Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE SERIÁLU AKTA X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

11×03 Plus One (recenze)

režie Kevin Hooks | scénář Chris Carter | premiéra v USA 17.01.2018 | premiéra v ČR 25.08.2018 | české titulky ke stažení | hodnocení 100%

Aleluja! Epizoda Plus One je ryzí monster-of-the-week záležitost, ze všech devíti dosud uvedených epizod revivalu nejvěrněji připomínající stará dobrá Akta X, zároveň to celé ale zřejmě nejúspěšněji zasazující do kontextu současnosti, kdy Mulder a Scullyová už nejsou nejmladší, jejich zápal polevil a záhady všeho druhu pro ně již netvoří alfu a omegu jejich existence. Na tomto ne úplně ideálním podkladě však tvůrce seriálu a scénárista epizody Chris Carter dokázal vystavět funkční, tajemnými momenty nabitý a veskrze zábavný případ z Akt X.
 

karin.png

VAŠE NÁZORY: Nenechte si ujít názory čtenářů našeho webu a zapojte se do diskuse

Duchovní otec Akt X si ve svém nejnovějším scénáři vzal na pomoc fenomén tzv. doppelgängerů, což je německé označení pro dvojníky. Říkáte si, co na tom může být děsivého? Podobně jsem se ptal já. Odpovědí mi byla každá scéna, ve které se postavám příběhu zjeví přízrak jejich vlastního já, čehož se krom postav vedlejších dočkají i Mulder a Scullyová. Halucinace vlastního já je popsána v řadě legend i středověkých snářů, kde se pokaždé stává předzvěstí jednoho a toho samého – vlastního konce. Režisérovi Kevinu Hooksovi se tyto momenty podařilo vykreslit velice zdařile, jakkoliv se při nich netřesete vyloženě hrůzou, pokaždé cítíte velmi intenzivní mrazení v zádech. Myslím, že nejsem sám, komu se v noci po zhlédnutí epizody zrovna dvakrát nechtělo do koupelny za všemi těmi zrcadly.

xfiles-plus-one-03.png xfiles-plus-one-04.png

Dámy a pánové, Karin Konovalová! Zatímco v kůži paní Peacockové, věčně věků zalezlé pod postelí ve velekultovní epizodě Home, neměla mnoho šancí se prosadit, tentokrát si celou epizodu již úspěšně ukradla sama pro sebe. Okouzlující šestapadesátiletá herečka, která v příběhu ztvárnila démonická dvojčata Judy a Chuckyho, povýšila každou svoji scénu a ve finále i celou epizodu na nezapomenutelný zážitek. Duchovny i Andersonová jsou velcí profíci, kteří ve svých rolích umí chodit, přesto si nelze nevšimnout, že každá scéna Mulder/Chucky i Scullyová/Judy prostě a jednoduše dopadla ve prospěch představitelky dvojčat. O jejím hereckém mistrovství svědčí rovněž fakt, že až po zhlédnutí celé epizody a přečtení prvních ohlasů si většina diváků uvědomila, že obě natolik rozdílné, a přesto v mnohém si velmi podobné postavy, k tomu všemu obě trpící rozdvojenou osobností, ztvárnila jedna a ta samá herečka.

David a Gillian šli rovněž do sebe a s výjimkou drobnějších excesů ukazují Muldera a Scullyovou tak, jak je známe a milujeme. Už to nejsou ty drsňácké karikatury, které byly schopny v předešlé epizodě pobít polovinu armády. Je to znovu ten sympatický Mulder se svými kousavými, jinak ale vkusně podanými komentáři, a Scullyová, průběžně usměrňující svého parťáka ledovou sprchou racionálních argumentů.

xfiles-plus-one-01.png xfiles-plus-one-02.png

Problém s novými Akty X, jak byly prezentovány v této epizodě, mám jen v momentech, které blíže vykreslují vztah mezi Mulderem a Scullyovou. V těchto chvílích revival až příliš násilně připomíná onu bombošku, tedy snahu zachutnat každému, kterou jsem v minulosti již párkrát kritizoval. Carter se v mnoha momentech zbytečně nuceně snaží plnit přání těm shipperům, kteří pročetli miliardy erotických povídek, a tak nám v každé druhé scéně cpe Muldera a Scullyovou do postele. Jasně, Mulder a Scullyová už dávno zahodili nějakou platonickou lásku za hlavu a aktivně se věnují lásce plně anatomické, ale nemuseli bychom toho být svědky v každé druhé epizodě. Jakkoliv budu nyní za zavrženíhodného kacíře, úplný závěr na motelovém pokoji na mě působil strašně podivně, jako by vypadl právě z nějaké fanfiction, jichž jsem nikdy nebyl velký fanda.

Ne úplně konzistentně pak Carter působí v další postelové scéně, ve které Mulder Scullyové navrhuje, že by mohla mít další dítě. Vzhledem k blížícím se apokalyptickým událostem v mytologii a Scullyové prohlášení, že svět spěje ke konci, se kterým se agentka Mulderovi svěřila jen pět minut před tím, se jedná o skutečně brilantní nápad. (Buďme ale fér a uznejme, že když ležíte v posteli vedle polonahé Scullyové, zdá se výroba nových dětí jako vcelku velmi dobrý nápad.)

Naopak velmi tvůrce chválím za úplnou absenci williamovské problematiky, a to už v druhé epizodě za sebou. Oceňuji, že Carter namísto již tradiční fňukandy za nezvěstného Willíka vsadil agentce Scullyové do hlavy téma zcela nové. Po jednom z těch méně příjemných setkání s ďábelskou Judy začne Scullyová přemítat o svém věku, o tom, jaký vliv má zestárnutí na výkon její profese a vůbec celý osobní život. V době, kdy oba agenti již dávno překročili zlomovou padesátku, se jedná o téma, které má vcelku své opodstatnění i logiku. Ostatně vidíme to již v několikáté epizodě za sebou, že Mulder se Scullyovou dávno nedisponují oním zápalem, který je charakterizoval v době, kdy na Aktech X začínali.

xfiles-plus-one-06.png xfiles-plus-one-05.png

Plus One je v pořadí sice již devátá epizoda revivalu, ale jinak je úplně první, kterou nenapsal a nerežíroval jediný člověk. Rozhodnutí, že scénář Chrise Cartera z režisérské židle zrealizuje jiná osoba, v tomto případě Kevin Hooks, hodnotím jako velmi moudré a prospěšné. Jakkoliv to na první pohled může působit osvobozujícím dojmem, režie vlastního scénáře může být někdy více svazující, než cokoliv jiného.

Bráno obecně jsou samostatně stojící epizody této série zatím skvělé. Jak předcházející, konspiračně a superakčně pojatá This, tak aktuální Plus One působí mimořádně uvolňujícím dojmem a připomínají tak ty lepší díly ze šesté a sedmé série. Samostatné epizody předcházející série, Founder's Muta­tion a Home Again, jako monster-of-the-week sice obstály, až příliš však byly zatíženy mytologickými tématy, agresivně vměstnanými do jinak klasického konceptu samostatných epizod. Nejtěžší dávku v tomto smyslu dostala Home Again, která nabídla skvělé monstrum, ale také procházku slzavým údolím agentky Scullyové, loučící se vedle syna rovněž s umírající matkou.

xfiles-plus-one-10.png xfiles-plus-one-08.png

To všechno Plus One hází za hlavu, osvobozuje se od zbytečného balastu a řeší, tedy s výjimkou postelových scén, to, co od Akt X očekáváme především – bizarní, paranoiou protkaný případ. Skvělá práce, jen tak dál!

Tento článek byl zveřejněn 24.8.2018 v 0:00 v kategorii Recenze epizod, Restart seriálu Akta X.

Komentáře: 79

  1. x-phile napsal(a) 14.1.2018 v 7:41

    Týhle epizody se docela bojím. Carter už jednou dokázal z tohohle tématu udělat paskvil…

  2. x-phile napsal(a) 18.1.2018 v 4:43

    Paskvil to nebyl, docela to připomínalo stará dobrá Akta X. Jedenáctka mě zatím rozhodně nezklamala, naopak :-)

  3. mrx.friend napsal(a) 18.1.2018 v 12:14

    Wow, překvapení – vedle „Founder's Mu­tation“ z desítky asi další jediná epizoda rebootu, kdy má divák pocit, že opravdu sleduje Akta X a neni mu při tom trapně :-D

  4. Milly333 napsal(a) 18.1.2018 v 12:32

    Take jsem mile překvapena, super doufám, že i další epizody nezklamou :-)

  5. mrx.friend napsal(a) 18.1.2018 v 12:36

    btw, trochu jsem pátral „výhledově“: šestá epizoda by se měla jmenovat „Kitten“ (Když Skinnera začne pronásledovat minulost, stahuje se do ústraní. Zatímco se Mulder se Scullyovou snaží ho vypátrat, jejich narůstající nedůvěra k němu dosahuje svého vrcholu.), osmá potom „Nothing Lasts Forever“. Na wikipedii potom taky mimo jiný stojí, že by se měl ještě vracet i James Pickens Jr. coby Alvin Kersh :-O

  6. Mirka napsal(a) 18.1.2018 v 12:45

    Jo, tak tohle byla pro mě skutečná Akta X a skuteční M+S jako kdysi. Takže CC umí ještě napsat dobrou epizodu, když chce. :-)

  7. Alien napsal(a) 18.1.2018 v 13:10

    Super epizoda, jsem spokojená, jen tak dál :)

  8. x-phile napsal(a) 18.1.2018 v 13:38

    Já jsem zase někde vyčetla, že v sedmé epizodě by měli být jen Mulder a Scullyová, nikdo jiný.

  9. Amelieba napsal(a) 18.1.2018 v 14:34

    Zatial som sice videla „Plus one“ iba bez prekladu, ale asi najlepsia epizoda zatial z celého revivalu, ale uplne ohodnotim az s prekladom, kedze nie vsetkemu som rozumela…
    A z toho, co som docitala na nete, z tych dalsich epizod by 6. mala byt venovana Skinnerovi, 7. by mala byt podla Davida jedna z najspecialnejsich epizod v historii serialu vôbec a mali by tam hrat iba on a Gillian (nieco ako nemy film), 8. by mala byt podobna epizode „Home again“ a 10. zaverecna mytologicka (ktora vsak vyriesi len cast mytologie… Vsak ako by za 40 minut mohli stihnut viac, vsakze? :o/) A este William by sa mal objavit, pripadne nejako riesit v epizodach 5, 8 a 10… ;)

  10. orange napsal(a) 18.1.2018 v 15:43

    Správná aktovská atmosféra. Sice to bude chtít titulky, ale na první podívání dobré.

  11. Klarissa napsal(a) 18.1.2018 v 18:09

    Jsem maximalne spokojena..nejen ze studijnich duvodu porotumett lip aj si tento dil rada pustim opakovane bez titulku..CC se rozpomnel na stara X files, jen to bylo holt modernejsi.

  12. Deshy napsal(a) 18.1.2018 v 18:17

    První na kterou se podívám i s českými titulky, aby mi určitě nic neuniklo.
    Tohle bylo ono. Opravdu bylo. Duchovny asi k životu to ironizování všeho potřebuje, i když to není na místě, přesto tohle byl skvělý(pokud jde o revival) díl, který měl v podstatě všechno, co doteď chybělo.
    A ať je to zastaralé a nemoderní, ono to stále funguje a teď se ukázalo, že není důvod, proč by nemělo. Škoda, že takových dílů nebylo víc, protože kdyby ano, tak věřím tomu, že i dva hlavní představitelé by teď byli více a lépe sžití s rolemi.
    Pokud už musím něco vytknout, tak je to ta postelová vložka. Přišlo mi to navíc a zase jako něco, co tam dal jako něco pro fanoušky. Na mě to působilo trošku násilně, ale třeba jen na mě.
    I tak tam tech shipperských momentů bylo víc než dost.
    Ale už to, že cítím nutnost mluvit a uvažovat o tom, kde se v tuto chvíli nalézá vztah Muldera a Scully, ukazuje, že v tomto dílu jsou prostě Akta X zpět.
    Velice se mi líbilo, jak byla zahrána dvojčata. Ti dva předčili všechny ostatní. O parník.

  13. Callysto napsal(a) 18.1.2018 v 18:51

    Moc líbilo. Připadá mi, že už se oba konečně dostávají zpět do rolí. Epizoda byla jako ze starých dobrých časů. A byl tam i pěkný úsměv Scully, jako zamlada.

  14. Jan napsal(a) 18.1.2018 v 20:49

    Mr. Muldoon :-)
    Konečně čistokrevná akta x

  15. Petraela napsal(a) 18.1.2018 v 20:49

    Nedalo mi, ale pozrela som si to hneď ráno. Jaj, zahrialo pri srdci :) Atmosféra sa naozaj vrátila z tých dávnych čias a my shipperi… no dostali sme riadnu nádielku. Ten posledný moment ako stál Mulder vo dverách… mala som úsmev na tvári ešte pol hodinu :D

  16. Šuflo napsal(a) 18.1.2018 v 22:33

    Aj za mňa zatiaľ najlepšia epizóda. Pripomínala mi tie strašidelnejšie tajomnejšie a dokonca sa v nej našlo miesto aj pre postavy, nehovoriac o tom, že hlavná protagonistka zahrala skvelo ako muža tak aj ženu. Zatiaľ pozreté bez titulkou takže z toho záveru mám trochu zmiešané pocity, ale verím, že sa to čoskoro spraví. Musím povedať že čo s týka 11. série tak mi každá časť zatiaľ príde kvalitou niečo lepšia, avšak pri tejto som mal občas aj zimomriavky. A klišé ako dvojníci Muldera a Scullyovej mi dokonca vôbec neprekážali, práve naopak a to nemám rád epizódy v ktorých hrajú záhady vedľajšie husle a Fox s Danou pôsobia hrdinovia z komiksov.

  17. KnowleRohrer napsal(a) 18.1.2018 v 23:06

    Já musím říct, že se mi epizoda líbila. Snad i ostatní budou v tomhle podobným duchu…narozdíl od Vás, bych ale uvidítal víc mytologických epizod i Williama ;) tak jsem zvědavej co ns čeká…

  18. mrx.friend napsal(a) 18.1.2018 v 23:29

    KnowleRohrer: Já se další mytologii taky nebránim. Uvítal bych takhle tematicky laděnou epizodu ještě jednu, protože mam obavy, že (jak už dneska zmínila Amelieba) Carter ze 40 minut prostě velkolepé finále neudělá, ani to snad nejde.

  19. KnowleRohrer napsal(a) 18.1.2018 v 23:34

    Já mám strach z toho, že nechají závěr série s otevřeným koncem a dalšíma nezodpovězenýma otázkama a v případě, že se Gillian už v dalších seriích nevrátí (pokud vůbec nějaký budou) tak si to neumím moc představit.
    Myslím, že po tolika letech už by bylo na čase některý věci vyřešit…

  20. mrx.friend napsal(a) 18.1.2018 v 23:46

    Otevřený konec čekam určitě, vždycky musí bejt nechaný pootevřený vrátka na případný pokračování, nemluvě o tom, že v Aktech se málokdy něco uzavře :) Ale myslim si, že jedenáctka je vážně poslední. Dneska jsem si četl prohlášení Gillian z konce loňskýho roku, která mluví o „odchodu ze seriálu“ a znělo mi to dost sebevědomě a razantně. Carter se pak na to vyjádřil, že v tom případě s Aktama končí taky, protože seriál vždycky stál na dvou hlavních postavách a bez Scullyové v tom prostě nevidí smysl. Někteří se bojí, že tím pádem Scullyovou na samym konci nechá zemřít, ale to si nemyslím. Jednak proto, že „co by kdyby“ dvanáctka (několikerý zmrtvýchvstání hlavních postav bych přece jenom nechal v „Supernatural“) a jednak proto, že díky epizodě „Tithonus“ přece víme, že Scullyovou tenhle osud prostě nepotká :)

  21. mrx.friend napsal(a) 18.1.2018 v 23:47

    *prohlášení, ve kterym mluví

  22. KnowleRohrer napsal(a) 19.1.2018 v 0:09

    To souhlasím, je pravda, že otevřenej konec čekám i já.
    Taky si nemyslím, že Scullyová umře, nicméně bez ní si to opravdu neumím představit… 8.serie se mi líbila, i přestože byl David pryč…ale Doggett & Reyesová ani Einstein s MIllerem Akta X nikam neposunuli… Nebo aspoň pro mě ne. Tak uvidíme…
    Já jsem doufám, že pokud je tohle poslední sezóna, tak zodpoví alespoň ty nejdůležitější věci okolo kterých se všichni točíme už tolik let.

  23. kultx napsal(a) 19.1.2018 v 0:43

    Já jsem právě dokoukal a dřív, než se mi podaří rozepsat se v recenzi, musím říct jednu věc. Judy a Chucky byli neskuteční… Zahrát tak parádně dvě stejné a přesto úplně jiné postavy, to je kumšt. Karin Konoval je PANÍ herečka!

    Docela lituju, že jsem ještě před zhlédnutím věděl, že bude hrát dvě role :-/

    Carter to tentokrát opravdu dal s přehledem a myslím, že udělal moc dobře, že režii přenechal druhé osobě. Možná by to tak měli dělat i ostatní, protože režírovat vlastní scénář může být často spíš svazující, než osvobozující…

  24. Mirka napsal(a) 19.1.2018 v 7:15

    Nevěděla jsem, že Karin Konovalová hraje i svého bratra, perfektní výkon. Epizoda byla skvělá, napínavá a hlavně konečně víc dialogů M+S. A to vzájemné jiskření v poslední motelové scéně bylo jako třešnička na dortu. Kdy naposledy se na sebe „takhle“ dívali, možná v The Truth?
    kultx bereš mi myšlenky. Myslím, že ta režie pokulhávala už v desítce. Určitě by ty epizody vypadaly trochu jinak, kdyby je režíroval někdo z ostřílených „zajetých“ režisérů klasických Akt X.
    BTW už se těším na recenzi.

  25. PetraZelva napsal(a) 19.1.2018 v 8:44

    Volejte hurá a 5 dní se radujte!! :) Tenhle díl se mi opravdu moc moc moc líbil, návrat k tomu, co vždycky fungovalo a myslím, že vždycky bude. Konečně to nebylo tak akční, ale víc tajemné. Vůbec jsem nevěděla, že Karin Konoval hraje oboje, teď jsem si to přečetla tady v komentářích a zírám s otevřenou pusou, fakt neskutečný výkon.
    Jedíné, co mě trošku vyrušilo, byla ta „postelová“ scéna/rozhovor. V tomhle souhlas s Deshy, na mě to taky působilo násilně. Krásné interakce by byly v epizodě i bez ní.. ale třeba až to uvidím po několikáté, tak změním názor :)

  26. Amelieba napsal(a) 19.1.2018 v 9:29

    Mne ta postelova scena vobec nevadila, nakolko bez toho rozhovoru by zasa vsetci boli tam kde vzdy, kazdy by len hadal, v akej faze sa prave nachadzaju, co planuju, atd… Mne to nasilne neprislo, skor by som brala dovysvetlenie toho, co sa stalo medzi druhym filmom, kde boli spolu a zaciatkom 10. serie, kde boli akoze uz dlho od seba…
    A berme to tak, ze CC proste po dlhej dobe vypocul fanusikov (shipperov). Aj mi pride zvlastne, ze toto bol diel prave CC, ktory vecne i ked nejake intimnosti medzi M&S natocil, tak ich nasledne vystrihol (to sa stalo uz asi kolkokrat?) :) Ja som asi nejaky medzifanusik medzi tymi co na vsetkych dostupných soc. sietach su vo vytrzeni z kazdeho dotyku M&S a tymi, ktorym naopak vsetky taketo sceny pridu nasilne. Berme to tak, ze ten vztah sa proste musi niekem posunut a dostat, najma ak to ma byt finale serialu, a keby i nebol, tak minimalne odchod Gillian a teda Scully zo sceny…
    Dufam, ze este pride aj nejaka lepsia epizoda, leby inak by som musela konstatovat, ze CC asi trpi schizofréniou, nakolko sa mu podaril najhorsi – „Babylon“ a zaroven i ten najlepsi – „Plus one“ diel revivalu (10.+ 11. seria). Inak konecne mi v tejto seriii nepride, ze Scully len fnuka a Mulder to ma cele total na haku (i ked toto bolo este asi viac podtrhnute slovenskym dabingom s Milom Kralom, s ktorého hlasom Mulder v 10. serii posobil, ze ho to este dokonca cele otravuje a chce uz mat od Aktov X pokoj… Ale mozno to bolo len tym, ze sa do tych uloh Gillian a David proste nevedeli dostat po tak dlhej dobe.
    Kazdopadne pre mna Akty X uz asi navzdy zostanu mojou najvacsoou srdcovkou (neviem si vôbec predstavit, ze by som este na diely nejakého ineho serialu cakala s takou netrpezlivostou a radostou jeden krat do tyzdna), ktoru som zacala sledovat ked som mala asi 12 rokov, tak snad do mojej 40tky sa to nejako k spokojnosti vernych fanusikov cele uzavrie :oD „I want to believe“. Sorry sa vylevy ;) Snad to aspon niekto docita do konca :)))
    A BTW milujem tuto stranku ;) <3

  27. dejna (kavalirova) napsal(a) 19.1.2018 v 10:36

    Já jsem hepy jak 2 grepy, tak to postnu ještě semka… snad až budu někdy zpětně dohledávat, co jsem kdysi měla na srdci. Kolem a kolem toto pro mě už navždycky bude jedna z nejzásadnějších epozod celého seriálu, ať chci nebo ne :)

    Ou jeee, když přimhouřím lehce oka, byla to prostě pecka! Za mě to mělo všechno, co to mělo mít, a ještě MEGAHUSTOKRUTOP­ŘÍSNÝ bonus navíc! A taky jak moc jsem se u toho bála, jakože fakt bála a Karin Konoval je prostě neskutečná hvězda a… snad jen škoda, že u doktorky ani jednou nezaznělo křestní jméno Babsi… Už se těším, až si epizodu užiju i v dabingu, nebo alespoň při opětovném zkouknutí a budu se moci víc zaměřit na koukání a na postavy než na čtení titulek a vstřebávání dialogů. I M&S mě vážně bavili :) Neříkám, že to bylo bez chybky, ale to vlastně jen málokterý díl a Carter teda až zas na nějaké dialogy prostě zaválel. Nejvíc mě asi na všem znepokojuje naprostá nenavázatelnost na předchozí díly, obzvlášť ty mytologické a Scully mají tvůrci pořád tendenci házet pořád do takového ublíženeckého módu (vlastně jen krom minulé epizody) Ale, prostě za mě dobrý. No už se už se ukrutně těším i na další díl a na „kiš kiš gesto“ směřované Mulderovi ve scéně u soch :)

    Snad mě jen maličko také znepokojila motelová opakovačka a v jednu chvíli i hudební podkreslení s hlavním motivem… Ale co mě zatím vážně baví v celé 11. je to hraní si s hlavním mottem v úvodní znělce… Těším se na druhé a další shlédnutí jakože fakt moc!

  28. Filip napsal(a) 19.1.2018 v 15:34

    Prvá epizóda vcelku sklamanie, druhá epizóda krasna spomienka na Deep Throata, a perfektný námet no bohužiaľ nelogickosť, nezvládnutá režia a dynamika strihu ju zabila. Tretia epizóda KONEČNE vyzerá ako by na nej pracoval niekto z pôvodnych tvorcov, a pritom ju natočil tvorca ktory predtym z x files nemal nikdy nič spoločné. A tak sa s časti potvrdzuje moja domnienka, že X Files potrebuje novú mladú krv. Bolo by lepšie ak by Carter v pripadnom pokračovani ostaval iba ako producent. Uz teraz sa vsak tesim na ep. 4.

  29. chrz napsal(a) 19.1.2018 v 18:36

    Já budu docela kritický. Být tento díl součástí první série, tak je to těžký podprůměr. Mezi díly 10. a 11. série je to velký nadprůměr – tak nás/mě zklamaly ostatní díly nových sérií, že tento pak vypadá jako mistrovské dílo. Při vší úctě zatím mě Akta nepřesvědčila, že bylo oživování nutné, nepřinášejí nic, co by 202 originálních epizod nepředvedlo už dříve a lépe.

  30. miZo napsal(a) 19.1.2018 v 19:01

    Pesnička čo na začiatku hra kapela je Unsaid undone od Davida Duchovneho. Samozrejme v trošku punkovom prevedení.

  31. mrx.friend napsal(a) 19.1.2018 v 19:59

    chrz: Tvůj úhel pohledu naprosto chápu. Sám si myslim, že nad touhle epizodou jásam, protože ty předchozí mě zklamaly, takže teď trochu vyčnívá ;-)

  32. Aknah napsal(a) 20.1.2018 v 0:15

    Epizodka to byla úžasná po všech směrech. Předchozí dvě jsem tak tak dokoukala do konce, ale na tuto mám chuť se podívat ještě jednou a pak zase :D
    Každopádně až teď jsem se taky dozvěděla, že Karin Konoval hrála i toho svého bratra. Nepoznala bych ji. Jo a to víte, že je to mamka Peacocková? xd

  33. Gedzitka napsal(a) 20.1.2018 v 0:58

    jupiiiii akoze uplne topka pre mna a hlavne M+S looveee it akoze pripomina mi to stare lovely XF s upgrade!!! akurat ze z ulozto stiahnem vzdy nejake diel ktory ma proste odseknute titulky na konci proste viem ze ked S otvori na konci dvere pak moment ako sa pozeraju na seba a pak mi to pride ze to sekne ako ja viem ze sa tam uz asi vela neudeje ale tak ja to chcem az do konca :-DDDDD pak mam pocit ze par sekund na konci je odseknutych no asi je to feeling ale ROZHODNE ONE OF MY BEST EPISODE

  34. Gedzitka napsal(a) 20.1.2018 v 1:06

    ak by sa to naozaj stalo ze S odchadza pre mna konci cele XF. Bez Gillky ako ma tu poniektori poznate to by som ja nedala :DDDD a anyway to uz by nikdy neboli AKTY xixi a este k tejto epke mne sa ta postelova scena najviac pacila cele dobre a aj funny ich vztach je uz proste niekde inde a ovela hlbsi a aj tak skoncia spolu inak si to neviem predstavit hi hi, ja som rozhodne za a pozrela by som si ako si navzajom „tlacia“ tie wheelchairs :D

  35. Mirka napsal(a) 20.1.2018 v 13:34

    Recenze je skvělá, jako vždycky.
    K. Konovalová je ve své dvojroli skutečně velmi přesvědčivá, až z ní šel chvílemi strach. Při jednom záběru na konci, když tam ležela mrtvá na zemi, vypadala jako paní Peacocková.
    Postelová scéna mi násilná nepřipadala, naopak docela přirozená. Jinak to ani dopadnout nemohlo, vzhledem k tomu, že se mají pořád rádi a jak trefně píšeš „už dávno zahodili nějakou platonickou lásku za hlavu a aktivně se věnují lásce plně anatomické“ :-)
    Mě to přišlo jako normální rozhovor o životě, o budoucnosti…
    V klasických sériích bylo takovýchto rozhovorů minimum, většinou jen v náznacích a zbytek jsme si museli domyslet. Co mi přišlo ale absurdní byla ta část, kde mluví o dětech. To že chtějí zestárnout spolu, být tady jeden pro druhého navždycky, to potěšilo, to beru. Ale téma dětí tam nemělo vůbec zaznít. Myslím, že téhle pro ně oba dva jistě velmi citlivé a bolestivé věci se M/S vždycky úzkostlivě vyhýbali, zvláště od doby, kdy ztratili Williama. A najednou jako „… jednoho dítěte, jsme se zbavili, abychom ho zachránili, no tak si pořídíme další, i přesto že, ho třeba vystavíme stejnému nebezpečí“?? No to snad ne! Zvláště když hned nato Scully mluví o tom, že svět se řítí do pekla. Tohle Carter přehnal, zkazilo to celou scénu. Navíc je to docela směšné i vzhledem k jejich věku.
    Tu poslední „flirtovací scénu“ beru jako bonbónek. Jsou tam oba tak roztomilí, a navíc my fanynky, které jsme ještě nestihly přečíst žádnou z těch „miliard erotických povídek“ se můžeme aspoň pokochat sekundovým pohledem na sexy Muldera opírajícího se o futro. ;-)
    Stejně se mi zdá, že to nějak rychle ustřihli, kamera měla pozvolna zešednout nebo třeba odklonit záběr jiným směrem. Takhle to vypadá, jakoby CC řekl: „Dost! Shippers, pro dnešek vám to stačilo!“
    Myslím, že jsme tentokrát dostali koňskou dávku „shippy“ momentů a všechny dohady ohledně M/S vztahu jsou tímto vyřešené, takže se v dalších epizodách můžeme plně a nerušeně věnovat řešení záhad.
    Mimochodem, všimla jsem si drobného detailu v jedné scéně. Když Mulder vchází ke Scully do pokoje má prázdné ruce a potom, když sedí na posteli a následně odchází z pokoje drží v ruce flašku s pivem.

  36. Gedzitka napsal(a) 20.1.2018 v 13:53

    Ja to rozhodne pozrem este raz ale asi pockam na titulky lebo nemam k tomu ani anglicke a americku anglinu moc nemam rada tak obcas v niektorych momentoch trochu struggle albo skusim niekde pozret anglicke titulky. No ale jednoznacne moja top epka. Aha takze som to asi neni len ja kto to videl na konci useknute… hej mali to trosku nechat dlhsie ale je viac ako jasne ze ten ich cit je dost hlboky vselicim si presli a aj tak budu spolu. Ale najlepsi bol M ku koncu ked mali urobit check out :-D ze by si to mohli tzv trochu predlzit proste cele dobre :-D

  37. kultx napsal(a) 20.1.2018 v 14:10

    Mirka: Moc díky! :-)

    Pokud jde o ty motelové/postelové scény, musí se Carterovi nechat, že svoji logiku do jisté míry mají – Mulder i Scullyová jsou po 25 letech jinde, jejich priority se změnily. Ovšem to s tím děckem je fakt divný.

    Ale chybí mi ten Mulder z motelového pokoje v Detour, kde Scullyovou s alkoholem nechal na pokoji a šel radši chytat příšery do lesa, nebo z Home, kde místo aby povalil Scullyovou do postele šteloval televizi :-D

  38. oskvarka napsal(a) 20.1.2018 v 14:57

    lidicky kde to kukate… ja sa akosi uz neorientujem inde ako na uloz to a tam to este nieje :(

  39. linkos napsal(a) 20.1.2018 v 15:17
  40. mrx.friend napsal(a) 20.1.2018 v 15:17

    Mirka: Dobrej postřeh! Taky jsem se znovu díval na promo fotky k epizodě a jak Mulder se Scullyovou sedí na posteli, divil jsem se: „Hele, Duchovny drží v ruce flašku, ale nepamatuju se, že bych jí v tej scéně zaznamenal.“ Pustil jsem si scénu znovu a je to přesně, jak říkáš. Dokonce když Scullyová vede debatu s Mulderem ohledně existence duchů, Mulder podotýká: „Ovšem, že jsou.“ a hned na to udělá gesto, jako by se chtěl napít, ale záběr je ustřiženej příliš brzo na to, aby k tomu na obrazovce skutečně došlo. Takže to vypadá, že ve střižně se krátilo jedna báseň. Dost možná bylo dialogů víc, možná si Mulder odněkud to pivo i bral, ale muselo se potom krátit, i když to spíš vypadá, jako by se tvůrci na poslední chvíli rozhodli, že pivo zkusí zamaskovat, protože už ho Mulder nasával v předešlý epizodě a k postavě by to prostě příliš nesedlo :-D

  41. kultx napsal(a) 20.1.2018 v 15:20
  42. Gedzitka napsal(a) 20.1.2018 v 15:44

    ja uz som si stiahla ENG titulky cool pozrem si to znovu ja brzda som si to mohla hned tak pozriet ale tento diel stoji za to vidiet viackrat :-D btw chcela by som sa podakovat KULTX ze sa tak pekne stara o tuto nasu webku a ze XF stale zije dalej XXX

  43. Mirka napsal(a) 20.1.2018 v 17:07

    kultx ono v té postelové scéně není přímo řečeno, že by si teď chtěli pořídit dítě ale je to něco ve smyslu, že ona by bývala chtěla ještě další a on se jí ptá, co jí v tom brání nebo bránilo no a bla, bla, bla… Prostě si myslím, že je to nesmysl. Scully po těch hororech s Williamem byla podle mě z dalších dětí už nadobro vyléčená. Zkrátka to měli vynechat. Carter to tam určitě nacpal jen kvůli shipperům.
    Jo a ta scéna s tou rukou je dobrá. :-)
    Mě se zase líbila „šibeničková“ výzdoba na zdech v pokoji Little Judy. ;-)
    A ten právník měl v baráku taky pěknou zbrojnici. Nedivím se, že si potom uťal hlavu.:-)
    Myslím, že nakonec jim hrabalo asi všem.

  44. x-phile napsal(a) 20.1.2018 v 20:38

    Jen připomenu, že Karin Konoval hrála i Madame Zelmu v Posledním odpočinku Clydea Bruckmana. Ale tam se moc „neohřála“ :-)

  45. kultx napsal(a) 20.1.2018 v 20:50

    x-phile: Jj, na tohle jsem koukal s otevřenými ústy na IMDb. Tohle jsem doteď netušil a přitom mám Clydea nakoukaného i pozpátku :-P

  46. kultx napsal(a) 20.1.2018 v 20:53

    Mirka: Souhlas, výzdoba moc pěkná. Mám rád, když si nějakou scénu v Aktech X mohu pauznout, abych si mohl prohlédnout všechny možné detaily a případné odkazy…

  47. kultx napsal(a) 20.1.2018 v 20:53

    Amelieba + Gedzitka: Díky za vaše krásný slova. Je to moje milá povinnost ;-)

  48. Alby napsal(a) 20.1.2018 v 21:21

    Velmi sa tesim, ze v 11 serii maju jendotlive diely stupajucu tendenciu ohladne kvality.

    Plus One bola super epizoda. Asi 2× mnou presli zimomriavky a to v momente, ked kamera po postelovej scene zabere pohlad na dvojnicku Scully a ked Mulder uvidel v zrkadle seba…aaaaaaaa

    Kazdopadne sa ukazalo, ako moze vyzerat moderne retro a ze napriek tomu to funguje, osobne mi vsak nevadila ani predtym akcnejsia epizoda.

    Kedze som za 9 predchadzajucich epizod dozila doslova par, kde je jasne ako to MS spolu maju aj to boli diskutailne, tak terza sa tesim, ze proste nam to povedali na rovinu…nevadila mi teda ani postel, ani Mudler oprety o futro ( to bolo take mileze som sa krenila ako blazon).

    Bouzial radost mi kazi trailer stvrtej epizody, kde je jasne,ze zas prepneme na humornu notu a to ja nemusim.

    Inak ta postle a ten motel mi velmi pripominalo podobne casti v reqiuem, ci scenu z druheho filmu…

  49. Alby napsal(a) 20.1.2018 v 21:24

    omg 9 serii… inak ja budem 10tke vdy vdacna, ze vznikla kedze ja som az vdaka nej objavila akty x. Muz sa smeje, ze vzdy, ekd idu nove Akty x, tak mame nove dieta…pri 10tke sme mali prveho syna, teraz druheho…takze klud podla mna o 4 roky sa dockame este 12 serie, kedze my planujeme este dievcatko.

  50. oskvarka napsal(a) 20.1.2018 v 21:31

    kricek bojim sa kuknut tvoju oblubenu scenu dufam ze to nieje ta z odseknutou hlavou :D… prave som to dokukala a brrr.. za mna huste… nesuhlasim ze by to bol slaby podpriemer prvej serie… ako prva bola nabusena ale tak urcite by to na ten lahky priemer dalo…
    jedine co ma dostalo ze tam Mudy nechal Sully samu a bezal prec ako chapem potreboval konat rychlo ale napriek tomu ze sa o nu ani trochu nebal… inak ako dokonale.. az na tu moju biednu anglictinu…

  51. Šuflo napsal(a) 20.1.2018 v 22:53

    Na moje prekvapenie je každá z epizód o niečo lepšia pričom táto sa dokonca vyrovná i tím klasickým Aktom X.Potešilo ma, že to malo atmosféru a dokonca si našli agenti chvíľku aj pre seba, NEHOVORIAC O SKVELÝCH HERECKÝCH VÝKONOCH „DVOJČIAT“ :-) a tá hudba, ktorá si konečne ukradla i hlavnú znelku – tak to bolo niečo čo v Aktoch X fakt chýbalo. Za mňa absolútna spokojnosť až na ten záver ktorý zrejme lepšie pochopím s titulkami.

  52. Gedzitka napsal(a) 20.1.2018 v 23:26

    Oskvarka: skus ak to trosku pomoze stiahnut EN titulky kym nebudu ceske tam si to mozes aj stopnut a precitat pak. Ja moc americku anglinu nemusim takze mam s tym problem a preferujem ked Gillka hovori bristakou. Jej sa da lepsie pak rozument ako ked som sa s nou rozpravala ziaden problem ale v XF ta americka ufff…

  53. Angelitos napsal(a) 21.1.2018 v 1:25

    Ještě to asi neni takovy senilni děda, jak jsem si myslela. Asi vynecham dvojku a kouknu na 3 hned jak to bude možné. Diiikyyy bozeeee klze by konečně něco normálního :))

  54. Bellezza napsal(a) 21.1.2018 v 2:31

    Ja „načnem“ len tú scénku v posteli,takže.. Navrhoval jej,či nechce daľšie dieťa,ale v 54och rokoch,really??! (v seriáli je Scully narodená v r.1964) Tak toto si absolútne neviem predstaviť,možno tak pred desiatimi rokmi by to bolo ešte super :D

  55. Mirka napsal(a) 21.1.2018 v 11:22

    x-phile včera jsem zkoukla znovu Clydea Bruckmana a opravdu je tam Karin Konoval jako Zelma. Ani jsem ji nemohla poznat, jen ty její velké oči ji prozradily. :-)
    BTW je fajn vidět v nových dílech „staré“ známé tváře, které se objevily v původních sériích třeba ve vedlejších rolích. V desítce jich pár bylo, ale tady jsem zatím nikoho nezaznamenala.

  56. oskvarka napsal(a) 21.1.2018 v 18:28

    belleza ja osobne som to pochopila skorej len ako zaobalenu narazku ze podme na to..reku aby to nemusel tak priamo povedat…nieco ako zdvorilostna fraza :D
    aj ked v ich veku to veru moc nevyslo…:D

  57. Bellezza napsal(a) 21.1.2018 v 19:43

    Oskvarka ja ti neviem,tak či onak,príde mi to trápne :D koľko sa poznajú? :D
    Ked sa to tak vezme,teraz si akurát dávam maratón od začiatku,som na začiatku piatej série.Je to veľmi zvláštne pozerať na to po toľkých rokoch,ked to začínalo,bola som ešte puberťáčka.Teraz sa na to dívam inými očami.Je neskutočné ako ten čas letí..

  58. oskvarka napsal(a) 21.1.2018 v 23:26

    tak to sme na tom podobne tiez som na tom ficala ako pubertacka a ked som po vyske dala dva krat maraton bolo to uz ine…

  59. captain napsal(a) 22.1.2018 v 14:18

    Vynikající epizoda připomínající staré dobré případy The X – Files, záhady, tajemno, všudypřítomné zlo… Plus něco pro shippers, to je teda jízda!

  60. Deshy napsal(a) 22.1.2018 v 18:51

    Já vůbec nepoznala, že ty dva hraje stejná herečka.
    Je fakt, že se mi ten chlap zdál nějaký divný, myslím divnější než asi měl podle role být, ale přičítala jsem to tomu, že tak má působit.
    Zrovna jsem se podívala s českými titulky a když jsem si doplnila i ty detaily, co mi utekly, tak se mi nějak zvedla nálada. Ono už to, že jsem si to pustila podruhé, mluví samo za sebe.
    U těch předchozích dílů 10. a 11. série jsem o to nikdy zrovna nestála.

  61. Callysto napsal(a) 23.1.2018 v 5:26

    V noci jsem projela s českými titulky jen ty shipperské scény, jen pro kontrolu, jestli jsem to správně pochopila, dneska se chystám na celý díl. A to je co říct, ty první dva díly jsem shlédla jen s anglickými titulky. Ta postelová scéna mi zas připomněla závěr posledního dílu desáté série, The truth (snad mi ještě paměť trochu slouží, jsem přece jen vrstevník Scully).

  62. x-phile napsal(a) 23.1.2018 v 5:50

    Callysto: Deváté série.

  63. Mirka napsal(a) 23.1.2018 v 6:34

    Callysto podobná postelová scéna byla poprvé v Requiem, posledním dílu sedmé série a byla moc pěkná. Taky Scully přišla za Mulderem do pokoje, protože jí nebylo dobře.

  64. mrx.friend napsal(a) 23.1.2018 v 17:05

    Mirka: Jedna z mála ženských, kterou pravděpodobně bolela hlava a i tak vlezla chlapovi do postele :-D

  65. kimberley napsal(a) 23.1.2018 v 19:14

    Ja som bez námietok: Mulder a Scullyová sú už niekde celkom inde a ich posteľná scéna mi vôbec nevadila. Nevadil mi ani ten koniec, Mulder opretý o zárubňu ma práveže úplne dostal. No a skvelý herecký koncert Karin Konovalovej v dvojúlohe Chucka a Judy…Nezabudnem, tu musím skutočne tleiskať, v 10tej sérii sa podľa mňa takáto epizóda nenachádzala

  66. Angelitos napsal(a) 24.1.2018 v 0:38

    Super recenze, zase a znovu a nechci Ti lézt víš kam, ale fakt se to hrozně dobře čte :) tak jsem se tesila a nakonec jsem se musela podivat!
    Tahle epizoda byla fakt koukatelna, postelova scena ale ukrutně dlouhá, ale i tak lepší, než celá první epizoda. Moc se mi libily ty uvahy o tom, jestli uz nejsou stáří a co bude pak… To máme všichni uz v hlave, protože fandové těch starych dobrych akt uz taky stárnou :( Jinak epizoda vyla parádně hororová a moc hezky natočená. Z cele 10 a 11 jedna z těch lepších a normalnejsich. Jsem za to ráda, vubec jsem se, tak jako u 1 (2jsem radši ani nesledovala) nenudila a zhltla jsem ji, jako nic. :)
    Jsem teda zvedava na dalsi dil, ale trailer zatim vypada suprove :)

  67. Angelitos napsal(a) 24.1.2018 v 0:50

    Pricitam si tady ty komenty a tohle me teda dostalo: „mrx.friend Wow, překvapení – vedle „Founder's Mu­tation“ z desítky asi další jediná epizoda rebootu, kdy má divák pocit, že opravdu sleduje Akta X a neni mu při tom trapně :-D

    Nemůžu :D :D jako sedí to

  68. KayTee napsal(a) 24.1.2018 v 15:12

    Fakt se mi to líbilo, moc, moc :-) Zatím nemám co víc napsat :-)

  69. yscully napsal(a) 24.1.2018 v 23:59

    Viděla jsem to až teď a odpouštím desítce její existenci, paráda, všechno bylo napsáno výš.
    Mně přišla super ta scéna, jak se dvojnice Scully objevila v Mulderově ložnici, ale Scully nekoukala na ni, ale na Muldera a ta druhá se neměla kam vetřít :) A taky jak byla ta dvojnice neScullyovská, taková škaredá. Kvality dvojčat to nedosahovalo, ale na to nebyl prostor. Bylo by zajímavé, kdyby dvojníci nějak interferovali s okolím, podobně jako v Dreamlandech, a kdyby se měli ti „praví“ poznávat navzájem, ale to už by asi bylo přeplácané a nebyl na to prostor – i Dreamland na to potřeboval dva díly.
    Fuu, to mi to kecá.

  70. x-phile napsal(a) 25.1.2018 v 5:52

    IMHO dvojnice Scullyový naprosto skvělá. To zlo z ní úplně sálalo. Ve všech scénách. U Muldera jsem ten pocit neměla.

  71. yscully napsal(a) 25.1.2018 v 8:46

    x-phile: však já to myslím pozitivně, „škaredá“ jsem myslela jako „zlá postava“, ne jako „špatně zahraná“.

    Tohle asi neumím úplně posoudit, ale možná se tam projevil herecký rozsah nebo spíš způsob herectví Gillian a Davida, kdy na Gillian bylo vidět ve zlomku vteřiny, že hraje někoho s úplně jiným charakterem než Scully, ale u Davida si člověk musí trošku počkat, než zjistí, jestli je zrovna Hank Moody nebo Mulder nebo ten zloun z Beethovena. Dva Mulderové vypadali, že si můžou klidně pokecat, druhá Scully vypadala jako přízrak z temnot.

  72. yscully napsal(a) 25.1.2018 v 8:47

    Jsem zvědavá, kdo bude česky dabovat dvojčata. František Filipovský asi ne :)

  73. Mirka napsal(a) 25.1.2018 v 13:55

    x-phile dvojnice Scully vypadala opravdu hrozivě (a navíc to tmavé oblečení), byl poznat rozdíl hodná-zlá. Mulder byl stejný a fakt jsem měla strach, že při té rvačce zabije sám sebe. Vůbec jsem nepoznala, který z nich vlastně skončil pod tím regálem. :-)

  74. kultx napsal(a) 26.1.2018 v 17:26

    Angelitos: Díky moc, makám na tom ;-)

  75. oskvarka napsal(a) 26.1.2018 v 19:21

    no ako s titulkami este lepsie .. :) .. inak postelova scena mi prisla v pohode ked som si dialog presla s titulkami tak este viac v pohode ako predtym… uvaha o vozickaroch taka spravna mulderovska a ani to s tymi detmi nevypalilo zas tak zle ako na prvy pohlad…
    no Mirka ani ja…
    btw kricek som ta podcenila tebou vybratu cast zdielam .. vyborny vyber… ten typek bol jednoducho skveli… :)

  76. Clarissa napsal(a) 30.1.2018 v 22:02

    Tuhle epizodu budu mít z duše ráda. Nakoukávám teď se zpožděním, ale zato s titulky, takže obávaná postelová scéna s rozhovorem o dětech nepůsobila tak bizarně, jak jsem si původně představovala. Když Judy vmetla Scully, že je po přechodu, a ona pak uvažovala o tom, jestli by si Mulder jednou nenašel nějakou mladší, nechtěl s ní dítě, bylo to jen logické vyústění jejích obav. A přišlo mi i logické, že když jí Mulder nastínil podobnou představu, jen obráceně, že mu zrovna přechodem neoponovala. Jinak do té doby jsem se kochala Scullyové krásou a v skrytu duše doufala, že až „dozraji“ do podobného věku, bude mi to taky takhle slušet ;-).

    Jinak epizoda parádní, strašidelný příběh, originální záporáci (superskvělá Karin, klobouk dolů), RST a Mulder opřený o zárubeň.

    Beru revival na milost. Tahle epizoda mě přesvědčila o tom, že nová Akta nehýří jen promarněným potenciálem.

    A děkuji za skvělou recenzi :-).

  77. Muldy napsal(a) 1.2.2018 v 21:20

    Zatím nejlepší díl 11. série. Obzvlášť Karin Konovalová byla opravdu úžasná.

  78. Bellezza napsal(a) 13.4.2018 v 22:55

    Tak som si to s odstupom času opäť pozrela a poviem vám čo mi ešte vadilo.Mulder v tom otrasnom tielku v posteli.Ja neviem,ale to sa po „tom“ o5 obliekol? Príde mi to strašne neprirodzené,mohli ho ukázať do pása nahého,tú jeho hruď,že :D V Californication s tým problém nemal :D

  79. Hellios napsal(a) 26.8.2018 v 0:36

    jak moc mi to připomíná staré dobré časy, sqělá epi, „remaster“ „ze staré školy“ :-)

Řekněte nám svůj názor!