Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE SERIÁLU AKTA X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

11×04 The Lost Art of Forehead Sweat (recenze)

režie Darin Morgan | scénář Darin Morgan | premiéra v USA 24.01.2018 | premiéra v ČR 2018 | české titulky ke stažení | hodnocení 100%

To vám takhle Darin Morgan jednou ve tři ráno hledal inspiraci pro svůj nejnovější scénář k Aktům X. Rozhodl se, že si pustí některé starší epizody. Jaké pak bylo jeho překvapení, když zjistil, že si některé scény pamatuje jinak, než jak byly původně natočeny. Hned ho napadlo nejjednodušší a zároveň nejlogičtější vysvětlení – blednoucí paměť? Ale kde že! Za vším stojí alternativní historie a paralelní světy!

the-lost-art-of-forehead-sweat-000.png

VAŠE NÁZORY: Nenechte si ujít názory čtenářů našeho webu a zapojte se do diskuse

Epizoda The Lost Art of Forehead Sweat nebude mít na růžích ustláno. Zvláště ne v českých luzích a slovenských hájích. Důvod je jednoduchý. Scénárista Morgan ji adresuje primárně americkému publiku a navrch přihazuje desítky narážek na současné americké celospolečenské klima a popkulturu. Morgan jde však do hloubky a otevírá témata zcela univerzální, která jsou společná nám všem. Tak kupříkladu pojem pravdy nebo téma paměti – když Mulder hovoří o své vzpomínce na první epizodu seriálu The Twilight Zone, kterou kdy viděl, jen u málokoho to nevygeneruje jeho vlastní vzpomínky na první setkání se seriálem Akta X před více jak dvaceti lety.

Morganova epizoda je pak neskrývanou poctou zmíněnému mysterióznímu klenotu z přelomu padesátých a šedesátých let minulého století. Jeden z nejstrašidel­nějších seriálů historie se naopak dle prohlášení Chrise Cartera stal jednou z nejvýraznějších inspirací při vzniku Akt X. Povinné komplimenty máme tedy předány a můžeme se pustit do práce.

the-lost-art-of-forehead-sweat-003.png the-lost-art-of-forehead-sweat-004.png the-lost-art-of-forehead-sweat-005.png the-lost-art-of-forehead-sweat-006.png

Syndrom falešné kolektivní paměti (tzv. Mandelův efekt, v epizodě výstižně zaměňovaný za Mengeleho efekt, který má ale jinak úplně stejný obsah) údajně vyvolává zkreslenou vzpomínku na minulost, kterou může trpět velká skupina lidí. Morgan si jej bere na pomoc, aby popsal některé nešťastné jevy, jimiž je zasažena dnešní společnost. Primárně se jedná o nekontrolované šíření dezinformací, tzv. fake news, což je dnes oblíbené označení pro to, co druhý názorový tábor charakterizuje jako kreativní nakládání s fakty a vytváření alternativních realit, tzv. fenomén post-truth. Aby toho nebylo málo, Morgan schéma rozšiřuje o pojmy jako post-cover-up a post-conspiracy s tím, že mladí dneška to celé jistě zahrnou pod nějaké cool označení, třeba the po-co age. Velkým neštěstím této doby je, že dospělá generace na tuto hru, kdy pravda hraje pouze zástupnou roli, již přistoupila, a ještě tragičtější je, že právě mladí a dospívající nějakou pravdu a nepravdu – jak je dnes módně nazývána prachsprostá lež – neřeší už vůbec.

Když už jsme u toho, dnešní děcka nemaj úctu už vůbec k ničemu.

Mulder a Scullyová se v potemnělých garážích FBI setkávají s Reggiem Murgatroidem, který tvrdí, že agenty důvěrně zná a kvůli tomu, co ví, je nyní pronásledován tajemnými postavami. Reggie o sobě prohlašuje, že Muldera se Scullyovou může přivést na stopu superzloducha Dr. They, stojícího za největší konspirací všech dob. Doktorův medailonek, absurditami naplněný k prasknutí, je brilantní vizitka pojednávaných fake news a jeho následné setkání s Mulderem bezpochyby vrcholným okamžikem celé epizody. Duchovny skvěle zahrál postavu, která se nyní začíná ptát sama sebe, jestli na tento svět ještě vůbec patří („The world has become too crazy for even my conspiratorial powers“). Myslím, že podobně jako on se dnes a denně ptají mnozí z nás.

the-lost-art-of-forehead-sweat-011.png the-lost-art-of-forehead-sweat-012.png the-lost-art-of-forehead-sweat-007.png the-lost-art-of-forehead-sweat-008.png

V některých momentech jde Morgan ve své poctě The Twilight Zone tak daleko, že v podstatě reanimuje některé scény z tohoto půl století starého seriálu. Vynikající je moment, kdy se Mulder a Scullyová střetnou s mimozemským vyslancem a konečně zjišťují pravdu, kterou celá léta tak usilovně hledali. Ve vesmíru sice nejsme sami, ale navázat kontakt s mimozemskými civilizacemi je nemožné, protože nás všichni nesnášejí a cíleně se nám vyhýbají kvůli naší násilnické povaze. „Stavíme zeď. Bude to krásná, i když neviditelná, elektromagnetická zeď, která zlikviduje všechny sondy, které se pokusíte odeslat mimo svou sluneční soustavu.“ Slova mimozemského vyslance sice mohou znít krutě, zároveň ale poměrně dost povědomě všem pozemšťanům dneška.

Jen pro upřesnění: scéna „blízkého setkání“ odkazuje na epizodu To Serve Man, naopak epizoda The Lost Martian, kterou Mulder hledá na svých videokazetách, nebyla v rámci The Twilight Zone nikdy natočena. Ve skutečnosti šlo o epizodu z úplně pitomého seriálu The Dusky Realm, kterou si Mulder bůhvíproč asocioval se svým oblíbeným seriálem. Tedy… ve skutečnosti žádný seriál The Dusky Realm neexistuje, je čirou fikcí a skvělou narážkou na neúspěšný seriál Chrise Cartera s názvem Harsh Realm, jenž pojednával o lidech, kteří jsou lapeni ve virtuální realitě (!).

Skvělé jsou i další odkazy, nyní již na samotná Akta X. Konspirování a honičky v garážích FBI, Mulder a Scullyová naložení v nadupaném Fordu, země posetá slunečnicovými semínky, vyvěšování plakátu I Want to Believe v kanceláři Akt X, Spotnitz Sanitarium ad. Ve jménu paralelní historie a alternativní reality nás poté Morgan znovu pozve do epizod Pilot, Tooms, Clyde Bruckman’s Final Repose, Teso Dos Bichos, Home a Small Potatoes. Půvabný meta-moment nastává v případě posledně jmenované epizody. Darin Morgan si v této části totiž zahrál Eddieho Van Blundhta, obtloustlého zoufalce, schopného měnit svoji podobu, který se v jednu chvíli přemění na Muldera, aby mohl sbalit Scullyovou. Morgan nyní ve „flashbacku“ posílá Reggieho, aby sám se sebou pomocí jedné dobře mířené kulky udělal krátký proces.

V očích některých diváků může epizoda působit roztříštěně. Já přesto hluboce obdivuji autorovu schopnost nacpat příběh sto padesáti méně či více výraznými odkazy na všechno možné i nemožné, jak z pole světa reálného, tak světů čistě fiktivních, a přesto zajistit, aby to celé vůbec nějak drželo pohromadě.

the-lost-art-of-forehead-sweat-014.png the-lost-art-of-forehead-sweat-015.png the-lost-art-of-forehead-sweat-001.png the-lost-art-of-forehead-sweat-002.png

Darin Morgan svoji nejnovější epizodu zcela nepokrytě koncipuje jako parodii. Víc než slavný příběh o Clydeu Bruckmanovi, který byl ve finále spíše jímavou pohádkou o nesmlouvavé předurčenosti, než rozjařenou bláznivou komedií, připomíná méně známější Morganovy satirické kousky Jose Chung's ‚Doomsday Defense‘ a Somehow, Satan Got Behind Me ze seriálu Millennium. Víc než cokoliv jiného jsou tyto epizody společenskou glosou, štiplavě podanou obžalobou lidské marnivosti a samolibosti. Epizoda právě recenzovaná dělá světu stejnou službu na poli aktuálních fake news a bylo by tedy mylné od ní očekávat, že se budeme smát od začátku do konce.

Morganovy komentáře, tu a tam vyskočivší z úst hrdinů příběhu, jsou spíše charakteru kousavého, než třeskutě vtipného. Koneckonců ani sama dnešní doba mnoho veselí a naděje nevzbuzuje, když ten nejhlubší odkaz, jenž je vůdce svobodného světa schopen nám všem předat, jest hláška „Nobody knows for sure.“

Svět konspirace a dezinformace, v jakém dnes žijeme, se světu spikleneckých akcí a krycích operací z Akt X podobá víc, než kdykoliv jindy v minulosti. Je pravda, že Darin Morgan šel s popisem této reality trochu do krajnosti, což sice může působit jako protimluv, ve skutečnosti tím však podává až geniálně výstižný obrázek dnešního stavu věcí. Jsem přesvědčen o tom, že epizoda The Lost Art of Forehead Sweat bude doceněna teprve až časem jako jeden z nejpozoruhod­nějších a nejdůležitějších přírůstků do Akt X.

Tento článek byl zveřejněn 28.1.2018 v 0:00 v kategorii Recenze epizod, Restart seriálu Akta X.

Komentáře: 66

  1. mrx.friend napsal(a) 23.1.2018 v 0:07

    Budu se možná opakovat, ale pro mě Darin rozhodně žádný guru neni. Nemam žádný očekávání, spíš to vidim jako další proplácanej potenciál a epizodu v pořadí (nejsem prostě zastánce komediálně laděných dílů).

  2. Angelitos napsal(a) 23.1.2018 v 7:07

    To vypada jako sranda :)

  3. Amelieba napsal(a) 23.1.2018 v 8:42

    Ja som tieto komedialne diely tiež nikdy nemusela… V desatdielnej serii by podla mna tych vtipných epizod malo byt menej (max. jedna, zato viac temna a zahad… No, co uz. :( Ja by som chcela zasa viac mytologie, jeden diel to uz nevytrhne.

  4. Alby napsal(a) 23.1.2018 v 9:40

    okrme bad blood povazujem vacsinu komedialnych epizod za plytvanie casom…zvlast ak ma clovek k dispozicii priestor 10, nie 22 epizod

  5. Mirka napsal(a) 23.1.2018 v 13:24

    Podle toho traileru mi to přijde jako „M+S v říši za zrcadlem“. :-)

  6. Amelieba napsal(a) 23.1.2018 v 14:06

    Alternativna reality alebo paralelny svet M+S… :-)

  7. Smith napsal(a) 23.1.2018 v 15:17

    Ale no tak, to sa vam nepaci ani genialny Clyde Bruckman? :D

  8. Mirka napsal(a) 23.1.2018 v 15:27

    Smith myslím, že Clyde Bruckman je skvělá episoda s prvky humoru, podobně jako třeba Quagmire. Ale tohle vypadá na bláznivou komedii. :-)

  9. kultx napsal(a) 23.1.2018 v 17:38

    Vy suchaři! :-D

    Tak Clyde Bruckman je nezpochybnitelný, ale já se nedávno koukal na Humbug a bavil se od začátku do konce. Parádní devadesátková černá komedie. Bizár jak hrom, navíc z cirkusového prostředí… (klauni a podobné existence mě děsí od chvíle, kdy mi o nich poprvé „vyprávěl“ King).

    Podobně War of the Coprophages.

    Časem u mě naopak trochu klesla Small Potatoes, bavíme-li se o věcech, které má na svědomí Darin Morgan (či s ním aspoň souvisejí).

  10. kultx napsal(a) 23.1.2018 v 17:41

    K nové epizodě… „M+S v říši za zrcadlem“ je totálně přesný popis, mám z toho podobný pocit.

  11. kimberley napsal(a) 23.1.2018 v 19:11

    Náhodou, ja sa teším. Od mladosti k dnešku sa môj vkus menil, najprv som milovala mytológiu a bola som shipper, potom som prešla na výlučne samostatne stojace epizódy a žiadna interakcia medzi M a S sa mi nežiadala, dokonca som vítala príchod Reyesovej a Dogetta. Vtipné epizódy som ale vždy milovala a na túto sa tiež veľmi teším.Až tak veľký fanúšik Clydea Bruckmana som nikdy nebola, hoci viem že je všeobecne populárny, ale rada si ho pozriem ako každú inú vtipnú (naposledy Mulder and Scully Meet Were a Monster). Tá ma rozsekala!

  12. Mirka napsal(a) 23.1.2018 v 20:24

    V traileru je flashback ze Small Potatoes, no opravdu jsem zvědavá na ten zázrak! :-)

  13. Mirka napsal(a) 23.1.2018 v 20:46

    Já jsem tyhle veselé příhody taky nikdy moc nemusela, ale časem jsem si zvykla a když mám náladu, kouknu se na ně. Svoje kvality samozřejmě mají, ale není to prostě moje „gusto“. Dělím si je na komedie a šaškárny. Jo a ještě stupidity, ale tam mám zatím jenom Babylon a Syzygy. ;-)

  14. Smith napsal(a) 23.1.2018 v 21:04

    Casto sa riesi najlepsia komedia, aku mate najneoblubenejsiu komediu? Okrem Babylonu :D

  15. Mirka napsal(a) 23.1.2018 v 21:33

    Smith: nejhorší šaškárna „Figth Club“, to je taky utrpení. :-(

  16. oskvarka napsal(a) 24.1.2018 v 10:48

    mirka suhlas na to sa nechyta ani cela 10ta seria a …
    ja som tiez mavala s coedy castami problem.. nie ze by som nerada humor ale prislo mi to ako plitvanie epizodami na nieco kvalitne aktovske…casom som si zvykla niekedy pocas6 serie :)

  17. KayTee napsal(a) 24.1.2018 v 15:09

    Smith – já miluji Improbable

  18. x-phile napsal(a) 25.1.2018 v 5:11

    To byla blbost :-) Ale v dobrým. Pár super odkazů – Ovaltine café, Spotnitzovo sanatorium. Staří známí Bill Dow a Alex Diakun. Nadupaný fordy…

  19. Mirka napsal(a) 25.1.2018 v 8:29

    Počítala jsem s nejhorším, ale nakonec se z toho vyklubala docela dobrá parodie. Hodně mi připomíná Jose Chunga.
    Staré známé tváře a flasbacky potěšily. :-)

  20. x-phile napsal(a) 25.1.2018 v 8:57

    Jose Chungovi to bylo hodně podobné. I tématem.

  21. mrx.friend napsal(a) 25.1.2018 v 16:59

    Ehm, jako jo, tentokrát finální verdikt vznesu, až si tuhle epizodu pustim ještě s českejma titulkama, páč to bylo ukecaný až běda, každopádně i tak to na mě moc dojem neudělalo a nebavilo mě to. Dvacetivteřinovej trailer na „Ghouli“ mě nadchnul víc…

  22. Amelieba napsal(a) 25.1.2018 v 17:06

    No dobre. Dufam, ze humor sme si pre tuto seriu vycerpali a podme na vaznejsie temy. Suhlasim s mrx.friend, uz len fotky a kratky trailer na „Ghouli“ ma bavia ovela viac… Proste Akty X nie su komedialny serial pre mna, no. ;) Zatial sa mi z tejto serie pacila iba cast „Plus one“ ako zrovnatelna s mojomi oblubenymi epizódami seriálu.

  23. Callysto napsal(a) 25.1.2018 v 22:34

    Ještě tomu dám znovu šanci, až budou české titulky, ta verze, co jsem viděla a měla si tak anglických titulků jen polovinu z textů, mne moc nezaujala.

  24. oskvarka napsal(a) 26.1.2018 v 15:25

    no neviem Jose Chunga ja moc nemusim trochu ste ma vystrasili :D… ale tak snad to preziem…:)

  25. Deshy napsal(a) 26.1.2018 v 17:44

    Já si asi budu muset počkat na české titulky, jenže si nejsem úplně jistá, zda to nebude jen prodloužení utrpení.
    Mám hlavu v dlaních a přemýšlím, zda toto můžou ty titulky nějak vylepšit.
    Mám trošku dojem, že pouze doufám, že s titulky to bude zábavnější a trpím při pomyšlení na to, že je přede mnou zase těch 43 minut koncentrované nudy.
    Můžou titulky vylepšit díl plný narážek na věci, co mě takhle podané vlastně nezajímají?
    Chybí my smysl pro humor, že mě to nudí?

  26. Deshy napsal(a) 26.1.2018 v 17:46

    Chybí mi smysl pro humor, že mě to nudí?
    Omlouvám se, zrovna jsem se vzbudila a ještě moc nefunguji.

  27. kultx napsal(a) 26.1.2018 v 18:04

    Deshy: Hlavní otázka je, jak dobře zvládáš angličtinu.

    To není myšleno jako podpásovka. Moje angličtina byla deset let zpátky tragická, v porovnání s dneškem zcela nesrovnatelně.

    Asi 90 % kritických názorů, co čtu, je ve stylu „vůbec mě to nebavilo, ale počkám si na titulky, třeba mě to bude bavit víc“.

    Hlavní kámen úrazu této epizody (i když jak pro koho, pro mě je to velké plus) jsou dialogy a ukecanost. Desítky narážek na americké celospolečenské klima i popkulturu určitě nejsou něčím, díky čemuž by ta epizoda v očích českého/slovenského diváka rostla. To uznávám, ale zase beru, že je to hlavně seriál pro Amíky.

    Mně se na tom strašně líbilo to téma vzpomínky, a to je vcelku univerzální, které ale zaslouží až rozsáhlejší komentář v recenzi.

  28. Deshy napsal(a) 26.1.2018 v 18:26

    Kultx: To je v tomhle dost zásadní otázka a slovo tragická se dnes docela hodí k mojí angličtině.
    Obvykle mi nedělá problém sledovat něco s anglickými titulky, ale jsem si vědoma, že tady mi toho uniklo víc, než je obvyklé, kdy je to pár detailů.
    Mně se téma též líbilo, jen mám asi problém s tím podáním, které využívá právě ty narážky, kde někdy vím, o co jde, někdy méně, ale i v případě, že je mi to jasné, tak mi to přijde tak nějak jako nudné klišé.
    Navíc mám pocit roztříštěnosti, ale právě tohle může být tou angličtinou, proto tomu chci dát ještě šanci, ale musím se nutit.

  29. kultx napsal(a) 26.1.2018 v 18:39

    Deshy: Pravda je, že se to po většinu doby zcela nepokrytě vydává za parodii, což opravdu nemusí být po chuti každému. To samozřejmě respektuju.

    Pokud na to skutečně koukneš ještě jednou, dej pak vědět, jestli jsi názor nějak pozměnila. Já tomu určitě dám aspoň ještě jedno zhlédnutí.

  30. Smith napsal(a) 26.1.2018 v 20:44

    Bing, bing, bong, bong, biing.

  31. Petraela napsal(a) 27.1.2018 v 8:35

    Sledované v angličtine, takže titulky prinesú viac svetla, ale mne sa to páčilo. Ja som sa zabavila naozaj dobre. :)

  32. yscully napsal(a) 27.1.2018 v 19:56

    Uah to byla kravina. Ale furt lepší než Babylon.

  33. yscully napsal(a) 27.1.2018 v 20:19

    Ale neurazí to a kdyby to nepřišlo v době revivalu, kdy se po desítce a začátku jedenáctky klepu, co tvůrci podělají a zabijou, bylo by to i příjemné.

    Je fajn, že je fakt zřejmé, že to má být blbinka, a je hezký, že M+S jsou tam spolu. Umím si představit, že se na to ještě někdy podívám, když budu mít náladu na něco podobného Simpsonům v kulisách X-Files. Souhlasím s tím, že prostoru mnoho není, ale radši ať ten omezený rozsah zaplácnou tímhle než něčím mnohem horším, překombinovaným, ubrečeným a popírajícím celou minulost. Díky za každý díl revivalu, ve kterém se neobjeví nové postavy z desítky (asi už jsem úspěšně zapomněla, jak se ty dvě placaté karikatury jmenují).

  34. Alby napsal(a) 27.1.2018 v 21:11

    yscully: Einsteinova a ten typek…akurat dnes som pri nakladani umyvacky meditovala, ako sa tesim, ze ich nevidim a dufam ani neuvidim…

  35. Michal napsal(a) 27.1.2018 v 21:53

    Pro mě jednoznačně nejvtipnější epizoda z celého seriálu.

  36. x-phile napsal(a) 27.1.2018 v 21:56

    Já beru jako průser, že tohle měla být prvoplánově komediální epizoda, ale já se víc bavila u This a Plus One. Tady vidím nějaký společenský přesah, ale není mi to po chuti. Upřímně, je to jediná epizoda z 11. série, kterou jsem si pustila jednou a nemám potřebu to dělat znovu. I když furt lepší než desítka, WTZ :-)

  37. Angelitos napsal(a) 28.1.2018 v 1:16

    Moc názorů zady není tak nevím, jestli to ma cenu, dost we bojím, ale je pravda,ze většinu tech vtipnych epizod jsem mela ráda a lidi na ne nadavali. Jsem teda zvědavá na recenzi :) snad rekne vic

  38. yscully napsal(a) 28.1.2018 v 10:37

    Děkuji za fakt promakanou recenzi; člověk se na tomto webu musí fakt dost hlídat, aby nezačal považovat tuto úroveň za samozřejmý standard.

    Souhlasím, že ta epizoda je morganovsky geniální, ale zároveň představuje okrajovou část spektra Akt X (nebo řekněme morganovskou), na které by to celý seriál neustál. Což samo o sobě není výtka – bylo by škoda svět Akt X občas nevyužít pro nějaké obecnější sdělení nebo více či méně ulítlý experiment.

    Tento příspěvek není negací toho, co jsem napsala výš, první dojem byl takový, jaký byl; asi jako když jdete na thriller a dostanete konverzační drama, které nemusí být vůbec špatné, ale šli jste na něco jiného.

  39. Delicius napsal(a) 28.1.2018 v 13:52

    Zdravím,
    musím říct, že já si tuto epizodu opravdu zamiloval, přijde mi opravdu úchvatná. Je takovou milou fackou Mulderovi, který celý život hledal pravdu. Aniž by si uvědomil, že pravda je vždy subjektivní.
    Reggieho jsem si opravdu zamiloval, a tak nějak nevěřím pointě dílu. Prostě ne. Doufám, že se ještě někdy v nějakém díle objeví.
    Taky jsem si užil to, že v tomto díle konečně začínají Mulder a Scully nějak spolu fungovat (neviděl jsem ještě ani 2 ani 3 díl).

    Jo, pro mě jeden z nejlepších dílů z celého seriálu.

  40. Mirka napsal(a) 28.1.2018 v 17:05

    Tak jsem se pobavila a za sebe doufám, že tím mám povinnou porci humoru v jedenácté sérii vyčerpanou. Nemůžu si pomoct, mě prostě tento typ episod v Aktech X nesedí. Darin Morgan je nepochybně mistrem satiry a „hořkých“ komedií, jeho příběhy mají většinou hlubší morální podtext, a ráda se jim zasměju v jiném seriálu, ale ve sci-fi Aktech X předpokládám, že se budou řešit věci vážnějšího charakteru spojené s tímto tématem. Beru tyhle parodie jako nutnou součást seriálu, ale mít je nemusím. Nikdy jsem nepochopila, proč mají tvůrci seriálu neustále potřebu zesměšňovat hlavní postavu a dělat z ní šaška.
    Ale abych jen neprudila. Recenze je výborná, výstižná a vše o čem píšeš by bylo na dlouhou diskuzi.
    Episoda je vtipná, téma paralelního světa zajímavé. Dialogy mají hlavu a patu, takže mi nevadí, že je tak „ukecaná“. Pobavily mě flashbacky, odkazy na minulost, mimozemšťan v Elvisově oblečku i Skinner, který tomu na závěr „nasadil korunu“. :-) Osobně mě nejvíc zaujala scéna s doktorem They, který otevřeně sděluje Mulderovi tvrdou realitu. V souvislosti s tím se pak jeví celoživotní snaha Muldera a Scully o nalezení pravdy jako směšná a zbytečná. Ale jak říká Reggie na konci : „Možná, že smyslem nebylo najít pravdu, ale najít se navzájem.“

  41. kultx napsal(a) 28.1.2018 v 17:05

    Delicius: „Je takovou milou fackou Mulderovi, který celý život hledal pravdu. Aniž by si uvědomil, že pravda je vždy subjektivní.“

    To jsi napsal pěkně. Ten záběr na Muldera smutně pozorujícího odcházejícího Dr. They je hodně výmluvný.

  42. Veru P napsal(a) 28.1.2018 v 17:11

    Ahooj :) Já teda tuto epizodu připisuje na seznam svých TOP epizod :). Super recenze, díky :)

  43. kultx napsal(a) 28.1.2018 v 17:18

    yscully: Ačkoliv to tak nevypadá, byl jsem na tom hodně podobně a můj názor se postupně formuloval podobně jako tvůj. Taky jsem čekal trochu jiný žánr, než jaký jsme nakonec dostali.

    Po prvním zhlédnutí to byl řádný chaos… Moje výhoda je, že finální recenzi jsem sepsal až po zhlédnutí třetím, kdežto mnozí z vás hodnotí ihned po prvním zhlédnutí, což není pozice vůbec ideální, o to víc si jí však vážím.

  44. kultx napsal(a) 28.1.2018 v 17:19

    yscully: Jinak „morganovsky geniální“ je přesné označení. Zároveň ale taky dvousečná zbraň, a tak čekám, že epizoda bude klasickou love/hate záležitostí ;-)

    A moc díky za pochvalu k recenzi!

  45. kultx napsal(a) 28.1.2018 v 17:27

    Mirka: Díky moc za tvoje slova.

    Tu tradiční Darinovu hořkosladkost jsem v recenzi tentokrát ani nezmínil. Ale jsem rád, že tam byla, je to takové jeho poznávací znamení.

    Když Scullyová na konci Mulderovi smutně šeptá „I want to remember how it was… how it all was“, myslím, že se k ní můžeme přidat úplně všichni.

    Některé pravdy přece musejí zůstat nesmrtelné ;-)

  46. kultx napsal(a) 28.1.2018 v 17:28

    Verčo, vítej! A děkuju za hodnocení ;-)

  47. Bellezza napsal(a) 28.1.2018 v 17:38

    Tak táto epka ide absolútne mimo mňa a do len 10 dielnej série mi príde totálne zbytočná.Nemám rada tieto typy kde sa rieši minulosť a pod.. :(

  48. Mili napsal(a) 28.1.2018 v 19:34

    Prosim Vas, viem, ze to sem nepatri, ale asi tu si to najskor precitate momentalne… Dala som si od Vianoc taky maraton cisto mytologickych casti (prave som skoncila 8. seriu, takze ma cak uz iba deviata). Viete mi povedat v akej casti ktorej serie bolo vyslovene povedane, ze Mulderov otec je CSM? Nejako som to bud nepostrehla, alebo neviem teda… Teda okrem Sixth extincion, kde to vsak tiez nebolo myslim vyslovene povedane mimo toho alternativneho Mulderovho zivota alebo len ako cisto nepodlozene tvrdenie CSM… Ci som nieco prehliadla? Nikde sa to viac neriesilo? Alebo nebodaj az v deviatej serii? Inak to bolo uplne nieco ine, si to teraz pozriet naraz pekne po sebe, ako pocas rokov s velkymi odstupmi a samostatnymi castami pomedzi… Dakujem pekne

  49. Smith napsal(a) 28.1.2018 v 19:55

    Mili: Vzdy to bolo len jemne naznacene ako napr. v Talitha Cumi pri rozhovore fajciara a Mulderovej mamy. Najexplicitnejsie to bolo povedane v Sixth Extinction. Viac sa to ale nerozoberalo a bralo sa to ako fakt.

  50. Mili napsal(a) 28.1.2018 v 20:01

    Smith: Dakujem. Ano, tie naznaky tam boli vo viacerych castiach, ale vyslovene ako fakt alebo pravda, to naozaj nebolo nikdy povedane? Uz som sa zlakla, ze to bolo v nejakej samostatnej casti riesene mimo mytologie, ale sa mi to zdalo malo pravdepodobne… Takze fakt len v naznakoch? Hm, ale mne sa zdalo, ze to tam volakedy niekde bolo, ked som to pozerala pred rokmi.. No nic, tak som sa asi zmylila. Este pozriem 9. seriu a mym mytologiu zmaknutu ako niekdy… Desiatu a jedenástu sériu zatiaľ beriem ako alternatívnu realitu…:))) Dakujem este raz ;)

  51. Mili napsal(a) 28.1.2018 v 20:01

    *ako nikdy :)

  52. captain napsal(a) 28.1.2018 v 20:37

    Pěkná epizoda. Sice bych takovou nečekal, vzhledem k tomu, že Revival série mají značně omezený počet epizod. Ovšem, jako shrnutí a zavzpomínání kritickým pohledem současných trendů, to mělo slušnou úroveň. Připomnělo mi to hned několik klasických epizod. Dávám 80%.

  53. Smith napsal(a) 28.1.2018 v 20:50

    Mili: Vlastne teraz ma napadlo, ze este prave v deviatej serii sa to bude riesit v jednej mytologii :)

  54. DanaS napsal(a) 28.1.2018 v 23:57

    Moc pěkná recenze! Jinak bych asi nikdy nezjistila, kolik všemožných odkazů tam bylo obsažených :-D (a jaké). Epizoda byla zvláštní, zatím nedokážu úplně říct, jestli se mi líbila, nebo ne. Každopádně mě docela bavilo, že byla nepředvídatelná. Nebyly tam vraždy, kde se postupuje postupně jak to u vyšetřování bývá. Beru to tedy trochu jako osvěžení od poněkud temněji laděných epizod, k čemuž ostatně komediálně laděné díly slouží. Já je vítám a nemám s nimi problém, protože Mulderův humor miluju a v dramatech k němu není dostatek prostoru. V těch efektech a hrátkách s pamětí jsem se ale poněkud ztrácela..Dr. They se mi moc nezamlouval, ale Reggie byl vtipnej :-D Scéna z posledního případu M+S+R pobavila. M a S byli jak za starých časů, to bylo milé…

  55. x-phile napsal(a) 29.1.2018 v 8:47

    Mili: Otcovství Kouřícího muže se podle mě řešilo i v Two Fathers/One Son ze šesté série.

  56. orange napsal(a) 29.1.2018 v 11:28

    Beru všemi deseti. Zdá se, že 11. řada drží relativně vysoký standard.

  57. Petraela napsal(a) 29.1.2018 v 19:33

    Skvelá recenzia. Mne sa tá epka páčila, zaspomínanie na staré epky takýmto nehoráznym spôsobom bolo skvelé rozptýlenie :D priznávam, že z desiatej série si toho vlastne veľa nepamätám, ale na túto epku a tú predchádzajúcu rozhodne tak ľahko nezabudnem! A to ešte nie sme pri Williamovi! Beriem to ako to ide, Akty X sú mojim prvým milovaným seriálom a idem tam, kam ma vedú… Teším sa, čo bude ďalej nech je to čo chce.
    Inak, ako sa to všetko blíži ku koncu, tak sa mi stále vynára v hlave slová Clyda Bruckmana… o tom, že Scullyová nikdy neumrie.

  58. Mili napsal(a) 29.1.2018 v 19:46

    Smith: Dakujem, asi sa to riesi v The truth este :)
    x-phile: I Tebe dakujem. Ano , podla nazvu som si myslela, ze sa to prave tam bude najviac riesit, no nejako som sa nedockala… Alebo som to nejako prehliadla. Dakujem Vam. ;)
    A tejto epizode dam teda este sancu s cz titulkami, iba na zaklade tejto recenzie, inak som ani nemala v umysle si ju znova pustit :oD Ja sa celkom tesim na „Ghouli“, dufam, ze to nepototo…

  59. Pavel napsal(a) 30.1.2018 v 9:07

    Ja jsem nadsen, dil je plny tolika narazek a hlavne veci k zamysleni, ze si ho stopro pustim jeste nekolikrat!

    A o to vic ho zeru, ze jsem Dr. They a jeho posunky na Muldera videl z prilehle terasy na zivo ;)

  60. PetraZelva napsal(a) 30.1.2018 v 12:17

    No, mně se to na první shlédnutí moc nelíbilo, přišlo mi to moc mimo. Nevěděla jsem, co bude, na trailery se dopředu nedívám, takže jsem byla ovlivněná jedině tím, jak skvělá mi přišla předcházející Plus One. A proto jsem asi byla trošku „zchlazená“. Jediná scéna, co se mi napoprvé líbila, byla ta s Mulderem a Dr. They.
    Ale napodruhé už to bylo lepší a po x-té věřím, že to ocením víc. Je tam spousta věcí k zamyšlení a diskuzi, to souhlas. Spousta odkazů pro věrné a orientované a spousta aktuálních témat..a spousta překladatelských oříšků :)
    Jinak samozřejmě díky moc za hezkou a trefnou recenzi.

  61. kimberley napsal(a) 30.1.2018 v 13:42

    Tak ja tentokrát hovorím nie, pritom som za komediálne epizódy všetkými desiatimi, napríklad medzi moje najoblübenejšie patrí nie všetkými milovaná Mulder and Scully meet a were monster, ale tu som sa naozaj nudila, Malo to aj zábavné miesta, ako keď poňho prišli s kazajkou, alebo keď sa Skinner opýtal kde vezú Reggieho, ale inak som pozerala na hodiny kedy už bude koniec

  62. oskvarka napsal(a) 30.1.2018 v 18:21

    skvela recenzia.. ako komedia ma ako kazda komedia az tak nenadchla… (v desiatej serii by som ale za takuto dobru cast asi vymenila cokolvek…) niektore foriky mi prisli trochu trapnejsie.. alebo az moc viacnasobne pouzite, ale vecsina scen velmi husta a dobra niektore fory fakt vychitane… scena s dr they a scena s tym mimozemskym vyslancom aj mna dostala so vsetkych najviac.. plus uvodna sekvencia… pointa velmi dobra trochu roztriestena ale o to preca islo nie :) … osobne sa mi nepacilo stvarnenie mladeho muldera ako kuka svoj serial … na moj vkus dost trapne… ale to je vec vkusu… ale tie pukance mal dobre :D:D… a skinerova otayka kam vezu Regieho bol dobry odfajc :D:D..
    ale inak som to v pohode zvladla kukat na 3 casti kedze deti mi lepsie neumoznili.. skratka mna tie komedie az tak nenadchinaju (ako mam aj par komedii ktore boli napinave ale tato pre mna moc nie… aj ked kvalitu myslienok bolo citit…)

  63. Deshy napsal(a) 31.1.2018 v 16:10

    Konečně jsme se na to podívala s českými titulky. Je fakt, že se můj názor změnil, už mi to nepřijde jako naprosto zbytečná hovadina.
    Bohužel mám stále pocit, že to prostě není díl pro mě. Byla tam spousta okamžiků, kdy jsem měla pocit, že tím, jak a kde byla scéna natočená, že z toho mám něco pochopit.
    A vždy mě to donutilo přemýšlet, zda tomu nerozumím proto, že o tom nemám dostatečné znalosti nebo proto, že nejsem dost chytrá, abych pochopila zjevné nebo dost uvědomělá, abych se o to zajímala.
    Stále je tam toho prostě nějak moc, působí to na mě místy nějak povrchně.
    Když řeknu, že v něčem to dost nehezky soudí, tak ani nevím, jak mám tenhle svůj pocit vysvětlit, protože je to jen pocit, který nejsme schopna definovat blíž právě kvůli tomu, že mi prostě uniká ta konkrétní myšlenka u spousty scén.
    Některé scény na mě byly zbytečně přehnané, malý Mulder u televize nebo velký a zoufalý Mulder u vesmírné lodi. U těchto scén je těžké trefit tu míru, když mají trošku uměle a násilně působit. A za mě to trefené nebylo.
    Děkuji za recenzi, o tomhle dílu nejsem schopna nic konkrétního napsat, o to víc si vážím, že ty ano.

  64. Deshy napsal(a) 31.1.2018 v 16:10

    Konečně jsme se na to podívala s českými titulky. Je fakt, že se můj názor změnil, už mi to nepřijde jako naprosto zbytečná hovadina.
    Bohužel mám stále pocit, že to prostě není díl pro mě. Byla tam spousta okamžiků, kdy jsem měla pocit, že tím, jak a kde byla scéna natočená, že z toho mám něco pochopit.
    A vždy mě to donutilo přemýšlet, zda tomu nerozumím proto, že o tom nemám dostatečné znalosti nebo proto, že nejsem dost chytrá, abych pochopila zjevné nebo dost uvědomělá, abych se o to zajímala.
    Stále je tam toho prostě nějak moc, působí to na mě místy nějak povrchně.
    Když řeknu, že v něčem to dost nehezky soudí, tak ani nevím, jak mám tenhle svůj pocit vysvětlit, protože je to jen pocit, který nejsme schopna definovat blíž právě kvůli tomu, že mi prostě uniká ta konkrétní myšlenka u spousty scén.
    Některé scény na mě byly zbytečně přehnané, malý Mulder u televize nebo velký a zoufalý Mulder u vesmírné lodi. U těchto scén je těžké trefit tu míru, když mají trošku uměle a násilně působit. A za mě to trefené nebylo.
    Děkuji za recenzi, o tomhle dílu nejsem schopna nic konkrétního napsat, o to víc si vážím, že ty ano.

  65. yscully napsal(a) 1.2.2018 v 23:42

    Deshy: Malý Mulder u televize se mi líbil, to zpracování odpovídá přesně tomu, jak vnímám, když si vzpomenu, že jsem se na něco dívala jako mrňavej špunt. Já jsem tehdy byla přece stejná jako teď, ale ten gauč v obýváku byl táákhle velkej.

  66. Angelitos napsal(a) 6.2.2018 v 0:49

    Mně tenhle díl, po všech těch srajdach, přišel náhodou milý. Moc se mi to líbilo :) Pokud beru 10 a 11 serii :)

Řekněte nám svůj názor!