Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE SERIÁLU AKTA X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

5×10 Chinga (recenze)

režie Kim Manners | scénář Stephen King, Chris Carter | premiéra v USA 08.02.1998 | na TV Prima 22.05.2005 | český název Panenka | hodnocení 40% další názory zde 

Scullyová si bere dovolenou, ale tu přeruší podivný incident, který se odehraje agentce přímo před očima v městečku Amma Beach ve státě Maine. V místním obchodním domě totiž došlo k podivné vraždě řezníka, která na první pohled vypadá jako sebevražda. Stopy však Scullyovou a místního detektiva vedou k malé holčičce a k její mluvící panence.

chinga_a.jpg chinga_b.jpg chinga_c.jpg

Epizoda 5×10 Chinga? Ne, ne, tak teď hodný určitě nebudu. V této jinak velmi populární epizodě se totiž skrývá jedno z největších zklamání, kterého jsem se v souvislosti s Akty X kdy dočkal. Můj největší problém se jmenuje Stephen King, který je nejen nejvěhlasnějším spisovatelem hororů současnosti, ale zároveň mým nejoblíbenějším žijícím autorem. King v roce 1998 přijal pozvání od Chrise Cartera, aby napsal svůj vlastní scénář exkluzivně pro Akta X. Společně s Carterem se pak pustili do příprav epizody, která měla pojednávat o vraždící panence. Když jsem se před dlouhými lety o tomto lákavém pozadí epizody dozvěděl, z Chingy se hned stal můj nejočekávanější případ.

Velká očekávání se však nesplnila téměř vůbec. Kde konkrétně je chyba, to je velmi těžké vyjádřit textem. V mých očích se z celé epizody zkrátka a jednoduše vytratilo veškeré napětí, které tak nějak od Akt X (a Kinga) očekávám v první řadě. Různé odkazy, narážky, vtípky a telefonáty s Mulderem, které Chinga taktéž v hojné míře obsahuje, zde jsou a fungují skvěle. Ovšem k čemu je to dobré, když hlavní příběh, který sleduje vyšetřování agentky Scullyové a nadrženého šerifa z Maine, nestojí skoro ani za řeč a než aby děsil, tak uspává. Jsem si vědom toho, že jsem nyní možná až příliš přísný, ale hovoří ze mě zkrátka hořké zklamání.

chinga_x.jpg chinga_y.jpg chinga_z.jpg

Chinga obsahuje až překvapivé množství nejrůznějších humorných okamžiků. Jen heslovitě můžeme vzpomenout Mulderovo zkažené mléko (vůbec při pohledu na obsah Mulderovy ledničky je zřejmé, že zoufalý agent už nějakou tu Scullyovou opravdu potřebuje), tužky zapíchnuté ve stropě či jakýkoliv telefonní rozhovor mezi Mulderem a Scullyovou. Na tomto místě je nutné zmínit, že na scénáři se krom Kinga značně podepsal i Chris Carter. Ten, když od Kinga obdržel hotovou práci, rozhodl se po autorově svolení do scénáře zasáhnout a upravit především dialogy mezi Mulderem a Scullyovou. V těchto okamžicích je zase Chinga velmi silná a já mám nutkání zvýšit hodnocení alespoň o jeden stupeň, protože stejně tak, jako si tato epizoda zaslouží kritiku, zaslouží si i pochvalu.

Čtyřicet procent každopádně zůstane (a nepomůže tomu ani Scullyová ve vaně), v každém případě nezapomínejte, že se do konečného verdiktu promítá v prvé řadě moje osobní zklamání, až pak samotná kvalita epizody. Příběh o vraždící panence se zkrátka Kingovi nevydařil. A věřte mi, že Stephen King umí i takováto jednoduchá témata zpracovat děsivě a sugestivně. Avšak Chinga na mě nějak nepůsobila. A to je Chucky skoro jako můj vlastní… ;)

Zajímavosti: Epizoda Chinga byla vysílána 8. února 1998, pouhý den po zahájení zimních olympijských her v japonském Naganu. Mnoho amerických televizí tento předem prohraný boj vzdalo a rozhodlo se pro reprízy svých pořadů. Stanice Fox však nasadila novou epizodu Akt X a uspěla – Chingu sledovalo více jak 21 000 000 amerických domácností, což z ní činí jednu z nejúspěšnějších epizod Akt X. || Chinga vám možná připomene epizodu War of the Coprophages ze třetí série. Tehdy zase Mulder vyšetřoval v terénu a byl v telefonním kontaktu se Scullyovou, která mezitím seděla doma, umývala Queequega a žárlila na Bambi. || Pokud vás dílo Stephena Kinga zajímá více, můžete navštívit jeho oficiální webové stránky, český fanweb či obsáhlé heslo na Wikipedii.

chinga_d.jpg chinga_f.jpg chinga_e.jpg

Maybe you don’t know what you’re looking for.- Mulder

Like evidence of conjury or the black arts or shamanism, divination, Wicca or any kind of pagan or neo-Pagan practice. Charms, cards, familiars, bloodstones, or hex signs or any of the ritual tableaux associated with the occult, Voudoun, or any high or low magic?- Scully

Scully…- Mulder

Yes?- Scully

Marry me.- Mulder

Tento článek byl zveřejněn 9.10.2008 v 0:00 v kategorii Recenze epizod, Stephen King.

Komentáře: 28

  1. Smith napsal(a) 9.10.2008 v 12:22

    Ked nepomohla ani Scullyova vo vani tak to uz je vazne velmi zle :). Ja by som epizode dal viac ako 40% ale moze to byt aj tym, ze som ani nevedel, kto pise scenar epizody takze som nemal ziadne ocakavania. Zistil som to az pocas pozerania epizody. Musim povedat, ze King je aj moj velmi oblubeny autor a epizoda naozaj ocakavania nesplna, to urcite nie. Je to skoda ked si predstavim ake to mohlo byt dobre, Akty X maju na viac, King ma na viac. Celkovo to je ale celkom prijemny kusok a rad si ho pozriem.

  2. Smith napsal(a) 9.10.2008 v 12:24

    A paci sa mi atmosfera malomesta. Toto King vie. :)

  3. x-phile napsal(a) 9.10.2008 v 12:41

    Hrozně mě pobavil Krycekův obrat „nadržený šerif“. Možná hlavně proto, že mi nadržený nikdy nepřipadal :-) A to, co Mulder pil byl IMHO džus, protože půl roku prošlé mléko, to by asi nepřežila ani ta lednička, natož Mulder :-)

  4. kultx napsal(a) 9.10.2008 v 12:48

    x-phile: „..IMHO džus, protože půl roku prošlé mléko, to by asi nepřežila ani ta lednička, natož Mulder..“

    LOL, tak teď jsi pobavila zase ty mě… :)) No vidíš, ale máš asi fakt pravdu.

  5. kultx napsal(a) 9.10.2008 v 12:50

    Jinak jsem v recenzi zapomněl zmínit takovou zajímavost: Duchovny se někdy v roce 1998 sešel s Kingem v nějakým televizním pořadu a King se mu svěřil, že Akta X miluje a moc rád by pro ně napsal epizodu.

    Mám takové osobní podezření, že chtěl tu epizodu psát, jen aby mohl dostat Scullyovou do vany… ;-)

  6. Smith napsal(a) 9.10.2008 v 12:53

    Keby sme dostali moznost napisat scenar my, tak je predsa jasne, ze by sme to tiez urobili :)

  7. kultx napsal(a) 9.10.2008 v 13:04

    Smith: Tak to nepopírám ani v nejmenším! Mám pocit, že v našich scénářích by se v Aktech X víc „spalo“ než vyšetřovalo ;-)

    No nic, jdu se zchladit do školy, už je nejvyšší čas… :)

  8. Luki8701 napsal(a) 9.10.2008 v 13:14

    A teď už King Akta X nesnáší… pronesl to na svém blogu :-)).

    Každopádně Chinga se mi líbí už jen kvůli postavám a atmosféře toho městečka :).

  9. Xeninka napsal(a) 9.10.2008 v 13:53

    Příběh možná nic moc, ale jak už se píše v recenzi zpracování je dobré a rozhovory mezi agenty skvělé. Jako celek bych tomu dala tak mezi 60–80%.
    Telefonní hovory mezi Mulderem a Scully miluju, takže v této epizodě jsem z nich byla řádně unešena :) popravdě když si tuhle epizodu pouštím, tak přeskakuju rovnou na scény s nimi.
    BTW: kdybychom se dostali k napsání něčeho pro akta x tak by to dopadlo v lepším případě s oběma ve vaně najednou :)))

  10. xgirl napsal(a) 9.10.2008 v 13:57

    Ano, to by skončilo typickým APSS:-)

  11. nabaa napsal(a) 9.10.2008 v 14:14

    Chinga je taková aktovská varianta Child´s Play. Akorát mě tak neděsí. Zařadila bych ji někam mezi klasická paranormální Akta a Never happened episodes. Já mám tuhle epku moc ráda (a překvapivě ne kvůli Scullyové ve vaně, ač její vášeň pro toto místo chápu a sdílím ji s ní), protože je to pro mě ta první, která ukázala, jak vlastně Mulder a Scullyová bez sebe v podstatě nemůžou existovat. Je dost epizod, které už na ten fakt sice upozornily mnohem dřív, ale žádná z nich ve vtipné a nenásilné variantě. A hlavně nám představila Scullyovou coby nadšenou turistku v tričku z Maine, což je pozice, která je pro ni naprosto netypická. Hlášky ani nekomentuju, protože se to nedá. A pro mě osobně skvělá scéna je ta, ve které číšník před Scullyovou položí podnos s humrem. Skoro bych i uvěřila, že nikdy předtím humra neviděla.:oD Chinga sice nepatří ke špičce seriálu, ale ode mě má 80%. :-)

  12. Xeninka napsal(a) 9.10.2008 v 14:23

    Nabaa to napsala moc hezky – je tam prostě spousta nezapomenutelných momentů a to celkově ozvláštňuje celou epizodu.

  13. Smith napsal(a) 9.10.2008 v 14:26

    Luki: akoze vazne? Co povedal? Nech si ma nezela :)

  14. luca napsal(a) 9.10.2008 v 14:49

    Tuhle epizodu mám ráda hlavně kvůli hláškam MS. Jinak mě ten příběh moc nebaví, i když ta malá holčička je dobře vybraná. Když si ji někdy pouštím znovu, tak mám sklony přetáčet, příp. přeskakovat (já vím, jsem hrozná :-))) všechny scény, kdy Scullyová nemluví s Mulderem, což je v podstatě třičtvrtě epizody. Zato telefonát s žádostí o ruku a závěr s tužkami si pouštím třeba 5 x za sebou. :-))

  15. Luki8701 napsal(a) 9.10.2008 v 16:15

    Smith@taky mne tím namíchnul… imho to má něco společného s tím jak Carter přepsal práve Chingu. Neřekl přímo nesnáší ale že jim už nijak nefandí a jsou mu ukradená… a potom ještě zmínil něco o prvním filmu. Pokusím se to najít :).

  16. Smith napsal(a) 9.10.2008 v 16:35

    Nech si ide precitat Harryho Pottera, toho ma rad nie? :)

  17. Smith napsal(a) 9.10.2008 v 16:37

    Musim povedat, ze ma to teraz fakt nastvalo. King jeden :)

  18. Queequeg napsal(a) 9.10.2008 v 17:02

    Mně se ten díl docela líbil, a kdybych nevěděla, že jej napsal sám mistr hororu, líbil by se mi ještě víc. Zkrátka a dobře, King to trochu odflákl, nic nového pod sluncem neukázal; na to, jaký je to eso,bych zkrátka očekávala něco světobornějšího. Přesto bych se nebála dát klidně 80%. Hodně s názorem na tento díl souhlasím s nabaa.

  19. yscully napsal(a) 9.10.2008 v 21:07

    No slyšela jsem (nebo četla, možná dokonce někde tady), že King něco napsal, co sice byl horor, ale nebyly to Akta X, tak to Chris přepsal a výsledek je Chinga, která sice sedí do Akt X, ale zase není King – tak se vlastně akorát svezla na jeho jménu a je otázkou, jestli jí to prospělo. Myslím, že spíš ne (a to se taky projevilo na Krycekově hodnocení). Jinak ten díl mám moc ráda, ale řadím jej jednoznačně ke komediálním.

  20. Vyndy napsal(a) 10.10.2008 v 19:29

    Vynikající epizoda! I díky ní je 5. sezona nejlepší!

  21. KayTee napsal(a) 11.10.2008 v 10:28

    Pustila jsem si tuto epizodu včera, abych si zavzpomínala. Na hororech jsem vyrostla, takže žádná řeč o strachu nemůže být. V podstatě mi ta panenka přišla legrační. Chucky byla 1000× lepší. Když opominu tento fakt, výborně jsem se bavila. Jak už se tady psalo, příběh mohl být lepší, ale Scully s Mulderem jsou za 1*. Vidět Scully v džínách a v triku je zážitek za všechny prachy, ty telefonáty, vana, Mulderovo video nebo basketbal a hlavně tužky.. no k nezaplacení. 80–90%

  22. Bilbo napsal(a) 12.10.2008 v 1:43

    Chinga je dobrej díl. Nikterak náročný a směřovaný více k té komediální stránce, která funguje perfektně.

    A jeden malý postřeh – je to docela dobrý, že když Scully jede na dovolenou, hned narazí na případ z Akt X :-)))

  23. nabaa napsal(a) 12.10.2008 v 14:23

    Bilbo: To je osud zcela v mezích Murphyho zákona – čím víc se snažíš něčemu vyhnout, tím spíš na to narazíš. :-)

  24. lukasd napsal(a) 21.10.2008 v 23:17

    60%…Cekal jsem od tehle epizody mnohem vic,kdyz se na ni autorsky podilel Stephen King.

  25. John Doggett napsal(a) 4.1.2009 v 22:14

    Mě se tento díl líbil,dal bych mu tak 60% Po Home možná nejhororovější…

  26. Mouckins napsal(a) 12.8.2009 v 20:45

    Celkem me zarazilo ze si vymenili role…Scullyova veri v paranormalni jevy a Mulder je skepticky:D Tim nadrzenym serifem byl mysleny asi ten, co se umlatil tomfou… Kazdopadne tuzky rulez:D

  27. Eliška Cermanová napsal(a) 7.4.2010 v 18:40

    Nejlepší bylo jak se Mulder nudil. Nejdříve dělal že sousedé dělají hluk a při tom on sám dribloval s basketbalovým míčem po stole, pak ořezával tužky a rovnal si je do řady a nakonec na něj začaly padat tužky, které měl zapíchané na stropě. To mě opravdu dostalo. =D

  28. Raynee napsal(a) 15.1.2012 v 1:37

    Tenhle díl byl fajn, celkem mně zaujal, ikdyž.. máte recht, že byly i lepší. Ale ten humor je tam fakt super :D
    Mimochodem, zajímalo by mně, jak se Mulderovi povedlo zapíchat tužky do stropu :D Mně osobně to nešlo (musela to zkusit, no :D)

Řekněte nám svůj názor!