Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE SERIÁLU AKTA X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

10×05 Babylon (recenze)

režie Chris Carter | scénář Chris Carter | premiéra v USA 15.02.2016 | premiéra v ČR 2016 | český název Babylón | hodnocení 60% (po požití Psilocybe tampanensis 1310%)

Mulder a Scullyová se při vyšetřování teroristického útoku setkávají s dvojicí ambiciózních agentů Millerem a Eisteinovou. Mulder s mladou kolegyní a Scullyová s mladým kolegou se posléze vydají rozdílnými cestami, na jejichž konci, jak věří, se dostanou do mysli teroristovy, který, ač ve vegetativním stavu a na pokraji smrti, by mohl být vodítkem k objevení mnohem větší spící buňky, představující hrozbu pro stovky nevinných civilistů.

recenze-babylon-000.png

:: Stahujte české titulky pro verzi 720p­.HDTV.x264-SVA a 1080p.WEB.DL­.DD5.1.H.264 ::

Epizoda Babylon je malým šokem snad úplně pro všechny – fanoušky staré i nové, diváky tradiční i sváteční. Drzost, s jakou do šestidílného pokračování Akt X, na které mnozí z nás čekali třináct let, propašoval Chris Carter tak šílené, původní seriál ani zrnkem tajemna nepřipomínající cosi, je až donebevolající (v tomto případě to platí doslova). Svou rozverností a neformálností epizoda připomíná Improbable z deváté série, která rovněž vzešla z pera duchovního otce seriálu Cartera. Obě epizody poměrně originálním způsobem pojímají naše setkávání se s Bohem. Namísto extatické lekce z okultní numerologie si však tentokrát Carter bere na pomoc vcelku provalené téma islámského terorismu, nad nímž zodpovídá otázky, týkající se našeho vztahu k Bohu.

recenze-babylon-001.png recenze-babylon-002.png

Mulder a Scullyová se při vyšetřování nejnovějšího případu vydávají do Texasu. Shodou okolností se jedná o stejné místo i okolnosti (a sice teroristické útoky), které na horký americký jih přivedly naše agenty před osmnácti lety. Tehdy, v prvním celovečerním filmu, to byl rovněž terorismus, který sloužil jen jako spouštěč podstatně hlubší zápletky. Agenti si tentokrát prohodí role; zatímco Scullyová vyšetřování pojme vědecky, Mulder se rozhodne otevřít svou už tak dosti otevřenou mysl a za pomoci halucinogenních lysohlávek se vydává na pomezí života a smrti. Výsledkem nejsou ani tak hluboká zjištění o našich dvou agentech, jako spíš scény, které většina z nás nejen doufala, že nikdy neuvidí, ale především ji ani ve snu nenapadlo, že něco podobného v Aktech X vůbec kdy uvidí. Byl to zrovna čas, kdy jsme chtěli Davidu Duchovnymu gratulovat, že se definitivně oprostil od image Hanka Moodyho, když do toho všeho znovu spadl, po hlavě a se vší parádou.

Za scény, ve kterých Mulder tančí s postaršími Texasany v zapadlém country klubu, jsem ale nakonec rád. Jen potvrzují to, co tvrdím už od první epizody revivalu a co dosud mnozí z vás mohli považovat za můj, svého druhu, alibismus. Ať už to mnozí z vás kvitují s úlevou, nebo se zklamáním, Babylon zatím nejdrtivěji potvrzuje, že revival si chce jít svou vlastní cestou, která má s původním seriálem společnou snad jen úvodní znělku (a i ta se k revivalu zoufale nehodí). Jak už jsem psal několikrát, je to krok odvážný i riskantní, krok, který je na jednu stranu pochopitelný, ale zároveň odsouzený k tomu, aby se setkal s naprostým odporem řady skalních fanoušků. Ať už převáží jakýkoliv názor, osobně se mi dosud nepodařilo rozklíčovat důvody, které k tomu tvůrce (a výkonného producenta Cartera především) vedly. Pokud to však byla touha po inovaci, nejsem schopen je za to plísnit, jakkoliv to nikomu z ostatních fanoušků neupírám (ostatně vizte diskusi).

recenze-babylon-003.png recenze-babylon-004.png

Carter si očividně pokoj nedá, a proto už tak dost vypjatou situaci ostří rozdělením Muldera a Scullyové, vyšetřováním každého z nich na vlastní pěst a představením dvou nových agentů Eisteinové a Millera. Jiné reakce, než pohrdání a zloba, se snad ani nedaly čekat. Jde-li o mě, nové postavy mi nevadí, i když je opravdu škoda, že už na tak dost malém prostoru ještě ubude společných scén Muldera a Scullyové. Větší problém vidím v tom, že nové postavy jsou zcela evidentně napsány jako afektované verze Muldera a Scullyové. To by mohlo fungovat v rámci jedné šílené epizody, obávám se však, jak to bude vypadat v dramatickém mytologickém finále, do kterého se Einsteinová a Miller rovněž podívají. Zůstaneme-li ještě v Babylónu, v rámci Mulderova tripu, což je mimochodem asi desetiminutová sekvence, se objeví Osamělí střelci, Skinner i Kouřící muž. Zvláště u posledně jmenovaného pevně doufám, že na ten výjev zapomenu. Sledovat původní mytologii s tímto obrazem, vypáleným do paměti, by bylo velmi bolestivé.

recenze-babylon-005.png recenze-babylon-006.png

Tvůrcům Akt X jsem schopen prominout leccos, podbízení se politickým požadavkům doby však nikoliv. Akta X vždy byla zcela apolitickým seriálem, což se s některými epizodami revivalu začalo měnit. Zatímco v předešlých epizodách to byly pouhé náznaky, zápletky nijak zásadně neovlivňující, Babylon je touto politicky korektní rakovinou prolezlý až na kost. Skutečně se nemůžeme bavit o islámském terorismu, aniž bychom do aleluja neopakovali mantru o tom, že ne všichni muslimové jsou teroristé (což je fakt, který chápe každý, kdo nepropadl v polepšovně)? Naproti tomu v epizodě nechybí agenti vnitřní bezpečnosti a tajných služeb, kteří jsou padouchy už od pohledu a dovolí si neslýchané – vyjadřovat se s odporem o „chlapci“, který se odpálil v galerii mezi desítkami nevinných lidí. Když jeden z agentů řekne, že udělá vše pro to, aby terorista přežil a nedostal se tak do ráje za vysněnými dvaasedmdesáti pannami, označí to Scullyová za mučení (!!!). V závěru zachází Carter tak daleko, že je ústy Scullyové schopen (byť nepřímo) srovnat islámský terorismus, při kterém reálně umírají desítky lidí každý den, s naznačenými antiislámskými náladami (které jsou rovněž nezpochybnitelné a objevují se ve stále vyšší míře, ovšem pouze jako nikoho na životě neohrožující důsledek teroru). Liberální politika současnosti tato srovnání ráda používá a nedivím se, že jako celoživotní liberál s nimi pracuje i scénárista včetně jistě ochotných herců. Nevěřil jsem však, že něco tak odpudivého v Aktech X kdy uvidím.

recenze-babylon-007.png recenze-babylon-008.png

Naopak oceňuji závěr, který je na poměry Akt X možná až příliš moralistický, přesto nevyznívá rušivě, protože dokonale zapadá do celého ladění revivalu. Mulder a Scullyová v něm přemítají, jak smířit dva největší protiklady naší doby – bezpodmínečnou (mateřskou) lásku a bezmeznou (ideologickou) nenávist. Odkazují na starozákonní tradici o babylónském trestu. Babylónská věž byla stavbou ve staré Mezopotámii, která měla sahat až do nebe, čímž lidé chtěli dokázat, že se vyrovnají Bohu. Bůh podle Bible potrestal lidskou aroganci a domýšlivost zmatením jazyků. To vedlo k tomu, že si lidé přestali rozumět a byli rozehnáni do všech koutů světa. Řešení by se tak mohlo skrývat na samém počátku a nemělo by jít o nic menšího, než o znovu nalezení společné řeči a schopnosti naslouchat jeden druhému. A taky Bohu; tedy pokud tam někde venku je.

Tento článek byl zveřejněn 10.4.2016 v 20:00 v kategorii Recenze epizod, Restart seriálu Akta X.

Komentáře: 109

  1. Alby napsal(a) 13.2.2016 v 21:17

    Uz len ta fotka my vypalilo do oci diery a zacala som ronit krvave slzy…to bude strasne ..:D

  2. Smith napsal(a) 13.2.2016 v 21:22

    Este sa mi nestalo, ze by ma tento serial nastval ale po zhliadnuti danej sceny som sa normalne rozculil :D Carter sa zblaznil, tak a je to vonku.

  3. sjpetka napsal(a) 13.2.2016 v 21:24

    Bolo to strašné, ešte v noci ma to bude mátať, jedine štastie, že ten celý „výjav“ trval relatívne krátko. ale inak by som celu epizodu zhrnula ako „What the F…K was this?“ vy máte 6 epizod k dispozicii a jednu vypatlate na niečo taketo? no a o verandovej scene ani nehovorim, taka premárnená príležitost.

  4. Alby napsal(a) 13.2.2016 v 21:26

    Normalne sa to bjim teraz pustit…

  5. Smith napsal(a) 13.2.2016 v 21:28

    sjpetka: Veru tu sa rozum zastavuje. Najprv sa vsetko riesi skratkovito lebo je malo epizod a potom Carter pride s takou hovadinou.

  6. kultx napsal(a) 13.2.2016 v 21:29

    A to se mi ještě někdo diví, že se snažím postavit co nejmohutnější zeď mezi revival a původní Akta :))

  7. Smith napsal(a) 13.2.2016 v 21:32

    kultx: Porad ako sa to da? Par zvedavych dusi som presvedcil aby pozreli kvoli revivalu cely povodny serial. Akurat dopozerali deviatu seriu a tesia sa na normalne pokracovanie. Az sa hanbim za to co uvidia :)

  8. kultx napsal(a) 13.2.2016 v 21:36

    Smith: Ve chvíli, kdy dokoukali poslední díl deváté série, byla tvá mise úspěšná a tvůj misionářský život naplněn. Co bude dál, neřeš :))

  9. sjpetka napsal(a) 13.2.2016 v 21:37

    Kult: no možno ako povedal Jimmy Kimmel: “We loved you then, and we love you now. And even if coming back turns out to be a bad idea — like a really, really bad idea that makes everyone hate you —
    we’ll still always have the ’90s.”

  10. kultx napsal(a) 13.2.2016 v 21:39

    sjpetka: Na to jsem naprosto zapomněl – ale je to přesně řečený ;)

  11. Smith napsal(a) 13.2.2016 v 21:44

    Asi si pojdem pozriet na vylepsenie nalady napr. Darkness Falls :))

  12. kultx napsal(a) 13.2.2016 v 21:45

    BTW, sjpetka o tři aktuality dál nahazovala link na stažení epizody… Ti, kdo z vás viděli, kolik byste vůbec hodnotili?

    (Pokud se to teda hodnotit dá.)

  13. Smith napsal(a) 13.2.2016 v 21:55

    Radsej by som ani nehodonotil. Na co su tam novi agenti, divna zapletka, este je to aj zle natocene – tie digitalne efekty ci uz pri vybuchu alebo pri tripe su hroza, nema to atmosferu a este tie pesnicky. Ja nemam slov.

  14. Alby napsal(a) 13.2.2016 v 22:00

    Prave s ana to divam a strasne ma irituje, ze agent Miller vyzera ako ten vlkodlak z Twilightu…nazor napisem, ked dopozeram…ianka k sa chcete hecnut tu je link.
    http://www.mediafire.com/…babylon1.mp4

  15. sjpetka napsal(a) 13.2.2016 v 22:02

    ako ak vynecháme ten haluzový vstup, je zvyšok epizody povedzme pozeratelný, o dynamiku sa teda stará hlavne mladá zrzka. mala som z nej dost obavy (že snad bude trapnejšia než mulder) no prekvapila. celá zápletka a jej vyustenie je opat bolestivo poplátané a levné á la Chris Carter. percentuálne radšej nehodnotim, stale mam pred očami muldera a nad nim žensku s bičom (ach bože, kedy to dostanem z hlavy).

  16. Alby napsal(a) 13.2.2016 v 22:34
    • zaplatka tazko uveritelna ( ale videla som aj horsie)
    • jej vyriesenie primitivne…mam pocit, ze v revivalu, si myslia, ze divak je jednoduchy debo a nezvladne komplikovany pribeh ( vynimkou je druhy diel)..
    • Mulderov trpi..no bolo mi trapno smesne, ale rozhodla som sa, ze radsej sa budem smiat..MUlder nech uz nikdy netancuje a v jeho veku poprosim vzdy nech ma tricko.
    • veranda je mega premeskana prilezitost…

    davam tak 45%

  17. x-phile napsal(a) 13.2.2016 v 22:41

    Tak jsem neodolala a nějak nevím, co si o tom mám myslet. Nápad určitě zajímavý, jenom nevím, proč z toho Carter udělal takovou parodii. Chci ten matroš, který hulil, když to psal :-)

  18. Alby napsal(a) 13.2.2016 v 22:57

    Mne to pride, ze je to uplne bez atmosfery…nie je to typicka parodia ala jaster ( co, ked si pozriete ste raz, pridete na to, ze tam padaju dost silne filozofike uvahy), nema to atmosferu ako home again v zmysle vazieb postav, nie je to moster fo week, o nejakom spiknuti ani nehovorim…akokeby si Carter povedal ok, mam 21 storocie..musim tam mat teroristov…podla mna najslabsi diel revivalu..a to sa mi doteraz tie deily pacili dost.

  19. nabaa napsal(a) 13.2.2016 v 23:07

    Tak já opět poplavu proti proudu, protože mně se to líbilo. I s tím raušem. Nebyla to klasická Akta X, ale byla to epizoda, kterou bych mohla přirovnat k některým epizodám sedmé série. A ačkoliv to bylo praštěné, bylo to praštěné pro mě uvěřitelným způsobem. Jasně, zápletka nic moc, příběh v podstatě primitivní, ale atmosféra dobrá. Mulder schopný a ochotný podstoupit cokoliv, byť život a zdraví ohrožujícího, aby dokázal svou teorii, nehroutící se vědkyně Scullyová konečně s tím správným účesem a barvou, taťka Skinda, kterému Mulder zadělává na další migrénu…no a Střelci. Jo, spokojenost. Samozřejmě v rámci úrovně revivalu.

  20. Alby napsal(a) 13.2.2016 v 23:12

    nabaa…ja som vedela, ze tam boli v tom rausi strelci…a nebola som si ista…joj som rada, ze to nebola len moja halucinacia..este by ma zaujimalo, ci ten dom z verandy je dom z IWTB.

  21. mrx.friend napsal(a) 13.2.2016 v 23:18

    Ale tak jo, Carter měl pravdu – viděli jsme něco, co v Aktech X ještě nikdy :-D Selhává mi paměť nebo se o epizodě „Babylon“ vždycky mluvilo jako o dílu, kterej bude věnovanej Scullyovej? Když začlo vysílání, myslel jsem, že tahle epizoda půjde příběhově tak nějak po tom, co se nejspíš událo mezi druhým filmem a „My Struggle“ a Carter nám víc přiblíží minulost postav. Takže ani v tuhle chvíli nevim, co si mam myslet. Tohle je v rámci minisérie tak tak tak promarněná epizoda … Duchovny je tu sice ve svym živlu, protože si v jednom kuse může dělat prdel, akorát nemluví sprostě jako v Californication, ale jinak absolutně nechápu, kde je pointa, nějakej smysl, proč nám chtěl Carter ukázat takovouhle estrádu. Co se týče mlaďochů, sorry, ale Lauren Ambrose tu byla po hereckej stránce neskutečně trapná a přehrávala asi jako naši herci v nekonečných seriálech, na druhou stranu překvapil Robbie Amell, sympaťák.

  22. Clarissa napsal(a) 13.2.2016 v 23:27

    Mrx.friend: Je to tak. Zvěsti pravily, že tento díl bude věnován agentce Scullyové a bude se zabývat otázkami její víry.

  23. mrx.friend napsal(a) 13.2.2016 v 23:33

    Clarissa: Už si pomalu začínam myslet, že linka s umíráním paní Scullyové měla být původně v Babylonu, ale nakonec jí tvůrci narvali k Trashmanovi :-@

  24. x-phile napsal(a) 14.2.2016 v 0:28

    Alby: Je to ten dům.

  25. carolos napsal(a) 14.2.2016 v 9:45

    V prvom momente, keď som uvidel túto fotku, som si myslel, že David Duchovny nakrúca pokračovanie filmu Magic Mike :) Ale ako som si prečítal, tak je to fotka z najnovšej epizódy.

  26. Angelitos napsal(a) 14.2.2016 v 12:51

    Sakra to bylo fakt spatne :( ani ten konec to nezachranil :(

  27. Angelitos napsal(a) 14.2.2016 v 13:03

    Je to faakt promarneny dil totalne O NICEM!! Nechapu co tim chtel Carter vubec rict ani trochu. Myslela jse si, ze se divam fakt na hodne blbou parodii, nebo ceckovy serial,vzdyt ten pripad byl totalni kravina. A ti mladi agenti? Holka trapas fakt desna role, chudak. Ten kluk byl fajn, aspon neco. Az do teto chvile jsem jsem tomu fandila, dokonce se mi vsechny predchozi dily libily…ale tohle zabilo…uz zbyva jen jeden dil a nevim jak tam chteji vse na vysvetleni narvat, kdyz jeden dil takhle promarnili. Totalni zbytecnost:( Aspon ten konec usel, ale i ta hudba to vubec nesedelo az mi bylo nakonec zle ze je tam ta stara znelka. Prijde mi, ze je to jak kdyby to prevzal jiny reziser a udelal z toho totalni blbinu.

  28. Smith napsal(a) 14.2.2016 v 13:35

    Preco napr toto nemohol byt pribeh o Scullyovej a jej mame, pripadne nieco polomytologycke o tom co robili cele tie roky. Alebo len nejaky MOTW thriller.

  29. Alby napsal(a) 14.2.2016 v 13:53

    Mna zaujima, ako chcu vytvorti/ rozvijnut mytologiu plus vyriesit Wiliama, kedze o nom tocia cely revival…za 44 minut.

  30. Clarissa napsal(a) 14.2.2016 v 16:59

    mrx.friend: Tohle taky nechápu. Odchod Margaret mohli zvládnout s mnohem větší důstojností a ne to jen takhle odbýt. Když si vzpomenu na díl Beyond the Sea, tak nemám slov. Také se jednalo o MOTW a fungovalo to stoprocentně.

    Alby: Nic z toho nestihnou (určitě ne vyřešit). Carter už několikrát prohlašoval, že chystá hodně otevřený konec série … Proč asi :(.

  31. Alby napsal(a) 14.2.2016 v 18:07

    Clarissa: to ako fakt bude 11 seria?

  32. Clarissa napsal(a) 14.2.2016 v 18:23

    Alby: Tak Carter to tak pojímá od začátku (minisérie každý rok ad infinitum) a v podobném duchu se vyjádřili i David a Gillian. Aby to bylo odklepnuto, musela být hlavně sledovanost (a v tom se Aktům, alespoň zatím, celkem daří). Takže teoreticky tomu nic nebrání.

  33. x-phile napsal(a) 14.2.2016 v 19:51

    Je to děsivé, ale já musím Babylon zařadit v revivalu na druhé místo za Home Again. Pak následuje MSMTWM a ty první dvě epizody, když už nikdy neuvidím, nic se nestane. Poslední epizody se bojím, že to bude nějaká psychárna /pro mě/. Rozhodně z toho mohli vytřískat víc. Jak už jsem řekla, nevím, co si o tom všem mám myslet, ale snažím se z toho všeho vzít jen to dobré.

  34. Alby napsal(a) 14.2.2016 v 19:57

    x-phile…inak mne sa fakt home again velmi velmi pacil…fakt ten diel dosal zo mna emocie…a to je asi prejav dobrej filmariny

  35. x-phile napsal(a) 14.2.2016 v 20:38

    Alby: Však jsem taky předtím psala, že Home Again se jako jediná z revivalu může v mých očích rovnat i epizodám z předchozích sérií. Jinak jsem z toho fakt rozpačitá. Třeba z Babylonu mohli vytěžit mnohem víc, protože hrozba terorismu je více než aktuální a zdiskreditovat to Mulderovým raušem a dvěma uměle naroubovanými agenty mi přijde laciné :-/ A proto je hrozný, že i přes tyhle výtky je to pro mě z revivalu druhá nejlepší epizoda…

  36. Alby napsal(a) 14.2.2016 v 20:59

    x-phile, mna zas ako uplneho novica, co je momentalne v polke piatej serie, ked to mam porovnat tak duchom a atmosferou najviac sadol diel s mutaciami…v home again sa mi zasa pacil zaver ( Mulder sa tam tvaril ako typicky, chlap zena place a on nevie kam z konopy), kde krasne sa prepojilo, vetou, ze sme ho nedali prec ako odpad a ako sme zodpovedni za veci, co stvorime…mala som pocit ucelenej myslienky..

  37. Smith napsal(a) 14.2.2016 v 21:29

    Alby, preco vlastne pozerat tieto nove casti ked este nemas dopozerane tie stare? Nevadi ti, ze si tak skazis rozne prekvapenia, ktore by ta cakali v povodnom seriali?

  38. Alby napsal(a) 14.2.2016 v 21:50

    Smith: Ja som velmi nedockavy clovek…vlastne, ja som sa cez nove casti dostala k starym…ako dieta som nieco videla cc 2 serie, v mojom kulturnom povedomi ostali nejake nahodne videne momenty, viem o nejakom filme na antarktide a to si bokom nechavam IWTB ( som videla len ukazky a veeeeeeeeeela premahania ma to stoji)…a zrazu si pustim JOj a tam Akty X, tak som zacala pozerat a som vobec neruzomela o com tocia…aky Wiliam etc…a tak som dala do googlu otazku Scullyova tehotenstvo a hodilo ma to sem…a stravila som asi 6 hodin len prechadzanim web a ten sok, ked clovek zisti, ze to ma 9 serii, tak som zacala 4kou, uz som v 5tke, ale neviem odolat aj tym novym…plus uz som na youtube zbehla nejake momenty, rpecitala si tu veci, dokonca forum…potom som nevydrzala a pozerala od polky osmu seriu, zakazala si pozriet 9seriu posledny diel a diel Wiliam… a tak…ale napr. dnes som 1× v zivote videla Bad Blood a Detour a smiala somsa asi 2 hodiny este…ja som hrozna, ze aj knihy si vzdy precitam poslednu vetu a potom s kludom idem od zaciatku…

    Mohli by ste ma niekto ubezpecit, ze som sa nezblaznila a som normalna? Lebo aj vysoku mam, aj manzela aj dieta..aj inak vyzeram ok, ale nech mi nikto nevidi dohlavy, co riesim, ked tlacim kocik…dnes som napr. uvazovala nad mytologiou tak silno, ze som naburala do uaj na chodniku.

  39. x-phile napsal(a) 15.2.2016 v 7:32

    Já jsem taky magor. Včera jsem dokonce v hospodě vytáhla svoji průkazku FBI. Až jsem žasla, jak kvalitní práci jsem tenkrát odvedla :-)

  40. mirka napsal(a) 15.2.2016 v 7:57

    Mě se teda zatím líbily všechny díly ale Babylonu, když jsem jsem si pouštěla ukázky, se bojím.Jsem sice neznalec angličtiny ale i tak si pouštím díly nejdřív v originále jak se objeví a pak už čekám na titulky, za které velký dík.Kvůli aktům x se začínám učit anglicky.

  41. nabaa napsal(a) 15.2.2016 v 10:31

    Alby: Jsi magor, ale je to naprosto v pořádku, takže buď v klidu.:-D

  42. kultx napsal(a) 15.2.2016 v 20:14

    Díky za vaše skvělé komentáře.

    Bylo mi líto vytvářet pro Babylon novou aktualitu, což by vaše postřehy jen rozmělnilo, takže recenze bude doplněna přímo do tohoto článku. Mulder na cestě mystickým raušem se přestěhoval sem. :)

  43. Luki napsal(a) 16.2.2016 v 6:43

    Bojte se lidi. Tohle je asi ten nejhorší scénáš co Carter vytlačil od dob Fight Clubu. Je tam pár příjemných nápadů a vtipných scén, ale Carter to s těma svýma houbičkama přehnal a zabalil to do nedomyšleného, špatně napsaného děje o teroristech… jedno wtf za druhým a ne zrovna v nejlepším slova smyslu. Koukat se na to dá, ale asi u toho kousek z vás umře.

  44. Luki napsal(a) 16.2.2016 v 9:52

    Na druhou stranu promo pro My Struggle II vypadá víc než dobře…
    https://www.youtube.com/watch?…

  45. Callysto napsal(a) 16.2.2016 v 12:24

    Mně se to líbilo, takže je jasné, že vetšině se to líbit nebude :-) Mé oblíbené epizody jsou zcela odlišné od těch obecně oblíbených, i v té nejlepší pětadvacitce jsou zatím jen dvě z mých srdcovek, zato je tam i několik takových, které vynechávám.
    A Mulder v jedné scéně opravdu vypadá, jakoby vzal vedlejšák ve filmu Magic Mike. A nevypadá vůbec špatně :-)

  46. Luki napsal(a) 16.2.2016 v 13:12

    Tak Duchovny minimálně vypadal, že se náramně baví… což je v porovnání s jeho letargickým výkonem ve zbytku dost příjemná změna.

  47. G.Logan napsal(a) 16.2.2016 v 15:17

    Tak mě se to líbilo :) Rád si to pustím znovu :)

  48. Anie napsal(a) 16.2.2016 v 18:33

    Můžu se zeptat jak jsou na tom titulky?

  49. Lautitia napsal(a) 16.2.2016 v 19:14

    Nevím, čím to je, ale zrovna v tomto díle mi vůbec nepřipadá, že by to byla akta x. Ten děj je prostě obyčejné vyšetřování teroristů. Jako dalo se na to dívat, ale spíše jako na seriál, v jehož hlavních rolích je DD a GA, jinak kromě těch dvou a pár dalších postav mi akta x nic nepřipomínalo.

  50. kultx napsal(a) 16.2.2016 v 20:23

    Anie: Titulky jsou v aktualitě, přečasy vítám od kohokoliv, kdo si najde čas.

  51. nela napsal(a) 16.2.2016 v 20:46

    Tak mně se díl líbil, zasmála jsem se jak u Bad blood, sice ta „mladší Scullyová“ je na zabití, ale jinak mi nepřipadne, že by se revival celkově moc lišil od původního seirálu- x-files si ze sebe vždy uměly udělat i srandu a já se bavila, zápletka je jednoduchá, ale to byla i u vtipných dílů typu právě Bad Blood, nebo Post- modern Prometheus. S revivalem to nevzdávám, kdo čekal, že to bude úplně stejné jako původní seriál je asi nespokojen- já ale ani neočekávala úplně stejnou atmosféru, protože 90 byly 90, a celá planeta je teď někde jinde.

  52. kultx napsal(a) 16.2.2016 v 21:15

    PRO INFO: Jen se obávám, že některé věty jsou příliš rozkouskované – mým vzorem byla anglická verze titulků, kterou jsem pouze přeložil, nijak dále jsem ji neupravoval. Dejte pak, prosím, vědět, jestli pro vás čtení titulků nebylo příliš problematické. Bohužel nemám s úpravou titulků zas takovou zkušenost, ani potřebný čas k tomu, abych to případně opravil, respektive „slepil“ některé ty věty dohromady. Kdokoliv by se do toho pustil a pomohl, samozřejmě to velmi uvítám.

  53. Anie napsal(a) 16.2.2016 v 21:17

    kultx: Jo jasně, jen sem chtěla vědět pro jakou verzi budou. Mimochodem moc za ně děkuju. Obdivuju, že jsou hned druhý den. Velká poklona.

  54. kultx napsal(a) 16.2.2016 v 21:19

    Anie: Zatím jen verze 720p, ale věřím, že do zítřka bude zbytek, ostatně jako obvykle.

    A rádo se stalo! Pokud to bude šest epizod ročně, není problém. Pokud jich bude víc, zastřelím se… ;-) :-D

  55. nettiex napsal(a) 16.2.2016 v 21:23

    Teda nezlobte se na mě, ale já se už v polovině modlila ke všem bohům, aby už byl konec. Zcela nevyužitý potenciál „mladší verze agentů“ – jaký vlastně měli smysl? Proč tam byli? Další bláboly na téma v co všechno chtějí věřit (přiznám se, že už mi ta věta I want to believe začíná lézt krkem. Slova, která se používají příliš často, tak nějak ztrácí význam.), o zápletce ani nemluvě. A halucingenní houbičky… tady si někdo vzpomněl na Výlet do hor.

    Udělalo mi radost znovu vidět Osamělé střelce. Ale tuhle věc si už nikdy znovu nepustím.

  56. carolos napsal(a) 16.2.2016 v 22:32

    Ja sa podľa komentárov pripojím k menšine – epizóda sa mi páčila. Mulderov trip bol úžasný! Tie jeho výrazy v tvári a tanec na parkete, úplne ma odrovnal! :) A čo je dôležité, vrátil nám aj keď len na moment Osamelých strelcov. Mladšie verzie agentov – agent Miller bol úplne v pohode, agentka Einsteinová u mňa balansovala na hrane, ako dva protipóly ich hodnotím kladne.

  57. Alby napsal(a) 16.2.2016 v 23:13

    Zaujimalo by ma, ci v poslednej scena Scullyova prichadza „domov“, alebo na „navstevu“.

  58. Tervi napsal(a) 17.2.2016 v 0:05

    Zdravím, původně jsem chtěla hodnotit celou sérii najednou, ale… Už to prostě nevydržím! Že je Carter senilní, to jsem začala tušit okolo 7. série, ale to, že se léčí houbičkama…to je mi novinka. Nelíbil se mi ani jeden díl. Prostě je to jiné. Připomíná mi to pohádku o pejskovi a kočičce – jak pekli dort. Dáme tam to (ufony), tamto (konspirace), tohle (Williama), ono (teroristy – proboha proč?!), nezapomeneme tím pořádně zatřást (vše otočit), pro jistotu to ještě projet mixérem (udělat si legraci). Dát výtvor „péct“ na 240 min, ale zapomenout nastavit teplotu. A vyjde nám z toho jedna velká blbost. Za mne tedy NEVER AGAIN. Jediné dva střihy, u kterých jsem se pobavila, byly: dva známí čichači a Scully X let čekající až pronese „…nobody, bud the FBI´s most unwanted“.

  59. wishmasterX napsal(a) 17.2.2016 v 0:50

    Mě paradoxně nejvíc dotávají ty kometáře tady, to je ještě větší trip než ten, který zažil Mulder v téhle epizodě …
    Úplně nejvíc mě dostal ten, kdy by si David ve svém věku neměl sundáva tričko, to jako fakt napsalo opačné pohlaví a ještě to bylo myšleno vážně ?! Kdyby většina chlapu, byť polovičního věku, vypadala takhle, tak to by bylo na světě krásně, a to nejsem gay … :-)

  60. Alby napsal(a) 17.2.2016 v 1:06

    Wishmaster: Ano, to napisalo opacne pohlavie a bolo to myslene vazne…:D :D :D

  61. Ondrej.it napsal(a) 17.2.2016 v 1:07

    No nevím jestli se mě epizoda líbila proto že sem si u toho otevřel lahvinku, ale za mě dobrý. Možná i proto že to beru jako Kryček, tedy odděluji původní akta x a revival, herci jsou starší, je jiná doba, nejde to srovnávat. Ale je mě jasné že sem v menšině, líbil se mě i poslední film, kterej moc úspěchu neshledal. A záběr na střelce v tripu, super, musím si konečně pustit The Lone Gunmen…

  62. Ondrej.it napsal(a) 17.2.2016 v 1:10

    btw první díl mě vyvedl z míry, ale právě od té doby nesrovnávám,,,

  63. captain napsal(a) 17.2.2016 v 8:13

    Me se epizod libila. Velmi aktualni, soucasne tema a poucne dialogy. Mam jen komentar k titulkum, tentokrat se nepovedly, chybi preklady arabskych casti a hlaska z puvodniho Pilotu AktX zni: „Bohuzel, tady nikdo neni, krome lidi, ktere FBI vubec nehleda.“

  64. Ondrej.it napsal(a) 17.2.2016 v 8:57

    Jj s titulkama souhlasím, rozhodně za ně dík, ale chtělo by je přečasovat (někdy se opravdu obtížně čtou) a dodělat…

  65. mirka napsal(a) 17.2.2016 v 9:14

    Pročítala jsem si tady komentáře a asi budu v menšině, protože mě se epizoda fakt líbila.Docela mě pobavilo, že by si muž Davidova věku neměl sundavat tričko , protože postavu má super a spoustu mladších by mu mohlo závidět.Někteří jsou zklamaní ,čekali od nových akt x něco jinýho. Prostě doba je trochu jinde, M a S jsou prostě starší než byli před dvaceti lety ale to my taky že.Je to jenom 6 dílů po 40 minutách, těžko se může vtěsnat všechno, co jsme chtěli aby se dořešilo.Myslím, že mytologii museli trochu nebo hodně očesat, protože se v ní ztráceli i sami tvůrci.

  66. Alby napsal(a) 17.2.2016 v 9:42

    Takze na obhajobu mojho komentara o tricku… :) :)

    1/ som to v absolutnom rausi, nastvana ako sa da premrhat 44 minut epozody, ked mate len 6 dielnu seriu…

    2/ Asi sa tu vsetci zhodneme, ze ak by vsetky zeny okolo 50tky vyzeraly ako Scullyova tera,z svet by bol krajsie miesto ( a to nie som lesba), nic vsak nemeni na fakte, ze ruky na srdce, ze vidiet Scullyovu bez tricka by ste chceli asi tak okolo 5_6 serie radsej ako teraz. :)

    3/Nehovori, ze MUlder dobre nevyzera na svoj vek, ale radsej by som ho videla bez tricka v 5–7 serii, teraz ho rada vidim v obleku, kde vyzera dobre … :)

    Mne cele to riesenieu pripadu, ten halugigeny trip, mne to prislo strasne, proste strasne nezmyselne a kontraproduktivne, no a moje nastvanie si odnieslo MUlderove tricko…

    :) :)

    Cakam, co si moje nastvanie odnesie po odvysielani posledneho dielu…

  67. pepa napsal(a) 17.2.2016 v 9:46

    Epizoda zvláštní, vlastně se to pořádně nikam nevyvine, ale aspoň trochu originální a jinak celkem v pohodě. Odkazy na pilotní díl celkem veselé, ale do titulků by to chtělo přeložit je podle toho :) Kdyby byla jedna z 20 v sérii, tak by nevyzněla tak hloupě, jako teď, kdy je jen 6 nových dílů, 6 šancí zazářit, a dostaneme po 14 letech tohleto :)

    Titulky prima, překlad správný, ale šlo o rychlost a určitě se plánuje ještě korekce, žejo. Takže moje nezvané tipy: jak se píše, arabské části určitě ještě přeložit, pak asi v celé sérii (tuším) nepřekládáš titulky místní, ne že by bylo SOUTH TEXAS nebo tak něco k nepochopení :), „sensation“ v daném významu určitě neznamená „senzace“, někdy ženská postava použije v titulcích mužský rod…
    Včasné titulky jsou rozhodně velké plus, ale pak se riskuje, že se rychle rozšíří jen ta první verze, že se na stahovacích serverech objeví verze s vpálenými českými titulky a budou to právě ty bez korekcí a u toho tvůj podpis jako překladatele.

  68. robbles napsal(a) 17.2.2016 v 10:38

    za titulky díky, jen by mě zajímalo proč jsou překládány vždycky na tu nejméně kvalitní verzi, já jsem taky perfekcionista a rozhodně bych je dělal primárně pro web-dl 1080p.rarbg To čekání na přečas je docela opruz

  69. Deshy napsal(a) 17.2.2016 v 18:20

    Mně se ten díl nedařilo úplně dobře vnímat, ale to přikládám noční směně a téměř nulovému spánku. Asi.
    Není to nic extra, na začátku naše agenty rozdělí – pokolikáté během těch šesti dílů už.
    David a Gillian jsou silná herecká dvojice, ten seriál těžil i z toho. Místy si říkám, že vzhledem k tomu v jakém stádiu se jejich „vztah“ nachází, je logická určitá tendence k tomu, že nemají chuť být tak často spolu a to i během práce. Ale nemyslím si, že to byl záměr právě z tohoto důvodu.
    Nebo že by Gillian nebavilo to Davidovo šaškovství, které byť se zrovna do tohoto dílu hodí, často v poslední době překračuje míru na množství vhodné na jeden 45 minutový díl. A kdyby jen míru, občas jsou to samá klišé.
    Pokud jde o případ, tak opět místy násilně našroubované a kvůli čemu? Já vlastně ani nevím.
    Dva noví agenti naprosto předvídatelní, asi tam byli opět jen proto, aby parodovali dění minulé.
    Přesto se mi to asi i líbilo, ale možná i proto, že jsem od toho moc neočekávala.
    Mulder v rauši byl fajn, v okamžiku, kdy jsem si říkala, že toho začíná být příliš, to opravdu skončilo. A zrovna když jsem kvitovala, že mě v tomto díle neotravují Williamem, Mulder začal mluvit o mateřství:-).
    Ten díl slabý je, ale v rámci těch 6 dílů se to ztratí-bohužel.
    Doufala jsem, že alespoň jeden díl bude famózní. Teď už se asi nedočkám.

  70. nettiex napsal(a) 17.2.2016 v 18:26

    Uhm… Spousta přehrávačů (třeba můj oblíbený KMPlayer) dnes má funkci synchronizace titulků. Proč se místo brblání prostě nenaučíte s těmi pár tlačítky pracovat?

  71. kultx napsal(a) 17.2.2016 v 18:33

    robbles: ahoj, taky nestahuju nic jiného, než web-dl verze, ale problém je v tom, že když v úterý ráno začínám překládat, tak dostupné jsou jen verze pro HDTV.x264 (350 MB) a 720p.HDTV­.x264, ale nic dalšího (tahám to z addic7ed.com). Proto začnu s překladem méně kvalitní verze a věřím, že se najde někdo, kdo přečas udělá co nejdřív.

    Pro další případnou sérii se zkusím domluvit s více lidmi. Pokud jde o 10×06, chystáme něco special, držte palce.

  72. chrumka napsal(a) 17.2.2016 v 21:17

    …mne sa epizóda tiež páčila…nebolo to úplne že waw ale jednoducho som sa zmierila s faktom, že doba je už niekde inde a že tej „temnoty“, ktorá kedysi mala v Aktoch X svoje miesto tam bude o dosť menej, vzhľadom k tomu že všade sú samé monitory, mobily, tablety atď… ale aj tak tajne dúfam, že ak sa rozhodnú pokračovať v natáčaní ďalšej série natočia minimálne 20 častí, ktoré budú menej chaotické a viac strašidelné :)

  73. Alby napsal(a) 17.2.2016 v 21:34

    Pozrela som si tento diel uz3× pre zmenu so slovenskym dabingom…a teda musim zdvihnut svoje individualne hodnotenie na 60%, ked sa clovek odprostil od ocakavani, tak vlastne som sa celkom bavila…ak by pred touto epizodou boli nejakych 5 klasickych hororovych,t ak mozno by som dala este par percent viac… Naozaj som to musela pozriet 3×, aby som pochopila, ze na konci ako Scullyova hovori,ze musia najst spolocnu rec a otvorit si srdcia, ze to vlastne hovori o nich…jaj moje blong geny.

    Dnes malo moje dieta spiacu naladu, tak som pozrela vsetky dieli novej serie zaradom a ono do celkom logicky zapada, ked to pozerate v celku…

  74. Luke8701 napsal(a) 17.2.2016 v 22:04

    Musím říct, že když člověk ví, do čeho jde, tak je to vcelku příjemná hodinka Akt X… neobvyklá ale vysloveně špatná? To ani ne. Kdyby byla obklopená 23. díly tak nebude působit jako pěst na oko, ale vlastně jsem se bavil. Je to typická Carterovská nepromyšlená střelenost, ale vlastně hodně sympatická, až na pár zaškobrtnutí. A konec se mi líbil teda hodně… i ten song se k tomu tak nějak hodil.

  75. Clarissa napsal(a) 17.2.2016 v 23:04

    Tak jsem se nakonec ke zhlédnutí této epizody také odhodlala. A vzhledem k tomu, že má očekávání byla pod bodem mrazu, mohla jsem se chvílemi i bavit (a přemýšlet nad pozitivy a negativy).

    Výběr případu mě u Cartera nijak nepřekvapil (jak již několikrát demonstroval, chce být „současný“). Jen mi to podání přišlo trochu laciné (terorismus na první dobrou), celý průběh vyšetřování triviální a uzavření probíhající ve stylu deux ex machina. Na druhé straně to konečně vypadá, že se Mulder probral ze své letargie, což je rozhodně plus. Zápletka s novými agenty nemusela být marná a v některých chvílích to i funguje (proti sympaťákovi Millerovi nelze nic namítat, ale afektovanost Einsteinové přesahuje i krajní meze ;)), nicméně zdá se mi, že ani zde nebyl její potenciál plně využit. Možná za to může scénář, který se alespoň zpočátku snaží činit neustálé narážky na předchozí série, ale tyto narážky postrádají eleganci a lehkost, kterou jim dokázal vdechnout Glan Morgan a působí utahaně a těžkopádně (ať už to je o jejich postavení v FBI nebo Mulderovo upozorňování na práci Scullyové o Einsteinovi či spekulace o tom, proč ta Scullyová s tím Mulderem v tom sklepě nakonec zůstala …). Se scénářem mám pak ještě jeden zásadní problém, a to s jeho závěrem. Když pominu onu nebohou rovinu s mateřstvím (opravdu jsem s napětím sledovala, jestli Scullyová nezačne zase brečet), tak celkové poselství této epizody mi přijde příliš omalovánkové. Nikdy totiž nebude stačit, aby se všichni lidé dobré vůle chytili za ruce a řekli „mír“. V závěru také pro mě úplně přestala fungovat hudba (scény se zatýkáním, veranda). Denně teď poslouchám Downtown a Glen Morgan v tomhle prostě zazářil, tady to bylo jedno velké WTF.

    No a pak je tu rauš, což je kapitola sama pro sebe, takže se omezím asi na nejzásadnější výtku, a to je jeho nefilmové ztvárnění. Opravdu jsem měla pocit, že sleduju něco, co bylo natočeno počátkem devadesátých let a nikoli v druhém desetiletí 21. století. Ke zbytku dílu mi to absolutně nesedělo.

    Nicméně i přes všechny výtky nemám z této epizody špatný pocit. Jako by vše začalo zapadat na své místo, jako by Mulder a Scullyová zase byli Mulderem a Scullyovou, byť jim scénáristé nedopřávají zajímavější případy a nenechají je vyšetřovat společně, takže se ani nemůže dočkat té komunikace za slovy, kterou jsme tak milovali.

  76. nadya napsal(a) 17.2.2016 v 23:32

    Tak mě se celkem také líbilo. Rozhodně víc než ten díl s měnící se člověka ve zvíře. A ani jsem se nenudila. Jsou i horší díly v jednotlivých sériích. Sice mohli ten potenciál využít více, ale i tak jsem spokojená. Nebyli to Akta X, jen prostě krimi epizoda. Akorát mi ta halucinogení vsuvka trochu vadila, ale na konci už ne. Z celého dílu se mi nejvíce líbila scénka v kanclu, kdy přijdou ti mladí agenti /ani jeden mi nevadil/ a pak poslední rozmluva. Slušelo jim to. Možná i proto, že jsem od nových Akt X neočekávala příliš mmnoho, tak se vezu na vlně spokojenosti.

  77. spockedscully napsal(a) 17.2.2016 v 23:45

    Klidně bych Millera s Einsteinovou vyškrtla, bez nich by ta epizoda asi fungovala líp, nicméně díky nim měla Scullyová pár trefných hlášek, takže jim to odpustím. Navíc Miller byl takový ani ani a Einsteinová byla přehnaná. Scullyová je sice skeptik, ale nikdy člověk neměl chuť jí dát pár facek. Postrádala jsem nějakou záhadu, Mulderův placebo rauš a komunikace s živým mrtvým mi nepřijde dost, aby to byla Akta X.
    Ale v závěru jsem spokojená, bavila jsem se. A scéna na verandě mi přišla dobrá, byla nepřeplácaná, tak akorát intimní. Poprvé za revival jsem tam mezi nimi cítila to dlouholeté pouto (aniž by mluvili o Williamovi).
    A samozřejmě díky za titulky! :)

  78. Manitoba napsal(a) 18.2.2016 v 10:20

    Já nevím nic hrozného tam nebylo abych si z toho rval vzteky vlasy. Mulderova jízda dobrá a kuřák s bičem :)

  79. mc emil napsal(a) 18.2.2016 v 12:51

    Nejhorší díl Aktů X, co jsem viděl (a ano, počítám do toho i takové „klenoty“ jako First Person Shooter, Fight Club, Brand X atd.)… Nevim, jestli to byl záměr, ale Mulder na tripu by se hodil spíš do Californication. Nové postavy katastrofa – ta zrzka otravná od první chvíle, co se objevila na scéně, a s agentem Millerem je sranda asi jako v márnici. Doufám, že se objevili poprvé a naposled a ještě víc doufám, že z nich nehodlají scénaristi udělat v dalších sériích novou vyšetřovatelskou dvojici a Muldera a Scullyovou odsunout na vedlejší kolej, případně je ze seriálu úplně vystrnadit, protože to bych s ním definitivně skončil a ignoroval bych, že se návrat vůbec uskutečnil… Jsem zvědavý na My Struggle II, ale zatím to na mě celé dělá dojem, že Carter svými díly dělá všechno proto, aby ten revival rychle skončil. Kdyby to s Akty X myslel dobře, nechal by psát scénáře a režírovat někoho jiného a sám by na to pouze dohlížel, protože co zatím díl v jeho podání, to tragédie.

  80. Mili napsal(a) 18.2.2016 v 14:23

    mc emil: Bohuzial sklamem Ta, v „My struggle II“ su mladi agenti opat… :(

  81. Alby napsal(a) 18.2.2016 v 15:44

    Mili a mc emil: Ale podla ukazok, ze einsteinova vazne chora, nakazena, ci co…mozno umre. :)

  82. ZuzkaMuf napsal(a) 18.2.2016 v 16:28

    tak tento díl mě opravdu velmi zklamal, Mulder v rauši to bylo děsný až trapný
    z nových agentů jsem překousla toho madého, tu slečnu vůbec ne – tu jsem měla sto chutí zabít jak se objevila ve dveřích kanceláře
    konec spekulací o Bohu mě tedy též docela zklamal – celé to prostě podle mě do Akt X vůbec nezapdá

  83. mc emil napsal(a) 18.2.2016 v 18:11

    Alby: Je to ode mě asi hnusný, ale právě na to spoléhám…

  84. Barbora napsal(a) 18.2.2016 v 19:21

    Já teda jsem asi oproti ostatním málo kritická, ale díl se mi líbil (opět). Ačkoliv, mám pár výtek- nelíbí se mi, že tam Mulder a Scully skoro spolu nevyšetřují(což už tu zaznělo)- žádné jejich vtipné ústní přestřelky a tak. Naopak veranda,byť s připomínkou, že být tam nějaký kissing, byla bych spokojenější,mě celkem potěšila. Souhlasím s názorem nademnou, že to bylo vkusně intimní- to, jak se drželi za ruce,to nás určitě nemělo nechat na pochybách, jak to mezi nimi je :)
    Co mě udivuje a docela mrzí je, že ačkoliv to bylo avizováno jako díl o Daně Scully, v podstatě vše (opět) vyřešil Mulder -a NAVÍC!! s přispěním té protivné zrzky- wtf? Scully tam bohužel ničím nepřispěla. To teda CC podělal.
    Jen nechápu, co TAK OBJEVNÉHO A NOVÉHO v tom dílu bylo?
    Mám jeden jediný tip- nové co jsme ještě v Aktech neviděli byl ten lehký patos a hraní na americkou strunu (a vlastnenectví) ohledně teroristických útoků (včetně připomínání útoků na Dvojčata). Toto proniklo do hodně seriálů a filmů, ale do Akt X skutečně až dnes.
    Hodnotit procenty nechci, byť mě tam některé věci u tohoto dílu (stejně jako u ostatních) zklamaly, tak revival nezatracuju a určitě se k němu budu vracet. Musíme si uvědomit, že CC měl velmi těžkou pozici- fanoušci jsou 15 let vyloženě nadržení (sory, ale lepší výraz mě nenapadá), každý očekáva a pamatuje si jen to nejlepší z devíti serií a čeká, že prostě teď se natočí 6 stoprocentních dílů. Což je blbost.

  85. Alby napsal(a) 18.2.2016 v 20:12

    mc emil: sme na tom podobne.

  86. Mar. napsal(a) 19.2.2016 v 0:12

    pátá epizoda, pátý odpad. Bravo!

  87. Phoenix24 napsal(a) 19.2.2016 v 6:26

    Včera jsem konečně Babylon shlédla a na první pohled se mi epizoda líbila, na druhý pohled si myslím, že aktuální světová situace a hrozba permanentního teroru si takovou taškařici nezaslouží.
    Líbilo se mi:

    • slovní přestřelky mezi Mulderem a Scullyovou, bylo to osvěžující a vtipné
    • líbil se mi Mulderův rauš, fakt, že jo(doma už jsem škemrala o předváděčku Mulderova tance :) )
    • líbila se mi závěrečná scéna na verandě(a jsem ráda, že to nebylo součástí rauše), a hudba za jedna

    Nelíbilo se mi:

    • Einsteinová a Miller, ne, ne, ne a ještě jednou ne
    • ta protivná zrzavá buchta a unylý hezoun – jo, to už jsem psala, takže ještě jednou důrazné NE(celkem mě děsí, že oba budou opruzovat ještě v další epizodě, brrr)
    • plytký děj, tak vážné téma si zasloužilo trochu vážnosti. A to ne kvůli těm ,,teroristům", ale kvůli jejich obětem.
    • přemíra nudných dialogů – u scény na letišti mezi Einsteinovou a Millerem jsem zívala nudou, a trochu teda i na konci mezi Mulderem a Scullyovou, to jejich mudrování mi přišlo zbytečně dlouhé a bez šťávy.
    • a nepochopila jsem, zda tedy Mulder ty houby dostal nebo ne…

    Takže asi tak to s Babylonem mám.

  88. kyklop napsal(a) 19.2.2016 v 9:28

    Mno dle meho ty houbicky dostal. Ta povidacka o placebu byla pohotova vykrucovacka Einsteinove, aby nemela pruser…Skinnera jeste nezna, tak ma strach a dobre si poradi kecama o placebu… Skinner, kterymu mozna bylo, mozna nebylo jasny, jak to bylo, zas dostal hotovou vymluvu pro nadrizeny, pro prikryti Muldera, takze toho vyuzil…

  89. Luki napsal(a) 19.2.2016 v 10:17

    Já, po třetím shlédnutí, musím říct že to není taková katastrofa, za jakou jsem to původně považoval. Ta tonální roztříštěnost je prostě něco, co nejde pořádně spolknout na první pokus. Věřím, že Carter chtěl něco říct a věřím, že se mu to asi na 45% povedlo, ale není to prostě tak dobrý scénárista, aby to dotáhl do funkčního celku. Podobně jako s IWTB…

  90. Phoenix24 napsal(a) 19.2.2016 v 11:32

    kyklop: díky za vysvětlení, ani mi to tak nepřišlo, a možné to je :)

  91. Luki napsal(a) 19.2.2016 v 17:22

    Já měl taky pocit, že mu ty houbičky dala. V obou scénách, kdy je z toho následně zpovídána (až po té se Skinnerem), to imho na ní jde celkem dobře vidět. Na chvíli ta její „fasáda“ opadne.

  92. filip napsal(a) 19.2.2016 v 22:15
  93. nabaa napsal(a) 20.2.2016 v 9:52

    Tak on ten rauš nebyl jen z Carterovy hlavy.
    https://www.youtube.com/watch?…

  94. x-phile napsal(a) 20.2.2016 v 13:45

    Tak to je snad ještě horší, když jenom zkopíroval nějakej klip…

  95. kultx napsal(a) 20.2.2016 v 15:02

    Tak ne, dnes dopoledne jsem si pustil Improbable a hodnotit to stejně jako Babylon, to opravdu může jen chorá mysl. Mám k tomu blízko, ale zas tak blízko ještě ne.

    BTW recenzi na Improbable jsem stáhl, protože to byl shit, co jsem napsal před osmi lety. Bude nový text.

  96. Clarissa napsal(a) 20.2.2016 v 18:49

    A já se pomalu odhodlávala napsat poznámku o tom, že pro těch 80 % moc opor v recenzi není ;-).

  97. kultx napsal(a) 20.2.2016 v 19:03

    Clarissa: Přiznám se, že jsem ještě nikdy neměl tolik problémů procentuálně ohodnotit epizody Akt X, jako teď v revivalu… Je to na prd :(

  98. x-phile napsal(a) 20.2.2016 v 21:31

    IMHO je Improbable mnohem lepší epizoda než Babylon. Vtipnější (a to i než plánovaně humorná MSMTWM), i ten hudební doprovod je takový neotřelý a Burt Reynolds je 100% lepší než ti mlaďoši dohromady. Millera bych ještě skousla, ale ta holka je na zabití :-)

  99. sjpetka napsal(a) 20.2.2016 v 21:53

    Ja som tomu dala 2. šancu v SK verzii s dabingom (k titulkovanej podobe som sa nedostala) a musím povedat, že moj dojem bol ešte horší, keď som tomu viac rozumela. a ten záverečný dialog, ako prednáška na biblické témy. 2 veci mi prídu fakt tažko uveritelné:

    1. že sa o takejto téme a týmto sposobom budu rozprávat ludia, čo sa poznajú 20 rokov. (opat prehliadka fráz Chrisa C.)
    2. že sa pri takejto téme budu na seba tak nevysvetlitelne usmievat (hlavne ked si už scully týchto filozofických traktátov v minulosti vypočula až až) – to asi mala byt ta slubená romantika tohoto dielu.

    za mna fakt zbytočná epizoda. ak si CC potreboval skutočne odprojektovat polku revivalu, mohol radšej zložit záver z dvoch častí, a dat mu tým aspon šancu, pretože tej „našlapanej“ porcii, čo sa nám snažia v závere predhodit sa zrejme tých 43 minút stane osudnými.

  100. BeatriX napsal(a) 20.2.2016 v 22:27

    Původně jsem chtěla hodnotit až po všech šesti epizodách, ale mám nějakou potřebu vyjádřit se k Babylonu. Zřejmě půjdu trochu proti proudu, ale mně se epizoda líbila. Na revival je zkrátka potřeba nahlížet jinak než na původní seriál, ale já si ho užívám. A vlastně mě Chris Carter touhle epizodou celkem mile překvapil. Agenti Miller a Einsteinová zde až tak zásadní roli neměli, na druhou stranu mi ani vyloženě nevadili. Za sebe bych hodnotila i víc než 80%.

  101. Alby napsal(a) 20.2.2016 v 23:11

    sjpetka: Ja so si ten ich rozhovor a usmevy vysvetlila tak, ze tie recicky o najdeni spolocnej reci/jazyka, otvoreni si srdca etc sa netyka len ludstva, ale aj ich dvoch navzajom…ze preto sa Scullyova tak usmieva, ze vedia obaja, ze to ne su len recicky o nesmrtelnosti chrusta ( ked riesime svetove problemy, co nevyriesime), ale ze to ma aj osobny podtext…lebo ja si fakt neviem inak predstavit, ze s muzom, co som bola kamaratka, milenka, partnerka, matka dietata po 20 rokov, by som pouzivala take frazy, ak by tam nebol este nejaky podtext.

  102. Callysto napsal(a) 20.2.2016 v 23:45

    Pochopila jsem to jako Alby, tedy že ten závěrečný dialog je vlastně dvojsmyslný a proto se u toho tak usmívá.

  103. Clarissa napsal(a) 21.2.2016 v 9:07

    kultx: To věřím … Ani trochu ti tuhle „povinnost“ nezávidím. Ono je to procentuální hodnocení strašně ošemetné i normálně a zvlášť pak, když se má hodnotit něco, na čem člověku opravdu záleží a čemu celým srdcem fandí. Já bych se třeba na procenta v téhle fázi úplně vybodla a psala jen recenze. Procenta se dají vždy doplnit zpětně, když si člověk trochu pročistí hlavu :).

    Jinak děkuji moc za skvělou práci!

  104. lahvi napsal(a) 21.2.2016 v 13:49

    Trochu jsem se toho bal, tak jsem pustil az dnes. A za me dobry. Homerova (Mulderova) myticka cesta pobavila, zaver byl udelanej pekne. Presne podobne konce me na nekterych starsich dilech bavily. Zcela srovnatelne dobry dil ze seriemi rekneme nekde 5,6,7.
    Zaverecne ponauceni – neberte drogy. Nikdy nikomu neberte drogy :D neotevrete srdce a neuslysite zvuky z vesmiru .)) Diky tomu vime, ze v poslednim dile o mimozemstany neprijdeme .)

  105. Xeninka napsal(a) 23.2.2016 v 0:46

    Už jsem to viděla podruhé a pochopila jsem, že CC to psal pod vlivem houbiček a že asi by se to také mělo sledovat pod vlivem.
    A Michale, chápu tvou snahu „oddělit“ revival od původních sérií. Možná bys měl hodnocení dělat zvlášť, jakože ne pro desátou sérii ale brát to jako Akta X z roku 2016…

    Neznat Californication, tak bych se hodně divila rauši, takhle jsem v tom viděla Moodyho jak vyšitého :))) ale docela takový střelenosti můžu, osobně bych to trochu pokrátila, jinak dobrý :) a asi jsem se zamilovala do hezounka Millera :) je to sympaťák, narozdíl od Einsteina (a tak trochu doufám, že to její přehrávání bylo záměrné, protože místama byla na čočku).

  106. mrx.friend napsal(a) 23.2.2016 v 2:50

    Jako letitej prudič přes gramatiku … Michale, „do mysli teroristovy“ v anotaci jsi to druhý slůvko myslel jako přídavný (čí?) nebo podstatný jméno (komu?)? :-D

  107. KayTee napsal(a) 24.2.2016 v 21:14

    Asi půjdu proti proudu, ale mně se to líbilo :-D 100% bych tomu nedala, ale bavila jsem se :-) Hlavně Duchovny válel :-D

  108. Helena napsal(a) 4.3.2016 v 8:18

    Já si myslím, že jsem skalní fanoušek Xfiles a po přečtení negativních názorů jsem čekala něco příšerného. No a byla jsem mile překvapená, mně se to líbilo (scéna s Mulderem byla super a pak to odhalení :-) ) Osobně bych řekla, v 7. sérii byly daleko horší díly, navíc Akta X nemůžou zůstat na místě, byla by to nuda.
    Takže já jsem s revivalem spokojená.

  109. oskvarka napsal(a) 14.3.2016 v 21:51

    kultx dik za recenziu ta mi pomohla cakat nieco az tak strasne ze sa mi to nakoniec „velmi pacilo“ :-P ako fakt v dobrom… cakala som este nieco ovela ovela horsie ale verim tomu ze keby si dopredu neprecitam recenziu sklamanie by bolo… KayTee chichi.. podla mna pri kojencoch clovek prichadza o cast mozgovych buniek inak si to vysvetlit neviem :)
    aj ked sa priklanam k nazoru ze David by potreboval uz tricko v akejkopvek scene :D

Řekněte nám svůj názor!