Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE SERIÁLU AKTA X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

1×08 Space (recenze)

režie William Graham | scénář Chris Carter | premiéra v USA 12.11.1993 | na TV Prima 17.06.2003 | český název Vesmír | hodnocení 40% další názory zde

Americký výzkumný program vesmíru sabotuje tajemná síla, která s největší pravděpodobností vznikla mimo naši planetu. Mulder se Scullyovou musí této nebezpečné entitě porozumět, aby ji mohli znemožnit další ohrožení astronautů.

space_a.jpg space_b.jpg space_c.jpg

Epizoda 1×08 Space nás zavede přímo do centra americké NASA a ač se Chris Carter snažil o pravý opak, nakonec se tento díl stal nejdražší epizodou první série. Možná si myslíte, že na rozpočtu nezáleží, jenže když něco stojí hromadu peněz a výsledek pak naopak nestojí za moc, tak může jít o velký problém. Epizoda Space je podle mnohých fanoušků seriálu (i podle samotného Chrise Cartera), když ne nejslabší epizodou Akt X, tak nejméně povedenou epizodou první série. Ač pokulhávající kvalita, se vznikem epizody je spojeno několik zajímavostí.

Při psaní této epizody se Chris Carter nechal hodně inspirovat proslulou tváří z Marsu. O tomto známém fenoménu si můžete přečíst více například na americkéčeské Wikipedii. Do epizody samotné se tento děsivý výjev z Marsu podařilo zakomponovat skutečně výborně a hlavně strašidelně. „Nebylo by podivné, kdyby na mě tato tvář dolehla?“ řekl si Carter. Přesto, že tvář vypadá nakonec v epizodě skutečně depresivně a děsuplně, celková technická stránka v této epizodě není bohužel stoprocentní. Těžko bych však něco podobného pokládal za zápor či nedostatek, přeci jen jsme v první sérii Akt X a tedy v první polovině devadesátých let televizní tvorby (epizoda měla premiéru v listopadu 1993).

Epizoda Space, kterou mohli čeští diváci vidět pod českým názvem Vesmír již někdy v roce 1995, tak bohužel i nadále zůstává jednou z nejrozpačitějších epizod seriálu Akta X a pokud bych si dal tu obtížnou práci a chtěl na ní najít něco, co bych jí mohl přičíst k dobru, byla by to odvaha tvůrců, kteří do něčeho podobně náročného šli.

Tento článek byl zveřejněn 14.11.2007 v 0:00 v kategorii Recenze epizod.

Komentáře: 10

  1. fr3ak napsal(a) 20.2.2008 v 0:38

    Tento díl vyloženě nesnáším a byl bych nejraději, kdyby ho nikdy nenatočily, něco málo zajímavého na tom díle asi je, ale já to nenašel, pro mě nejhorší díl první série.

    3/10

  2. LiLa napsal(a) 2.8.2008 v 3:34

    Mne sa nezdal az taky zly. I ked Mulder so Scully tam boli viac menej len tak do poctu, malo to svojsku atmosferu.

  3. lukasd napsal(a) 21.10.2008 v 23:05

    40%…Tak tenhle dil se mi prilis nelibil. Chybi mu ta spravna X-Files atmosfera.

  4. P_E_S napsal(a) 4.11.2008 v 20:53

    K tomuto dílu mám zvláštní vztah, když totiž X-files začaly poprvé běžet, byl první, který jsem viděl…nostalgie a navíc vše co souvisí s US kosmickým programem miluju, proto 80%

  5. John Doggett napsal(a) 4.1.2009 v 22:03

    Rozhodně tento díl bych neřadil k nejlepším,ale zase na druhou stranu i k nejhorším. Tajemno i napětí tam přeci trochu je,na druhou stranu tato epizoda mohla mít lepší zpracování…se 40% plně souhlasím

  6. WScully napsal(a) 6.3.2011 v 23:47

    Space je historicky první epizodou seriálu The X-Files, která mě vysloveně rozesmutnila ve smyslu zklamání. Co k epizodě říci? Snad jen to, že se jedná o promarněný potenciál skvělého námětu o tajemné síle zabraňující a sabotující výzkum vesmíru. Proč promarněný? Celý děj filmu je redukován na boj o přežití astronautů, tajemná síla je pouze jakýsi doplněk, aby se mohlo tvrdit, že se jedná o epizodu The X-Files. Space má jistě pár napínavých momentů, kdy scéna samotného boje o přežití dokáže udržet diváka v očekávání, útok tajemné síly diváka vystraší. Agenti Mulder a Scully zde ustupují do pozadí ve prospěch dvou jiných postav, které se snaží převzít zodpovědnost celé epizody do svých rukou, a i přesto, že se jim to daří, nemohou ukočírovat tuto patetickou a nijak zvlášť dechberoucí epizodu. The X-Files tímto dílem šlapou pouze na 50%.

  7. mc emil napsal(a) 23.6.2012 v 16:26

    Nudný díl, ještě třeba spolu s Ghost in the Machine. Já obecně tu první sérii nemám moc rád (možná jen z pohledu nostalgie), je na ní vidět, že seriál teprve začíná, dost se šetří, efekty nic moc, chybí monstra, nebo šedivci, kterých se dočkáme až později… Od druhý řady dál už se to pořádně rozjelo.

  8. Effenberg napsal(a) 4.2.2014 v 23:49

    Možno je pravda, že sa mohol klásť dôraz viac na tú neidentifikovateľnú silu ako na pasáž o prežití astronautov,čo trochu pripomína tie typické americké filmy o vesmírnych výpravach kde sa niečo pokazí(napadá ma jeden film ale neviem si spomenúť na názov) túto kategoriu filmov mám rád len keď sú kvalitne natočené a tento diel bol natočený nadpriemerne dobre. Ale na druhú stranu je dobre že tá sila ostala neidentifikova­teľná, čím sa vytvára skvelá atmosféra tajomna, tak typická pre Akta X. Mulder a Scullyova na začiatku riešia možné motívy sabotáže a mňa napadlo že v tom boli zapletení kolonizátori, ktorí nechcú aby ľudia odhalili záhady vesmíru a existenciu mimozemskej civilizácie.

  9. Effenberg napsal(a) 4.2.2014 v 23:50

    Bože, tak som sa rozpísal že som zabudol dať hodnotenie. 80%

  10. Manche napsal(a) 22.3.2018 v 18:58

    Tady půjdu proti proudu, mě se tahle epizoda moc líbila, připadalo mi to jako pěkná kombinace mysteriozního příběhu s příběhem ve stylu Apolla 13. Nadšenej Mulder neměl chybu, dost sympatický je mi herec Ed Lauter, který tu ztvárnil démony stíhaného plukovníka Belta. Já těch 80% klidně dám…

Řekněte nám svůj názor!