Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE SERIÁLU AKTA X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

11×05 Ghouli (recenze)

režie James Wong | scénář James Wong | premiéra v USA 31. 1. 2018 | premiéra v ČR 2018 | české titulky ke stažení | hodnocení 80%

Pokud se cíleně vyhýbáte spoilerům, ať už ve formě oficiálních upoutávek či nekončících debat na sociálních sítích, děláte zatraceně dobře. Epizoda Ghouli pro vás bez jakýchkoliv dalších debat bude největším překvapením 11. série. To, co se v prvních deseti minutách tváří jako ta nejklasičtější ze všech klasických monster-of-the-week epizod, totiž záhy doroste v mytologii jako řemen, vrcholící v rodinném znovushledání, na které fanoušci Akt X čekali patnáct let.

ghouli.png

VAŠE NÁZORY: Nenechte si ujít názory čtenářů našeho webu a zapojte se do diskuse

James Wong je poctivý řemeslník. Jako spoluautor epizod Squeeze, Beyond the Sea či One Breath dobře ví, jak spojit sofistikovanou mytologii s akcí, thrillerem a detektivkou tvářící se jako samostatně stojící případ. Jako tvůrce postav typu Waltera Skinnera či Osamělých střelců důvěrně rozumí pohnutkám a motivům mytologických postav. Jako úspěšný výkonný producent seriálu Millennium, kde převzal prokleté žezlo přímo po Chrisi Carterovi, dobře zná všechny mechaniky a nástrahy, které stojí za výrobou televizního seriálu. A konečně jako duchovní otec slavné slasher série Final Destination (u nás známé jako Nezvratný osud) ví, co je to napětí a budování strachu.

Pětidílná filmová série, ač v jádru není ničím jiným, než klasickou brutální vybíjenou bezejmenných puberťáků, přišla s výbornou premisou. Nenudila nás žádným předvídatelným maniakem s hokejovou maskou na tváři a mačetou v ruce, představila se nám v ní prachobyčejná a vzdor své abstraktnosti zatraceně děsivá Smrt, která si nakonec přijde zkrátka pro všechny. Ačkoliv všechna další pokračování působila spíše jako relax a pohoda, první film, který režíroval a napsal právě Wong, svým napětím, atmosférou a neotřelým pojetím zafungoval jako svěží vánek do již řádně vyčpělého (sub)žánru.

Na svou devadesátkovou hororovou tvorbu Wong vzpomíná ve chvílích, kdy ztvárňuje spánkovou paralýzu, která se v nové epizodě opakovaně projevuje u Scullyové. Jedná se o stav někde na pomezí spánku a bdění, kdy jedinec není schopen rozlišit sen od reality. Živé sny, ve kterých agentka pronásleduje postavu, jevící se být pouhým stínem, jsou skvělé a předznamenávají jedno osudové setkání.

kultx-ghouli-001.png kultx-ghouli-002.png kultx-ghouli-003.png kultx-ghouli-004.png

Zdánlivým antihrdinou příběhu je Jackson Van de Kamp, sedmnáctiletý mladík se zvláštními schopnostmi, díky nimž umí silou vůle vnutit ostatním lidem své vlastní, často velmi divoké představy. Prostě taková ošklivější teen verze Clarka Kenta. Jackson je teenager, a tak své schopnosti využívá k tomu nejužitečnějšímu, co ho napadá – strašení vlastních přítelkyň. Ano, přítelkyň, plurál, Jackson je puberťák a rozhodně se potatil. Jak Mulder se Scullyovou zjišťují během výslechu holek, který vedou odděleně ve stylu Syzygy, chlapec má příjmení shodné s rodinou, která před patnácti lety adoptovala jejich malého syna.

William je sice potomek agentky Scullyové a, jak jsme všichni toužebně přesvědčeni, agenta Muldera, ovšem tak, jak se nám představuje v nové epizodě, by vůbec největší radost udělal někomu úplně jinému. Robert Modell, známý z epizody Pusher jako úhlavní Mulderův nepřítel, by jistě zamáčkl slzu při pohledu na Willovy nadpřirozené schopnosti. Dávno před Williamem, a sice koncem třetí série, totiž totožnou schopnost supersugesce názorně předvedl Modell, když pouhou silou vůle donutil elitního člena zásahové jednotky, aby sám sebe upálil, nebo Muldera, aby namířil zbraní na svoji parťačku. Schopnosti, v případě Williama vzešlé z mimozemské DNA, nyní chlapec využívá primárně k tomu, aby mohl snadněji proplouvat životem.

Jackson však není žádné apriori zlomyslné monstrum, v prvé řadě je to spíš klučina, který ve své mladické nerozvážnosti nedomýšlí, kam až mohou jeho vtípky, notně znásobené právě nadpřirozenými schopnostmi, dojít. Není ani neporazitelný, dobře je to vidět v akčních scénách, kdy ho nemocničními chodbami pronásledují elitní agenti ministerstva obrany, kteří po něm pálí jednu salvu za druhou. Jakkoliv jsem nikdy nebyl příznivcem akčních scén v Aktech X, tentokrát jsou skvěle zakomponovány. Dokonce i v případě, že nejste fanoušky williamovské mytologie (jako třeba já), budete velmi překvapeni ve chvíli, kdy se přistihnete, že chlapci vlastně fandíte a vládním kovbojům přejete jednu pořádnou přes hubu. Ostatně Mulderovo prohlášení „keep cracking wise – you have no idea my state of mind“ mluví za vše a mnozí z nás by jej jistě bez váhání podepsali.

kultx-ghouli-009.png kultx-ghouli-010.png kultx-ghouli-011.png kultx-ghouli-012.png

Epizoda odhaluje, že James Wong má pro mytologii, pro intimní momenty mezi Mulderem a Scullyovou i pro vztah Scullyové k jejímu synovi přinejmenším stejně dobrý cit jako Chris Carter v době, kdy psal mytologii osmé a deváté řady. David Duchovny hraje svůj standard. Jeho Mulder působí, jako by se s Williamem rozloučil už před dlouhými lety, a nyní, víc, než cokoliv jiného, jej zajímá psychická rovnováha jeho milované partnerky. Gillian Andersonová je bez jakýchkoliv hlubších rozborů výborná. Scéna z pitevny, v níž se Scullyová psychicky zhroutí nad „ostatky“ svého syna, v celé nahotě ukazuje, nakolik agentčina představitelka za celé roky herecky pokročila a vyspěla. Pozoruhodná byla již před dvěma dekádami, když její nemocná agentka v díle Memento Mori skrze pod obrazem předčítaný deník posílala svému partnerovi nesmělá vyjádření vděků za vzájemnou důvěru. Stejně tak je její projev k Williamovi láskyplným poselstvím, vyjádřeným však ústy zdrcené matky, která ztratila své dítě, a tedy všechnu víru. Jeden z mytologických vrcholů deváté řady se tak nyní konečně dočkává svého završení.

kultx-ghouli-013.png kultx-ghouli-014.png kultx-ghouli-015.png kultx-ghouli-016.png

Nesporným vrcholem epizody je pak její závěr, setkání agentky Scullyové s Williamem. Stává se tak šestnáct let poté, co si se svým jednoletým synkem koncem deváté série dala své zdánlivě poslední sbohem. Již tehdy se jednalo o emocemi nabitou epizodu, jejíž události eskalovaly až k rozhodnutí Scullyové dát svého syna k adopci, aby ho uchránila před událostmi, které mohly a měly nastat. Scéna, v níž se agentka poprvé setkává se svým dospělým synem „tváří v tvář“, je vynikající, dokonce i vzdor tomu, že William během ní nemá svoji skutečnou podobu. S úlevou kvituji, že po všech těch až obřadně působících vládních a vojenských hi-tech experimentech, kterými jsme za posledních pětadvacet let prošli, je celé setkání pojato velmi civilně, skoro až komorně.

Akta X nikdy nepotřebovala bojové vrtulníky a mimozemské koráby k tomu, aby budila emoce, vzrušení a dojetí. A jsem rád, že na to tvůrci i po letech pamatují.

Mimochodem – Williamova přezdívka z webovek ghouli.net je @rever – ve francouzštině „to dream“, v portugalštině „to see again“.

Tento článek byl zveřejněn 6.2.2018 v 20:00 v kategorii Recenze epizod, Restart seriálu Akta X.

Komentáře: 112

  1. x-phile napsal(a) 1.2.2018 v 5:17

    Tak žádný MOTW, jenom samej William (mimochodem pěknej proutník) :-) Nějak nevím, co si o tom myslet, ale ta závěrečná pointa mě dostala.

  2. Alby napsal(a) 1.2.2018 v 7:57

    tak vedelo sa,ze 5 bude o Wiliamovi…este som to nevidela, ale proutniK? Ved obaja tatinkovia aj mamka su taky slusnaci…:D

  3. x-phile napsal(a) 1.2.2018 v 8:05

    Že tam bude William, to ano, ale že to bude celé o něm, to jsem nečekala. Ovšem když o tom už tři hodiny přemýšlím, mně se to snad líbí! :-)

  4. Mirka napsal(a) 1.2.2018 v 8:36

    Klasická „polomytologická“ episoda. Skvělá tajemná atmosféra.
    Jsem stoprocentně spokojená.

  5. sjpetka napsal(a) 1.2.2018 v 9:20

    Ludia, kde ste to videli? na uloz.to to stale nie je. :o

  6. Alby napsal(a) 1.2.2018 v 9:32
  7. Amelieba napsal(a) 1.2.2018 v 10:39

    Aj na uloz.to uz je: https://ulozto.sk/!tZduLCYII2Nq/the-x-files-akty-x-s11e05-ghouli-2018-mkv ;)

  8. mrx.friend napsal(a) 1.2.2018 v 10:51

    Docela mě zamrzelo, že tu měl Kuřák jenom takový cameo. Myslel jsem, že vzhledem k povaze příběhu bude mít nakonec víc co říct. Takhle to zas vypadá jako momentka, díky který si měli diváci hlavně vzpomenout na první série, kdy se Kuřák u Skinnera rozvaloval v jeho kanceláři v jednom kuse :-D Jinak spokojenost, už u „Founder's Mu­tation“ jsem naznačoval, že bych seriál klidně přenechal čistě Wongovi, protože umí citlivě zasadit mytologický prvky, který si Carter navymýšlí, do klasický MOTW epizody a jeden nijak neprohloupí, protože to drží aspoň trochu pohromadě. Asi první díl z těch nových, kdy divákovi nevadí vidět ubulenou Scullyovou kvůli Williamovi :-)

  9. Mirka napsal(a) 1.2.2018 v 11:29

    mrx.friend taky mě štve, že je to tak časově osekané. Některé scény by zasloužily delší stopáž, tady speciálně ta Kuřákova. Chtělo by to aspoň hodinu, aby si to člověk užil.
    Co se týká Wonga, tak tady mám vždycky jistotu, že nebudu zklamaná.

  10. mrx.friend napsal(a) 1.2.2018 v 12:05

    Taky jsem chtěl ještě pochválit výběr lokalit a exteriérů (hlavně tu loď a obecně tu zeleň okolo). Na druhou stranu začínam mít pocit, že Mulder a Scullyová pořád musí pendlovat někde v nemocnicích, od těch už bych upustil.

  11. x-phile napsal(a) 1.2.2018 v 12:38

    Ta loď je naprosto skvělá – děsivá sama o sobě, ani na ní nemusí být příšery :-) Jinak původně se jmenovala Queen of Sidney a stále znečišťuje břehy řeky Fraser.

  12. sjpetka napsal(a) 1.2.2018 v 13:09

    Ďakujem za linky. Za mňa paráda.perfektny diel.

  13. Petraela napsal(a) 1.2.2018 v 13:29

    mne sa páčilo. Čakala som či chalanisko nebude trošku pripomínať Davida. No, ale už sa potrebujem vyjadriť k už niekolkokrát spomínanej uplakanej Scullyovej. Trochu mi nejde do hlavy, prečo to ľuďom tak vadí? Veď tá žena sa musela vzdať bábätka a 17 rokov dúfať, že je syn živý a zdravý a snáď sa niekedy stretnú a snáď jej bude ochotný odpustiť. Veď ja by som na jej mieste bola už dávno na mieste Judy. Teda zavretá v blázninci… Žena, čo takéto niečo spraví musí mať srdce na franforce.

  14. Alby napsal(a) 1.2.2018 v 13:48

    Petraela – no presne taky koment som isla pisat. Materstvo kazdu zenu nejak ovplyvni…ja mam malicke deti dve a predstava, ze ich poslem niekde pre ich bezpecie ( manzel aj deti su Zidia, takze si to predstavit viem zivo) ma normalne nici. Takze ja som ku Scully v tomto velmi nezna, ona mala vlastne vymodlene dieta s laskou svojho zivota ( nie o fajciarovi ako tatkovi odmietam uvazovat), potom laska zmizla, babo, co bolo s nou niekolko mesiacov musela dat prec…uz by som jedla lexaurin a xanax ako lentilky, takze to, ze je uplakana je v poho…plus v tejto serii mi rpave uplakana nepride.

  15. kimberley napsal(a) 1.2.2018 v 14:04

    Je uplne normalne že je Scullyová zrútená zo straty syna. Rozhodla sa tak sama, ale s vedomím, že to robí pre jeho bezpečnost, tá je však teraz pravdepodobne ohrozená, je jasné že ho hľadá. Aj hrdinovia Aktov X maju svoje city

  16. Amelieba napsal(a) 1.2.2018 v 14:08

    Pre mna super diel, mne tema Williama neprekaza, povazujem ju za dolezitu sucast deja. Ked to tak uz raz v tej 7. ci 8. serii vymysleli, ze im dopriali dieta, tak hold je to dolezita linka seriálu a hotovo… A Scullyova sa pri akejkolvek zmienke o Williamovi sprava primerane jej situacii. Naviac v tejto serii to maju vyvyzene i ti, ktori maju radsej vtipnejsiu stranku agentov, takze za mna ok. Pre mna zatial vedu v tejto serii epizody „Gouli“ a „Plus One“ ako cloveka, ktory tie vtipne epizody nikdy az tak nevyhladaval (samozrejme boli i vynimky a vtipne ladene diely, ktore mam velmi rada) ;)))

  17. Xeninka napsal(a) 1.2.2018 v 15:03

    Brečela jsem při epizodě, jsem půl hodiny po dokoukání a z komentářů od Petraela, Alby a kimberley se mi opět nahrnuly slzy do očí. Už před mnoha lety jsem hrozně prožívala epizodu William, na konci jsem brečela jako želva a to jsem byla bezdětná. Pak jsem Williama viděla, když už jsme měli dcerku a konec jsem ořvala mnohonásobně. Teď při dvou dětech jsem scénu Scully – William slušně obrečela (ač jsem věděla z ukázek, že mrtvý nebude), stejně mi vše ohledně něj hrozně moc dostává a oba jsou v těch pocitech lehce uvěřitelní. Za mě výborná epka. Když si vzpomenu, jak ho dala k adopci, celé roky na něj myslí a teď tohle, Gillian je Paní herečka!

  18. mrx.friend napsal(a) 1.2.2018 v 15:50

    Jak říkám, tady pro mě slzy v očích Scullyové měly opodstatnění, ale v desítce tam kapaly při každý zmínce o Williamovi. Asi mi jde hlavně o to, jak tuhle postavu tvůrci uvedli na začátku revivalu. Těžko můžeme hádat, co se od doby „The Truth“ až do „My Struggle I“ událo, ale takhle to tím pádem měla bejt Scullyová, kdo trpěl endogenní depresí a né Mulder. Scullyová pracovala na dětské klinice, kde se v každodenním kontaktu s dětmi podle mě musela zhroutit dřív, ať už si tím svoji ztrátu kompenzovala nebo ne. Snažím se jenom říct, že to vypadá, jako když se Scullyová sype až od doby, co zase jako diváci sledujeme dění okolo Akt X a předtím všechno jakž takž šlapalo. Nějak se mi to nedaří dát do slov, ale snad se najde někdo, kdo pochopí :-D

  19. Petraela napsal(a) 1.2.2018 v 17:05

    mrx.friend jasné, chápem. Ale zas, nevieme, či neplakala každý večer do vankúša? Nemohla byť v 10 sérii taká na nič aj preto lebo boli s Mulderom od seba. Podľa epky Plus One, zjavne ani jeden z nich nikoho nemal. Znovu sa po čase stretli a tak to mohlo na ňu nejako viac doľahnúť…

  20. Smith napsal(a) 1.2.2018 v 18:07

    Tato seria je naozaj ovela lepsia ako minula, bohuzial ale desiatka zanechala naozaj vyraznu pachut u ludi. Sledovanost je katastrofalna a tato najnovsia cast ma zatial uplne najhorsie cisla. Len smiesnych 3,6 milion. Aj keby Gillian chcela pokracovat pochybujem, ze by nieco vzniklo po tomto fiasku. Neverim, ze sledovanost bude vyraznejsie rast.

  21. Alby napsal(a) 1.2.2018 v 18:38

    Smith: Je to skoda, lebo 11 sa mi naozaj paci a naozaj je tam kopu veci, co ocenujem, keby tak vyzerala 10tka, mozno by dnes boli cisla ine…Kazdopadne ja im na cisla kaslem, ja sa kralovsky bavim a uzivam si to…Este ma caka pol dnesnej epizody, ale to musim pockat, kym deti zaspia.Polku som uz dala, cez ich obedny spanoka teda v casti, ked ma Scully monolog k mrtvemu Vilikovi aj slza normalne vysla.

  22. yscully napsal(a) 1.2.2018 v 19:14

    Jako – divný, ale dobrý. Nebo dobrý, ale divný? Neumím se rozhodnout.

    Dobrá MOTW epizoda, ale Mulder mi přijde k blízkosti „Williama“ naprosto tvrdě chladnej, a Scully zase nechává ledově klidnou, že její (jejich) díťátko je vlastně příšera, kterou by v prvních sériích nejspíš zastřelili a pak by si oddechli.

    Když jim ten DNA test někdo byl ochotnej udělat za dvě hodiny, tak už teda Mulder mohl plivnout do zkumavky taky. No, taky ty výsledky mohly být kde co, jestli „William“ věděl, o co Scully jde. A nevím, jak moc měli v laborce radost z těch ustřižených vlasů, ve kterých klidně mohlo být víc DNA oloupané z „Willových“ přítelkyň než z „Williama“ samotného.

    Celkově mi přijde, že všichni včetně Scully vědí, že to Will nebyl, ale z nějakých terapeutických důvodů jim přišlo fajn se s ním takhle rozloučit a nechat toho tvora běhat po světě.

    Tolik první dojmy z horké hlavy.

    Ale na to, kolik zbývá dílů k pokud možno důstojnému zakončení, by i tohle vypořádání s přízrakem Williama šlo akceptovat, a určitě by se to dalo udělat spoustou horších způsobů.

  23. yscully napsal(a) 1.2.2018 v 19:24

    Jenom na upřesnění, chladnej je k „Williamovi“ nebo k faktu, že je blízko – ke Scully se chová hezky.

  24. Smith napsal(a) 1.2.2018 v 19:24

    yscully: az na ten maly detail, ze William nema ziadne vrazedne chutky, nikoho nezabil a nezabije a ani to nie je ziaden netvor. Akurat sa mu ten jeho „prank“ trochu vymkol z ruk (aj ked mu vobec nerozumiem a nechapem na co to bolo cele dobre).

  25. yscully napsal(a) 1.2.2018 v 19:40

    Smith: však je ještě mladej, do toho doroste. A ty pobodaný holky jsou docela dobrej začátek. Nevěřím té bytosti, ani to, že je William, ani to, že to není nějaký potvorstvo.

  26. Smith napsal(a) 1.2.2018 v 19:50

    Tak to trochu prekombinovavas.

  27. yscully napsal(a) 1.2.2018 v 19:52

    To jde? :) Bavíme se pořád o Aktech X?

  28. Mirka napsal(a) 1.2.2018 v 20:01

    Tento díl je pro mě jednoznačně top celého revivalu a myslím, že do konce série už to nic nepřekoná. Konečně jsem měla stejný pocit, jako kdysi při sledování původních epizod před dvaceti lety.
    Je tam prostě všechno, co chci v Aktech X mít. Napětí, záhady, temná atmosféra a emoce. Ty byly vždycky důležitou součástí seriálu. Mě osobně nikdy nevadily „uplakané“ scény Scullyové ani Muldera. Naopak, projevované emoce tyto postavy polidšťují a oživují, takže nevypadají jen jako bezduché stroje.

  29. Petraela napsal(a) 1.2.2018 v 20:02

    Áno, Mulder je nejaký chladný, podľa mňa sám nevie, ako sa zachovať. Určite má na prvom mieste Scully, aby uchránil v prvom rade ju.
    Možno, pľuvol Mulder tiež do skúmavky, ale nikomu nepovedal.
    O tom, že William je „výnimočný“ vieme od začiatku. (Načo potom tá injekcia. čo ho mala schopností zbaviť??? Čo to vlastne bolo??) Scully ho ale. prvom rade berie ako svoje dieťa, nech už je akýkoľvek. No, asi ako každá matka.

  30. Mili napsal(a) 1.2.2018 v 20:46

    To s Mulderom máte pravdu, ale s tým ja mám problém už od minulej série, že on proste vyzerá stále rovnako, rovnaký výraz tváre, slabšia mimika, takže neviete, či to postava má tak pôsobiť, alebo to len David nevie toho Muldera už vierohodne zahrať. Celkovo má podľa môjho skromného názoru herecky Gillian hodne navrch nad Davidom, proste je lepšia herečka. Mulder pôsobil vierohodne v pôvodnom seriáli, nadšenca, zanietenca pre určitú vec, ktorej veril vedel zahrať dobre. Teraz má Mulder už asi pôsobiť inak, a David to proste vie zahrať takto. Nemyslím si, že by mal ako postava pôsobiť nejako chladne, ku Scullyovej ako ste písali, sa chová pekne a chápavo, ale emócie do tváre dať proste nevie. Gillian to vie… aspoň ja si to vysvetľujem takto.
    A nedajbože ešte keď ho u nás dajú dabovať Královi, tak to už je veľký prúser potom, to tento pocit ešte zdvojnásobí a ani Mickovičová ako Scully neznie dobre. Český dabing mám ja napr. oveľa oveľa radšej, a hlavne celý čas rovnaké hlasy. A napr. minulá séria na mňa pôsobila s cz dabingom lepšie ako originálne hlasy, ale asi to bude zvykom, odmala som to pozerala v češtine, tak mi tie hlasy prirástli k srdcu… ;)

  31. Mili napsal(a) 1.2.2018 v 21:08

    A ešte čo sa týka Williama, mne sa táto časť páčila. To, že by to nakoniec nebol on ma ani nenapadlo riešiť, ale dalo by sa ešte okolo neho všelijake zápletky vymyslieť, ale vzhľadom na to, že zostáva 5 častí, tak asi na nejaký rozvoj postavy a zvraty okolo neho už nezostane čas… :)

    Pôvodne som niekde čítala, že William sa má objaviť v epizódach 5, 8 a 10. V ôsmej zatiaľ v dostupných zdrojoch nie je myslím písaný žiadny William ani Jackson Van de Camp ako postava a v 10. zasa zatiaľ nie je napísaný Robin Miles ako herec ale len Bentley Hixson ako 5 ročný William a Austin Dunn ako 15 ročný William, tak ktovie ako to nakoniec bude… Možno iba zatiaľ nie je vonku celé obsadenie.

  32. Clarissa napsal(a) 1.2.2018 v 22:54

    I já považuju Founder´s Mutation za nejlepší epizodu 10. série, ale i tak k ní mám mnoho výhrad (příliš jasný záporák, málo společného vyšetřování, nedotažení linie zavražděné dívky – aspoň co si pamatuju). Zde mám vážnější výhradu jedinou. Pominu-li Willovu polygamii, to, že své dvě přítelkyně vystavil smrtelnému nebezpečí ho do moc milého světla nestaví a opravdu bych to neomlouvala jen nějakou mladickou nerozvážností, protože následky mohly být fatální. Pokud potřeboval Wong přivést Scullyovou na stopu, myslím si, že měl šáhnout po něčem, co by Williama nestavělo do tak negativního světla (ano, všichni máme tendenci ho milovat, protože to je syn Muldera a Scullyové, ale tohle považuji za velký přešlap, byť pak projeví svou lítost). Jinak jsem si epizodu naprosto užila, pochvala za výběr lokalit, strašidelnou atmosféru, vládní konspiraci, cameo CSM, které však mohlo být delší, a ano, připomnělo staré dobré časy, i vyváženost co se týče emocí (tady nemůžu říct proti výlevu Scully ani ň, u Muldera jsem si na tu koženost výrazu už zvykla, a tak se soustředím spíš na jeho ochranitelská gesta, kterými Scullyovou zahrnuje a co se týče Williama, vždycky mi přišlo, že se prostě rozhodl odstřihnout se od emocí vůči němu (v jistém smyslu už před jeho narozením – pamatujete ještě, jak vyjel na Skinnera, když se ho ptal, kdo je otcem dítěte Scullyové?). Za mě celkově pochvala, byť ta jedna výtka je pro mě zásadní. A doufám, že se jednalo o důstojné rozloučení s Williamem, protože ten závěr neměl chybu a ano, emocionálně mě sejmul.

  33. Clarissa napsal(a) 1.2.2018 v 23:16

    Co se týče tématu emocí u Scullyové, tak se stále domnívám, že 10. sérii tvůrci prostě nezvládli. Nechci vůbec přemýšlet o tom, co by ztráta mých dětí provedla se mnou, ale my jsme Scullyovou zažili poté, když musela udělat „tu věc“, měsíce poté, co to udělala, i několik let poté, co to udělala (2. film). A ta nekontinuita s 10. sérií je prostě strašně velká. Nejvíc mi vadilo, jak se kvůli neustálému vzlykání po synovi změnila její osobnost. Z kdysi obětavé ženy se stal do sebezahleděný člověk, který nedokáže projevit empatii ani nejbližším. Asi nejhorším dílem 10. série pro mě totiž paradoxně byla epizoda Home again. To, jakým způsobem nechali ze scény odejít Margaret, pro mě bylo čiré utrpení. Scullyová i v této chvíli řešila především sebe, to, proč ona nevěděla o přání své matky, Mulder se znaveně rozvaloval v křesle (aspoň to mi kreslí má paměť, byť možná trochu věrolomně), a ve tváři mu bylo možné vyčíst nikoli účast, ale otrávenost, což si od něj Margaret nezasloužila…

    11. série je pro mě světlem, kde scénář Mulderovi a Scullyové konečně dovoluje trochu dýchat (a oddechnout si), řešit případy společně a nikoli odděleně a kde už nemá člověk pocit, že sleduje dva sobce, kteří se rýpají ve svých traumatech. No a taky mám pocit, že David a Gillian se do svých úloh mnohem lépe vžili, byť ta koženost projevu Duchovnyho je chvílemi trochu smutná.

  34. Clarissa napsal(a) 1.2.2018 v 23:17

    Jinak moc děkuji za odkaz :).

  35. Clarissa napsal(a) 1.2.2018 v 23:21

    Mili: Podle mě ta česká verze 10. série působí mnohem lépe než originál z toho důvodu, že Cigánek s Musilovou tam v hlasovém projevu propašovali emoce, které originálu scházejí. Tenkrát jsem viděla jednu epizodu v en, hned na to v cz a ten rozdíl ve vyznění některých scén byl jen díku témbru diametrálně odlišný.

  36. mrx.friend napsal(a) 1.2.2018 v 23:47

    Však byla taky Jana Musilová loni na podzim v Přelouči za svůj výkon (nejen) v desátý řadě oceněna cenou Františka Filipovského za dabing ;-)

  37. Alby napsal(a) 1.2.2018 v 23:54

    prave som to dopozerala, okrem toho, ze Vilik ma dve frajerky ( ach, mat zas sladkych 17nast) ludia normalne dojak a ten zaver…no dojak.

    Ja sa velmi tesim, ze moj oblubeny serial je vo svojej podstate na dobrej ceste k dostojnej rozlucke. Je to ako predtym pri 7serii som len cumela a vravela si, ze to je mrte blbost a nikdy neverila, ze moze prist nieco tak skvele a temne a dobre ako 8…a tu mam ten pocit tiez, pri 10 som sa pytala sama seba, preboha na co to pozeram.. a hla 11 napriek mojim obavam to ma naslapnute, ze skvelo.

    Inak k Muldrovi a jeho „vztahu k Vilkovi“…no tazko mat vtah k dietatu, co dost enchapete ako vzniklo, tehotenstvo s jeho matkou neprezijete, lebo ste v UFO a potom mrtvi v rakve…a nasledne ste s nim 3 dni…pre neho je to podla mna brutal vzdialene, skor sa vzdy bal o Scully, aby ju to nezlozilo..no nic, tesim sa na ceske titulky a idem sa dalej dojimat.

  38. Callysto napsal(a) 2.2.2018 v 7:52

    Druhá epizoda, kterou si pustím ještě s českými titulky, nevím, zda jsem vše pochytila správně. A přidávám se k nám matkám, které zhroucenou a emočně rozhozenou Scully chápeme. I když mi zejména synek někdy pěkně leze na nervy, nedokážu si představit, že bych o potomky nějakým způsobem přišla.

  39. Alby napsal(a) 2.2.2018 v 9:26

    Inak napadlo mi:

    Vilik, ma schopnost donutit nas vidiet, to co chce on…ako chce on. A teda, ked donutil MS, aby ho videli ako zastreleneho a potom v marnici… pri tom Scully monologu on bol? Alebo to telo bola len jeho projekcia .

    Kazdopadne som este chcela napisat, ze dobre vybrali herca, lebo vyzeral naozaj ako mix Muldera a Scully, kym som si neuvedomila, ze ak je tatulda, dedulo, tak sa mohol aj podedit a podobat sa na brasku Muldera.. ( brrrrrrrrrrrr­rrrrfuj.kde je grcajuci smajlik, ked ho clovek potrebuje)

  40. x-phile napsal(a) 2.2.2018 v 9:31

    Alby: IMHO to byl on, když pak z toho pytle vylezl. Takže všechno slyšel a potom taky té přítelkyni říkal, že to je asi jeho pravá matka.

  41. Alby napsal(a) 2.2.2018 v 9:33

    xphile: dakujem, lebo moja anglictina zachytila vetu, ekd zavolali potom Sculy, ze kde je telo..ako vravi, ze akoby tu nikdy nikto nelezal, alebo nieco v tom zmysle. Kazdopadne urcite to pozrem estes ceskymi titulkami a dojmem sa 2×.

  42. PetraZelva napsal(a) 2.2.2018 v 10:37

    Tak za mě jen wow. Trochu jsem se toho dílu bála, když jsem zaslechla, že to bude o Williamovi, ale nakonec jsem fakt velmi mile překvapená. Je to povedená kombinace mytologie a monster.. Asi nevím, co k tomu jinak říct, než že se mi to, k mému překvapení, opravdu hodně líbilo, a to po všech stránkách. Gillian to zahrála opravdu skvěle, je to doják, a to děti nemám. Mrzí mě, když tady čtu, že sledovanost klesá, to je škoda. Opravdu je tahle série podle mě hodně dobrá, i když mi třeba některé epky sedly miň (třeba ta minulá). Je mi teda dost divné, že má Jackson dvě holky, ale tak je mu 17, tak to je puboš. I když při jeho návštěvě nemocnice se tvářil, že to s oběma myslel vážně, tak nevím :) Ale jinak hezké, jen tak dál..

  43. Mirka napsal(a) 2.2.2018 v 14:07

    PetraZelva mě to tak divné nepřijde, že má William dvě holky. Obecně, když může mít dospělý muž manželku a zároveň milenku, tak není nemožné, aby měl takový sotva sedmnáctiletý puberťák dvě holky. Samozřejmě je to špatnost a taky neférovost vůči těm holkám, ale je to prostě puberťák, který ještě neví co chce a nepřemýšlí o důsledcích svého jednání, což se názorně ukázalo při tom jeho nepodařeném fórku. Taky beru v úvahu, že možná neměl právě šťastné dětství a navíc je výjimečný (geneticky upravený) a to se možná neblaze projevuje na jeho psychice. Asi není úplně v pořádku, když nedokončil školu, chodí k terapeutce a v šuplíku má pilulky.

  44. Alby napsal(a) 2.2.2018 v 14:39

    no skolu nedokoncil, lebo ma stale 17dnast a proste este chudak ani nema vek na maturitu. Plsu tie pilulky so brala tak, ze co mala chudak psychologicka robit, ked jej chalan zacne opisovat,ze vidi ako nas nici mimozemsky virus, ze dokaze ludom vnutit, ay videli, co chce a je v nejako divnom spojeni s biomamkou. Tak, len klasifikovat schizofreniu a dat psychofarmaka…to, ze ich nejedol svedci, ze sa asi na schizu necitil. Plus mne rpave z fotiek a opisu Dr. prislo, ze rpave stastne detstvo mal…teda na to, ze je vlastne na polmimozemstan.

  45. Amelieba napsal(a) 2.2.2018 v 14:58

    Este maly postreh, troska je nedotiahnuty aj ten jeho vek… V minulej serii sa jasne hovorilo, ze teraz by mal 14 a prva cast jedenástej priamo (to je v ten isty den)nadviazala na poslednu cast minulej serie, tak nechapem ako William preskocil 2–3 roky.. :)))

  46. x-phile napsal(a) 2.2.2018 v 15:22

    A hraje ho 26 letý herec :-)

  47. Alby napsal(a) 2.2.2018 v 15:26

    x-phile faaaakt? No, ja som mu tipla tak 20 max.

  48. Petraela napsal(a) 2.2.2018 v 16:22

    Inak, spomenula som si na to, že čo sa týkalo ešte seriálu, pred druhým filmom, tak som mala vždy pocit, že Mulder akosi neverí, že William je jeho syn. A potom, akoby to akceptoval (lebo Scully je o tom presvedčená) ale on to berie s rezervou. A ten pocit mám akosi stále.

    Zatiaľ to teda vyzerá, že v poslednej epke nebude dospelý William? Tak to sa mi nejako nepozdáva a neviem teda čo čakať…
    A inak čekla som si Milesa Robbinsa a musím povedať, že ja som sa chytila :D Vždy som si myslela, že ho bude hrať nejaký neznámy chalanisko, čo sa čo-to ponáša na Davida a oni tam tresnú syna Susan Sarandon :D

  49. yscully napsal(a) 2.2.2018 v 16:51

    Petraela: huustý :) Ještěže neměli holku.

    http://www.dailymail.co.uk/…uchovny.html

  50. Petraela napsal(a) 2.2.2018 v 17:00

    yscully: :D no pekne!

  51. Mili napsal(a) 2.2.2018 v 17:04

    Ano, ma 25 rokov a je to syn Susan Sarandon :))) Ale na tych 25 teda hold nevyzera :D Ja by som mu rozhodne tipla skor tych 17 ako skoro 26 :)

  52. kimberley napsal(a) 2.2.2018 v 17:29

    Ono mne celkovo ten vek nesedí, myslím že sa to tvorcovia rozhodli trochu posunúť, aby hlavní hrdinovia neboli takí starí, lebo ak som správe rozumela v Plus One hovorí Judy Scullyovej „Koľko máte? Cez šyridsat?“ Tak sa mi to tak zdá že ten čas trochu brzdia

  53. Mirka napsal(a) 2.2.2018 v 18:55

    kimberley nedá se to brát tak doslovně, protože Judy určitě nevěděla, kolik má Scully roků. A výraz „přes čtyřicet“ může znamenat klidně i čtyřicet devět, což není od těch třiapadesáti let Scullyové zase tak daleko. :-)

  54. Petraela napsal(a) 2.2.2018 v 19:17

    William sa narodil v roku 2001. Takže to cca vychádza. Veď nevieme aký rozostup majú mezi jednotlivými prípadmi.

  55. Clarissa napsal(a) 2.2.2018 v 20:11

    Ještě jsem chtěla pochválit vybavení Willova pokoje: raketoplány, planety, plakát nad postelí, kniha … Trochu se mi vybavila i scéna z předchozího Wongova počinu, kdy Mulder se synem odpalovali raketu. Pokud bychom nenalézali fyzickou podobnost mezi ním a Mulderem, tak tady po tomhle snad není pochyb ;-).

    Jinak taky jsem pochytila, že Willova rodina byla fajn, problémy byly vize. Celkově mi přijde, že ho líčili jako nadprůměrně inteligentního mladíka, který dokáže pohotově reagovat, využívat k tomu svých schopností a domýšlet následky. Tváří tvář vrahům svých „rodičů“ dokázal rychle vymyslet a zinscenovat vlastní sebevraždu, dostal se k projektu Crossroad, utekl z naháněčky v nemocnici … O to víc mi nesedí ten jeho „prank“.

    Jinak si nemyslím, že by se snažili věk agentů nějak zakrývat, naopak, mám pocit, že tady s ním poměrně citlivě pracují, a jeho tematizování v Plus one se mi opravdu líbilo.

  56. sjpetka napsal(a) 2.2.2018 v 22:51

    Neviem, ja som k nasemu Wilikovi zatial trochu skepticka, nejak nam az prilis jednoducho vstupil do Zivota. Mozno i preto celkom neverim, ze je to on, i ked poslat Scully dalsie dieta zo skumavky, ktore je z polovice nejake monstrum (Mulder svoje otcovstvo netestoval) by bolo fakt drsne. ale CC rad trapi Scully, takze ani to by ma neprekvapilo. tiez si vravim, ze vsetky tie mudra, ktore Will vo svojych stretnutiach so Scully trusil musia nieco znamenat a mozno je to presne ono. ze zatial nevidime cely obraz…

  57. Mili napsal(a) 2.2.2018 v 23:04

    Tu čo to povedal o Wiliamovi Chris Carter: https://www.cinemablend.com/…or-season-11

    Posledná zo štvorice „My struggle“ epizód (po Muldrovi, Scully a CSM) bude Williamovým bojom…

  58. yscully napsal(a) 2.2.2018 v 23:39

    Mili: no, tak toho se upřímně bojím.

  59. yscully napsal(a) 3.2.2018 v 0:37

    Mili: no, tak toho se upřímně bojím…

  60. mrx.friend napsal(a) 3.2.2018 v 1:32

    Hm, začínam bejt docela zvědavej, jakym způsobem se na scéně objeví Veronica Cartwright, která do nový sezóny byla taky předem ohlášená :-D

  61. Mili napsal(a) 3.2.2018 v 10:17

    mrx.friend: Tak to zrejme len v retrospektivach… ci? :) Tu som ale tiez nevidela v obsadeni, ktore je zatial dostupne.

  62. yscully napsal(a) 3.2.2018 v 13:23

    Ale jako zjišťuju, že na Krycekovu recenzi se těším asi ještě víc než na ten díl samotnej.

  63. Clarissa napsal(a) 3.2.2018 v 14:18

    Tak já už taky vyhlížím recenzi ;-). Recenze mě totiž na rozdíl od některých epizod nikdy nezklamaly.

  64. chrz napsal(a) 3.2.2018 v 14:21

    Tak zaprvé se mi ulevilo, že ty vize Scullyové souvisí opět s Williamem, jinak už by to bylo divné :) A zadruhé, až mě to překvapilo, byla epizoda s Williamem mnohem mnohem lepší než předchozí epizody, kde se o Williamovi jenom dokolečka tlachalo :D Takže nakonec docela zábavný díl. I když (jak tady píšete) zajímavé jak nakonec Williama vykreslili, chodí s dvěma holkami a způsobí jim málem smrt svým žertíkem, a nakonec mu asi je i celkem jedno, že jeho náhradní rodiče byli zabiti.

  65. oskvarka napsal(a) 3.2.2018 v 15:32

    baby tak ja som to zatial nevidela len chcem podotknut ze od kedy Mulder vie o existencii Wiliama som ho az na jednu scenu (ked utrusil vtipnu poznamku o Skinerovi) nevidela sa v suvislosti s nim spravat nejako citovo.. (ak odhliadnem od toho ako v 10 serii bola predstava vypustania rakety) mi to prislo vzdy ako 100 percentna ignoracia pripadne nejaky forik na tuto adresu.. a este v desinke raz ked idu z tej liecebne deti a schuly je taka smutna tak tam nejaky relativne zaujem o jej traumu prejavil ale nic extra… takze som rada ze sa tento jeho postoj vyrazne nezmenil aspon to nebude divne… uz sa tesim na tento diel..kedze polomytologicke casti mam rada .. aj ked by mohli byt trochu dlhsie ako klasicke :D
    a tiez sa tesim na recenziu :)

  66. Mirka napsal(a) 3.2.2018 v 16:33

    chrz já myslím, že mu to určitě není jedno. Je prostě vyděšený a zmatený, neví co se děje a nikomu nevěří. Svou lítost projevil, když byl navštívit v nemocnici ty holky a na další vysvětlování už nebyl čas, když ho pak naháněli ti zabijáci.

  67. Mili napsal(a) 3.2.2018 v 17:13

    Oskvarka: K tomu co si napisala sa mi este vabvuju sceny z The Truth, kedy sa Mulder o Williamovi zmienuje 2 krat, aj ked ho napadaju vo vazani a pytaju sa ho na co mysli, odpoveda, ze na syna a jeho matku a aj potom Scullyovej pri navsteve hovori, ze mu obaja velmi chybali, William aj ona. Na viac si ani ja nespominam, mozno este volaco v mailoch pisal, ked sa akoze pocas 9. serie ukryval a v IWTB ked sa rozpravaju tak hovoril nieco v tom zmysle, ze si mysli, ze William v nich oboch zanechal prazdnotu… Na viac si ani ja nespominam :) A to som teraz presla mytol. casti vsetkych serii + oba filmy. Este sa mi vybavuje scena, ked sa Skinner pyta Muldera na to, kto je otcom jej dietata, ze Mulder na neho vyleti, ze to je jej osobna zalezitost a to ako M&S po jeho zazracnom zmrtvychvstani tuto temu pri kazdej moznej prilezitosti tuto temu obchadzaju… No, som zvedava ako tuto linku nakoniec uzatvoria. Ale ja aj tak verim, ze William bude napokon jeho syn a ze nejaku podobnost chceli ukazat minimalne tymi vsetkymi vecami, ktore sa nachadzali v jeho izbe…

  68. oskvarka napsal(a) 3.2.2018 v 18:37

    Mili no zabudla som na tu 9kovu romantiku to mas pravdu ale ta mi úrisla trochu uz na nich moc aspon vtedy davno som nekukala … jednoducho mi to neslo do hlavi moc zrazu aka romantika… jedine ma napadlo ze ked je clovek zavrety niekde sam zrazu premysla o veciach a zivote inak :D…
    btw konecne som dokukala…
    lepsie ako som cakala.. aj ked som to nepochopila ako sa bavil potom s tymi svojimi kockami.. ale tak to bude tou anglictinou slabou :) … inak fakt dobre.. ani kurakova scena mi neprisla moc kratka taka akurat aby si zachoval svoji misterioznost… :)

  69. PetraZelva napsal(a) 3.2.2018 v 20:24

    Jo a kdyby někdo chtěl, tentokrát jsem stihla titulky celkem rychle, tak už jsou (na verzi The.X-Files.S11E05.HDTV­.x264-SVA[eztv].mkv) tu: https://www.titulky.com/…5-296658.htm
    ;)

  70. Alby napsal(a) 3.2.2018 v 21:10

    PetraZelva – ty si super uz sm stiahla aidem sa dojat 2× aj s pochopenim detailov.

  71. Mili napsal(a) 3.2.2018 v 21:47

    PetraZelva: Dakujemeeeee!!! ;)

  72. Gedzitka napsal(a) 3.2.2018 v 23:45

    akoze toto ma vie tak na*rat… to aj vy vidite take odseknute alebo naozaj ten diel totalne usekli???? grrrrrrrrrrrrrr

    PetraZelva nesklamala maka na titulkach xixi

    mne sa diel pacil ale to useknutie na konci to idem do vyvrtky, neviem ci skutocne oroginal takto debilne konci alebo len stiahnutz upload z ulozto. Anyway so far so good, uvidime co bude dal ale vazne im uz prajem nech sa konecne stretnu setcia. Ja som si myslela hned ze ten pan bude nakoniec akoze William ale uprimne sama neviem co si mysliet :D vzdy ked ide o XF je to uplna motanina :-D

  73. oskvarka napsal(a) 4.2.2018 v 16:01

    Gedzitka :D ty si cislo … chi chi . mne sa to useknutie prave ze zdalo spravne aktovske :D… ale inak si dobra mna teda vobec nenapadlo ze by to mohol byt prave Wiliam.. tak som nemala pokazene prekvapenie lebo som bola viac vyvalena ako oni :D:D

    PetraZelva dakujeme za rychlu pracicku…
    uz si len ukradnut dalsi cas :D:D… to bude problem :D:D..

  74. Deshy napsal(a) 5.2.2018 v 16:49

    Když jsem četla, že tam bude něco o Williamovi, tak jsem byla dost nešťastná. Myslela jsem, že mám až do posledního dílu klid a pokoj.
    Nakonec jsem se na to dívala přes dvě hodiny, tu scénu nad „mrtvým“ tělem jsem musela přetočit a myslela jsem, že se konce nedočkám.
    Je mi fuk, jak strašně zničující může být ztráta dítěte, ale já se na toto prostě dívat nechci.
    Kdybych chtěla, dívám se na úplně jiný seriál.
    Možná proto Williama tak nesnáším, nutně to sklouzává ke slaďárně a to mě opravdu nudí.
    A pozadí příšery a vizí to vážně nezachrání. Při stříhání vlasů jsem se jen ušklíbla, kdo tuhle volovinu vymyslel, Chápu DNA za dvě hodiny, děj to potřebuje, ale vlasy. To vážně?!
    Jinak, nechci nijak snižovat Herectví Gillian, mě jen prostě nebaví ten scénář.
    Když o tom tak přemýšlím, ten námět mohl být i zajímavý, kdyby se nesnažili lacině hrát na city. Asi si spočítali, že spousta lidí, kteří to kdysi sledovali, mají děti, tak jim to ke štěstí bude stačit.

  75. kultx napsal(a) 6.2.2018 v 21:50

    Uff, tak jsem tu… přiznám se rovnou a bez okecávání, že čas jsem si našel až včera (hodinu) a dnes (asi 90 minut) :-( Rozepsal bych se víc, ale fakt to nedávám.

    Skoro mi ta 14denní pauza přijde vhod.

    Vám všem MOC díky za kotel komentářů! Jak bude víc času, pročtu všechno, slibuju.

  76. Alby napsal(a) 6.2.2018 v 22:20

    a preco len 80%

  77. kultx napsal(a) 6.2.2018 v 23:18

    Mě to přijde jako super hodnocení. V podstatě jako přes kopírák Trust No 1 z devítky.

    Největší problém jsem měl s Williamem, připomínal mi toho mladýho blbce z epizody Schizogeny, kterýho jsem vždycky nesnášel. To na mě působilo strašně rušivě :-D

    Upřímně, na mě ani William sám o sobě nepůsobil dvakrát sympaticky. Dokonce si ani nemyslím, že by byl obzvlášť dobře zahrán. Vyvažovali to jen ti blbci z ministerstva obrany, kteří byli ještě stokrát otravnější.

  78. yscully napsal(a) 7.2.2018 v 0:29

    Pusher a Syzygy, jasně :) Jsem havěť, že se mi to nechtělo dohledat, a jsem lama, že jsem to nevysypala z rukávu.

    Díky za recenzi a vítej zpět :)

  79. captain napsal(a) 7.2.2018 v 8:28

    Překvapivě dobrý díl. Pokus navázat na původní Akta X. Jak moc se to povedlo bude jistě věcí mnoha názorů. Představený chlapec vůbec nemusí být William. Může a nemusí. A o tom Akta X jsou. Náznaky, představy, tajemno, záhady a mystéria, nezodpovězené otázky, další a další.

  80. kimberley napsal(a) 7.2.2018 v 8:46

    A čo ja viem.....ja čím `dalej sa na to dívam, tým som viac dojatá a tým viac milujem tú záverečnú scénu. Pohľad Muldera a Scullyovej na priemyselnú kameru považujem za jeden z vrcholov seriálu. Stvárnenie Williama mi nevadí, ba práve naopak, rýchlo som si zvykla. U mňa áno, aj na 90 percent

  81. Alby napsal(a) 7.2.2018 v 9:33

    captain: ale ved robili test DNA…inak som sa s tym, ze to nebol Vilko uz stretla na anglickych diskusiach…aj tenslogan na zaciatku, vidis, co chcem, aby si videl…

    Polda mna my sme si uz tak zvykli v tom seriali na konspiracie a podobne, ze aj ked nam naserviruju pravdu, neverime a hladame vacsi metapribeh. :D

  82. orange napsal(a) 7.2.2018 v 10:52

    Skvělá recenze.

  83. Mirka napsal(a) 7.2.2018 v 11:08

    Díky za moc zajímavou recenzi. Zmínil jsi Memento Mori. I mě některé scény připomínají tuhle episodu a taky episodu Emily (zoufalá Scully a Mulder v ochránitelském módu). Souhlasím s tím, že Wong má pro mytologii a intimní momenty mezi M a S stejně dobrý cit jako CC, osobně bych řekla, že v revivalu daleko lepší než Carter, který se na tomto „poli“ někdy pohybuje jako slon v porcelánu. Nepochopila jsem jen v čem vidíš spojitost s episodou Trust No One, kterou já beru spíš jako vyznání Scullyové citů k Mulderovi a smutku z jejich odloučení.
    Jednu chvíli mě taky napadlo, jak se jejich role vyměnily. Mulder, kdysi neúnavně hledající pravdu o své sestře a teď Scully, která se snaží najít svého syna.
    Pro mě je tato epizoda skutečným návratem ke klasickým Aktům X. K úžasné atmosféře přispívá i skvělé hudební pozadí, které je tentokrát výraznější než v minulých epizodách.
    Jen taková poznámka, název toho vraku „Chiméra“, možná tím chtěl CC něco naznačit. Pojem chiméra v podstatě definuje Williama.

  84. Mirka napsal(a) 7.2.2018 v 11:21

    Alby myslím, že ten slogan se vztahuje právě k té Williamově schopnosti donutit ostatní vidět, co on jim vsugeruje. Věřím, že je to on. Všechny indicie na to poukazují. Mimo jiné otestovaná DNA a taky schopnost sdílet stejné vize jako Scully. Vždyť i CSM v prvním díle potvrdil, že Scully má se svým synem zvláštní pouto.

  85. Alby napsal(a) 7.2.2018 v 11:49

    Mirka: Ja nepochybujem o tom,ze to bol ich syn v tomto diely. Len hovorim,ze uz so sa stretla s nazormi, ze nebol…ale to uz yb mi prislo prekombinovane.

  86. Amelieba napsal(a) 7.2.2018 v 12:31

    Neviem, ci je to z oficilaneho zdroja, ale objevili sa na nete nazvy dalsich epizod, ktore doteraz absenotvali:
    6. „Kitten“ – February 7
    7. „Rm9sbG93ZXJz“ – February 28
    8. „Nothing Lasts Forever“ – March 7
    9. „Familiar“ – March 14
    10. „My Struggle IV“ – March 21

  87. x-phile napsal(a) 7.2.2018 v 13:14

    Ta sedmá epizoda je čím dál tím záhadnější :-)

  88. Phoenix napsal(a) 7.2.2018 v 14:02

    Tak tenhle díl se mi moc líbil. Williamovskou tématikou úplně nehořím, ale tohle ,,vyvrcholení/za­vršení" mi přislo důstojné, dojímavé a nehloupé. O dost více jsem se bála u finále 10.série, že ten Will fakt přilítne v mimozemské lodi…což by byla haluz.
    Četla jsem všechny předchozí komentáře k této epizodě, a hodně se objevuje názor, že je Mulder vůči Williamovi chladný. Osobně si myslím, že je to přesně naopak. Mulder toho ztratil už tolik, od dětsví, a řekla bych,že se naučil býti nejvíce netečným k těm, které nejvíce miluje. V celém průběhu XF nebyl schopen vyjádřit své emoce vůči Scullyové, kterou miluje a žít bez ní nedokáže, byl toho schopen pouze v momentě, kdy byla na pokraji života. Pro mě nejvíce emočně silná scéna byla v Reduxu, kdy Mulder v noci přijde do nemocničního pokoje za Scullyovou, a začne jí plakat u postele. Tím je řečeno vše, beze slov. A stejně to má, podle mě, i s Williamem. myslím si, že pro něj bylo těžké přijmout, že Scullyová otěhotněla(byť s ním?), vrátil se, když už byla v hodně pokročilém stádiu, nemohl jí být oporou ani po porodu, nemohl jí pomoci v momentě, kdy Willa dala k adopci. Mulder v sobě nese obrovskou vinu – za Willa, i za Scullyovou. A nese jí v sobě od začátku seriálu, viz. vina za zmizení Samanthy. Proto bych Mulderovo chování označila za vše možné, jen ne za chladné:).
    U Scullyové je její rozpoložení pochopitelné. Dostala se do určitého věku, bilancuje nad svým životem, partnerstvím, prací a do toho logicky přichází touha poznat své dítě. Ujistit se, že se mu vede dobře, že je milován dostatečně, že je prostě v pořádku. Možná to vše je ještě podpořeno vědomím, že se ,,nic" nestalo – nic, kvůli čemu se původně Scullyová Williama vzdala. Že tento krok byl v podstatě zbytečným, neopodstatněným, krokem, který nelze vzít zpět. Proto možná ona ublíženost, ,,ufňukanost" v předchozí sérii. Pro mě ale naprosto pochopitelná.
    Akta X miluju, ale nejsou seriálem o šťastných koncíh nebo o šťastných lidech. Je to seriál o zničujícím vztahu dvou lidí, kdy jeden mohl žít normální a spokojený život(Scullyová) a ten druhý byl už předem odsouzen k samotě ve sklepení(Mulder), ale osud mu seslal partnerku :), která s ním to jeho břímě, potažmo břímě celého světa, pomáhala nést.
    A jestli se vám zdá, že moc žvaním, moc patosu a moc všeho, a nebo, že to nemá ani hlavu, ani patu, pak vězte, že jsem lehce ,,vymletá", jsem v šestinedělí :)

  89. Mirka napsal(a) 7.2.2018 v 14:09

    Alby taky jsem četla nějaké teorie a fantastické scénáře, ale jak říkáš, už by to bylo opravdu moc překombinované. I když Carter si libuje v neočekávaných zvratech přece jen by se měl držet nějakého pevného základu. Už teď je těžké udržet si nějaký ucelený obraz o mytologii.

  90. Mirka napsal(a) 7.2.2018 v 14:15

    Phoenix dík, žes to tak krásně (i za mě) napsala :-), protože já si myslím přesně to samé, jen to nedokážu tak lehce hodit na papír jako ty. :-)

  91. Alby napsal(a) 7.2.2018 v 14:18

    phoenix: jeeeeej gratulujem..tvoj komentar normalne dojak, vidis ja som sa nad Mulderom nikdy nezamyslela takto. Och, normalne si mi pripomenula rped dvoma rokmi moju prvu matersku, ked som vlastne Akty objavila a ked maly spla nic nerobila len pozerala diela za dielom…to, ze som pozrela vsetky serie plus oba filmy, hovori o tom ako dobre moj starsi spi…:D

  92. Phoenix napsal(a) 7.2.2018 v 14:36

    Mirka : děkuji :), mně to přišlo bez ladu a skladu, tak jsem ráda, že je srozumitelné, co jsem chtěla sdělit :)

  93. Phoenix napsal(a) 7.2.2018 v 14:39

    Alby moc díky! Právě, když jsem se dívala na poslední díl XF a vedle mě spal můj syn, úplně jsem chápala, co Scullyová cítí. Představa, že bych se malého musela vzdát a žít pak v nejistotě, zda se mu vede dobře, zda ho někdo miluje, stará se o nej, mi úplně rvala srdce.
    A každopádně – i jeho hodlám vyškolit v XF tématice, abychom se spolu mohli dívat :)

  94. Phoenix napsal(a) 7.2.2018 v 14:43

    A jinak si myslím,že tohle není konečná – že v tom finále se všichni setkají. Tohle by bylo moc jednoduché a v podstatě šťastné :)

  95. Alby napsal(a) 7.2.2018 v 14:47

    Phoenix…ale kua tak kus stastia by si uz zasluzili…

  96. Amelieba napsal(a) 7.2.2018 v 15:14

    Phoenix, pekne napisane… Pohlad na Mulderov odstup z ineho uhla pohladu, ale je v tom zrejme kus pravdy. ;)
    A jeho chovanie ku Scullyovej sa mi v tejto serii fakt paci. Ja nepotrebujem medzi tymito dvomi vydiet ziadne intmnosti, stacia mi taketo prejavy starostlivosti a nelahostajnosti.

    Ja by som si priala, aby sa dej seriálu ukoncil a touto seriou to cele skoncilo a aspon trocha stastne pre nich, ale obavam sa toho trocha. Ze to zasa nijako neuzatvoria, vela otázok zostane otvorenych a CC zvoli cestu pokracovanie bez Gillian, a to by Akty X fakt pochovalo.. :´o((( I ked mozno cisla sledovanosti mu to prekazia. Ako tu uz niekto napisal, ked tak pozeram diely tejto serie, musim dat za pravdu, 10tka bola premarnena sanca vo vsetkych ohladoch, ci uz samostatne stojace epizody, mytologia alebo vztah M&S a este i ta smrt Margaret mi prisla zbytocna a nasilu, kludne sa mohla objavit i v nejakej casti tejto serie. Ale takto im uz nezostal takmer ziadny pribuzny (ak odhliadnem od Billa, ktory Muldera vzdy neznasal a Charlieho, ktory sa zasa od rodiny Scullyovych separoval). Teda sorry, jednemu zostal jeho super dad :oD Zato tomu v tejto serii nezelam nic ine ako smrt, a to raz a navzdy…

    Inak mne sa nakoniec celkom pacili vsetky diely tejto serie (najviac Ghouli a Plus One), 4. som najskor odsudila, ale po pozreti s titulkami sa mi zdala celkom funny, takze asi najhorsie zatial u mna z toho vysla This, to sa mi zdalo uz moc ako nejaky iny serial, M&S mi vôbec nepripominali M&S :))) Tesim na zbytok. Verim a dufam, ze si tie dalsie diely udrzia aspon rovnaku uroven… I want to believe… ;)

  97. Amelieba napsal(a) 7.2.2018 v 15:15

    A este, vdaka za recenziu. Ako vzdy super. Ja by som dala tejto epizode 90% ;)

  98. Phoenix napsal(a) 7.2.2018 v 16:02

    Alby – happy end bych jim přála, moc. Myslím si, že by je to naplnilo všechny, našli by svůj smysl života – jak Mulder, Scullyová a i Will – konečně by pochopil proč je jaký je, a M+S by mu k tomu pomohli. Bylo by hezké je vidět stát všechny tři vedle sebe, jak hledí do západu slunce…fakt.

  99. kultx napsal(a) 7.2.2018 v 17:30
  100. kultx napsal(a) 7.2.2018 v 17:45

    orange, yscully, Mirka: Moc díky za pochvalnou reakci!

    A yscully, havěť nejseš, ale lama jo, hahaha :))

  101. kultx napsal(a) 7.2.2018 v 17:51

    Mirka: K té spojitosti s epizodou Trust No 1… je pravda, že jsem to mohl více rozvést. Narážel jsem na část jejího proslovu, kdy pod obrazem říká Williamovi, že „jednou dojde požehnání i prokletí, protože ty nejpravdivější pravdy nás jak spojují, tak nás od sebe bolestně a beznadějně odlučují“.

    Jde o to, že jak tehdy (2002), tak dnes platí, že sama Williamova podstata, jeho schopnosti i jeho blízké spojení s ní (i s Mulderem) je pro něj smrtelným nebezpečím. Pravda je tedy nadále od sebe odděluje.

  102. Mirka napsal(a) 7.2.2018 v 19:19

    kultx díky za objasnění. :-)
    Phoenix taky bych si to tak nějak představovala, ale CC jim (ani nám) nic takového nedopřeje.

  103. Xeninka napsal(a) 7.2.2018 v 23:05

    Phoenix, tys to tak krásně napsala a vystihla, že jsem se z toho zase rozbrečela a to nejsem v šestinedělí. Celý týden se mi honí hlavou myšlenky na tuto epizodu, na epizodu William též, je to věc, která každou matku musí zasáhnout. Představa, že se vzdám dítěte, protože v ten daný moment mu bude „lépe“ jinde, důvody ať jsou jakékoli, je šílená. Mám tu od Ježíška autobiografii Kate Mulgrew a ještě jsem se k ní nedostala, tak nevím, zda tam nějak víc popisuje vnitřní pohnutky proč dala dceru k adopci. Pár let zpět jsem o tom vůbec nevěděla a hrozně mi to překvapilo. Je to vynikající herečka a velice silná osobnost a muselo to pro ní být těžké rozhodnutí. A podle co jsem za ty roky četla střípky informací na internetu, tak na dceru stále myslela až po mnoha leltech najala soukromého detektiva a shledaly se a od té doby se stýkají pravidelně. Naprosto tudíž chápu Scully celkově, že jak ve druhém filmu, tak v minulé sérii často vzpomínala na Williama a že měla touhu vědět, jak se mu vede. Konečně se dočkala a pořád doufám v nějaké mega shledání a jestli CC čte fanfiction (jakože čte, protože co předvedl s motelem, byl by the book fanfiction), tak konec musí být happy ending :D

  104. Petraela napsal(a) 8.2.2018 v 18:34

    Phoenix napísala si to nádherne!!!!! Ja už nie som v šestonedelí, malá má už dva roky, ale fakt ma tvoj príspevok zasiahol. Opakujem ako som písala už tuším pod Plus One. Vzdať sa dieťaťa musí každej matke, ktorá dieťa ľúbi, navždy roztrhnúť srdce. To je niečo, čo sa nedá zabudnúť. Taká žena musí na dieťa myslieť každý deň. Inak sa to nedá, už nič to prázdno v srdce nenahradí. Preto kazdá Scullyovej slza má oprávnenie.

    (A gratulujem k synovi! Juj pamätám si to, keď som si malinkú dobiesla domov akoby to bolo včera a pritom mi tu už behá malá ukecaná vlasaňa :) )

  105. DanaS napsal(a) 8.2.2018 v 21:50

    Tak jsem diskusi pročetla celou, a na chvilku to úplně nebylo :-D ještě, že takový web existuje, dozvím se tu vždycky tolik detailů a postřehů, které by mě nidky ani nenapadly..třeba, že to nebyl William, o tom mě ani nenapadlo pochybovat :-D každopádně se mi líbilo, jak jednoduše a lehce se Wiliiam na scéně objevil…musela jsem si ověřit to jeho příjmení, které se dovídáme na začátku série, protože po to všem, co se kolem něj mluvilo a dělo se nakonec přechází k „činům“ a William se reálně objevuje :-D Ty dvě holky mě u něj taky nějak zarazily, představovala jsem si ho spíš samotářsky zahrabaného v pokoji (jako Muldera ve sklepení :-D ) ale jinak mně to celkem příjemně překvapilo a docela to i dávalo smysl.

  106. Tereza napsal(a) 9.2.2018 v 9:42

    Nemyslím si, že je Mulder chladný. Muži dávají city na jevo jinak. Myslím, že můj muž by se choval stejně. Oni to drží více v sobě.
    Ke Scully. Mám 2 děti, vím co je to strach o jejich život (sama jsem si zažila svý, kdy mi leželo novorozeně měsíc na hadičkách a dostávalo transfuze a nevěděla jsem jestli bude mít vpořádku mozek). A chápu ji. Její emoce byly přiměřené a konečně mi nelezly na nervy. Nicméně o tom prostě seriál nemá a neměl být. Nekamenujte mne, mne to nedojalo. Své děti bych nikomu nedala, mám problém nechat je v kočárku před krámem.

    Podívám se na poslední epizodu z čiré zvědavosti, ale fanda ve mne asi dávno umřel, nějak už nic necítím (a to mne tenhle seriál formoval a provázel většinu života, honila jsem duchy a jezdila po kruzích v obilí, mám knihovnu o paranormálních jevech a ofiko Mulderův plakát, jen ty tužky nezapichuju do stropu). Ne, že by epizody byly teď špatné ale po předešlé sérii včetně 2. filmu už asi nehodlám být zklamaná.

  107. oskvarka napsal(a) 10.2.2018 v 15:54

    s titulkami este lepsie… naozaj vyborne vyborna aj recenzia .. za seba by som dala urcite 90 percent … konecne mitologia ktora mi dalac hrobaka ze by som si kukla cely serial od zaciatku este raz.. a to ma mitologia uz v 9 moc nebrala…
    Tereza ako mna Wilaiam mitologia liezla na nervy od zaciatku.. cele odveci .. aj mitologia 9 tky serie bola pre mna uz nic moc.. ale myslim ze tato cast bola dostojne mitologicka a uplne dostojne do nej zakomponovali aj tu najmenej ocakavanu postavu teda Wiliama myslim, ktora by mohla z toho celeho spravit opat nieco zaujimave.. myslim ze sa nemusis bat dat tomu sancu..

  108. oskvarka napsal(a) 10.2.2018 v 15:59

    Phoenix chi chi .. si ma pobavila ja mam tiez akurat doma 3 tyzdnove bobatko akurat som minule zvazovala ze raz budeme pozerat celu moju zbierku s mojimi krpcami. :) to su asi tie myslienky maminkovske :D… aj ked najstarsi uz chcel kukat minule so mnou len tu comedy epku ale spomenula som si ze ked kukal walee mal na hlave deku ked pristavala raketa tak som to radsej hned zatrhla :D (ma skoro 5 :D)

  109. oskvarka napsal(a) 10.2.2018 v 16:02

    Alby :D:D.. no pred dvoma rokmi sme aj mi mali druheho a veru nebol taky problem odkukat vsetky diely novej serie lebo tiez spal ako drevo… ale tak aj teraz mame dobre babo s prvym sa to porovnat neda ten oka neyaymuril cele dni :D…akurat som minule myslela na to ze moje deti v podlednej dobe prichadzaju vzdy s novou seriou :D… ktovie ci sa dockame este dalsej… :)

  110. Amelieba napsal(a) 20.2.2018 v 15:25

    http://www.eatthecorn.com/…out-william/

    Tým, ktorým sa chce troška počítať… Niečo o Williamovi ;)

  111. Angelitos napsal(a) 22.2.2018 v 11:28

    Pěkná epizodka :)

  112. Mirka napsal(a) 23.2.2018 v 17:55

    Amelieba díky za link. Tak jsem si početla a není to nic optimistického. Chudák William. :-(

Řekněte nám svůj názor!