Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE SERIÁLU AKTA X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

5×12 Bad Blood (recenze)

režie Cliff Bole | scénář Vince Gilligan | premiéra v USA 22.02.1998 | na TV Prima 05.06.2005 | český název Zlá krev | hodnocení 100% další názory zde 

Vyšetřování případu, které zavedlo Muldera a Scullyovou do jistého texaského městečka, skončilo ve chvíli, kdy Mulder zabil kůlem zaraženým do srdce jednoho tamějšího mladíka. Zmatený agent se o něm totiž domníval, že je upírem. Teď stojí Mulder, Scullyová, ale i celé FBI před velkou pokutou. Řešením, jak ze všeho vyváznout, je neříct úplnou pravdu o tom, jak se všechno ve skutečnosti událo. Zde se ale Mulder a Scullyová dostávají do křížku – každý agent totiž představí svoji vlastní verzi příběhu a největším oříškem tak nakonec bude výběr té, která je méně šílenější.

bad_blood_a.jpg bad_blood_b.jpg bad_blood_c.jpg

Spojení nadaného scénáristy Vince Gilligana a režiséra Cliffa Bolea bylo v období čtvrté a páté série sázkou na jistotu. Tito dva pánové totiž rok před 5×12 Bad Blood spolupracovali na neméně populární Small Potatoes, kde Muldera obdařili zhola novou identitou. Ačkoliv je v případě obou zmíněných epizod většina chvály směřována směrem ke scénáristovi, je to velkým dílem právě režisér, díky komu tyto epizody vypadají tak, jak vypadají, mají tempo i správně trhlou atmosféru. Legračními scénkami a vtipnými hláškami přeplněný scénář nestačí, když není nikdo, kdo to všechno svižně a atraktivně nezpracuje. A přesně tohle se podařilo Boleovi, jehož zručnost, zkušenosti a schopnosti jsou na Bad Blood patrné ještě mocněji, než v případě Small Potatoes. Na rozdíl od ní je totiž právě recenzovaná epizoda vyprávěna poněkud složitějším způsobem, z pohledu více postav.

Co to vlastně je Bad Blood? Je to jedna z nejvýraznějších epizod Akt X, o jejíž obrovské popularitě svědčí umístění v desítkách anket, ve kterých nejednou skončila na samém vrcholu. Jedná se o dílo příběhové natolik divoké, až má člověk tendenci kontrolovat televizní program, jestli vůbec sleduje Akta X. Na druhou stranu, buďme spravedliví, protože stejně tak bychom se mohli ptát, nakolik se do Akt X hodí příběhy jako Jose Chung's ‚From Outer Space‘ či Improbable. Je rovněž třeba zdůraznit, že si tvůrci nechali pootevřená vrátka – Bad Blood je již třetí epizodou v pořadí, kterou Chris Carter zařadil mezi tzv. never happened X-Files episodes, tedy epizody, které se ve skutečnosti nikdy ve světě Akt X neodehrály. I navzdory slušné konkurenci v tomto seznamu zůstává Bad Blood nezpochybnitelnou královnou všech ztřeštěných epizod Akt X.

V prvé řadě je tato epizoda naplněná nezapomenutelnými scénami doslova k prasknutí a vyjmenovávat každou z nich by dohromady vydalo na kompletní obsah epizody. Proto jen krátce vzpomeňme na Mulderův taneček nad odpadkovým košem nebo na Scullyovou, které ani rozkládající se pitvané tělo nezabrání, aby si alespoň v duchu nepochutnala na feferonkové pizze. Ona ostatně jakákoliv scéna odehrávající se buď v pitevně nebo v blízkosti motelové postele je nezapomenutelná – ať už to jsou účinky omamné látky na Mulderovi nebo znavená Scullyová vážící neposlušné střevo.

bad_blood_d.jpg bad_blood_e.jpg bad_blood_f.jpg

Bad Blood je výjimečná v několika ohledech. Tím, co je na první pohled nejvíce evidentní, je styl vyprávění. Svoji verzi texaského příběhu totiž divákům představí jak Mulder, tak Scullyová. Samozřejmě se nejedná o kdovíjakou vypravěčskou vychytávku, ale v Aktech X něco podobného vidíme poprvé. Sledovat, jak zásadně se oba vyprávěné příběhy liší, je velmi zábavné. Osobně jsem si zamiloval Mulderovu verzi, ve které výrazně vyniklo herectví Gillian Andersonové, která ve vztahu ke svému kolegovi už nehraje druhé housle tak často jako v minulosti.

A tímto se pomalu dostáváme k druhé nejvýraznější stránce epizody. Herecké výkony obou hlavních představitelů jsou sice mnohdy velmi afektované, ale to si ostatně scénář žádá. Podobně jako v případě Small Potatoes stojí i tato epizoda především na povedeném komediálním výkonu Davida Duchovnyho. Gillian mu sice zdatně sekunduje (podstatně lépe, než v komedii ze čtvrté série), její mužský protějšek však dokazuje, že v rámci komediálních epizod zatím stále nemá konkurenci.

Bad Blood je miláčkem publika. Jak už bylo naznačeno výše, je to možná nejpopulárnější epizoda Akt X a pokud jste ji ještě neviděli, je to jeden z prvních dílů, který byste si měli pustit. Přesto mě osobně nezaujala tolik, jako jiné epizody tohoto ražení. Možná za to může ona až přílišná ztřeštěnost, možná (spíš) to bude tím, že krom vtipným scének už nic dalšího Vince Gilligan ve svém scénáři nenabízí. Bad Blood zůstává brilantní parodií, která ve svém (sub)žánru prostě nemá chybu, v porovnání s jinými klasikami jako Clyde Bruckman či The Post-Modern Prometheus jí však chybí ona pohádková duše.

Zajímavosti: V epizodě si významnou roli zahrál herec Luke Wilson, který ztvárnil doslova nezapomenutelného šerifa Hartwella. Tedy, nezapomenutelná je především ta paráda, kterou tomuto sympaťákovi agent Mulder ve své verzi příběhu doslova vložil do úst. || Epizoda Bad Blood je také první, ve které se objevila Arlene Warrenová, manželka Mitche Pillegiho. Tato herečka, která na natáčení náročných scén několik let zaskakovala za Gillian Andersonovou, se představila v roli Skinnerovy sekretářky.

Tento článek byl zveřejněn 17.10.2008 v 0:00 v kategorii Recenze epizod.

Komentáře: 29

  1. yscully napsal(a) 17.10.2008 v 20:36

    Už se těším :) i když z Bad blood nejsu tak odvařená jako ostatní (smíchy jsem se víc válela u jiných epizod – Chinga, Field Trip, Quagmire nebo jak se to píše, Arcadia), spíš mně chvílema bylo trochu trapně, ale jsu zvědavá, co na to Kryceku napíšeš.

  2. Milius napsal(a) 17.10.2008 v 20:47

    Mám to s ní podobně,ale taky jsem tuze zvědav jak se vypořádáš s recenzí takového mini-kultu!

  3. nabaa napsal(a) 17.10.2008 v 20:49

    Yee-haw!! Už nedočkavostí celá hořím!:oD

  4. G.Logan napsal(a) 17.10.2008 v 23:22

    Já si to musim pro jistotu ještě pustit, musim se ještě před recenzí zasmát :-)

  5. luca napsal(a) 17.10.2008 v 23:25

    yscully: Co je proboha tak vtipného na Field Trip, že jsi se válela smíchy? I ta Chinga mi moc vtipná nepřijde, když nepočítám tužtičky… :-))

    Bad Blood miluju a už se těším na recenzi!!!

  6. Bilbo napsal(a) 17.10.2008 v 23:27

    Že bych taky?
    Scéna s unavenou Scullyovou v pitevně, jak slintá nad pizzou ve vnitřnostech je prostě gól :-)
    A na recenzi se těším moc.

  7. nabaa napsal(a) 17.10.2008 v 23:36

    To je všechno? Jenom taková kraťoučká recenze?:o(

  8. yscully napsal(a) 17.10.2008 v 23:41

    Luca: Jdu se zahrabat, myslela jsem Detour :) Tyjo, jak se mně to mohlo stát?

  9. kultx napsal(a) 17.10.2008 v 23:42

    nabaa: Nó, kraťoučká :) Krycek je vypsanej, navíc v pátek mu to nemyslí a potřebuje nějaké „náboje“ do velkého článku o pětce.

  10. nabaa napsal(a) 17.10.2008 v 23:48

    kultx: Hmm, to je smutný, že zrovna tahle epizoda se dočkala takové recenze. Chápu nedostatek tvůrčího náboje, ale stejně mi to připadá neslané nemastné a tak nějak povrchní. Nejdřív jsem si myslela, že ti třeba vypadl závěr, ale očividně ne. No, nemůže být každý den posvícení, ale to si Bad blood nezasloužila. Škoda. :-(

  11. luca napsal(a) 17.10.2008 v 23:51

    yscully: Jo tak Detour, to je jiná… :-))
    Jinak mi přijde, že Gillian právě tady podává slušný komediální výkon. Nedělá sice ksichty jako David, ale v té Mulderově verzi „semetriky“, když si ho naštvaně měří, zatímco on cvaká jeden diapozitiv za druhým, to je fakt skvělá, no a pitevna nebo nízkotučný sýr, to ani nepotřebuje komentář. Skvělá apizoda, zaručeně zvedne náladu!

  12. nabaa napsal(a) 17.10.2008 v 23:57

    Mně osobně připadá, že Gillian v Bad blood podala mnohem lepší komediální výkon než David. Scény na pitevně jsou toho důkazem. Není třeba rozhazovat po hřbitově semínka, ani se nechat vláčet za autem. Stačí vtipná poznámka nad otevřenou mrtvolou. Případně roztomile zopakované Any examine´s been done? :-)

  13. kultx napsal(a) 17.10.2008 v 23:57

    nabaa: Uznávám, že ta recenze je povrchní v tom smyslu, že lidem neznalým Bad Blood o té epizodě řekne základní věci, ale skalním příznivcům nemá ta recenze co nabídnout.

    Mně prostě tento díl (ač vynikající) nepřirostl ke srdci tak jako Post-Modern Prometheus, Clyde Bruckman či José Chung (kterým chystám velké recenze). Tak asi proto jsem se nedokázal o Bad Blood rozepsat do hloubky.

    A pak je tu ten fakt, že jsem od včerejška kvůli jedné osobní události dost rozhozenej, takže si teď fackuju, že jsem si k dnešní recenzi vybral zrovna komediální a navíc tak oblíbený díl.

    Ale chci komukoliv z vás nabídnout možnost napsat si svoji vlastní recenzi, ve které můžete ostatním sdělit cokoliv, jakékoliv své dojmy z epizody. Samozřejmě rád zveřejním.

  14. Smith napsal(a) 18.10.2008 v 0:19

    yscully: „smíchy jsem se víc válela u jiných epizod – Chinga, Field Trip“..no musim povedat, ze fakt nechapem kde si sa mohla tolko smiat :)

  15. Baku05 napsal(a) 18.10.2008 v 0:27

    Bad Blood je opravdu většinou to první, po čem šáhnu, když si potřebuju vylepšit náladu :-) I když uznávám, že na tenhle díl je přeci jen potřeba nadhled – když jsem ji pouštěla doma, tak se rozhodně s žádným nadšením nesetkala…

  16. Xeninka napsal(a) 18.10.2008 v 1:31

    Bad Blood miluju a můžu jí znovu a znovu a znovu :) Je to jedna z epizod, které si pouštím ve chvíli, kdy nevím, na co se dívat a je to snad jediná epizoda, kde ani kousek nepřetočím, protože se řehním od začátku do konce.

  17. kultx napsal(a) 18.10.2008 v 9:30

    Aktualizace: Doplnil jsem do recenze jeden odstaveček (ten předposlední, nad Zajímavostmi), kterým jsem se ji pokusil o něco lépe uzavřít a vyjádřit svůj názor na tuto epizodu. Stejně tak jsem obměnil některé věty (jen aby lépe zněly, jejich smysl zůstal zachován). Vím, že to asi není úplně to, co mi nabaa vytýkala, ale tu recenzi jsem prostě napsal já a taková už je.

  18. kimberly napsal(a) 18.10.2008 v 10:48

    Krycek, všetko okey, recenzia dobrá ako vždy. Neviem si predstaviť čo iné by sa dalo napísať na Bad Blood.

  19. kultx napsal(a) 18.10.2008 v 10:56

    kimberly: Díky moc za komentář. Přesto i já uznávám, že včerejší verze té recenze vyznívala jaksi chudě…

  20. yscully napsal(a) 18.10.2008 v 11:03

    Smith: napsala jsem to na fórum, ať tady nespamuju.

  21. nabaa napsal(a) 18.10.2008 v 11:43

    kultx: Nemyslela jsem to jako výtku, spíš to byl takový zklamaný povzdech. Možná kdybych Bad blood tolik nemilovala, ani bych se nad nějakým nedostatkem nepozastavovala. Každopádně dekuju za „aktualizaci“. Hned to vyznívá mnohem zajímavěji. :-)

    Ani nevím, čí verze příběhu se mi líbila víc. Bude to nejspíš půl na půl. Obě mají něco do sebe. Ta Mulderova je možná bohatší o pár vtipných hlášek a situací, ale ta Scullyové mi zase přijde uvěřitelnější. Rozhodně je právě na Bad blood krásně vidět, jaký náhled mají oba na svůj vztah. :-)

  22. dana napsal(a) 18.10.2008 v 11:44

    Tak asi se nesetkam se 100% podporou, ale Bad Blood je pro me opravdu snad to nejhumornejsi, co jsem z akt videla. Pravda, mam vsechny dily jen v originale, tak je mozny, ze obecne oblibene Jose Chung's ‚From Outer Space‘ jsem treba uplne nepobrala tak, jak bych mela..U Bad Blood se mi libi prave genialne podany muzsky a zensky pohled na udalosti (resp Muldrovsky a Scullyovsky), fakt vtipne zpracovany-ja byla nadsena a vysmata:)

    Btw vsimli jste si nekdy, ze jak Mulder rozbiji zidli, ze teda jde na toho upira, ze je mu tam z levyho dolniho rohu podsunut ten klacek s tou ostrou spickou? – asi jsem to videla uz mockrat, tak vidim i takovyhle blbiny:)

  23. lukasd napsal(a) 21.10.2008 v 23:19

    100%…Bad Blood snad ani zadny komentar nepotrebuje, to je kult sam o sobe:-)

  24. Eleanor napsal(a) 15.1.2009 v 18:15

    125%:o) Většinou nemám moc úsměvné epizody ráda, obzvlášť nenávidím Carterovo How the Ghosts stole the Christmas", ale tenhle díl je úžasný. Když už tedy vtipná epizoda, tak alespoň královsky vtipná – a to se tu skutečně povedlo:o)

  25. mia009 napsal(a) 19.1.2009 v 12:47

    Uplně úžasnej díl!!!:-D:-D:-DMusela jsem se smát skoro každou minutu.Ty různé verze Scullyový a Muldera mě vážně dostávaly…
    Jak třeba Mulder řešil koňský zuby toho šerifa.:-D:-D Vážně bombovej díl.

  26. oskvarka napsal(a) 3.11.2009 v 8:27

    jasne ze vyborny diel …ako ze je to jednoznacne klasika…vtipne, dobre…ale neviem mozno koli tolkym chvalam som od toho cakala trochu viac …asi som skorej na taky prirodzeny humor…alebo aspon trosku prirodzenejsi…pre mna to patri k mnozine niekde ako…diel s Bambi (nazov nepametam to s tymi chrobakmi), a k post modern prometeus…jedoducho na moj vkus az priliz ujete :D…zatial stale plati ze najviac ma zobral diel Small Potatoes (som sa rehotala este 15 minut potom)…a vtipne su tiez detour a ine vylety do prirody tie jednoducho mozem…ale detour asi najviac :D…no a chinga a schizy bola tiez dobra…:)
    samozrejme tento diel je len v tesnom zavese takze 98 percent :):)…kvalitka :)

  27. lacikeman napsal(a) 20.8.2012 v 19:52

    v tejto časti okolo 32:44 je celkom úsmevná chyba :) Mulder láme drevený stolík a zrazu sa spoza kamery vysunie ruka a podá mu už nalomeny drevený nohu zo stolíka. Mulder ju vezme aby to vypadalo tak, že ju práve vylomil on sám :)

  28. lacikeman napsal(a) 20.8.2012 v 19:53

    oprava *nalomenú *drevenú

  29. pepinka napsal(a) 29.11.2012 v 16:03

    Scully se v teto epizode stydi za Muldera jak tam mluvi s tim pizizubkou o tech upirech tak mi to pripada

Řekněte nám svůj názor!