile, i když trošku i někde křečovitě překvapena „Hollywood A.D“. Vše však sedělo s formou i obsahem. Supr práce Gillian a Davide!!

  19. Thrawn napsal(a) 16.2.2008 v 20:41

    „Muldere, to je baterka, nebo si jen rád, že na mě ležíš?“ :)
    Jenom je škoda, že ta nejzábavnější část dostala jen těch posledních deseti minut. Pro její protažení bych klidně obětoval tu zápletku s Hoffmanem, nijak zvlášť mě nechytla.

  20. ještěr napsal(a) 21.2.2008 v 0:17

    muj nazor: nuda, nuda, nuda, par peknych hlasek, prima koupelnove intermezzo, nuda. :(

  21. Bilbo napsal(a) 3.4.2008 v 15:53

    Docela zajímavý počin Davida Duchovnyho, který ale v závěru působí až příliš roztříštěně a nekonzistentně.
    Při sledování jsem se nemohl ubránít lehkému „Co tím chtěl básník říct?“
    Holywood AD obsahuje spoustu vtipných a milých scén, které určitě potěší nejednoho Aktovského milovníka, ale na druhou stranu ve mne tato epizoda žádné hlubší vzpomínky nezanechala. Prostě jen další humorná eskapáda, nic víc, nic míň.
    80 %

  22. Jardal napsal(a) 25.11.2008 v 15:34

    já se těšíííííííííím až ji uvidííííííím, proč nejdou sehnat něák= epizody samostatně, ale třeba jdou.

  23. spacewolf napsal(a) 19.4.2009 v 2:17

    Skinda… :D

  24. oskvarka napsal(a) 22.11.2009 v 1:03

    Sranda to bola… hlavne na zaciatku prvych 10 minut som sa tak smiala ze mi dalsich 10 uslo a musela som si to vratit…mne sa pacia viacej take prirodzene hlasky…napr ako ked sa Muldy pyta Skinera ci ho niecim nastval viac ako obvikle:D…ale inak asi tam nemuseli davat tu vedlajsiu zapletku,..teda ten akoze skutocny pripad ak to teda mal byt pripad dost ho to zhodilo
    …je to cisto len komedia takze keby si toto pustim v tretej serii snad to ani nedopozeram…
    …niektore komedialne epky sa mi pacili viac…ale inak ja som tiez vzdy rozmyslala ako Scully beha na tych opetkoch :D:D

  25. Ondra napsal(a) 9.10.2011 v 9:06

    Tak tohle byl jeden z nejtrapnějších dílů. Vůbec nechápu, proč se americké sci-fi seriály (jako právě Akta X nebo třeba Hvězdná brána) po tak dobrém začátku uchylují k takovým trapnostem. Přemýšlím, jestli má vůbec smysl dívat se dál.

  26. Ondra napsal(a) 9.10.2011 v 9:16

    Jediná scéna, která se mi líbila a docela mě i pobavila, bylo jak Mulder, Scullyová a Skiner leží ve vaně a telefonují si. I když ani tohle do sci-fi kultovního seriálu nepatří.

  27. Sprite napsal(a) 12.5.2014 v 14:56

    Prvá XF epizóda, ktorú som videla :) Naj!Naj!Naj ja mám naopak siedmu sériu najradšej :) Skvelé momenty sú vo vani a aj rozhovor Muldera s „Mulderom“ :D :D Vždy sa pri tejto epizóde zasmejem a navždy bude patriť k najlepším :D

    ad-fotka: Scully…hm…:D :D

  28. captain napsal(a) 3.3.2016 v 8:16

    Na prvni pohled blazniva epizoda, ale: nevim zda existuje neco jako Lazarova miska, ale Gnosticka evangelia vc. Evangelia Mari Magdaleny byly opravdu v r. 1945 nalezeny v egyptskem Nag Hammadi a napr. o Tomasove evangeliu se uvazuje, ze je dokonce starsi, nez kanonicka evangelia. To ze u gnostiku je JK spise jako pritel, bratr a osviceny ucitel, je zname a odopovida filosofii Esejcu z Kumranu a Karmelu, kde se take nalezly stare spisy. O pripadnem manzelstvi JK a MM se take uvazuje jiz delsi dobu. Tato epizoda AktX tedy mimo jine vzdava hold duchovnimu hledani, ze vzdycky je jeste neco dalsiho, noveho, lepsiho, vznesenejsiho, pravdivejsiho, nez jsme meli verit a nez jsme si dokazali predstavit.

Řekněte nám svůj názor!