Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE SERIÁLU AKTA X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

1×79 Pilot (recenze)

režie Robert Mandel | scénář Chris Carter | premiéra v USA 10.09.1993 | na TV Prima 22.04.2003 | český název Pilot | hodnocení 100% další názory zde

Zvláštní agent FBI Fox Mulder pracuje na Aktech X, což je souhrnný název pro všechny nevyřešené případy, které v minulosti tento úřad vyšetřoval. Nadřízení se rozhodnou přidělit k němu novou kolegyni agentku Danu Scullyovou, která jakožto vědec na rozdíl od Muldera přistupuje k Aktům X skepticky. Oba agenti se společně vydávají do okresu Bellefleur ve státě Oregon vyšetřovat případ únosů a vražd několika místních studentů.

xfiles_season_first_h_small.jpg

1×79 Pilot, pilotní epizoda seriálu Akta X, se natáčela čtrnáct dní na začátku roku 1993. Producenti a vlastníci americké televize FOX, která nakonec seriál odvysílala, tento pilotní film viděli poprvé na jaře 1993 a jelikož jejich reakce byly veskrze kladné, dostal Chris Carter povolení natočit dalších pět epizod a posléze i celou první sérii svého nového projektu. Pilotní epizoda stála 2 miliony dolarů, což je na začátek devadesátých let a především pak pilotní epizodu seriálu dosti nákladná záležitost. Jelikož se jedná o pilotní film, který se natáčel mnohem dříve, než vznikl seriál (a také bez jistoty, že vůbec někdy nějaký seriál vznikne), má tato epizoda jiné produkční číslo, než všechny následující díly. Výjimkou je i to, že na rozdíl od ostatních epizod neobsahuje klasickou úvodní znělku s typickým hudebním motivem, který vznikl až po uvedení Pilota.

Na druhou stranu epizoda nabízí hned několik postav, s nimiž se diváci budou setkávat i v následujících letech – krom Foxe Muldera a Dany ScullyovéKouřící muž, sekční šéf Scott Blevins, ale třeba také Billy Miles, který se později vrací až na konci sedmé série a průběžně v té osmé. David DuchovnyGillian Andersonová se svých rolí zhostili na výbornou a dokonale jim uvěříte veškerou tu mravenčí práci, kterou s sebou zaměstnání u FBI přináší. Svou pozici skvěle zvládl i démonický William B. Davis, který nepotřebuje vyslovit jediné slovo k tomu, aby vypadal váženě. Závěrečná scéna, kdy tento tajemný muž dává složku s případem do obrovského archivu FBI v Pentagonu, není výborná jen díky němu – režisér Robert Mandel taktéž odvedl vynikající práci, když celého Pilota natočil jako velmi temnou, napínavou podívanou, která celý tento fenomenální televizní kult odstartovala.

Tento článek byl zveřejněn 14.11.2007 v 0:00 v kategorii Recenze epizod.

Komentáře: 16

  1. in4mator napsal(a) 17.12.2007 v 11:53

    Takto si představuju správnou epizodu seriálu (i když mám radši „neufonovské“ díly); temná atmosféra, napínavý děj, velmi dobré herecké výkony. Což je dáno hlavně tím, že se jedná o pilotní díl. [100%]

  2. fr3ak napsal(a) 9.2.2008 v 16:21

    Naprosto vynikající díl, když jsem ho vid

  3. Renie napsal(a) 10.2.2008 v 19:13

    Tak tenhle díl jsem ještě neviděla, ačkoli jsem těch dílů viděla hodně. Trochu mě to mrzí, že ho nemůžu nikde sehnat. Miluju Akta X, miluju Davida a Gillian. Seriál mě moc baví, má to šťávu a děj a hezky se na to kouká.

  4. x-phile napsal(a) 19.8.2008 v 7:49

    80 % s ohledem na jiné epizody, které jsou prostě lepší. Ale jako pilot skvělý, nalákal spoustu lidí.

  5. lukasd napsal(a) 21.10.2008 v 22:38

    100%
    Vyborny zacatek serialu. I kdyz myslim, ze ve druhe a treti rade se najdou i lepsi mytologicke epizody.

  6. Jardal napsal(a) 23.11.2008 v 20:05

    Proč se ta epizoda jmenuje pilot když tam nebylo ani letadlo, natož pilot.
    Pardon, podprůměrný humor. Pokud to byl vůbec humor. Epizodě bych dal 125%.Ikdyž to nejde já bych to udělal.

    PS:nevím už kdo to psal ale jestli chcete vidět tenhle díl a nemáte ho jděte na stránky http://www.video-film.cz a tam ho spolu s několika dalšími sice v horší kvalitě ale v češtině najdete.

  7. Eleanor napsal(a) 15.1.2009 v 18:05

    Kdyby šlo dát víc procent, než sto, patřila by této epizodě. Už jen úžasně strašidelný nápis „podle skutečných událostí“ na začátku dílu učiní paranoidním každého, kdo jej zhlédne. Skvělá atmosféra, správně „Akťácký“ UFO námět a super napětí mezi Mulderem a Scullyovou. Brilantně odvedená práce, pro mě určitě v TOP 10 epizod na jednom z předních míst. 150%

  8. stoffard napsal(a) 9.12.2010 v 15:12

    díl je super, hlavně to napětí a že nemůžou nikomu věřit. Abych opravila autora článku – Kuřák neukládá do archivu složku, ale kovový předmět, který získali od Scullyové.

  9. Thrawn napsal(a) 6.1.2011 v 15:43

    Tak počkat. K nám se pilot dostal až v roce 2003? Jak je to možný?!

  10. kultx napsal(a) 6.1.2011 v 16:05

    Thrawn: Čekal jsem, že to bude způsobovat problém… bohužel u sebe už několik let nemám přesná čísla s daty, kdy byly jednotlivé díly vysílány na TV Nova, tedy v české premiéře. Proto u poznámky „v ČR“ uvádím pravidelně datum vysílání na TV Prima.

    Vůbec se ale nedivím, že tě to plete (a omlouvám se za to), takže v dalších dnech tu poznámku „v ČR“ změním na „na TV Prima“.

  11. kultx napsal(a) 6.1.2011 v 16:06

    Kdyby kdokoliv z vás měl u sebe data vysílání z TV Novy, tak mi je, prosím, zašlete. Rád bych to doplnil ke všem epizodám.

  12. Thrawn napsal(a) 13.1.2011 v 14:53

    V pořádku. Jen sem se lek, že Nova tehdy pilot neodvysílala a dostalo se to k nám takhle opožděně. :)

  13. WScully napsal(a) 21.2.2011 v 14:38

    Pilotní epizoda seriálu The X-Files je temnou atmosférickou epizodou, která nastavila vysokou laťku dílům následujícím. Divák se seznámí s hrdiny, kteří jsou vrženi rovnou do akce, následná akce je velmi poutavá, napínavá, nijak krvavá, avšak dosti nervydrásající, obsahuje právě ty prvky, které navnazují na sledování dalších dílů. Na Pilot nadprůměrná epizoda, nebráním se tomu říct, že se jedná o perlu bez kazu… Takovýto film by klidně mohl být vpuštěn do kin… Co na tom, že je na film do kina přiliš krátký… Zde se jedná o působivý začátek jednoho drstického příběhu… 100%

  14. Sybrakos napsal(a) 20.6.2012 v 22:08

    Ted jsem večer viděl, hodně strašidelné.. 100%

  15. pepinka napsal(a) 22.10.2012 v 17:36

    Mně se nejví ze všech líbí první řada ostatní nejsou špatné jsou taky úžasné ale první je je prostě nej

  16. Clarissa napsal(a) 2.4.2013 v 12:49

    Trochu jsem se bála, jestli i po těch letech budu pociťovat stejné napětí, a ono jo :). Skvěle odvedená práce – scénáristicky, herecky i režijně (no a hudebně se to začně zlepšovat vzápětí). Z muže cigeretou a tajemného archivu mrazí.

Řekněte nám svůj názor!