Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE SERIÁLU AKTA X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

11×08 Familiar (recenze)

režie Holly Dale | scénář Benjamin Van Allen | premiéra v USA 7. 3. 2018 | premiéra v ČR 2018 | české titulky se chystají | hodnocení 100%

Je dobré najít konsenzus. Tak třeba lidé napříč kulturami a náboženstvími se pravděpodobně shodnou, že zřejmě neexistuje tragičtější a hrozivější zločin, než je vražda dítěte. Tvůrci Akt X tuto ne-úplně-chutnou přísadu vzali, smíchali ji s čarodějnicemi, kletbami a těmi nejnižšími pudy v nás všech a pozvali nás do městečka, které právě přišlo o poslední zbytky své nevinnosti.

VAŠE NÁZORY: Nenechte si ujít názory čtenářů našeho webu a zapojte se do diskuse

Epizoda Familiar je nenápadná, podobně jako městečko Eastwood v Connecticutu, v němž se odehrává její děj. Mulder a Scullyová přijíždějí vyšetřit vraždu malého chlapečka, k níž došlo v přilehlých lesích. Zdejší policisté jsou přesvědčeni, že zabití, připomínající útok predátora, má na svědomí divoká zvěř, něco mezi kojotem a vlkem. My však vidíme, že dětským obětem se před smrtí zjevují bytosti, působící zdánlivě neškodně a připomínající postavičky z dětských seriálů. Za těmito zjeveními však stojí démonická síla, která touží pohltit duše svých obětí.

Tvůrci se evidentně nesnaží objevit Ameriku a staví na osvědčených základech. Zcela jasná je inspirace Stephenem Kingem a jeho velkolepou učebnicí hororu To, odehrávající se v městečku Derry v novoanglickém Maine a jako hlavní strašidlo využívající zlovolnou entitu vtělenou to postavy klauna Pennywise. Kingův tisícistránkový román je pochopitelně trochu jiná liga, než několikastránkový scénář, a proto do Eastwoodu nepronikneme nikdy tak důvěrně jako do Derry.

Když však nahlédneme na show Bibbletiggles (takovou démoničtější verzi Teletubbies), kterou denně sledují děti v Eastwoodu a v níž jako hlavní hrdina vystupuje Mr. Cuckleteeth, který by vyděsil i Edgara Allana Poea, můžeme si být jisti tím, že děti z obou měst jsou proklety zhruba stejnou měrou.

Epizoda Familiar překvapuje brutalitou, která se staví do solidního kontrastu se skotačivým blbnutím z předešlé epizody. Vcelku zjevná je analogie s honem na čarodějnice, s nímž má zrovna Nová Anglie bohatou historickou zkušenost. Tentokrát vidíme muže, v minulosti odsouzeného pedofila, na kterého se zaměří pozornost zdejší policie i obyvatel města ve chvíli, kdy se nedostává solidních důkazů a nedaří se tak identifikovat skutečného viníka. Scéna lynčování i následné zavraždění stylem veřejné popravy by se mohly odehrát v jakékoliv komunitě, kdykoliv a kdekoliv na světě, kde emoce zvítězily nad rozumem a bezpráví nad zákonem. (Druhá otázka však zní, jak si zachovat rozum ve chvíli, kdy jsou vražděny děti.)

Hon na čarodějnice je starý jako lidstvo samo. Byl tu ve starověku i středověku, je tu dnes a bude tu i v budoucnu. Nonkonformnost, xenofobie, ale i pouhá potřeba likvidovat své politické/nábo­ženské/jednoja­ké odpůrce je věčná. Když na závěr Scullyová říká, že se nemůže dočkat, až z tohoto města vypadne, odvětí jí Mulder: „Není způsob, jak se odsud dostat. Ne v dnešní době.“ Já bych jen dodal: ne v jakékoliv době.

Epizoda nám na pozadí velmi ponurého příběhu s parádní atmosférou říká, že zabít dítě může jen monstrum – jedno zda posednuté ďáblem nebo ovlivněné vlastním zvráceným podvědomím (pokud to rovnou nejsou dvě různá pojmenování pro jednu a tu samou věc). Teď už jen najít nějaký adekvátní trest za takový zločin, řekněme něco mezi lynčem (tedy sadismem středověku) a 18 lety odnětí svobody (tedy výsměchem současnosti).

Ze všech dosud uvedených epizod revivalu Familiar vůbec nejvěrněji připomíná klasická Akta X, tu Calusari, tam Die Hand Die Verletzt. Jedná se skoro o volné pokračování jiné polozapomenuté epizody, a sice Chimery z poloviny sedmé série. Mulder tehdy zjistil, že přízraky, zjevující se a vraždící v ospalém vermontském městečku, produkuje zlo páchané zdejšími lidmi.

Familiar je tak připomínka samé podstaty Akt X, skutečnosti, že tento seriál nevznikl jako rozjařená akční blbůstka, do které ji tvůrci v posledních letech možná až příliš často stylizují (k vlastní škodě!), ale jako temný thriller podávající nám až bolestně detailní svědectví o těch nejhorších lidských predátorech mezi námi.

Tento článek byl zveřejněn 15.3.2018 v 18:00 v kategorii Recenze epizod, Restart seriálu Akta X.

Komentáře: 34

  1. mrx.friend napsal(a) 1.3.2018 v 17:18

    Podle fotek jsem nejspíš čekal něco ve stylu epizod „Grotesque“ a „Invocation“, podle traileru je to zatim jasný „It“. Celkově se ale na epizodu těšim, protože zase konečně vypadá, že v sobě bude mít toho pravýho aktovskýho ducha :-)

  2. x-phile napsal(a) 8.3.2018 v 4:55

    Zajímavé, snad první epizoda téhle série, kde jsem netušila, jak to dopadne. Invocation to trochu připomíná, ale ještě víc Chimeru ze sedmé série. Každopádně té písničky Mr. Chuckleteeth… se asi celý den nezbavím :-) Jinak děti v téhle epizodě vypadaly jak zombíci a ještě horší snad byla ta parodie na Teletubbies :-) Ale celkově epizoda v poho.

  3. oskvarka napsal(a) 8.3.2018 v 16:27

    uf no tesim sa.. aj ked to vyzra dost strasidelne a ja moc horory nemusim… teda konkretne veci ma v horoorch desia az moc… napr vlkodlaci ale aj zombici .. snad budem moc spavat.. :) ale aj tak sa tesim.. poriesim pripadne ako moje deti skovam si hlavu pod deku kym bude nieco moc strasidelne :D

  4. kultx napsal(a) 8.3.2018 v 20:10

    Jedním slovem – pecka!

    Po epizodě Plus One pravděpodobně nejakťáčtější Akta X 11. série :)

  5. Phoenix napsal(a) 8.3.2018 v 21:22

    Téměř dokoukáno a za mě teda hodne nepříjemný díl. Děsivý, psychicky opravdu pro mě náročný. Brrrrr. Vidět už nemusīm.

  6. mrx.friend napsal(a) 8.3.2018 v 21:36

    Asi první epizoda z nových, která nějak splnila moje vstupní očekávání :) Konečně vyšetřování v tom pravém slova smyslu, kdy divák hnedka po úvodní znělce (jak píše x-phile) netuší, kam to celé bude směřovat. Takže v tomhle ohledu to krásně připomíná díly prvních řad, kdy jsme společně s Mulderem a Scullyovou zjistili, odkud vítr vane, třeba až v polovině epizody :) Já jsem si zas díky panu Chuckleteethovi (jsem zvědavěj, jak si s tímhle poradí překladatelé :)) a Bibbletiggles vzpomněl na první sérii seriálu „Channel Zero“, kterej na TV obrazovky adaptuje tzv. creepypasty. Mr. Chuckleteeth, would you play with me?

  7. Xeninka napsal(a) 9.3.2018 v 0:00

    Óóó, po minulé epizodě je tohle balzám, sice děsivý ale skvělý. Přišla jsem si jako za starých časů, hodně děsivá epizoda s typickým koncem, za mě jednička s hvězdičkou.

  8. Mirka napsal(a) 9.3.2018 v 6:22

    Pro mě skvělá hororová episoda. Mulder, který opět rozvíjí svoje divoké teorie a skeptická Scully. Temná atmosféra, prostě moje milovaná klasika. Plus sympatický Roger Cross, který hrál v Pusherovi a několika dalších X-Files episodách.

  9. x-phile napsal(a) 9.3.2018 v 7:56

    mrx.friend: Já si ho osobně překřtila na Zubejdu. A už v několika recenzích se mi líbilo, jak lidé říkají, co za rodiče by nechalo dítě hrát si s něčím takovým a koukat na to v TV :-)

  10. mrx.friend napsal(a) 9.3.2018 v 16:36

    Mirka: Já osobně mam Rogera Crosse nejvíc spojenýho se seriálem „24 hodin“ coby Curtise Manninga O:)
    x-phile: nj, většina rodičů má dneska patent na rozum a jenom oni ví nejlíp, co je pro jejich dítě to nejlepší :D

  11. oskvarka napsal(a) 9.3.2018 v 21:04

    Phoenix uaaa no tak teraaz si ma vzstrasila akurat ked ja mam vecsinou cas kukat len takto v noci.. dufam ze budem do rana spat :D deti vedla pocuvaju snehovu kralovnu tak snad mi to trochu pomoze (aj ked ako dieta mi aj to prislo dost deprimujuce).. ked za mnou do kuchyne pride maly ze chce mlieko tak aby som nedostala porazku ked ho zbadam …

  12. chrz napsal(a) 10.3.2018 v 15:29

    Opravdu ke kořenům, díl jako vystřižený z třeba 4. série. Jako jediný z nových sérií tento díl přesně kopíruje původní styl se vším všudy. Ať už je to dobře (žádné experimenty s formou, zde předvedenou šablonu vyprávění mají Akta vyzkoušen) nebo špatně (pořád to samé dokola, žádný posun, jako by to ani nebyl rok 2018 ale 1998).

  13. kultx napsal(a) 10.3.2018 v 15:47

    chrz: Chápu, na co s tím nulovým posunem narážíš, ale popravdě zrovna toto mi vyhovovalo. Rád jsem po delší době viděl epizodu, kde pořád nezvoní mobily, nesvítí tablety, atd.

    Každopádně když tato epizoda přichází hned po té sedmé, je tam ten kontrast brutální :-D

  14. Queequeg napsal(a) 10.3.2018 v 21:22

    chrz: Naprostý souhlas.

  15. Angelitos napsal(a) 11.3.2018 v 0:17

    Tak to jste mě teda nalákali šíleně :) nemůžu se dočkat :)

  16. Deshy napsal(a) 12.3.2018 v 11:36

    Já po dvou minutách věděla, kdo bude původcem(slovo viník je asi nepřesné) a po dalších pár minutách i způsob.
    Těžko říct, zda to byl důvod, proč mi 3/4 přišly tak nějak hodně obyčejné.
    Konec už měl hezký spád a byl dobře natočený.
    Možná jsem toho hodně viděla a jsem přesycená? Mně nevadí, že určité typy dílů mají nějaký koncept a styl. Jen přesně tyhle konkrétní děsivé věci v přesně takových kulisách už byly natočené x-krát a to nejen v Aktech.
    Bylo to prostě tak moc podobné, že než jako příběh s určitým stylem mi to přišlo jako vykradačka.
    Těžko říct, jak bych to vnímala, kdyby nic podobného neexistovalo.
    Bohužel toho nejsem schopna, což je asi moje chyba.
    Ach jo, já bych tak strašně chtěla chválit.

  17. yscully napsal(a) 13.3.2018 v 21:22

    Tak to bylo úplně super. Po té předchozí mě to fakt poléčilo. Oni to ještě umí jako před rokama :)

  18. PetraZelva napsal(a) 15.3.2018 v 8:13

    Tak to bylo v nové sérii snad poprvé, co jsem se fakt hodně bála, tak správně aktovsky. Mně se to moc líbilo, i když mě trošku mrzí, že je to podobné téma, které už v aktech bylo. Hezké narážky na samovznícení :) Akorát mi Scullyová přišla moc překvapená, když jí Mulder vysvětloval kruh ze soli, vždyť to už jí přece vysvětloval v Milleniu, ne? Nebo se mi to možná plete :) Každopádně tenhle díl mě fakt potěšil a nezlobila bych se, kdyby bylo ještě 30 takových :)

  19. Mirka napsal(a) 15.3.2018 v 13:29

    PetraZelva máš pravdu s tou solí, bylo to v Milleniu. Stejně tak bylo nelogické, že popírala možnost samovolného vznícení, které v episodě Trevor sama připustila jako možnou příčinu smrti. Ale takové nesrovnalosti už prostě házím za hlavu.

  20. kultx napsal(a) 15.3.2018 v 18:11

    Recenze doplněna.

    Za mě tentokrát plnej počet. Ten závěrečnej moment, kdy se samovolně roztočí kolotoč na dětském hřišti, to je něco, co jsme viděli už asi tisíckrát v nejrůznějších obměnách už tak v milionu filmů, ale mě tyto věci prostě nepřestávaj bavit.

    Béčko v tom nejlepším smyslu slova :-D

  21. yscully napsal(a) 15.3.2018 v 18:34

    A recenze taky pěkná. Je vidět, že se ti to psalo líp, když nemusíš tahat pozitiva až z paty nebo když to není úplnej úlet :)

  22. kultx napsal(a) 15.3.2018 v 19:43

    Líbilo se mi, že podobně jako u Plus One neřešili zdlouhavě otázky mezi nebem a zemí a věnovali se čistě případu. Na začátku vražda, pak pitva, debata Muldera a Scullyové, další vražda, hledání viníka ve městě, kde je teoreticky vinen úplně každej, a nakonec odhalení, které se za každou cenu nesnaží šokovat.

    Za mě špica.

  23. x-phile napsal(a) 15.3.2018 v 21:12

    Recenze suprová, epizodu jsem už sama kladně ohodnotila, ale nemůžu si pomoct, vzhledem k tomu, co vím o poslední epizodě, u mě je nejlepší epizodou této série This. Ovšem každopádně je každá epizoda z této série o level lepší než jakákoliv jiná z desáté.

  24. yscully napsal(a) 15.3.2018 v 21:45

    x-phile
    Souhlasím, tato série se povedla a zvlášť po posledních dvou odvysílaných dílech fakt nechápu, co byla desítka za omyl.
    O závěrečné epizodě jsem si radši nic nečetla, ale preventivně se bojím, protože ten člověk, co je prezentovaný jako William mi hoodně nesedí už od Ghouli.

  25. Mirka napsal(a) 16.3.2018 v 6:45

    Skvělá recenze, není co dodat, díky za ni. Episoda podle klasického „Aktovského“ vzorce a úspěch je zaručen, alespoň u mě určitě.
    Na konci episody mě napadlo staré známé „Kdo jinému jámu kope…“

  26. PetraZelva napsal(a) 16.3.2018 v 23:31

    Jo, jinak moje titulky, kdyby někdo chtěl: https://www.titulky.com/…8-298047.htm

  27. Mirka napsal(a) 17.3.2018 v 6:57

    PetraZelva: super, díky. :)

  28. HWR napsal(a) 17.3.2018 v 19:08

    Tenhle díl ukazuje na možný skutečný původ mimozemšťanů nebo El Šadaje (taky znám jako Hospodin, Alláh, Jehova). Podobně jako děti viděly svojí oblíbenou postavičku z televize, či matka viděla opět své dítě. Můžeme tento díl brát jako narážku na převrácení klasických představ o nejznámějších mytologiích tohoto světa. Dobře se to rozebírá v díle Fenomen UFO identifikován. Kde Alain Kérizo svádí celou záhadu UFO na Satana. No a když si člověk všímá toho, co říkají o sobě vzájemně náboženství, pak musí člověk nabýt dojmu, že největšími pekelníky jsou ti, kteří před ním nejvíce varují. Inkvizice, islámští radikálové, nový vzestup křesťanství v Africe a židovská protievropská fronta neziskovek a nových úvěrových společností z let 2007–2015. Děkuji za překlad i článek k tomuto dílu.

  29. Marek napsal(a) 17.3.2018 v 19:10

    100% za tuhle chytlave natocenou slataninu? Respekt jak to tu roky vedes (nepravidelne ctu 10+ let, byt neprispivam do diskuzi) ale cumim…

    1000× (lepe) omleta vidlacka carodejnicka bachorka meets To (It), mnohokrat ohrana klise (neverici policajt, citove zainteresovany policajt, nakloneny policajt co prokoukne veci, strizliva Scully, neortodoxni Mulder ktery vzdy prijde veci na kloub atd.)

    Akta X jedou ze setrvacnosti, 1 epka byla sice skoro fantasticka (ta nedavna s telepaty) a par dalsich slusnych, ale maji to tezke se neopakovat… Navic doba je uplne jinde, nez v 90s, jak technicky tak z hlediska konkurence ktere je plne HBO/Netflix/Show­time kdezto v 90s byl tohle cutting-edge porad…

    No uvidime co bude dale…

  30. Gedzitka napsal(a) 17.3.2018 v 19:17

    Joooj uplne cool epka mne sa pacila teda velmi :)

  31. Clarissa napsal(a) 18.3.2018 v 0:26

    Jsem nadšená! Tak moc jsem si přála se u Akt X bát, tak moc jsem si přála, aby Mulder spřádal své teorie a Scullyová mu oponovala, tak moc jsem si přála, aby se řešil případ, ve kterém si na odhalení viníka musíme počkat a který přinese i nečekané zvraty (smrt nevinného). Dočkala jsem se. Na druhou stranu i když mě těší, že ještě dokáží nějakou epizodu tak dobře natočit, Gill a David své postavy věrohodně zahrát a scénář si s námi trochu pohrát, láme mi srdce, že většinou to nevyšlo. Kdyby na takové úrovni byla celá desátá série (která i přes tu bídu sledovanost měla), mohla tu s námi Akta X být mnohem déle…

  32. Angelitos napsal(a) 18.3.2018 v 18:27

    Tak tohle by šlo. Začátek úplně parádní konec trochu divný, ale proč ne :). Tyhle akta se mi líbí :) Z 11 pár dílů teda hodně fajn nakonec :)

  33. captain napsal(a) 18.3.2018 v 21:05

    Konečně docela normální brutální klasická Akta X. Zřejmě inspirovaná Stephen King It (To). Maličko se mě pozdává, že je tam i malá, čistě náhodná, podobnost s 07×16 – Chimera.

  34. Kimberley napsal(a) 28.3.2018 v 20:53

    Výborná recenzia, výborná epka…Toto sú klasické akty x

Řekněte nám svůj názor!