Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE SERIÁLU AKTA X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

10×04 Home Again (recenze)

režie Glen Morgan | scénář Glen Morgan | premiéra v USA 08.02.2016 | premiéra v ČR 2016 | český název Znovu doma | hodnocení 80%

Mulder a Scullyová vyšetřují sérii brutálních vražd úředníků města Filadelfie. Všechny oběti, jichž každým dnem přibývá, se podílejí na sociálním projektu radnice, jehož cílem je přemístit bezdomovce z ulic města do vysídlených oblastí na okraji. Agenti brzy zjišťují, že mají co do činění s tajuplným mstitelem beze jména a tak trochu i bez života.

recenze-home-again-018.png

:: Stahujte české titulky pro všechny dostupné verze: PROPER.HDTV.x264–2HD | PROPER.720p.HDTV­.x264–2HD | 1080p.WEB.DL.DD5­.1.H264 ::

Home Again není, jak jsme se začátkem minulého roku domnívali, pokračování legendární epizody Home ze čtvrté série. Rozkošně zmutovaná rodinka Peacockových je však asi to jediné, co v epizodě chybí, protože jinak je v ní všechno – příšery, bezdomovci, William, Scullyová v Mulderově náručí, úmrtí významné mytologické postavy. Samozřejmě si z toho nechci dělat legraci, jen pokračuji v nenápadném šíření obavy, kterou jsem poznamenal už v recenzích předešlých epizod. Obavy, aby nám tvůrci v nových epizodách neukázali všechno a zároveň skoro nic. Následující text vám toto schizofrenní tvrzení snad objasní.

recenze-home-again-001.png recenze-home-again-002.png

Home Again je teprve druhá a zároveň poslední klasická MOTW epizoda revivalu. Označení „klasická“ přitom není úplně vystihující, protože, jak se stalo pravděpodobně novým zvykem počínaje revivalem, tvůrci se mytologickým tématům, byť v omezené míře, věnují rovněž v samostatných epizodách. Founder's Muta­tion zachytila Mulderovy a Scullyové touhy, sny a pochyby, směřující k jejich synovi Williamovi, epizoda právě recenzovaná dělá to samé, byť si k tomu na pomoc bere jiné motivy. V první zmíněné epizodě to byly experimenty na dětech, Home Again přivádí na scénu Margaret Scullyovou, matku Dany Scullyové. Jako jedna z nejdůležitějších postav v životě agentky Scullyové sehrála svoji nezastupitelnou roli v původní mytologii. Objevila se v epizodách druhé až deváté série, pokaždé v kritických obdobích života své dcery (od únosu přes rakovinu až po narození syna, respektive vnuka).

recenze-home-again-005.png recenze-home-again-006.png

Margaret Scullyovou tvůrci tentokrát přivádějí na scénu proto, abychom se s ní my i její dcera rozloučili. Scény z nemocnice považuji za mimořádně deprimující. Každému z nás jistě připomenou situace, kdy jsme se my sami loučili s našimi blízkými, s (pra)rodiči především. Když vidíte, jak se z někoho, koho nadevše milujete a s kým jste prožili většinu života, stane pouhá křehká němá skořápka, vzbuzuje to jistě v mnohých pocity naprosté beznaděje, zmaru, zoufalství a smutku. Scény s Margaret jsou natočeny citlivě a velmi něžně, takže když pak z jejích úst vyjde pouhopouhá jedna věta, je celý ten okamžik o to mocnější.

recenze-home-again-003.png recenze-home-again-004.png

Jakkoliv se jedná o zřejmě nejsilnější moment epizody, zároveň jde o velmi rušivý atribut, jelikož Home Again má být primárně MOTW (tedy monster of the week) hororem. Ještě rušivější je to v případě agentky Scullyové, která je pro celou epizodu v podstatě vyřazena z provozu. Jakkoliv rozumím tomu, že ji smrt matky rozhodí, domnívám se, že williamovská tematika je následně na to celé naroubována až příliš násilně. Rovněž je nezvykem vidět Scullyovou – jinak nesmírně silnou, zčásti vědeckou a zčásti duchovní osobnost – neustále zhroucenou. Vzhledem k tomu, čím po celý život byla a jak statečně reagovala na všechny hrůzné události svého života, včetně úmrtí ostatních členů vlastní rodiny, to nepůsobí zcela věrohodně.

Kvůli truchlení nad Scullyové matkou a neustálým zmínkám o Williamovi agenti zapomínají dělat to, co od Akt X (a od epizod tohoto typu především) očekáváme v prvé řadě – vyšetřování záhad a nahánění příšer. Je vcelku vypovídající, kolik fanoušků na tuto skutečnost (např. v komentářích pod touto recenzí) poukazuje. Jedna zdejší fanynka to napsala nejvýstižněji: „případy se nevyšetřují, jen se objeví, hrají druhé housle a vyšumí do ztracena“. Patrné to bylo už v druhé epizodě, ještě patrnější je to nyní.

recenze-home-again-007.png recenze-home-again-008.png

Přitom je to velká škoda a myslím, že i značný risk: Akta X vždy byla o vyšetřování paranormálních záhad, tyto samostatně stojící příběhy tu ostatně byly ještě mnohem dříve, než se etablovala klasická mytologie o vládních konspiracích. Sice chápu, že tvůrci museli své příběhy přizpůsobit šestidílnému charakteru minisérie, ale nemohu se zbavit pocitu jistého zklamání. Už tak mnohé fanoušky popudilo, že ze šesti nových epizod mají být klasické MOTW pouze dvě, a zklamání je teď o to větší, když zjišťujeme, že na osvědčený a tolik oblíbený koncept samostatných příběhů tvůrci rezignovali pravděpodobně zcela vědomě.

Jde-li o samotné monstrum epizody, scény s ním mají velmi slušnou atmosféru, rozhodně tu nejlepší, jakou jsme v revivalu zatím viděli. Někteří diváci scénáristovi vytýkají až příliš zjevnou inspiraci slavným filmovým hororem Candyman. Pokud jde o mě, pak v tomhle konkrétním bodě problém nevidím, ostatně Chris Carter dodnes zmiňuje pestrou škálu knižních, filmových i televizních impulsů pro vznik Akt X, stejně jako řadu inspirací pro napsání jednotlivých epizod. Muž s náplastí na nose je jakýmsi démonickým zhmotněním hrůzy a zloby bezdomovců, jimž se ze strany (zvláště městských) autorit dostává pohrdání a občasného teroru.

recenze-home-again-009.png recenze-home-again-010.png

Trashman, pouliční umělec, který stojí za jeho zrodem, o něm hovoří jako o myšlenkové formě, principu, který známe z filosofie tibetského buddhismu. S podobnou bytostí se Mulder a Scullyová už jednou setkali, když si v epizodě Arcadia z poloviny šesté série zahráli na manželský pár, čerstvě nastěhovaný do uzavřené komunity pořádkumilovných podivínů. Home Again je však svým celkovým laděním nesrovnatelně temnější. Vynikající je například scéna v potemnělých chodbách podzemní budovy, kde se Mulder a Scullyová střetnou s bizarními zhmotněními některých dalších děsivých představ. Je velká škoda, že scén, jako je tato, není v příběhu mnohem více.

Jak už jsem zdůraznil v předešlých recenzích, osobně nejsem schopen nové epizody s těmi starými srovnat. Pokud byste se k tomu totiž odvážili, pak by revival čekala doslova zdrcující porážka. Budeme-li vycházet pouze z tvorby Glena Morgana, který je pod právě recenzovanou epizodou podepsán, vyvstala by nám taková jména jako Eugene Tooms, Luther Lee Boggs, Phyllis Paddocková či rodinka Peacockových. Takové srovnání je však už jen z podstaty zcela odlišných okolností tehdy a dnes nelogické, nerelevantní a vlastně i nespravedlivé.

recenze-home-again-011.png recenze-home-again-012.png

Jako režisér Glen Morgan nezklamal a pokud bych měl hodnotit pouze technickou stránku věci, byl by můj verdikt absolutní. Jsem přesvědčen, že Morgan natočil působivý městský horor, a nesouhlasím s tvrzením, že po autorské stránce zaspal dobu. Jen se pokusil nabídnout každému něco a přizpůsobit se očekávání všech – jak fanoušků tvrdého jádra, tak nové divácké krvi, jak fandů hororu, tak příznivců dramatu a shippy scén. Jinými slovy, pokusil se o sebevraždu.

Recenze je dnes kratší. Je to dáno primárně tím, že na víkend je připravováno zamyšlení nad právě běžící šestidílnou minisérií, v němž se pokusíme zodpovědět, co revival znamená pro fenomén Akta X jako takový. 

Tento článek byl zveřejněn 9.4.2016 v 22:00 v kategorii Recenze epizod, Restart seriálu Akta X.

Komentáře: 101

  1. mrx.friend napsal(a) 8.2.2016 v 18:35

    Tady se těším. Od těchdle Akt asi očekávám nejvíc ;-)

  2. Clarissa napsal(a) 8.2.2016 v 18:42

    Líbí. Líbí a moc. Tenhle díl je můj favorit a těší mě, že se dočkáme i záběru na verandě ;).

  3. mrx.friend napsal(a) 8.2.2016 v 19:11

    Clarissa: Nechci ti kazit radost, ale tenhle ruskej trailer dost možná kombinuje záběry jak z aktuální ‚Home Again‘, tak z nadcházející ‚Babylon‘ epizody, takže se ti možná natěšenost protáhne ještě o týden :-D Ale však už uvidíme zítra ráno.

  4. Clarissa napsal(a) 8.2.2016 v 19:52

    mrx.friend: Ajajaj, tak to bojim, bojim ;). Přeci jen, u Morgana jsem se nebála, že by ty idylické záběry vyzněly nevkusně a Mulder měl ideální příležitost pro to utěšovat Scullyovou ;).

  5. mrx.friend napsal(a) 8.2.2016 v 20:10

    Clarissa: Já vim, jenomže když si to v hlavě trochu zmapuju, podle mě už v Morganově epizodě nebude prostor, aby se tam tahle scéna s verandou přimíchala. Už by toho bylo sakra moc. Už takhle mam pocit, že epizodě, která má na poli 45 minut řešit jak samostatný případ, tak Scullyové osobní problémy, to akorát přitíží. Podle mě bude ‚Home Again‘ končit scénou u pobřeží, kdy se Scullyová Mulderovi svěřuje, že na rozdíl od jeho mystérií ona na ty svoje nikdy nenajde odpovědi.

  6. sjpetka napsal(a) 8.2.2016 v 20:19

    joj, na túto sa i ja velmi teším. kapesníky nachystané. a veranda je určite z babylonu.

  7. Luki napsal(a) 9.2.2016 v 7:20

    Právě jsem dokoukal. Veranda tam nikde není, takže určitě až v Babylonu.

  8. Angelitos napsal(a) 9.2.2016 v 7:47

    pokud jste to neviděli tak raději nečíst :)

    Nevím, jestli už se můžu vyjádřit, nebo to bude pořád spoiler :)

    Tak snad ne. Musím říct že scéna se Scully mamkou byla dost dobrá a dobře zahraná, Gillian to zvládla bravurně :)
    Případ, odpadkový chlap, nebo jak to přeložit, měl grády. Toho bych nechtěla potkat, moc se mi líbilo, jak se s nikým nepáral a rovnou ho rozpáral :D No paráda, co na to říct. Konec byl fakt chmurný… těším se na další, na ty konspirace jsem fakt ještě zvědavá a nechápu jak to dají do posledních dvou zbývajících dílů :)

  9. Luki napsal(a) 9.2.2016 v 8:08

    Celý případ mi „vizuálně“ strašně připomínal Candymana. Graffiti, vysoký záporák v dlouhém kabátu, hmyz… o tom, že mladá Virginia Madsen byla Gillian dost podobná taky pomohlo.

  10. Phoenix24 napsal(a) 9.2.2016 v 9:24

    Už se dnes moc těším, ráno jsem stahovala, po práci na to okamžitě vlítnu :)

  11. SirWimpyIX napsal(a) 9.2.2016 v 10:09

    Prosim titulky primarne na verzi The.X-Files.S10E04.PRO­PER.720p.HDTV­.x264–2HD

    HD a SD verze od FLEET ripnute ze stanice FOX maji problem s audiostopou, jmenovite:
    The.X-Files.S10E04.720p­.HDTV.x264-FLEET
    The.X-Files.S10E04.HDTV­.x264-FLEET

  12. Callysto napsal(a) 9.2.2016 v 10:31

    No nevím, tohle není můj oblíbený typ epizod, horory nemám ráda. Navíc je to hrozně ukecaný, stáhla jsem dvoje anglické titulky a ani jedny neseděly, takže mám v hlavě zmatek.
    Veranda tam opravdu není. A moc jsem to nepochopila. Kouknu se na to ještě jednou, až budou české titulky, a odložím to nejspíš k dílům jako Grotesque, který při maratonu vynechávám.

  13. kultx napsal(a) 9.2.2016 v 11:04

    Zdravím všechny,

    mohu potvrdit, že titulky budou primárně pro verzi the.x-files.s10e04.pro­per.720p.hdtv­.x264–2hd

    Dobrá zpráva je, že sedí i na the.x-files.s10e04.pro­per.hdtv.x264–2hd

  14. mrx.friend napsal(a) 9.2.2016 v 12:03

    Tak já jsem spokojenej. Dostalo se mi přesně, čeho jsem chtěl. Nejdřív jsem si myslel, jak budu nadávat, že se v jednom dílu budou řešit dvě oddělený linie, ale Glenovi se to podařilo krásně propojit, chválím :-) Akorát mě mrzí, že v seriálu tak vlastně „odepsali“ další z vedlejších postav. A Luki má ohledně Candymana dobrej postřeh.

  15. mrx.friend napsal(a) 9.2.2016 v 12:15

    Jé, zapomněl jsem zmínit písničku „Downtown“, kterou jsem zasadili podobně jako „Wonderful“ v ‚Home‘ :-D

  16. mrx.friend napsal(a) 9.2.2016 v 12:35

    A ještě jedna věc: nakonec musim říct, že prohození epizod byl dobrej nápad. Sice jsme pořád nikde neviděli ten pořádnej nástup do FBI a zařizování sklepního kanclu, ale připadá mi, že to už bychom chtěli po šestidílný sérii a tvůrcích fakt moc. „Founder's Mu­tation“ vážně líp navazuje na pilot, drží v něm tu návaznost mytologie, kdežto „Home Again“ je někde jinde a jako druhá ve vysílání by víc zápasila o svý místo.

  17. Smith napsal(a) 9.2.2016 v 15:27

    mrx.friend: Tiez po Home Again by tretia komedialna epizoda velmi nepasovala. Takze to bolo asi fakt lepsie.

  18. truth napsal(a) 9.2.2016 v 16:58

    Podle zdrojů Pentagonu bylo „Rupertu Murdochovi z Fox Network nařízeno , aby restartoval program X-files, který odhaluje viditelně pravdu o cizích-mimozemských technologiích, volné energii, antigravitační, 11-S (WTC 11/9), NSA, umělém vylidňování planety, atd.“. Zdroje z agentur říkají, že „Bush zrušil program-seriál v roce 2002, aby se zabránilo odhalení 11-S (WTC 11/9)“. Mezitím CIA odtajnila své spisy o UFO. Ostatní korporátní média se také připojily k tomuto náhlému návratu oznamování pravdivých popisů událostí v novinách, jako jsou kupř. zprávy v New York Times a Time, které již začaly pravdivě informovat o 11-S (WTC 11/9).

  19. x-phile napsal(a) 9.2.2016 v 17:39

    Až na ty flashbacky naprosto super epizoda. Zatím nejlepší z téhle série. Sice je ten nápad dost podobný Kaddish a Arcadii, ale za mě 100 %.

  20. Lautitia napsal(a) 9.2.2016 v 17:47

    můžu se prosím zeptat, odkud jste stáhli tuto epizodu pokud možno ve verzi na kterou budou sedět české titulky co tu Kultx překládá?

  21. branibora napsal(a) 9.2.2016 v 18:19

    Damy a panove,jsem nadsena.horor,lehce humoru,uzasne zabery..bxt jeste nakej te kiss,pasujt to za svou best ever episodu:-)

  22. SirWimpyIX napsal(a) 9.2.2016 v 18:57

    @Lautitia: kdekoli :) na torrentech i treba na prednim ceskym online ulozisti… všude je to ke stazeni…

    A prekladatelum velky dik za titulky, hned vecer to u me pobezi v prime-time!

  23. spockedscully napsal(a) 9.2.2016 v 19:16

    Díky za titulky, odkaz na ně už je i na Edně :)

  24. hubitchka napsal(a) 9.2.2016 v 19:54

    Taky díky za titulky, ale na S04 cz titulky nefunguje odkaz.
    Díky moc za opravu;-)

  25. Sharon napsal(a) 9.2.2016 v 20:38

    Díky moc za titulky :-) Epizoda parádní. Odpaďák se s tím opravdu nepáral, nechtěla bych ho potkat. Až uvidím popelářské auto, tak si na něj vždy vzpomenu… Druhá linka epizody byla velmi emotivní a na konci epizody mi pukalo srdce. Myslím, že budou v dalších epizodách Williama hledat…

  26. Alby napsal(a) 9.2.2016 v 20:48

    Ludia, ja som s manzelom pozerala pred dvoma tyzdnami restart Aktov X a prisli sme na to, ze my sme v tom plavali ako ryba v koralovom utese, pretoze sme si uvedomili, ze sme v detstve obaja videli tak asi len dve serie a ja si matne pamatam nejaky film na Antarktide…tak sme zacali aptrat na nete…ako MUlder a Scully maju vztah, maju dieta OMG…a nasli sme vase stranky…a sme strateni…normalne ten serial pozerame od zaciatku a vidim, ze nas caka plno zaujimavych vecerov..je vtipne, ze ked som to pozerala ako dieta tak ta mytologicka cast ma bavila najmenej a teraz ma bavi najviac.

  27. Deshy napsal(a) 9.2.2016 v 20:50

    Bylo to dobré, ne excelentní ani nezapomenutelné, ale dobré.
    K dokonalosti tomu chybělo asi jen to, že to nebylo úplně originální a občas to trošku díky druhé dějové lince ztrácelo tempo a tím pádem atmosféru.
    Ale to je asi problém toho, že musí nebo chtějí nacpat do šesti dílů opravdu hodně děje.
    Ty flashbacky byly tedy zbytečné…
    A tentokrát jsem se opravdu docela od srdce zasmála.

  28. KayTee napsal(a) 9.2.2016 v 21:05

    Dokoukáno, děkuji za titulky. :-)
    Zatím nejpovedenější díl revivalu, klasická strašidelná Akta X. Vzhledem k tomu, že jsem u první mrtvoly měla v puse zrovna chleba, tak to bylo opravdu vtipné. Málem jsem se zakuckala :-D Moc se mi líbila kamera, když Scully odcházela po schodech z místa činu za mámou. Dokonale to vystihla pocity, které musela mít. A pak skvělý moment s baterkami a X z paprsků.
    Ohledně Williama jsem vážně zvědavá, jak se s tím poperou. Na to, že tuhle mythologii kolem něj jsem nikdy neměla ráda, tak mi přestala vadit a spíš jsem napnutá, jak to dopadne.
    A shipperské srdce taky trochu zaplesalo, utěšovatelské momenty byly prima :-)

  29. yscully napsal(a) 9.2.2016 v 21:17

    Vytržená hlava z trupu i s kusem páteře se mi asi vytetovala na sítnici. Fujtajbl, ty starý Akta X jsou zpátky i s těma mrazivě hnusnýma scénama, při kterých zavírám oči a zároveň nemůžu odtrhnout zrak :)

  30. kultx napsal(a) 9.2.2016 v 21:29

    Díky moc za ty vaše parádní komentáře… ;) hlava s kusem páteře a detaily do ksichtu usopleného trasháka se mi do paměti vryly tak silně, až skoro přemýšlím, jestli je moudré jít dnes vůbec spát :)

  31. kultx napsal(a) 9.2.2016 v 21:30

    spockedscully, moc díky za tu podporu skrz Ednu, dělá nám to s návštěvností takové divy, jaké Kult X ještě nikdy nezažil. Děkuju! ;)

  32. lahvi napsal(a) 9.2.2016 v 21:48

    Díky za titulky! Zatim nejlepsi dil. Uprimne napad s Trashmanem za moc nestal, ale vytezili z toho maximum a spolecne s dejovou linkou kolem Scully to bylo super. Nepochopil jsem proc zabil tu, ktera je prestahovat nechtela. Ani vlastne pak ty, co je prestehovat chteli, kdyz na konci to vypadalo tak, ze jim nasli zadaco hotel, za coz mohli byt jen vdecni. K te dejove lince kolem Scully ..mozna tam toho bylo na jeden dil az moc oproti starym dilum. Mama na scene a rovnou umira, k tomu jeste s tolika vyvolanymi otazkami kolem Williama. A Charlieho jsem dosud vubec nezaznamenal. Byla o nem drive zminka?

  33. lahvi napsal(a) 9.2.2016 v 21:53

    Jinak v novych dilech jeste trochu postradam typicke barvite a tajemne hudebni podkresleni, ktere byvavalo vyraznejsi.

  34. sjpetka napsal(a) 9.2.2016 v 22:38

    za mňa tiež super, vyprahlé romantické srdce vďačne nasalo zábery nikdy nezunovatelnej „chémie“ v interakciách hlavných hrdinov. je fakt, že toho bolo na jeden diel viac než dost, no asi to v 6 dielnej miniserii inak ani nepojde. ak vynecham mytologické znásilnenie behom 15 min. v prvej epizode od CC tak si myslím, že v tých ostatných, sa snažia o logickejšie a menej nasilne zapojenie osobných dejových liniek. vnímam to tak, že sa chcu i na tom obmedzenom priestore zavdačiť všekým fanúšikom, čo si myslím, že by dopadlo asi ešte lepšie, ak by CC odovzdal pero a zostal len v managerskom kresle. no snad tak urobí v 11. sérii.

  35. Mar. napsal(a) 9.2.2016 v 23:32

    bohužel opět velmi slabá a navíc ještě ufňukaná epizoda

  36. nadya napsal(a) 9.2.2016 v 23:40

    Tak tento díl oproti minulému u mě naprosto boduje. Má to dvě linky „Odpaďáka s Scully“ a přiznám se, že bych se bez Odpaďáka i obešla. Příběh Scully mě bral hodně více. Byla jsem i na měkko. Flashbacky hodně potěšily. Mulder v nemocnici vypadal konečně trošku jako „mladší Mulder“ a scény kdy na ní kouká, jak vychází z nemocnice, mi brala dech. Poslední rozhovor rovněž, až mě srdce bolelo. Bylo to smutné, a zároveň krásné. Přeju si, ať je dějová linka s Williamem i nadále zmíňováná a třeba v příští sezóně se s ním i setkají. Mám ráda díly kde není jen prostě tajemno, mytologie, spiknutí, ale prostě i jen osobní život obou agentů. Jo a ještě mě hodně pobavila zmínka o schodech – že už není nejmladší, to bylo hodně dobrý. Takže u mě velká spokojenost…

  37. nettiex napsal(a) 9.2.2016 v 23:43

    Výborná epizoda. Vražda za zvuků hudby pobavila, potěšil mě návrat – či spíše rozloučení – Daniny matky. A radost mi také udelal fakt, že výrazně ubylo opakování starých hlášek a hesel. Akta X jsou opravdu zpět!

    Ten William… doufám, že se Scullyová mýlí a tahle otázka bude zodpovězena. Nakonec, dávají tam příliš mnoho náznaků (nebo spíš rudých vykřičníků), aby z toho nakonec nic nebylo. Já si ho představuji jako mladého bloggera, který trápí twitter, tumblr apod. konspiračními teoriemi. Nebo ještě líp, hacker. :-D
    Ach jo. Doufám alespoň v kratičkou scénku s ním v závěru poslední epizody. Mno, uvidíme.

  38. Alby napsal(a) 10.2.2016 v 0:05

    Konecne som to dopozerala a na konci som si normalne aj poplakala… to budu hormony, mam doma 6 mesacne babo..:)taktu matersku linku nejak viac prezivam…

    INak vtip o schodoch a lodickach pobavil.

  39. Xeninka napsal(a) 10.2.2016 v 2:17

    Reakce jsem ještě nečetla, za mě to byl doják jako blázen, už v 11. minutě slzičky a na konci potok. Ojoj, tohle je snad ještě horší než William, takže na další sledování si musím připravit balík kapesníků.
    Nevím proč, ale přišlo mi, že případ byl dost upozaděn, ale zároveň se to moc hezky prolínalo s tím, co se Scully dělo v osobním životě. A hora dobrých dialogů i monologů s vkusnými prostřihy. Moc se mi to líbilo!

  40. Xeninka napsal(a) 10.2.2016 v 2:29

    Alby: taky tak, to budou ty hormony :D se teda přiznam, že jak jsem si přečetla tvůj koment, tak jsem se zase rozbrečela… Ale já brečela i u Williama ještě jako bezdětná, tehdá jsem se naprosto vžila do té situace a srdceryvně jsem vzlykala že to byla rána pro Scully jako blázen… A teď se v tom šťourají víc a víc, tak jen doufám, že on si je najde ve velkém stylu :)

  41. captain napsal(a) 10.2.2016 v 6:52

    Chválím brzké dokončení titulků. Nezapomeňte na přečas k verzi WEB-DL. Dík.

    Epizodu moc chválím, klasické MOTW a hlavně Scully konečně nepřipomínala Stellu a Mulder Hanka. Byli sami s sebou. Odchod paní Scullyové… Každý jednou odejde. Dříve nebo později. Pro shippers paráda.

  42. kultx napsal(a) 10.2.2016 v 7:30

    Pokud jde o WEB-DL, necítí se někdo na přečas? Naposledy se o to postarali dejna a Pavel, ale nabídlo se i víc lidí. Pokud byste mohli, byl bych za vaši pomoc vděčný, já jsem dnes celý den poměrně dost zasekanej.

  43. Já napsal(a) 10.2.2016 v 7:58

    Nejhorší epizoda zatím, popelář vs dítě, „snad jsme ho nehodily do popelnice!“ První díl super,druhý parodie, třetí sračka.

  44. nabaa napsal(a) 10.2.2016 v 8:55

    Ale jo, vlastně spokojenost. Akorát mi tam prostě pořád něco chybí. Přes veškerou snahu tvůrců to nemá úplně tu atmosféru, jako Akta X mívala, ale tenhle díl se mi zamlouval. Z ohledávání zemřelých už jsem zvyklá na dost věcí, tak mi to nepřišlo ani moc nechutné, úplně v klidu jsem u toho povečeřela.:-) Jen dvě věci mi vyloženě vadily. Vy byste si sourozence zadali do telefonu celým jménem a ještě s „Jr.“? Čekala snad Scullyová, že bude volat William Scully senior? Z toho by mohl být taky nějaký špatný díl. Třeba nápad na kus jedenácté série. A taky bych oželela, kdyby pořád dokola neřešili emocionální trauma z Williama. Původně silná a odolná Scullyová se hroutí na každém kroku a v podstatě nedělá nic jiného, než že pláče a vzpomíná a přemýšlí nad tím, jaké by to bylo, kdyby… Začíná to být podobně protivné jako Mulder se Samanthou. Chápu, že rovnováha musí být v životě i ve světě, ale tohle je moc. Vážně se desátá série začíná blížit fanfiction povídkám. APSS.

  45. Vampire napsal(a) 10.2.2016 v 9:07

    Ahojte, moj precas na webdl:
    http://kriso.cekuj.net/…64-RARBG.srt

  46. x-phile napsal(a) 10.2.2016 v 9:40

    nabaa: Sourozence nemám, ale manžela mám v telefonu uloženého pod jménem a příjmením, stejně tak i rodiče a synovce, takže mně to divné nepřijde :-)

  47. Alby napsal(a) 10.2.2016 v 12:17

    nabaa…no ja mam muza aj surodencov ulozenych v mobile pod ich celym menom…cize men to pride uplne normalne…

  48. Tereza napsal(a) 10.2.2016 v 13:02

    Podle mne měli o Williamovi udělat samostatný díl a ostatním případům nechat celou epizodu. Ty vsuvky mne taky ruší. Zbývá méně prostoru pro dialogy a teorie o případu. Vždyť Mulder jich vždycky na jeden případ měl plno, během epizody je porůznu měnil. Taky mne ty teorie dost bavily.
    Také některé epizody měly závěr se zamyšlením, kdy např. jeden z agentů psal závěrečnou zprávu a vkládal do ní své myšlenky. Mělo to pointu. Jinak díl zn. X-Files. Zatím asi nejlepší.

  49. Queequeg napsal(a) 10.2.2016 v 14:02

    Pro mě zatím nejlepší díl této série. Při scéně s Downtown jsem konečně měla pocit, že sleduju Akta X. Doufám, že ty opakované scény o Williamovi povedou k nějakému velkému finále, jinak to postrádá smysl. Přeci jen je to už patnáct let, a kdyby se takhle Scully hroutila pořád, už by musela být v blázinci.

  50. mc emil napsal(a) 10.2.2016 v 16:13

    Lidi, nezlobte se na mě, Akta X miluju, ale tohleto je normální vykrádačka Candymana s pár úpravama a přidánim osobního motivu Scullyový :( Divim se, že tvůrce Aktů X už Clive Barker dávno nezažaloval, protože to neni poprvý, co čerpaj z jeho nápadů (viz v devátý řadě Hellbound a z kůže svlečený lidi).

  51. nabaa napsal(a) 10.2.2016 v 17:58

    x-phile, Alby: Tak jsem asi divná. Já mám všechny své blízké zadané jen jménem, vzdálené třeba i příjmením, ale nikdy ne formálně. Asi bych si kamarádku, která by se jmenovala Svatoslava Nováková stejně jako její matka, nezadala jako „Svatoslava Nováková mladší“. Byla by to prostě Sváťa. U těch důležitých, potenciálně kontaktních, mám ICE a tím to končí. Ale proti gustu. Nad „Bill Scully“ bych se asi nepozastavila, ale „William Scully Jr.“ mi přijde ujeté.:-)

  52. spockedscully napsal(a) 10.2.2016 v 21:09

    Souhlasím, že tomu pořád něco chybí. Na druhou stranu, už to prostě nejsou devadesátky, dneska se holt seriály točí jinak. Za mě ale zatím nejlepší díl.

  53. Clarissa napsal(a) 10.2.2016 v 21:32

    Tak za mě bohužel zklamání a to jsem tomuto dílu opravdu fandila. Rozdvojení dějové linky u mě ani trochu nefungovalo, flashbacky se mi tam nehodily už vůbec. Když jsem si v první třetině začala lámat hlavu nad tím, co je zase špatně, dospěla jsem k následujícímu: případy se nevyšetřují – jen se objeví, hrají druhé housle a vyšumí do ztracena, chybí zapamatováníhodný a propracovaný záporák, Mulder postrádá jakýkoli zápal, nadšení, entuziasmus a hlášky o tom, jak už je starý a nevyběhne schody, by si mohl odpustit a zase nás začít zásobit svými bláznivými teoriemi, Scullyová se neustále hroutí a řeší Williama, což je přístup, který by ji už dávno přivedl do psychiatrické léčebny. Neříkám, že bych nenašla dobré momenty, ale tváří v tvář dvou Cartrovým epizodám cítím jisté rozčarování.

  54. nabaa napsal(a) 10.2.2016 v 21:49

    Clarissa: Hezky napsáno, mluvíš mi z duše. Kdybych Home Again měla porovnat s Home…no, asi bych si ani netroufla to srovnávat.

  55. Callysto napsal(a) 10.2.2016 v 22:37

    Clarisso, u Muldera je to jasná krize středního věku. Tvůrci taky nemládnou a evidentně do postav vkládají své vlastní životní zkušenosti a možná i sami hlavní představitelé tomu napomáhají. Doma mám totiž taky jednoho takového v tomto věku a tak mi to Mulderovo stěžování a vyhořenost jsou dost blízké. Jen mi tak obecně přijde, že tohle víc padá na chlapy než na ženy.
    Jak jsem už napsala někde myslím včera – taky se toho jednou dočkáte :-)

  56. Tom napsal(a) 11.2.2016 v 8:22

    No.. Jak už tady zaznělo- to „rozdvojení“ děje, resp. 2 sama o sobě silná nosná témata (Spooky Man vs. Scullyové osobní trápení a William) epizodě neprospělo. Od začátku je vidět, jak moc Revival trpí tím, že se jedná "jenů o mnisérii s 6 díly místo klasické sezony 20 dílů. Obě témata by si totiž zasloužila rozvinout mnohem lépe, každé na ploše dílu.. Trash man byl rozhodně monstříčkem:), které by si zasloužilo mnohem víc prostoru… Na druhou stranu jsem zase rád, že dostala trochu víc místa postava Scullyové, její trápení rozhodně nepřekypovalo přehnaným patosem a dojímavostí- naopak, řada scén byla hodně silných. ale jako celek? příliš zhutněné, chaotické, uměle naroubované dohromady

  57. Luki napsal(a) 11.2.2016 v 8:45

    mc emil@ nezlobím se, ale zamysli se nad tím. Ice, Roadrunners, Darkness Falls a kopa dalších epizod už jsou samy o sobě „inspirovány“ kopou klasických hororů… tohle není absolutně nic nového. Nepíšu, že jde o vykrádačky, protože to rozhodně není pravda.

  58. Dadlenka napsal(a) 11.2.2016 v 14:33

    Předem bych chtela moc poděkovat za úžasnou praci, kterou tento web s Michalem v čele odvádí. Ucelené informace o celém seriálu, velmi fundované recenze a horké novinky. O vynikajících titulcích v rekordní rychlosti uveřejněných ani nemluvím.
    Smutné je, že kvalita remaku pokulhává za prací fanoušků. Stejně jako nabaa a spol se nějak nemůžu chytit do té atmosféry. Z těch dílů čiší velká snaha se zavděčit fanouškům, jak jsem shiper, tak mi připadá, že času věnovanému jejich vztahu je moc(a paradoxně velmi povrchně) vyšetřování v podstate zadne, chybí mi zaujetí případem, chybí mi kancl, chybí mi jízda autem a slovní souboj teorií, chybí mi Skinner a jeho pruzení s předpisy a chybí mi tajemno. Chybí mi ucelená koncepce, kterou těch šest dílů mělo mít. Chybí mi nosná hudba, připadá mi, ze Mark Snow taky dostal pulku původního honoráře:-DPořád čekám na „to“ co mě usadí, chytne, připoutá. Kdyby tenhle seriál nebyl mou srdeční záležitostí, tak se asi nedívám. Ale I still want to believe:-)) možná, kdyby tvůrci nahlédli do zdejších FF povídek, bylo by to lepší – taková Osmóza by byla pecka!!:-)

  59. Tereza napsal(a) 11.2.2016 v 19:39

    Docela koukám, že se najednou objevují lidé, které nové díly tolik nechytají. Doposud jsem si připadala zcela osamocena ve svém zoufalství z toho, že se nevrátilo mrazení z Akt X. Zatímco spousta lidí psala o tom, jak jsou nové díly fantastické.

  60. lahvi napsal(a) 11.2.2016 v 21:36

    Dneska jsem videl Creed se Stallonem a musim rict, ze obrovsky prekvapeni. Libi se mi to uplne stejne, jako starej Rocky. Co chci rict, ze na tom je videt, ze se DA i dnes pokracovat v tom, co se tocilo pred 10ti, 20ti lety. Staci se drzet nekolika zakladnich principu na kterych byl uspech filmu(serialu) zalozen. V novych aktech X je to poruseno ve trech bodech, ktere me ted rychle napadly. 1.- mytologie. Sam Carter rekl, ze se tak trochu chteji prizpusobit dnesni dobe a tak jdou trosku z te „vesmirne“ mytologe spis vice jen do „pozemske“ konspirace. 2.- jen šest dílů do kterych chteji dat vse, aby uspokojily vsechny a nakonec tam nemuze byt nic poradne, tak jak si zasluhuje. To je podle me ta zasadni vec. 3.- nekteri tu pisete „neco mi tam chybi“ pro me je to napinavejsi hudebni podkresleni. Dlouho mi trvalo uvedomit si, ze aby se mi film(serial) libil, musi mi tam sedet a libit se ta hudba. Stara Akta X toto ovladala na jednicku s hvezdickou. Atmoska se dala krajet a jako divak se vice do pripehu ponorim. To tu lehce postradam.

  61. mrx.friend napsal(a) 11.2.2016 v 22:18

    Dneska jsem „Home Again“ sjel znovu ve slovenštině a zároveň po přečtení komentářů a recenze musím dodat, že Gillian a David tady po herecké stránce poměrně selhali. Gillian ze sebe ten brekot vyloženě tlačí, slzy nikde, jenom křiví obličej → neveřil jsem jí to, podobně David (např. v závěrečný scéně) nasazuje jeden a ten samý zarmoucený pohled ve stylu „strašně ti naslouchám a jsem přitom zadumaný“. Přitom oba byli schopný dříve v podobně laděných epizodách podat daleko lepší výkony. Začíná to vážně vypadat, že pro oba představitele se už Akta X dávno uzavřela nadobro a do nové minisérie se nechali vyloženě ukecat. Zároveň mi trochu začíná lízt na nervy ten williamovský „mythologic arc“ motiv. Je fakt, že najednou vidíme Scullyovou, která svýho syna vidí ve všem, až se divák musí ptát, co se s ní tedy děje v nemocnici, kde asistuje na dětské chirurgii :-O

  62. kultx napsal(a) 11.2.2016 v 22:30

    Tak se mi ze sebe zase podařilo udělat idiota… :-/ správně má být hodnocení 80%, což je snad zřetelné z posledního odstavce. Epizoda je vizuálně precizní, se zatím určitě nejhutnější atmosférou, „příšerka“ taky nadprůměr… dolů to táhne jen omílání Williama a snaha naroubovat jej úplně na všechno (včetně případu samotného, což v závěru už působilo opravdu dost bizarně).

  63. wishmasterX napsal(a) 11.2.2016 v 22:32

    Tak tohle byl díl s nejlepší atmosférou z nové série a spadl mi kámen ze srdce, já mám totiž kapsle, které je možné naplnit novou kávou, uff :-D
    Nechápu, proč někomu vadí, že do těch epizod toho narvali tolik, kdyby se tam nedělo vůbec nic, tak by to bylo lepší ?
    Já se spíš pozastavuji nad tím, proč těch epizod je vlastně tak málo ?! Jen samotná příprava natáčení a věci s tím spojené …
    I kdyby tahle sezona měla posloužit jen jako test, jestli na to budou lidi zase dívat, tak už z toho důvodu to budu hodnotit kladně … :-)

  64. XGirl napsal(a) 11.2.2016 v 22:38

    Nevim, mne se tenhle dil libil a moc…jedine, co ho posila dolu je opet William – cekala jsem aspon jeden opravdovy MOTW dil, jako ze starych casu a nedockala se – ale jinak jsem spokojena, byla tam tma, utrzene hlavy, vzúpominka na Home v podobe domaci zabijacky, podkreslene hudbou, nejake ty shippy momenty, Mulder utrousil par vtipnych hlasek, proste klasicka Akta X, dala bych 80%.

    Jink kdybych mela zhodnotit revival jako celek (aspon zatim), tak jsem prekvapive zklamana ze Scully. Ani snad ne tak z hrani Gillian Anderson, ale z toho, ze ji tvurci prakticky nedali jinou sanci, nez byt porad utrapena a smutna a nestastna (krome MSMTWM, ale to byl dil, ktery neberu vazne). Kde je ta razna vysetrovatelka, striktni lekrka, kde je jeji drivejsi JA? Chapala bych podobny vyvoj postavy, pokud by to byla klasicka serie o 20 dilech a my meli sanci a duvod ten vyvoj sledovat, ale takhle je to proste zvlastni, zaplatpambu za to, ze tvurci Muldera porad napsali jako Muldera…

  65. kultx napsal(a) 11.2.2016 v 22:55

    mrx.friend: „Je fakt, že najednou vidíme Scullyovou, která svýho syna vidí ve všem, až se divák musí ptát, co se s ní tedy děje v nemocnici, kde asistuje na dětské chirurgii.

    VELMI trefné :)

  66. Clarissa napsal(a) 11.2.2016 v 23:17

    kultx: trefná recenze, ale pro mě zůstává trefným hodnocením i těch 60 % (na pokus o sebevraždu pořád dobrý ;)). A jinak: :).

    mrx.friend: Mně v této epizodě více vadilo hraní Duchovnyho – stále stejný kožený výraz. Přišlo mi, že k Margaret je až nečekaně lhostejný (a přitom to dříve vypadalo, že ti dva k sobě mají blízko – i když se za ty roky mohlo stát cokoli). Navíc tentokrát podle mě nefungovala ani chemie mezi ním a Andersonovou. Jako kdyby za vámi dorazil letitý exmilenec, protože se to od něj tak nějak čeká, a ne pro to, že by s vámi v tuhle těžkou chvíli skutečně chtěl být. No a závěrečný monolog (který měl být dle zveřejněných ukázek aspoň částečně rozhovorem – a bylo by to tak lepší) tomu taky nepomohl.

    Btw.: Na tom konci jsem si říkala, jestli nakonec Scullyovou nenechal Mulder, protože to neustálé omílání Williama se nedalo snést …

  67. mrx.friend napsal(a) 12.2.2016 v 0:30

    Clarrisa: To je taky možný – jak úvaha o chybějící chemii mezi hlavními představiteli, tak o tom, kdo ukončil jejich vztah, i když jsem se tak nějak pořád domníval, že na Muldera přišly deprese, protože mu chyběly Akta a všechno s nimi spojené. Deprese samozřejmě nemusí nastat jenom pod psychickým presem, ale i z nedostatku podnětů.

  68. Eleanor napsal(a) 12.2.2016 v 2:52

    Za mě tenhle díl tak na 40%. Jsem velká fanynka starých Akt X, ale tahle „série“ je prostě slabá. Vlastně je nejen slabá, dokonce je místy i hodně trapná. To, co dělalo tento seriál tím, čím byl – záhadná, tajemná, skvěle napsaná, brilantně vypointovaná a výborně zahraná podívaná – je pryč. Místo toho se každý týden dívám na něco, co už v dnešní seriálové konkurenci nemá šanci na úspěch a žije to jen ze slávy minulých devíti sérií. Příběhy jsou jednoduché, prázdné s nepřekvapivými pointami, scénáře jsou ještě horší a co je úplně na pováženou – Duchovny se tváří, že ho to vlastně vůbec nebaví, ba přímo otravuje a Gillian hraje jako kdyby měla něco s obličejem (možná botox, ale nevím…). Z Muldera, který býval nadšený workoholik se stal unavený, znuděný chlap a ze skeptické, vážné a emancipované Scullyové se stala ufňukaná ženská, co místo řešení případů pořád mluví o synovi. /// Tento díl měl navíc celkem slušný nápad, který byl ale zahozen proto, aby se stále dokola probíral syn Muldera a Scullyové, který snad nikoho už ani nemůže zajímat…

  69. Manitoba napsal(a) 12.2.2016 v 6:22

    Trochu vadila dějová linka v nemocnici to se tam něják nehodilo a pak chybělo klasické vyšetřování a monstrum no taková vykrádačka z Arkádie.

  70. Phoenix24 napsal(a) 12.2.2016 v 6:36

    Ahoj všichni :) pročítám si tady ty vaše komentáře a s něčím souhlasím, s něčím méně.
    S čím s vámi souhlasím:

    • ač je Gillian Anderson skvělá herečka a mám jí nakoukanou z jiných projektů, pravdou je, že jí Scullyovou prostě nevěřím. Obzvlášť v této epizodě. Její utrpení ohledně umírající matky mi přišlo jako hodně špatně zahrané. Až parodicky.
    • případ Trashmana má/měl potenciál, roubování linky s Williamem je mírně umělé. Na druhou stranu – uvědomme si, že jsou to lidi, kteří si prošli 20ti letou cestu a ta cesta nebyla zrovna snadná. Uvědomme si, že po tom všem, co si prožili, to prostě nemohou být ti stejní lidé jako před 20ti lety. Jejich životní postoje a přístupy se změnily s ohledem na prožité – únosy, úmrtí nejbližších, konspirace, lži, podvody, manipulace…Už to nejsou ti dva dychtiví, ambiciózní, mladí a energičtí lidé, vyšetřovatelé, naopak – jsou to lidé značně omlácení, utrápení, s depresí, se smutkem na srdci a v duši. Mulder se snaží dostat ze svých depresí a z krize středního věku znovuobjevenou prací na Aktech X a Scullyová se po osobní ztrátě syna zaměřila na smysluplnou práci v nemocnici. Jak bylo naznačeno v 2.filmu – už se nechtěla na XF jakýmkoli způsobem podílet. Měla dost všech těch hrůz a mrtvol kolem sebe. A může jí to někdo vyčítat? Charaktery obou postav, jak jsou nám v Revivalu předkládány, naprosto chápu a akceptuji. Z logiky věci vyplývá, že prostě nemohou být stejní. Představme si sami sebe, jak se pod tlakem nepříznivých okolností měníme, jak se stáváme uzavřenějšími, jak se chceme zbavit nepříjemné minulosti. Dříve – 10 let zpátky – jsem milovala thrillery, detektivky, napínavé až děsivé filmy, úplně jsem se v tom vyžívala až s takovou hnidopišským potěšením, ale poté, co mi zemřel táta, se už na takové filmy prostě nemohu dívat. Jeho odchod mě tak moc zranil, že mě jakékoli násilí v televizi, v knížkách, prostě vadí a dělá mi těžko na duši. Tím chci jen říct, že nemůže nikdo z nás čekat, že M a S prostě budou stejní jako před 20ti lety, prostě nebudou. :)

    A teď k Williamovi – nevyčítejme CC Williamovu linii. Musí se k ní vracet, když už ji rozjel, měl by jí důstojně zakončit. Jsem žena a sice ne matka, ale i tak si nedovedu představit se svého případného dítěte vzdát. Hodně z vás tady má děti, zkuste si představit, že dítě odnosíte, odrodíte, chováte jej a najednou ho musíte dát pryč. Na pořád. A nic o něm nevíte. Nesužovaly by vás každý den pochybnosti o vašem rozhodnutí? Nesužoval by vás strach, zda se vašemu dítěti daří? Zda ho jeho adoptivní rodiče milují stejně jako vy? Zda mu neubližují? Zda se má dobře? Za sebe musím říct, že jen ta představa něčeho takového mě stresuje. Nedokázala bych jít dál. Neustále bych se točila v kruhu, obviňovala bych sebe sama, že jsem něco nezvládla, nedokázala bych zapomenout.
    Mám pro Williamovu linii pochopení. William je poměrně mytologická záležitost, také je to záležitost, která oba velkou měrou, až zásadně poznamenala. Scullyová zpochybňuje své rozhodnutí, Mulder říká, že udělala dobře, ale co když jí to v duchu vyčítá?
    Zkrátka – dokud se nevyjasní Williamův osud, budou XF případy stále okrajovou záležitostí. jakmile se vše vyjasní a obě postavy získají klid v duši, jejich cílem se opět stanou monstra a zrůdy :)
    Já vím, chce to klid, je to jen seriál. Tak si ho užívejme, radujme se z toho, že máme možnost ještě 2× nahlédnout jak to bude dál :)
    Těším se, ať už to dopadne jakkoliv. Ale můj soukromý tip je, že toho Williama prostě najdou. Klidně si dokážu představit MS jak stojí někde na pustém americkém venkově a pozorují farmu, kam Williama odvezli. A na zápraží oné farmy stojí William, vědom si toho, že ho někdo pozoruje. KONEC. To by se mi fakt líbilo :)

  71. Clarissa napsal(a) 12.2.2016 v 7:49

    mrx.friend: No, já jsem tu svou poznámku o ukončení jejich vztahu myslela spíš jakové takové rýpnutí do scénáristů (byť jsem nepřipojila smajlíka :). Prostě jsem si představila, že by se Scullyová takhle chovala celých těch 15 let, a kdyby tomuhle musel Mulder čelit den co den … Kdo z nás by to zvládl (a nedostal deprese …)? A k chemii? Nedávno jsem si znovu pustila Memento mori. Tak asi tak.

    Phoenix24: Stejně jako Callysto jsi poukazovala na Mulderovu krizi středního věku. Ano, beru, že tohle život přináší, že u Muldera (a možná i Duchovnyho) by to bylo pochopitelné. ALE. Akta X nejsou „život“ a upřímně mě tohle ztvárnění mého oblíbeného seriálového hrdiny nebaví sledovat. Co se týče Scullyové. Celá linka s Williamem je Carterův umělý konstrukt (rozhodl, že Scullyová otěhotní, rozhodl, že se dítěte zbaví, rozhodl, že teď po 15 letech se bude neustále hroutit, protože bez svého dítěte nemůže být). Nic z toho není přirozené. Zvláště když na konci deváté sérii věřili, že ví, kdy nadejde konec světa. Kteří rodiče by v takové chvíli nechtěli držet v náruči své dítě a šeptat mu něžná slůvka o tom, jak ho mají rádi?

  72. Phoenix24 napsal(a) 12.2.2016 v 8:01

    Clarissa:
    Upřímně si myslím, že XF byl zpočátku seriál o tajemnu, o UFO, konspiracích atd, ale postupem se z toho stala hodně osobní záležitost obou postav. Mně naopak ta Mulderova poloha přijde uvěřitelnější a lidštější, ale chápu, že se ti to nemusí líbit. Mně se taky DD nelíbil v Californication v roli přisprostlého spisovatele. Ad William – myslím, že nebýt těhotenství GA v reálu, nebyl by pravděpodobně ani William, ale když už tady je, pak je nutné to celé osvětlit. A skutečně mi přijde přirozené u ženy se ,,hroutit" z toho, že neví, co je s jejím dítětem. Nebylo řečeno, že se Scullyová ,,hroutila" celých 15 let, jen ji ta zkušenost hodně změnila.
    A ano, na konci 9.série věřili, že se blíží konec světa, ale taky věřili, že s tím dokáží bojovat a to s dítětem jde těžko :), věřili v záchranu svou i jeho. A právě to je ono – teď vystřízlivěli, konec světa se nekonal a Scullyová zcela reálně pochybuje o svém rozhodnutí dát dítě k adopci, protože to vzhledem k událostem minulým, vypadá jako zcela zbytečné. Možná proto ta její utrápenost, smutek a ,,fňukání". :)

  73. Clarissa napsal(a) 12.2.2016 v 9:16

    Phoenix24: GA nebyla v době natáčení epizod s Williamem těhotná. Carter s tím přišel, aby šokoval (stejně jako později se supervojáky). No a pak nevěděl, co s tím (přeci jen mateřské povinnosti vás "trochu vyřadí z běžného provozu a to se pro Scullyovou, zvlášť když už tam absentoval Mulder, nehodilo). A tak byl William odejit.

  74. Clarissa napsal(a) 12.2.2016 v 9:25

    Jinak ju, já bych se bez svého syna utrápila k smrti, takže chápu ;). Jen je to strašný skok a nějak se s tím u Scullyové (a vlastně ani u Muldera) nedokáži srovnat …

  75. Luki napsal(a) 12.2.2016 v 9:26

    Doba postoupila. Televize se hodně změnila. Žádné současné seriály, i ty procedurální, už nejsou jenom o případech. Je třeba se smířit s tím, že Akta X musí jít s dobou. S kritikou souhlasím, ale myslím, že některé reakce jsou přehnané. Scullyová se v tomto díle hroutí plným právem… zemřela jí matka a do všeho se zamotal William. Takhle Scullyová je starší… přece jen není nic horšího, než když vám umírá rodič a vy nemůžete nic dělat… a navíc si uvědomíte že vaše vlastní dítě je kdovíkde. Ta poslední Scullyové věta mluví za vše… „I want to believe… I NEED to believe… that we didn't treat him like trash.“ Mají šest epizod na to, aby urovnali celý seriál a připravili ho pro diváky. MYslím že v rámci možností to o moc lépe udělat nešlo.

  76. Phoenix24 napsal(a) 12.2.2016 v 10:42

    Clarissa: Myslela jsem těhotenství GA v druhé sérii, její záběry – v představách Muldera – s těhotenským břichem. Z toho se teoreticky mohla ,,vylíhnout" Emily :) Ale to už je moc. Bylo to vyústění – Scullyová byla kariéristka, nikdy o těhotenství neuvažovala, až v momentě kdy jí unesli, manipulovali s jejími vajíčky a málem zemřela. Podle mě si tehdy uvědomila, že chce dítě. Nebo to zařídil čip v jejím krku? Čip, který může ovlivňovat lidské touhy a přání, který dokáže skvěle manipulovat s lidským vědomím. Mulder je ,,hybrid", díky nakažení černým olejem. Scullyová je ženská, která mohla donosit prvního napůl člověka/napůl mimozemšťana. Když nad tím tak přemýšlím, CC to možná měl vymyšlené až moc dobře :) Podotýkám, že jsem nikdy nebyla fanda mytologie a už díly s Williamem mi prostě přišly přehnané, ale co když.....?????? :)

  77. Phoenix24 napsal(a) 12.2.2016 v 10:48

    Clarissa – druhý příspěvek – podle mě ti to přijde nepřirozené(ta touha M a S po synovi) proto, že jsme vlastně neměli možnost si k nim jako k rodičům vytvořit vztah. Mulder na celou devítku zmizel a kromě emailů, neměl s Williamem nic společného. V podstatě byl Williamovi věnován díl William(kupodivu) a pak ten dvojdíl – Provenance/Pro­vidence. Jinak se v podstatě jelo dál. Mulder nebyl, Scully tam byla jen tak napůl, ale neměli jsme možnost vidět tu proměnu Dany v matku a Foxe v tátu. Ve mně zanechaly hluboký dojem scény z epizody Founders mutation – scény s Williamem. O tolik moc přišli a nakonec i o to nejcennější.

  78. Clarissa napsal(a) 12.2.2016 v 11:09

    Phoenix24: Tak takhle široce jsem GA těhotenství nepojímala ;). Spíš jsem ho brala jako příležitost, kterou Carter skvěle využil – únos, a to včetně neplodnosti, protože tak měl zaručeno, že i kdyby M a S překročili práh intimity, obešlo by se to bez následků. A pak to porušil. To je zase můj výklad :).

    Jinak tím skokem myslím spíš tu celkovou proměnu charakteru. Touha po ztraceném dítěti je naopak pochopitelná a přirozená, ale chápala jsem spíš tu Mulderovu cestu: rozhodli jsme se a musíme s tím žít, což znamená „odsunout“ to (byť sem tam přijdou těžké chvíle a doživotně nás to poznamená). Danina cesta, i když pro ni můžeme mít porozumění, ve mně vyvolává otázky po tom, jak může vůbec s takovým břemenem lidsky fungovat a proč s tím nic neudělala.

  79. Clarissa napsal(a) 12.2.2016 v 11:18

    Vždycky jsem si myslela, že když se Carter rozhodl jim dítě dát, tak měl seriál skončit posledním dílem osmé série…

  80. Phoenix24 napsal(a) 12.2.2016 v 12:39

    Clarissa: tisíc lidí, tisíc názorů :) Na XF mě taky dost baví, jak každý má své vlastní teorie a cesty – proč CC udělal to, co udělal, proč to natočil tak, jak to natočil a co tím vlastně myslel :) Upřímně toužím po tom, aby CC zasedl a napsal knížku s názvem ,,Jak jsem vymyslel Akta X, a co jsem tím vším myslel" – sprievodce pro fanoušky :) Možná bychom se divili :D
    Ad William – možná je Mulderův přístup jednodušší o tu zodpovědnost rozhodnout se. To rozhodnutí učinila Dana sama, tedy byla nucena se rozhodnout i za Muldera, vzala na sebe to břemeno, proto je její cesta dost odlišná od Mulderovy. Ona se rozhodla, ona ho odevzdala, ona o něj přišla. Mulder tam v tu chvíli ani nebyl. Neučinili to společně. Její ,,vina" je logicky větší, žal hlubší a touha ho alespoň na chvíli spatřit hmatatelnější.

  81. Phoenix24 napsal(a) 12.2.2016 v 12:41

    Clarissa: To máš asi pravdu. Osmou sérií skončila XF :) na druhou stranu – devátou sérii mám moc ráda. Postavy Doggeta a Reyesové celý seriál osvěžili, a kdyby se pokračovalo dál, s občasnou přítomností M a S, asi bych se dívala. Doggett a Reyes mě bavili :)

  82. mrx.friend napsal(a) 12.2.2016 v 12:42

    Páni, tady se to teď rozjelo, asi podobně jako v komentářích pod recenzí na „Williama“ (udělala Scullyová správně?) nebo „all things“ (tak spali ti dva spolu nebo ne?) :-D Mně v tomhle ohledu spíš vadí to, že se tvůrci v nové minisérii po mytologické stránce příliš upnuli na Williama a není tu náznak ničeho jiného (znovu např. omílám Mulderovu infikaci černým olejem, jeho zmrtýchvstání apod.). Ale na konečný verdikt je asi fakt lepší počkat si po odvysílání „My Struggle II“. Vypadá to, že tam se seriál propojí s první velkou mytologií – dílem „The Erlenmeyer Flask“ (odkaz na ni už jsme měli ve „Founder's Mu­tation“, když holčička vydržela několik minut pod vodou v bazénu).

  83. Phoenix24 napsal(a) 12.2.2016 v 12:57

    mrx.friend: určitě budeme moudřejší, až se vše odvysílá. Třeba to do sebe zapadne.

  84. Plešatá Zpěvačka napsal(a) 12.2.2016 v 14:25

    zajímavý článek na tohle téma jsem našla na blogu: http://www.vosiroj.blogspot.cz
    padlý na hlavu fakt! myslíte, že mají pravdu?

  85. ?? napsal(a) 12.2.2016 v 15:57

    Ja to vidim tak ze dostaneme dve mytologicke epizody ktore povodnu mytologiu cca popieraju (1a6) dve vtipne (3a5) a dve strasidelne s prichutou mytologie (2a4)..uvidime ked to bude cele vonku. Je to fajn nostalgia ale bez povodneho serialu by tato seria u mna neobstala… je to z kazdeho rozka troska a dokopy nic skutocne podstatne pre posun deja v mytologii

  86. ?? napsal(a) 12.2.2016 v 16:12

    X files bol pre mna vzdy serial o bizarnostiach a bubakoch, neskor som prepadol aj mytologii ktoru som predtym ignoroval. Problem je ze nove strasidelne episody su slabe.. mozno prave na ukor prilipenej mytologie ktora sa ale zaobera wiliamom a nie ufo ci syndikatom. No a tie vtipne su mozno moderne ale na 6 dielov spravit dve je hlupe. Babylon sa isto nebude brst uplne vazne ked sa tak divam nanovacikov no a som zvedavy ci posledna epka skutocne poprie predoslu mytologiu alebo sa k nrj vrati. Zatial mam rozporuplne pocity a 9 seria mi ako ukoncenie serialu zatial staci.

  87. Eleanor napsal(a) 12.2.2016 v 16:47

    Pročítám tu vaše komentáře, obzvlášť Phoenixe24 a Clarissy a ve většině věcí souhlasím s Clarissou. Linka s Williamem je, podle mého názoru, scénáristicky snadná cesta, aby už nemuseli vymýšlet nic jiného. Shodou okolností se nyní znovu dívám na první sérii Akt X a ten rozdíl mezi kvalitami obou seriálů je více, než propastný. Akta X dříve měla tajemnou, někdy až tíživou atmosféru a v příbězích pokaždé „o něco šlo“. Dávala divákovi pocit, že se před jeho očima odehrává něco velkého a důležitého. Příběhy jednotlivých epizod byly složitěji vystavěné – např. několikrát za děj se změnil podezřelý, nastávaly zvraty, postavy se dostávali pod tlak… Nynější epizody jsou na dnešní seriálovou tvorbu neskutečně jednoduchoučké – vemte si ty jediné dvě epizody ze čtyř, kde se něco vyšetřovalo – Founder's Mutation a Home Again. Především u druhé jmenované epizody jsme už tak po deseti minutách věděli, o co tam jde a nic moc překvapivého se nestalo. „Odpadkáč“ se mstí za bezdomovce. Na konci jsme jen viděli, kdo ho stvořil. Founder's Mutation byla trochu lepší a komplikovanější, protože divákovi je podezřelá postava „Zakladatele“ a tuší, že je zlá, ale stejně dlouhou dobu neví, kdo a proč zabil toho chlapa na začátku. Obě epizody se ale stejně málo soustředí na případ a značnou část děje zaujímá William. U Founder's Mu­tation byla ještě ta Williamova linka velmi filmově zpracovaná, takže by ani tak nevadila, kdyby se ty samé výčitky obou postav ještě daleko otravněji neopakovaly v Home Again.
    Kdosi tady psal, že už to nemůže mít atmosféru jako v devadesátkách, protože se dnes už točí jinak. Ano, jinak se skutečně točí, ale nechápu, proč by nemohl mít proto seriál atmosféru. V devadesátých letech bylo jen daleko snadnější, aby se seriál prosadil, protože moc vážných a kvalitních seriálů nebylo. Bohužel pro Akta X, doba je jiná, seriály dnes zažívají něco jako „zlatý věk“ a kvalitních je jich tolik, jako nikdy předtím. Není však pravda, že nejde dosáhnout atmosféry. Stačí se podívat třeba na úžasnou první sérii seriálu True Detective, aby vám bylo jasné, že intenzovní atmosféry lze dosahovat v jakékoli době, jenomže je k tomu zapotřebí DALEKO LEPŠÍ SCÉNÁŘ a LEPŠÍ, nápaditější, složitější a modernější FILMAŘINA. Dnes nemůžu točit seriál stejnými postupy, jako v devadesátkách, protože tím pak už nemůžu konkurovat soudobým seriálům. Proč se ale namáhat něco vymýšlet nebo modernizovat, když se to většině lidem vlastně líbí, ačkoli mnoho soudobých seriálů je lepší o několik tříd?
    A nakonec postavy. Vývoj postav by byl pochopitelný, jestliže by byl postupný. Vývoj postav používá dnes mnoho seriálů (nejvýrazněji asi Breaking Bad a Walking Dead), ale postavy se nikdy nezmění ve svůj pravý opak a rozhodně se nezmění náhle. Pokud vím, Mulder a Scullyová své dítě dali pryč už dávno a tenkrát z toho takhle silné výčitky neměl ani jeden. Nechápu je tedy po patnácti letech. A to, že má někdo krizi středního věku, nezmění celou jeho osobnost. Mulder byl nadšený workoholik, který by pro svou práci v Aktech X obětoval všechno. Na tom ten seriál i do jisté míry stál. Scullyová by taky pro Akta X obětovala téměř vše, a že toho obětovala hodně (vlastní zdraví, sestru atd.) a ani přes to se jich nechtěla vzdát. Nad smrtí vlastní sestry, která zemřela úplně zbytečně a naprosto nevinně, se nepozastavovala ani z jedné čtvrtiny tak, jako se neustále pozastavuje nad vlastním živým dítětem, které dala pryč pro jeho dobro… Mulder a Scullyová se tedy naprosto změnili, ba přímo se stali svými vlastními opaky. Mulder nemá žádnou motivaci se k Aktům X vrátit, pokud tedy neberete jako bernou minci výpověď JEDNÉ unesené ženy. Je neustále, znuděný, naštvaný, je na něm vidět, že ho ta práce nebaví. Pokud prohodí nějaký vtip, pak nezní mile, ale arogantně, jako Hank Moody. A Scullyová, která se v mnohém chovala tvrději, než Mulder, se o Akta X už nezajímá vůbec, bere je jenom jako výplň času mezi záchvaty pláče kvůli Williamovi. Takhle se postavy prostě nevyvíjejí. Spíš mi připadá, že scénáristi, režiséři, ani David a Gillian neberou Akta X tak vážně, aby se vůbec ještě namáhali vytvořit něco nadprůměrného. A nejhorší na tom je, že tímto svým revivalem poškozují kdysi výborný a dosud velmi originální seriál…

  88. Alby napsal(a) 12.2.2016 v 17:09

    NO, kedze som s Aktami X novacik a len teraz pozeram 4. seriu… ( nechapem ako som mohla zit do svojej 30tky s tym, ze som videla len prve dve), esteze som nasla vas web a dostala sa do obrazu… pozrela som si aj polku osmej serie a celkom z textov tusim o co ide…

    K novej serii…problem je v tom, ze je velmi jednoducha, ja som si zvykla na tak komplikovane pripady a mytologiu, ze mi pripady, co reisia pridu ako z serialu Kosti. Zaroven vsak mam pocit,ze 1étka nadvazuje plynule na 8, kde viac ako o pripady islo o interakciu postav a ich vztahy, k comu podla mna smeroval serial tak od 6 serie…

    Som fanusik MaS, ale v tej miere, ze rada by som polemizovala, co kedy, kde ale nemusim to vidiet a rozhodne nechcem, aby z toho bola telenovela…Kaz­dopadne spravanie ich postav chapem nasledovne…Scu­llyova sa ruti podla mna z toho, ze jednak nenastal koniec sveta, cim sa ukazalo, ci vobec v to, co verili bola pravda, ci obety, ktore priniesli neboli zbytocne..ja, keby islo o mojho syna a jeho zivot vzdam sa ho… (a syna mam a este je aj rysavy)..ale co v momente, keby sa ukazalo, ze to bolo nanic, ze som o vsetko prisla len tak, ze ta obeta nemala zmysel?

    To, ze MUlder to berie v poho…no on tehotny nebol, nerodil, nerobil to rozhodnutie, nebol s malym… (cast Wiliam si nie som v emocnom stave pozriet a dost sa jej bojim) s malym bol kratucko, cize je to lahsie…a vseobecne je to taky muzsky postoj spravim ciaru a pozeram dopredu…

    Podla mna cielom Cartera je naozaj popriet celu mytologiu a zacat znova, lebo mne pride tak zamatona, ze sa v tom nikto nevyzna a ja si tiez musim po niektorych dieloch, citat tu recenzie a komenty, aby som sa orietovala…iank ja som taka vdacna, ze som vas nasla, mna Akty X total teraz pohltili a nemam s kym o tom rozpravat, aby som sa necitila ako magor…:) A to nehovori, ze som objavila sekciu poviedky…konec, tma…este, ze som na materskej a maly casto a rad spi…

    INak videla som, z su aj filmy a v 2. casti su vraj spolu…tak v tejto serii, absolutne netusim aky maju MaS vztah…a ci vobec nejaky.

  89. nabaa napsal(a) 12.2.2016 v 18:05

    Eleanor uhodila hřebíček na hlavičku. Prostě a jednoduše už to nemá šťávu a ducha Akt X. Samotnou mě mrzí, že každý týden s nadšením neočekávám další díl, že klidně počkám dva dny než si ho stáhnu a že ho pak odkoukám tak nějak z povinnosti. Možná by bývalo bylo lepší, kdyby natočili jeden kvalitní film, poslední, a nechali to být.:-(

  90. Smith napsal(a) 12.2.2016 v 19:07

    Alby: Mytologia sice je zamotana a riadne ale da sa vysvetlit aj uplne jednoducho, tak ako to bolo vo finale deviatej serie. Na to staci nejak rozumne naviazat a vysvetlit v rychlosti uplne zaklady a je to. Nemusi sa kvoli tomu nicit 9 serii mytologie.

  91. Alby napsal(a) 12.2.2016 v 20:22

    Smith: Truth som este nevidela…mam vsak obavy, ze naozaj dojde k tomu, ze vsetko, co budovali 9 serii posle niekde…

  92. nabaa napsal(a) 12.2.2016 v 21:26

    Alby: Tak vítej mezi x-philes! Tady můžeš sví pocity v klidu vyventilovat, aniž by si někdo mysel, že jsi magor.:-) Užij si seriál i povídky.:-)

  93. nabaa napsal(a) 12.2.2016 v 21:26

    Alby: *své pocity

  94. Clarissa napsal(a) 12.2.2016 v 21:41

    Phoenix24: Myslím si, že napsání takové knížky by dalo Carterovi dost zabrat. Přijde mi, že při vyrábění mytologie dost improvizoval. Někdy mu to šlo lépe: černý olej, mimozemští lovci, únos Scullyové, Emily, neplodnost, rakovina apod. Jindy hůře: v prvé řadě vyvraždění Syndikátu – wau efekt se sice dostavil, ale jinak to podle mě Carter naprosto nedomyslel a začal se v tom dost plácat, takže tu pak máme únos Muldera (OK, tam byly i další vlivy), supervojáky, Williama a teď popření veškeré mytologie.

    Eleanor: Skvělý rozbor, se kterým naprosto souhlasím.

    BTW: Ještě mě napadá jedna otázka: Kde je Skinner? Sice si vysloužil místo v úvodní znělce, ale v Aktech víceméně nevystupuje, byť úvodní dvě epizody naznačily, že právě jeho postava by měla potenciál a nám by se tak vrátil alespoň jeden starý dobrý známý.

  95. PetraZelva napsal(a) 12.2.2016 v 21:52

    Já jsem zvyklá jít proti proudu, takže mně se to líbilo. Ačkoliv chápu vaše komentáře a s částí věcí souhlasím, tak pro mě celkově je to prostě pořád pozitivní. Největší problém vidím v tom, že je to jen 6 dílů, takže tou zhuštěností to všecko malinko trpí a není prostor, což je škoda. Ale přesto jsem nadšená, že můžu M a S zase vidět spolu v něčem novém. Dneska jsem narazila na článek, který mi mluví z duše: http://fox.tv/1V7fNbk
    A naprosto si užívám drobné vychytávky a odkazy typu X ze světel z batek..
    A hrozně se mi líbí, že kultx zase ožil a že je tu spousta komentářů. Když už nic (teda ne dle mého názoru, ale možná dle názoru pár víc zklamaných), tak epky vyvolávají spoustu zajímavých komentářů a diskuzi a to taky není špatné..

  96. ?? napsal(a) 13.2.2016 v 8:47

    Ja zas musim porovnavat ak to chcely brat ako moderny serial tak tu bol Fringe, Sleepy Hollow, Agents of Shield, Falling Skies.. x files nepotrebuju drahe effekty ale lepsiu pracu s postavami a taky skinner ci smoking man sa zatial len mihli. Pride mize nevyuzivaju cely potencial a to fakt mohli za tie prachy natocit treti film.

  97. Filip napsal(a) 13.2.2016 v 10:07

    Titulky bohužel nesedí na PROPER.HDTV.x264–2HD, cca o jednu sekundu napřed.

  98. Eleanor napsal(a) 13.2.2016 v 14:42

    Alby: Buď v klidu, já Akta X objevila až v osmnácti, což bylo cca před 10 lety. A doteď si myslím, že je to nejlepší seriál všech dob a jedinej seriál, na kterým jsem byla opravdu hodně závislá. :) Už se na to od první série dívám asi potřetí a ten seriál prostě nestárne, ačkoli samozřejmě móda postav a některé efekty už dnes působí trochu srandovně. :) O to víc mě štve poslední série.
    Filip: Mě to teda sedělo, mám úplně tu stejnou verzi.

  99. Filip napsal(a) 15.2.2016 v 11:34

    Titulky nakonec „sedí“, jen v několika případech před zahájením konverzace je první věta zobrazena dříve, než daná postava promluví, pak už je synchronizace OK. Všiml jsem si to už u předchozího dílu.

  100. oskvarka napsal(a) 14.3.2016 v 20:51

    chi chi uz so asi fakt posledna co som to len dnes dokukala no pri dvoch detoch to uz neni co to byvalo :D:D… ale tak lepsie neskoro ako nikdy podareny diel na mna az moc sttrasidelny.. asi uz starnem aj ked ja som neni moc hororovi typ, ja skorej tych zelenych muzickov… ako pises pri pohlade na decky kolotoc bola sculy mimo az moc- to som im moc nezhltla… inak docela uveritelne.. na mna tie prestrihy vyzneli trochu vtipne (takmer sa uz nepodobaju) ale zase ktory serial si moze taketo realne prestrihy dovolit… takze fain,… :)

  101. modern napsal(a) 8.4.2016 v 17:00

    :-) nejvíc mě v tomhle díle rozsekla jedna guest star – Tim Armstrong z Hellcat records a zakládající člen kapely Rancid!

Řekněte nám svůj názor!