Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE SERIÁLU AKTA X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10.

10×03 Mulder & Scully Meet the Were-Monster (recenze)

režie Darin Morgan | scénář Darin Morgan | premiéra v USA 01.02.2016 | premiéra v ČR 2016 | český název Mulder a Scullyová potkávají netvora | hodnocení deset Queequegů z deseti

Mulder a Scullyová se vydávají do oregonských lesů, v nichž řádí netvor. Tato bytost, která připomíná zčásti ještěra, zčásti ropuchu a zčásti člověka, agentům zkříží cesty zrovna v době, kdy Mulder prochází životní fází, v níž začíná zpochybňovat svoji celoživotní honbu za monstry všeho druhu. 

recenze-mulder-and-scully-meet-the-were-monster-smaller.png

:: Stahujte české titulky: KILLERS verze | AVS verze | WEB-DL verze ::

Darin Morgan. To, co v Aktech X znamená Chris Carter pro mytologii a Glen Morgan pro horor, to Glenův bratr Darin znamená pro komedii, žánr, který na první pohled (a snad i první zhlédnutí) v Aktech X působí nepatřičně. Je to právě Darinovo mistrovství vyprávět tyto příběhy s tak samozřejmou bezprostředností a civilní lidskostí, co zapříčinilo, že komediální epizody se staly nejen přirozenou součástí světa Akt X, ale též subžánrem, který zplodil nejlepší epizody seriálu. Není to jen o dobrých vtipech a trefných narážkách, ale i o originalitě zápletek a neotřelosti jejích hrdinů. Darin Morgan to v sobě stále má a ptá se – když už jsme měli tolik zápletek, v nichž se z člověka stala příšera, proč nemít taky jednu, ve které se z příšery stane člověk?

recenze-mulder-scully-meet-the-weremonster-001.png recenze-mulder-scully-meet-the-weremonster-002.png

Začalo to před dvaceti lety. V březnu 1995 byla uvedena dvacátá epizoda druhé série, kterou napsal benjamínek v autorském týmu Akt X, Darin Morgan, bratr mnohem slavnějšího scénáristy Glena Morgana. Tehdy, v epizodě Humbug, nás zavedl do poněkud rozvrstvené rodinky cirkusových monster, uvnitř které začalo docházet k brutálním vraždám. Pachatelem bylo zakrnělé siamské dvojče, schopné se samovolně oddělovat od svého nic netušícího bratra, jenž pro něj představoval pouhého hostitele. O rok později, ve třetí sérii, jsme se seznámili s Clydem Bruckmanem, věštcem, který Mulderovi předpověděl slavné autoerotické zadušení, a Jose Chungem, který Muldera geniálně popsal jako od reality odtrženého muže, jenž pro všechny mimozemšťany galaxie nevidí, že přímo na světě existuje ještě jeden takový zvláštní druh, kterému se říká lidé. Tyto dvě epizody navždy změnily způsob, jakým lidé na Akta X nahlíželi, a výsledkem bylo definitivní uznání humoru jako jednoho ze žánrových pilířů Akt X.

recenze-mulder-scully-meet-the-weremonster-003.png recenze-mulder-scully-meet-the-weremonster-004.png

První upozornění: mluvíme-li o komedii v Aktech X, nemáme na mysli Scary Movie a podobné třeskuté pitomosti. Největší síla výše zmíněných příběhů tkví v tom, s jakým citem jsou vyprávěny. Darin Morgan klade tradičně silný důraz na lidskou stránku svých příběhů, proto by nebylo spravedlivé (a už vůbec ne přesné) odbýt tyto epizody zahrnutím do kategorie bláznivých komedií či rovnou parodií. Až nyní. Právě recenzovaná Mulder & Scully Meet the Were-Monster je první epizodou, která si bere od všeho něco – černou komedii z Humbugu, hořkosladkost Clydea Bruckmana – a doplňuje to značným (sebe)parodickým rozměrem. Jeho záběr je tak masivní, že epizoda si už nyní zajistila teplé místečko mezi tzv. never happened epizodami, které jsou tak šílené, že dokonce tvůrce seriálu Carter odmítá uznat, že by k jejich ději ve světě Akt X kdy došlo.

Nová epizoda paroduje prvky, které v seriálu sehrály svoji vážnou roli (odkaz na údajnou nesmrtelnost agentky Scullyové), stejně jako odlehčené momenty, které se staly vděčnými tématy uvnitř fandomu (mezi takové odkazy patří připomínka Queequega či Mulderova spodního prádla rudé barvy). Znovu se setkáváme s čichači barvy, cestujícími skrz jednotlivé epizody, jejichž zhulená proroctví jsme slyšeli již ve War of the Coprophages a Quagmire. Fajnšmekři pak jistě identifikují manažera motelu, jehož představitel Alex Diakun je něco jako Morganův dvorní herec, který se objevil už v Humbugu i příbězích o Clydeu Bruckmanovi a Jose Chungovi.

Vracejí se též legendární tužky, jejichž terčem se tentokrát nestane strop kanceláře, ale kultovní plakát I Want to Believe. Jak kacířské. Plakát obecně je vcelku častým terčem Mulderových amoků z poslední doby – poté, co jej v první epizodě rozkopl, mu nedává pokoj ani tentokrát. Když to Scullyová vidí, reaguje na to dotazem, co dělá s jejím plakátem, což by mohlo znamenat, že to ona jej v nové kanceláři vylepila. Neméně kacířské.

Svým vlastním malým světem je pak Daggoo, drobný pejsek, kterého „ještěří muž“ adoptuje, aby se ve své lidské podobě dočista nezbláznil. Darin Morgan tak pokračuje v tradici odkazování na slavný román Moby-Dick. Ze stejného vesmíru vzešel už Queequeg, kterého Scullyová adoptovala začátkem třetí série a z jehož strašlivé smrti o pouhé čtyři měsíce později se dodnes mnozí z nás úplně nevzpamatovali. Doufejme jen, že v případě Daggooa Scullyová své selhání napraví.

recenze-mulder-scully-meet-the-weremonster-005.png recenze-mulder-scully-meet-the-weremonster-006.png

Morgan však zachází ještě dál, mimo mantinely příběhových linií, a tak slyšíme, že Mulder má jako vyzvánění na svém novém mobilním telefonu nastavenou znělku samotných Akt X, nebo vidíme, že jedna z nejdůležitějších scén epizody se odehrává na hřbitově přímo u náhrobku Kima Mannerse, zesnulého režiséra mnoha slavných epizod. Na náhrobním kameni nechybí fráze „Let’s kick it in the ass“, bez níž se režisér nemohl obejít při natáčení žádné ze svých epizod. Pocta pěkná, jakkoliv trochu morbidní a možná i divná.

A to je možná ten problém. Ve chvílích, jako jsou tyto, epizoda působí už ne jen jako parodie, ale jako meta-parodie, která si střílí úplně ze všeho. Člověk má silný pocit, že nekouká na epizodu, kterou připravili tvůrci seriálu, ale na fanfiction od fanoušků pro fanoušky. To nemusí být nutně špatně, ale tvůrci se musejí smířit s tím, že jako takové je této epizodě souzeno, aby byla milována jedněmi a nenáviděna druhými (a rozdělovala nejen sváteční diváky, ale i fanoušky tvrdého jádra). V této souvislosti si můžeme všimnout odlišného přijetí fandy americkými a fandy českými. Zatímco v zámoří převládá obecné nadšení jak u běžných fanoušků, tak u recenzentů velkých webů (IGN, A.V.Club, Entertainment Weekly či Roger Ebert hodnotily epizodu plnými počty), čeští a slovenští diváci k epizodě přistupují ambivalentněji, chladněji, o čemž nejlépe vypovídá diskuse pod naší recenzí. Ačkoliv se v ní sešlo už téměř sto příspěvků, stojí za to, přečíst si úplně všechny, protože výstižné postřehy lze nalézt jak mezi pozitivními, tak negativními ohlasy.

recenze-mulder-scully-meet-the-weremonster-007.png recenze-mulder-scully-meet-the-weremonster-008.png

Jakkoliv lze humoru některé sebeparodující nepatřičnosti vytknout, mimořádně silný zůstává Morgan v existenciálním rozměru svého příběhu. Ještěr, který po své proměně v člověka maskuje svoji skutečnou identitu geniální přezdívkou Guy Mann, je sice zvíře (jak v jedné z nezapomenutelných scén potvrdí sama Scullyová), ale takové, které nám o nás lidech řekne víc, než sto chytrých knih. Zatímco před svou proměnou si mohl naříkat akorát tak na všechny strasti průměrného hmyzožravce, změna v člověka ho dokonale odrovnala. Ruku na srdce, pokud jediné dvě věci, které s novým životem získáte, jsou schopnost ze všeho se vykecat na jedné straně a touha se mstít na straně druhé, jednoho to optimismem zrovna dvakrát nenaplní. Když se pak Guy rozhodne udělat vše pro to, aby se změnil zpátky v ještěra, už toho není schopen, jelikož ho nadobro přemohl lidský strach ze změny v životě. Zoufalá bytost se náhle nedokáže zbavit otázky, která je alfou a omegou života v konzumní společnosti a se kterou se musí trápit jen málokterá ještěrka: mám našetřeno dost na důchod?

recenze-mulder-scully-meet-the-weremonster-012.png recenze-mulder-scully-meet-the-weremonster-010.png

Jako recenzent dnes zklamu a jsem si toho dobře vědom už od prvního slova, které jsem napsal. Mulder & Scully Meet the Were-Monster je epizoda takřka nehodnotitelná, protože pro vynesení skutečně relevantního verdiktu musíte zmínit tolik „proměnných“, až to celé vlastně ztratí smysl. Tuto epizodu nemůžeme srovnat s žádnými předešlými, stejně jako revival nemůžeme srovnat s původním seriálem. Jakékoliv srovnání nám totiž naplno odhalí, že Mulder a Scullyová jsou jinde, žijí v jiném světě, mají jiná očekávání a touhy, zkrátka a dobře – zestárli. To všechno jsou důvody, pro které jejich blbnutí na obrazovce může působit nemístně a nepřirozeně, tedy zcela opačně, než jak tomu bylo, když jsme je před dvaceti lety pozorovali jako zmatené mladíčky.

recenze-mulder-scully-meet-the-weremonster-011.png recenze-mulder-scully-meet-the-weremonster-021.png

Rhys Darby, představitel ještěřího muže, má zase jiný problém. Duchovnymu, jehož Mulder se rovněž potýká s jistou transformací, nejen zdatně sekunduje, ale zcela se mu vyrovnává. V roli Guye předvádí krásný výkon a skutečně působí sám a beznadějně. Jediným jeho nedostatkem je, že to není Peter Boyle, jehož chemie s Duchovnyho Mulderem byla dokonale třaskavá.

Poslední scéna, v níž se s Guyem agent loučí, má přesto svoje velké kouzlo. Potvrzuje totiž, že nikdy není pozdě na to, (znovu) uvěřit na příšery, což je to samé kouzelné poselství, které nám Akta X předala už před dvaadvaceti lety.

Tento článek byl zveřejněn 9.4.2016 v 20:00 v kategorii Recenze epizod, Restart seriálu Akta X.

Komentáře: 110

  1. mrx.friend napsal(a) 28.1.2016 v 17:18

    Propánajána, až mi úplně vyjely oči, když jsem tohle gifko viděl na hlavní stránce poprvý :-D
    Mozek byl totiž asi natěšenej, že to bude pokračovat :-D

  2. Tony napsal(a) 28.1.2016 v 18:06

    Majgot ..... :D

  3. Dennied napsal(a) 28.1.2016 v 18:15

    Odkud je ten gif? :) Tu episodu musím vídět! :D

  4. mc emil napsal(a) 28.1.2016 v 18:43

    Bude to určitě vtipná epizoda a soudě podle gifu i sexy! :)

  5. Mishka napsal(a) 28.1.2016 v 19:10

    :D budu tiše věřit, že tento sexy pohled a pohyb bude dělat na svého kolegu Foxe Muldera :D Flirt slušný ! :D

  6. Callysto napsal(a) 28.1.2016 v 20:22

    No a něco pro nás heterosexuální ženy by nebylo? :-)Akorát mám už pochyby o tom, že poloobnažený David ze současnosti by byl to pravé.

  7. xloverin napsal(a) 29.1.2016 v 8:27

    Ja som sice heterosexualna zena, ale Gillian ma na mna lesbicky vplyv a pri tomto gife jednoznacne slintam :-)

  8. Ivet napsal(a) 29.1.2016 v 9:12

    Callysto: Tak to jsi asi neviděla Aquaria, tam je namakanej jako nikdy a jelikoz probíhá natáčení druhé serie, tak to má pořád stejné.

  9. spockedscully napsal(a) 29.1.2016 v 9:51

    uf, se mi z toho též udělalo horko :D

  10. PetraZelva napsal(a) 29.1.2016 v 13:59

    :D:D:D jsem se fakt pobavila nad všema komentářema tady :D až jsem v kanclu vyprskla smíchy :D
    Už se na tuhle epizodu moc těším :))))

  11. kultx napsal(a) 29.1.2016 v 20:00
  12. chrumka napsal(a) 30.1.2016 v 22:43

    ..náhľad do novej epizódy :) https://www.youtube.com/watch?…

  13. Angelitos napsal(a) 2.2.2016 v 10:14

    Juhuu bylo to fajn fakt zase návrat do minulosti staré dobre akta …Muldy zabil na hřbitově :D na konci byl k zulibani ;)

  14. Callysto napsal(a) 2.2.2016 v 10:43

    Tak tohle je vážně povedená epizoda :-) Skvělé dialogy :-)

  15. Luki napsal(a) 2.2.2016 v 11:38

    Epizoda byla moc fajn… narvaná odkazy a emocemi… ale obávám se, že v rámci kratičké 6ti dílné série bude pro „nezasvěcené“ působit jako pěst naoko. Dárek pro fanoušky, šok pro všechny ostatní.

  16. orange napsal(a) 2.2.2016 v 11:44

    Už se těším na večer, až po práci stáhnu a podívám se:)

  17. nettiex napsal(a) 2.2.2016 v 13:20

    Skvělá epizoda, výborně jsem se pobavila. Připomnělo mi to starou dobrou Bad Blood. Jo, na tohle se velmi ráda podívám znovu. :D

  18. WirWareWerdadero napsal(a) 2.2.2016 v 13:24

    Tak zatím samá chvála… Už se nemohu dočkat na titulky… jestly to zvládnete do 20:00 tak největší poklona

  19. Phoenix24 napsal(a) 2.2.2016 v 15:45

    Dokoukáno:) odkazů mnoho, srandy kopec, Mulder a Scully dokonalí :), jsem nadšená. Právem se tato epizoda zapíše do zlatého fondu XF, jedním slovem boží :)

  20. Ifca napsal(a) 2.2.2016 v 16:01

    Můžu se zeptat, kdy zhruba odhadujete dokončení titulků?

  21. Smith napsal(a) 2.2.2016 v 16:21

    Ifca: bolo povedane, ze to bude vecer. Az to bude tak to bude. Nechaj v klude prekladat, percenta mas v clanku a nikto ti nemoze presne povedat cas lebo sa to odhadnut neda.

  22. Filips napsal(a) 2.2.2016 v 16:36

    Nestresujte toho kluka, urcite dela co muze.

    Znova pripominam tlacitko Donate. Zaslouzis si to.

  23. WirWareWerdadero napsal(a) 2.2.2016 v 16:39

    Když to budete mít dříve jak v 20:00 tak to ještě nedávejte na internet . ) Ve 20:00 je ten správnej čas pro akta x . )

  24. kultx napsal(a) 2.2.2016 v 17:02

    Ahojte, zdravím všechny! Titulky budou do 20:00 určitě, už teď mám přeloženo cca 85 procent a pak už jen korektura. Jediné, co to může zhatit, by bylo, kdyby se tu zhroutil internet, což se ale nestává. I pak bych to nahrál třeba přes mobil :-D

  25. WirWareWerdadero napsal(a) 2.2.2016 v 17:32

    Juchuchůůůůůůů!!! : ) Du do hospody na šipky a na osmou sem tu . ) Díky moc : )

  26. lahvi napsal(a) 2.2.2016 v 18:55

    Je to Micina! :-D supeer, čekáme.) už mam staženo. dík.-)

  27. panfiluta napsal(a) 2.2.2016 v 19:19

    Díky za práci s titulky

  28. Prayer napsal(a) 2.2.2016 v 19:19

    Kde se da stahnout epizoda??

  29. Dennied napsal(a) 2.2.2016 v 19:32

    Za titulky moc dekuji, ale co mam delat kdyz mam The.X-Files.S10E03.1080p­.WEB-DL.DD5.1.H264-RARBG? Na to tu titulky nejsou a pritom bylo uvedeno, ze tu budou na obe verze. Co se stalo? Mam kvuli tomu jeste pockat nebo stahnout horsi kvalitu?

  30. orange napsal(a) 2.2.2016 v 20:12

    Hluboce smekám před rychlostí zpracování titulků a moc děkuji.

  31. Požitkář napsal(a) 2.2.2016 v 20:20

    Díky za překlad … hele, mám jenom já ten pocit nebo si z toho tvůrci tímto dílem tak trochem (ale fakt hodně) dělají prdel? :-) (to zvonění na hřbitově např.)

  32. Hubert napsal(a) 2.2.2016 v 20:46

    Jsem jedinej, komu se to nelíbilo a připadlo mu to hodně infantilní?

  33. LeFrog72 napsal(a) 2.2.2016 v 20:47

    Kde jsou titulky na WEB-DL, když byly slíbeny zároveň s TV kvalitou?

  34. WirWareWerdadero napsal(a) 2.2.2016 v 21:16

    Dííííkyyyy!!! : )

  35. Mishka napsal(a) 2.2.2016 v 21:18

    Mě osobně se epizoda moc líbila! Myslím, že do tohoto dílu se snažili uvést všechny možné detaily, které fanoušci na seriálu stále tak milují a připomínají si to, kdykoliv je o seriálu řeč

    Každý díl žeru jedním dechem a přehrávám dokola, co Vám budu povídat! :D Zrovna pracuji na videoklipu – sestřihu s David a Gillian, myslím, že to bude pěkná podívaná.

    Hezký večer všem.

  36. Milfis napsal(a) 2.2.2016 v 21:26

    teda tenhle díl nemá chybu jestě ted mi bolí břicho ze smíchu :D

  37. KayTee napsal(a) 2.2.2016 v 21:27

    Páni, já jsem se nasmála :-D. Je fajn, že si Akta X pořád umějí ze sebe udělat prču :-D. Jen mi teda přišlo, že v dnešním dílu bylo zoufale málo Scullyové.

  38. nabaa napsal(a) 2.2.2016 v 21:37

    To není ani never-happened epizoda, to je parodie na never-happened epizodu. Totální zklamání a obrovský trapas. Je to jako výsměch všem podobným epizodám. Srovnání s Bad Blood je jako plivnutí do tváře. Za mě zatím suverénně nejhorší epizoda celých Akt X. Když už ji nikdy neuvidím, nic se nestane. A to jsem velký fanda never-happened epizod. Celkové hodnocení – 5% za Kima Mannerse.

  39. nadya napsal(a) 2.2.2016 v 21:47

    Do doby než začně kecárna s „příšerkou“ u hrobu jsem se docela bavila. Pak už jsem trpěla. /Hlavně s tím mobilem./ Vím však, že tuhle epizodu už si znovu nepustím. První dvě se líbily mnohem víc.

  40. nadya napsal(a) 2.2.2016 v 21:53

    Jen dodatek. Nějak to mám špatně napsané – s tím mobilem to byla nejlepší scéna, u té jsem se hodně zasmála.

  41. miLan napsal(a) 2.2.2016 v 21:56

    precas na web-dl je na titulky.com
    http://premium.titulky.com/?…

  42. Radek napsal(a) 2.2.2016 v 21:57

    Super díl :D spoiler : Asi nejvíc jsem se pobavil na pitevně,… video z mobilu a řvoucí Fox :D Myslím že by mohli věnovat za rok jednu minisérii tomuto duchu :D

  43. Karlos napsal(a) 2.2.2016 v 22:06

    jsem na noční a nemám co dělat, přečasuju title. snad to do půlnoci stihnu ;-)

  44. Smith napsal(a) 2.2.2016 v 22:30

    Ja len dufam, ze tato epizoda velmi neznizi sledovanost lebo predpokladam, ze niektorych ludi to moze velmi vyrazne znechutit a nebudu vobec chapat o com je ten serial.

  45. Angelitos napsal(a) 2.2.2016 v 22:32

    Nechapu jak se to někomu nemohlo líbit …udělali si ze sebe srandu a byla to parádní prca. Já se teda nasmala přišlo mi to fajn. Prostě pro fandy. Ozraly Muldy u hrobu a to jeho zvonění, smirak v motelu a jak ten ještěr utíkal ..pecka :D Sex se Skully totálně jak vystřiženo z Ceckového filmu …co se vám nelíbilo? ;)

  46. Dennied napsal(a) 2.2.2016 v 22:33

    Webdl verze je k dispozici na http://premium.titulky.com/?… Kam to můžu poslat, aby se to sem přidalo?

  47. Dennied napsal(a) 2.2.2016 v 22:43

    Nic proti podivným epizodám, ale toto bylo spíš trapný a to mám X-Files moc rád. Víc by mě asi zajímal díl kde by se bezdůvodně teleportovali do Princezny ze mlejna a vyšetřovali výskyt vodníka a čerta, než tohle. Zatím nejhorší díl. První se mi taky moc nelíbil, ale měl svoje momenty. Tohle byla šílená parodie o ničem. Přiznám se. Občas jsem se zasmál, ale nebyl to moc nadšenej smích. :) Možná se člověk musí zhulákat přes dýchání spreje ze sáčku, aby to ocenil? …„The Truth is Out There“…

  48. Dennied napsal(a) 2.2.2016 v 22:48

    Tak jo tady máte odkaz pro všechny pro titulky na Web-dl verze. http://ulozto.cz/…00266326-srt
    Jinak, abych nevypadal jako prudič, tak druhá epizoda byla dost vydařená, akorát to byl trochu skok od konce té první. S tím už, ale nic dělat nepůjde, když to prohodily místo původně pátého místa.

  49. spockedscully napsal(a) 2.2.2016 v 23:44

    Já jsem spokojená, bavila jsem se a opravdu to bylo v duchu Bad Blood, jak jsem tajně doufala. Díky za titulky! :)

  50. Karlos napsal(a) 2.2.2016 v 23:50

    tak koukám, že už tu jsou no neva. tady jsou přečasovaný ode mne http://uloz.to/…5-1-h264-srt

  51. PetraZelva napsal(a) 3.2.2016 v 0:48

    Já jsem se dost nasmála a líbilo se mi to. Sdílím názor, že bylo málo Scullyové, ale jinak super. Parodie na Akta X samotná, prostě díl pro fanoušky jak vyšitý. Ať si každý říká, co chce, mně se to fakt líbilo.
    Michale, chystám se na přečas na web-dl, pokud je to ještě aktuální..

  52. wishmasterX napsal(a) 3.2.2016 v 1:13

    Tohle že bylo infantilní ?! Myslím, že by měl někdo potrénovat slovník cizích slov, aby ze sebe nedělal zbytečně troubu, nemyslím tu na pečení …

  53. Xeninka napsal(a) 3.2.2016 v 2:13

    Tyhle „střelený“ epizody můžu, takže bych měla být spokojená, ale nejsem tak úplně, buď tomu něco scházelo, nebo přebývalo… Je to hodně na pomezí never-happened, jsem z toho taková rozpačitá. Těším se na recenzi, stopro jsem nechytla všechny drobnosti pro fandy.

  54. WirWareWerdadero napsal(a) 3.2.2016 v 5:14

    Akta X miluju ale tenhle díl mi nesednul

  55. Manitoba napsal(a) 3.2.2016 v 6:08

    Naprosto úžasnej díl a navíc má oblíbená dvojice smažek na začátku.
    Je to jako za starejch časů.

  56. kultx napsal(a) 3.2.2016 v 6:21

    Nějak nestíhám reagovat nejen na maily, ale i na diskusi zde. Chci ale poděkovat všem, kteří zareagovali na mou prosbu týkající se přečasování na web-dl (Karlos, Dennied, ad.).

    PetraZelva a všem, kteří se dotazovali v poště, resp. chystají vlastní přečas: děkuju za nabídky, přečas už včera v noci jako první zaslala dejna, potažmo Pavel, kterým tímto MOC děkuju, takže s tím už zbytečně nebojujte.

  57. kultx napsal(a) 3.2.2016 v 6:25

    Především pak velmi děkuju za vaše komentáře k samotné epizodě – potvrzuje se, že tento díl bude rozdělovat nejen sváteční diváky, ale i hardcore fandy, jakkoliv jsem zatím slyšel a četl převážně nadšené ohlasy.

    Vaše komentáře si budu teprve důkladně procházet, ale mnohé postřehy rád zakomponuji přímo do recenze. Ostatně, Mulder & Scully Meet the Were-Monster ze všeho nejvíc připomíná epizodu, kterou natočil někdo z fandomu, fanoušci pro fanoušky, takže si myslím, že to bude víc než příhodné.

  58. Tom napsal(a) 3.2.2016 v 7:33

    Díky moc za titulky! Epizoda je neskutečná!:)

  59. Martin napsal(a) 3.2.2016 v 8:04

    Rychlost neskutečná , teším se až si po práci v klidu pustím akta X. Snad bude lepší než druhej díl ten mě teda ani trošku nebavil.

  60. Honza napsal(a) 3.2.2016 v 8:20

    Ahoj, po tolika letech, kdy můžete natočit 6× absolutní špičku, tak taková volovina, která by na čsfd dostala maximálně 12% protože to jsou X files. Hrozna epizoda, prostě totální blbost.
    Titulky a jejich překlad naopak 100%, dobře ty!
    Pevne doufám, že další epizody budou v duchu seriálu a ne jak nejakej ubohej speciál ,8 řady, 18 díl kdy neví už coby a tak jim všem hrabe a natočí takovou blbost.

  61. nabaa napsal(a) 3.2.2016 v 8:52

    Prostě jsem měla problém se do toho dílu vžít. Nepřišlo mi to jako never-happened epizoda typu Bad Blood, Post-Modern Prometheus nebo Clyde Bruckman. S těmi jsem neměla sebemenší problém, byly laskavě vtipné, uvěřitelné. Tohle bylo od začátku násilně pseudokomické, sex scéna vulgární a vůbec od začátku do konce trapné. Možná ti dva huliči na začátku byli návod, jak na tuhle epku koukat, těžko říct. Každopádně já jsem zklamaná. A víc než u předchozích dvou epizod jsem měla pocit, že ani Gillian ani David se do rolí nejsou schopní pořádně dostat. Vlastně mi to dost připomnělo tu ujetost ze show Jimmyho Kimmela. Možná jsem prostě jen čekala něco víc a projevilo se zklamání. Vůbec začínám nabývat dojmu, že měli nechat spící psy na pokoji a už to znovu nekřísit.

  62. captain napsal(a) 3.2.2016 v 9:03

    Uchvatna epizoda. Obsahuje vse potrebne, priseru, akci, necekane zvraty, humor. Mulder na posteli v tom motelu v cervenych slipech pripominal Hanka Moodyho. Drsna Scully zas inspektorku Stellu Gibsonovou… Nova AktaX jsou proste cool!

  63. kultx napsal(a) 3.2.2016 v 9:33

    Pročítám ty vaše komentáře a ke svému překvapení zjišťuju, že jak z těch pozitivních, tak z těch negativních umím vypíchnout celkem dost postřehů, s nimiž sám souhlasím. Jen tu „sexuální“ scénu bych určitě nekritizoval jako vulgární – nezapomínejme, že se odehrávala v Guyově fantazii, takže si myslím, že byla ještě dost mírná :-D

  64. Luki napsal(a) 3.2.2016 v 9:45

    Epizoda byl klasický Morgan… lechce jednoduchý humor obalený kolem sociální kritiky a dekonstrukce seriálu. Rozhodně bych to nenazval blbostí ani infantilní záležitostí, ale 100% rozumím, že pro někoho to prostě ta „blbost“ bude. To je ostatně úraz většiny podobných epizod.

  65. yscully napsal(a) 3.2.2016 v 10:12

    „Parodie na never-happened epizodu“ je myslím velmi přesné označení. Jako takový „žánr“ to funguje na těch mých lapiduchových 10/10, jako cokoliv jiného je to přepálené/trap­né/křečovité/ký­čovité/samoúčel­né/whatever.

  66. orange napsal(a) 3.2.2016 v 10:30

    Očekávala jsem epizodu, kde si akta X ze sebe udějalí srandu, což bylo naplněno. I když i tahle epizoda zabrousila do vážnějšího tématu „co se očekává od člověka“ – bude pracovat, utrácet, moc nepřemýšlet, s věkem přejde k většinovému jednání a myšlení.

  67. spockedscully napsal(a) 3.2.2016 v 10:49

    Já bych řekla, že ta sexuální scéna, jak jsme ji viděli, byla spíš představou Muldera na základě vyprávění Guye, takže… proč by to jinak uťal AŽ tak pozdě? ;) :D

    Je to díl na odlehčení a je potřeba nebrat ho tak vážně. Tvůrci dostali prostor šesti dílů a chápu, že do nich chtěli zakomponovat všechno, co bylo ve starých epizodách – mytologii, horor i tu komiku. Je pravda, že na prostoru cca 22 epizod se jeden až dva komické díly ztratily a u minisérie diváci asi očekávají spíš tu klasiku, takže jim nemůžeme mít za zlé, že se jim epizoda nezamlouvala. Zas podle všeho budou ostatní epizody emočně našlapány, zvlášť kolem Williama, takže bylo potřeba vložit do toho něco na zasmání.

    Ale hlavně, tyhle parodie vždycky krásně exponují charaktery obou postav, což je to, co si na tom nejvíc užívám. I když přiznávám, skeptická Scullyová mi tu dost chyběla. :)

  68. kultx napsal(a) 3.2.2016 v 10:53

    Tady se shodujeme v podstatě všichni. V recenzi píšu, že Mulder & Scully Meet the Were-Monster je meta-parodie, tedy parodie na parodii, resp. na never happened epizody… Jako taková je prostě odsouzena k tomu, být milována a nenáviděna současně ;-) Už jen ale ta skutečnost, kolik lidí přesto nadchla, zasluhuje jistý obdiv.

  69. Smith napsal(a) 3.2.2016 v 11:03

    Inak odkial je vlastne to Carterove vyjadrenie co je never happened epizoda? Odkial je ta povodna sprava?

  70. Ellie napsal(a) 3.2.2016 v 11:35

    Dík za titulky :)
    Mě se epizoda moc líbila, nasmála jsem se od začátku až do konce.
    Mulder má stejné vyzvánění jako já :D

  71. wishmasterX napsal(a) 3.2.2016 v 12:31

    Jediným mým zklamáním, co za celou dobu existují Akta X, byl druhý film, kdy po několika letech měl člověk možnst zase vidět své oblíbence pohromadě, ale nedostal ani humor, ani mytologii a dokonce ani ten horor, jen Béčkový film o ničem …
    A při myšlence, že už ani nic dalšího v podobě filmu nebo seriálu nevznikce, to „bolelo“ dvakrát tolik …
    Jenže v téhle miniserii je to, co zjevně hodně lidem vadí, prostě všechny „polohy“ v jakých se seriál kdy nacházel a pro mě to je jízda, užívám si každou minutu …
    A navíc je dobré si uvědomit, že platí to, co bylo v jedné z posledních epizod TBBT ohledně Stars Wars, tak ten film bude o ničem, no a co jako, vždyť je to proboha jen film ! :-)

  72. Atom napsal(a) 3.2.2016 v 13:11

    Mulder se chová jak Hank Moody :-)

  73. Deshy napsal(a) 3.2.2016 v 13:33

    Jak já se těšila, nejvíc jsem milovala humorné díly.
    Tento díl mě donutil stydět se, že jsem ty humorné díly milovala.
    Člověk si říká, jestli to opravdu vždy bylo tak laciné.
    Nacpali tam ty odkazy na některé věci tak, že z nich udělali kýč.
    V jednom okamžiku jsem se i zasmála, ale většinou jsem nevěřila svým očím a uším.
    Přijde mi, že si tvůrci pamatují ty nepodstatné kraviny a dál už nic. Jako kdyby si řekli, že o tom a tom mluví fanoušci, tak to tam nějak nacpeme a bude to fungovat.
    Za mě to tedy nejen že tragicky nefunguje, já jsem znechucená, že mi to ničí i to, co jsem vždy měla ráda.
    Místy bych klidně i věřila, že to napsal Duchovny v době, kdy se propadl do nějaké deprese.

  74. Queequeg napsal(a) 3.2.2016 v 14:32

    Za mě bohužel zklamání. Asi dvakrát jsem se pousmála, jinak se spíš útrpně usmívala a doufala, že bude líp. Nebylo. A vzhledem k tomu, že tvůrci mají na to, aby se „obhájili“, jen 6 epizod, vnímám to jako velký přešlap. Nevěřím tomu, že to může získat nové diváky (parodie na céčkový horor?!), a co se starých týče, tak to bude tak půl na půl. A Scully mi dost chyběla.

  75. Smith napsal(a) 3.2.2016 v 15:15

    Podla nazorov na internete ma tato cast celkom pozitivne ohlasy uz stalych fanusikov. Ale naozaj si neviem predstavit ako moze posobit na tych novych. Vazne sa obavam, ze tato cast skor poskodi celemu revivalu. Mame tu sialenu parodiu na parodiu ako tretiu cast pricom v povodnom seriali prva komedia bola az Humbug na konci druhej serie a musim pododknut, ze to vobec nebola taka neuveritelna ehm hlupost ako tato cast.

  76. Raki napsal(a) 3.2.2016 v 15:44

    Já jsem byla po této epizodě taky dost zaražená. Možná to bylo tím, že před jejím odvysíláním byla uveřejněna spousta scén mezi Muldrem a Scully, které slibovaly zajímavou a zábavnou epizodu. Nakonec byly jediné, které za něco stály. Scéna na hřbitově byla dlouhá a nudná – 15 minut pořád dokola a bez Scully. Ale scéna ze zvířecího útulku pak byla zase super.

  77. Barbora napsal(a) 3.2.2016 v 16:15

    Rozporuplné pocity. Na začátku jsem si řekla že po těch dvou předchozích mi nasazení vtipné epizody nesedí (Ačkoliv v minulosti došlo k takovému nasazení taky často po veelmi smutnýc a těžce stravitelných episodách- fungovalo to.. )Pak se to rozjelo a říkám- není to špatné. Pak dlouhé vyprávění toho ještěrčího muže- to si říkám- hm..to už do konce neuvidíme oba agenty spolu, škoda.
    Mulder vytahující flašku a ležící ožralý na hřbitově- trapas. Konec- trapas.
    WTF?? Možná si ten díl ještě pustím, spíš kvůli jednotlivýcm scénám- gagům ()ečící muder, pitevna), ale přínos episody veškerý žádný.
    Vůbec bych se to neodvažovala srovnávat s Bad Blood a už vůbec ne (vůbec a nikdy) s Post Modern Prometheus..Těšení na příští týden na Babylon, snad si spravím chuť.

  78. Smith napsal(a) 3.2.2016 v 16:39

    Ja sa prave Babylonu bojim. Neviem ci som pripraveny na dalsi Carterov pokus experimentovat.

  79. WirWareWerdadero napsal(a) 3.2.2016 v 17:42

    no – jenom s velkým přemlouváním sebe samotného to zkusím stou třetí epizodou ještě jednou ale moc tomu nevěřím že mně to bude bavit víc než včera

  80. Sharon napsal(a) 3.2.2016 v 20:37

    Díky moc za titulky :-) Mě se epizoda líbila. Dost jsem se i nasmála, asi nejvíc u Muldera a mobilu :-D Nicméně souhlasím, že bylo málo Scully.

  81. sjpetka napsal(a) 3.2.2016 v 20:38

    no od Babylonu si toho vela neslubujte. je to CC-scenár, a zdá sa, že „nesklame“. včera Fox vypustil Home again a Babylon pre novinárov a podla pár ich reakcií – Home again super, Babylon hruuuuuuza.

  82. Smith napsal(a) 3.2.2016 v 20:59

    sjpetka: Pokial viem spravne bol to nazor len jedneho cloveka.

  83. sjpetka napsal(a) 3.2.2016 v 21:19

    Smith: ja som to zatial počula už od troch, velmi držim palce pozitívnejším reakciam, inak vzhladom k CC autorstvu bude skore uspešnosti revivalu 50:50

  84. Callysto napsal(a) 3.2.2016 v 21:25

    Asi jsem divná, ale mně se to opravdu líbilo. Viděla jsem to už včera dopoledne, poté, co mne ráno vytočila má drahá polovička do nepříčetnosti, takže jsem měla pěkně blbou náladu. A tahleta epizoda mne zcela uklidnila, tlemila a culila jsem se u toho a nálada se mi dostala opět do kladných hodnot. :-) Ale já miluju ty komediální díly odjakživa, a to jsem opravdu pamětník, co si Akta X zamiloval hned při vysílání prvního dílu v devadesátých letech a celou sérii jsem viděla nejméně pětkrát v posledních asi tak třech letech, předchozí průběžná vysílání v televizi ani nepočítám. Mimochodem, ještě máme někde ty původní první série nahrané na videokazetách :-) Akorát už není na čem přehrát.
    Jinak nechápu, jak může existovat někdo, kdo se koukne na nové díly a přito nezná staré – i moje pubertální dcera, která se narodila až po ukončení natáčení deváté řady, pokud to dobře počítám, zná kompletní seriál.

  85. gedzitka napsal(a) 3.2.2016 v 21:50

    Suhlasim – proste XF nikto nepochopi ak si nepozre stare diely cize je zbytocne zacat pozerat tie nove ked neviem voco tady go… inak TRETIA seria bola super som sa fakt nasmiala vcera jak som to pozrela :-D :-D :-D :-D

  86. Clarissa napsal(a) 3.2.2016 v 22:37

    Tak já jsem byla nakonec spokojená, ne nadšená (jak jsem očekávala po slibných recenzích ze zámoří, které vynášely tento díl do nebes), ale ani zklamaná (jako někteří fanoušci).

    SPOILERY
    Moc mi nesedlo počáteční ztvárnění Muldera (depresi beru, ale to, že se místo zbraně vytasí s mobilem mi i na parodii přišlo moc) a určitě mi chybělo i víc scén, kdy by Mulder a Scullyová společně vyšetřovali. Odkazy jsou fajn, ale přijde mi, že tady jich už bylo zbytečně moc, a přiznám se, že mě občas i trochu vytrhovaly z děje (red speedo ;)). Nicméně od Mulderovy návštěvy psychologa (ruku na srdce, kdo by byl řekl, že je tohle jeho povoláním) jsem se bavila. Kdyby byla existenciální scéna na hřbitově jen o něco kratší byla by dle mého názoru úžasná a konec mi nepřišel hloupý, ale dojemný. Ale beru, že tahle epizoda mohla vyvolávat dost pestrou škálu emocí ;).

    Jinak na never-happened episodes nehraju. Osobně to beru jako Carterův výmysl a v mém vesmíru se vše skutečně odehrálo :).

  87. michal napsal(a) 3.2.2016 v 22:38

    Mám napozeraný celý seriál viackrát a tretí diel ma nesklamal. Išiel som do toho s tým, že viem čo od toho očakávať. A presne to som dostal. Je pravda, že boli 2–3 humorné časti na 25 epizód, ale táto snáď neuškodila. Ak chceli návrat pôvodných aktov X tak to k tomu patrí.

  88. Karlos napsal(a) 3.2.2016 v 23:33

    Já koukám na web-dl, kde jsou EN title přiloženy, takže přečasování není takovej problém, pokud mám 1/2 hoďky času. Pokud někdy v budoucnu budeš potřebovat přečas na web-dl, když budu mít čas, tak se na to můžu rovnou vrhnout.
    K epizodě: Epizoda dobrá, připomělo mi to zombie apocalypse, nebo zombie land, podobný druh humoru. Nebyly to klasický temný akta-X u kterých bych se schovával pod peřinu jak u 1. série když mě bylo třináct. Díl pobavil a docela jsem se posmál. Připomnělo mě to Californication, kde Duchovny lítal z trapasu do trapasu. Lidi nebuďte takový geekové i ve hvězdný bráně, star treku si dělali srandu sami ze sebe. Naopak teď se budu tešit na další díl ještě víc.

  89. wishmasterX napsal(a) 3.2.2016 v 23:50

    Většině z toho, co říkám, vůbec nerozumím, ale už večer jsem se stal manažerem prodejny …
    Už kvůli téhle větě je tento díl a celý seriál mistrovské dílo … :-)

  90. mc emil napsal(a) 4.2.2016 v 15:46

    Parádní díl, kterej mi zatím nejvíc připomněl starý Akta X. Prostě Wong a Morgan svoji práci zvládli, snad se dokáže v dalších epizodách pochlapit i Carter, ale nějak o tom pochybuju…

  91. petr napsal(a) 4.2.2016 v 19:52

    no prvni dve epizody dobry, spis skvely. treti dil byl spis parodie…trapas…

  92. Barbora napsal(a) 4.2.2016 v 20:05

    Opravuji své původí hodnocení. Po druhém shlédnutí (tentokrát s titulky) jsem byla nucena uznat, že jsem přecenila svou angličtinu (některé věci mi v originále holt nedošly) a že díl je bomba. Na Promethea to nemá, ale s Bad Blood se to srovnat dá a je to dobrý :)

  93. adrbin napsal(a) 4.2.2016 v 23:58

    Tak jsem se šel podívat na díl starých dobrých strašidelných hororových paranormálních akta-x, ale zůstalo z nich jen to intro. Vtipný díl (mobil, vyzvánění atd.), při jehož vytváření se očividně tvůrci zhulili. Ale kdo akta x nezná, musí si myslet, že je to hovadina. „Chci věřit“, že je seriál tak blízko pravdě, že se jej v současné době snaží zdiskreditovat a zlehčit pro masy ve světě :) přece jen to dávají na fox zdarma v usa a amerických základnách ;) Doufám, že další díly staré xphily nezklamou a že se už objeví i the lone gunmen.

  94. Dex napsal(a) 5.2.2016 v 9:38

    Přečas na AVS tentokrát nebude??? Nechce se mi kvůli tomu registrovat na titulky.com. Bylo by fajtn mít to tu vše pohromadě.

  95. Tercii napsal(a) 6.2.2016 v 21:19

    Pěkná recenze, vystihuje. Souhlasím, že se ten díl klasickými měřítky prostě hodnotit nedá. Za mě – palec nahoru. Jak za díl, tak za recenzi :D

  96. yscully napsal(a) 6.2.2016 v 21:33

    „deset Queequegů z deseti“

    Jo!

  97. Angelitos napsal(a) 6.2.2016 v 23:58

    Super recenze, jsem ráda, že se Ti epizoda líbila…konečně někdo :D A je to fakt divné, že v americe samá chvála a tady každý brečí :D

  98. Callysto napsal(a) 7.2.2016 v 0:08

    Paráda, recenze je venku a líbilo se :-) Pomalu jsem si připadala divná, že jsem se na ni koukla už několikrát a pokaždé si to užívám.

  99. kultx napsal(a) 7.2.2016 v 3:03

    Tercii, yscully, Angelitos a Callysto, moc děkuju za ty vaše krásný reakce!

  100. pepa napsal(a) 7.2.2016 v 10:31
  101. Tom napsal(a) 7.2.2016 v 12:36

    Propracovaná recenze skvělýho dílu.. Líbí se mi hlavně ta narážka na existenční, materialistický (a konzumní společností determinovaný) rozměr celýho příběhu trpícího monstra-docela síla…

  102. Alca napsal(a) 7.2.2016 v 13:51

    Wow! To tedy bylo něco! Koukala jsem na epizodu s otevřenou pusou! Střeštěné, humorné, plné kontrastů. Odkazu na „Hičkoka“ si nelze nevšimnout.
    Už se těším na další díly!

  103. orange napsal(a) 7.2.2016 v 14:36

    Moc hezký ukazatel hodnocení:-)

  104. mrx.friend napsal(a) 7.2.2016 v 14:36

    Jindy mezi prvíma, tentokrát zřejmě mezi posledníma. Dřív jsem se ke komentáři nedostal, byl jsem týden na střídačku bez internetu. Na druhou stranu, ani vlastně nevim, jak třetí epizodu revivalu komentovat. Jak říkám, zřejmě kromě ‚Bad Blood‘ a ‚Dreamland‘ (to je snad tak ztřeštěný, že ani nejde to nemít rád, zvlášť když už to znam odmala) jsem nikdy neholdoval komediálně laděným Aktům, měl jsem prostě raději tu vážnější a dramatickou notu. Takže jsem tady měl naprosto nulový očekávání a stejně tak si připadam i po dvou zkouknutích – neutrál. Nebudu ten, co by se za tu epizodu styděl a považoval ji za trapas, ale ani ten, co by z ní byl nadšenej a vychvaloval tu Darina do nebes. Nápad to má dobrej, ale na podobnou epizodu jsem já v obnovenym seriálu prostě nečekal. Začíná z toho bejt strašnej pelmel – Carterova překombinovaná mytologie, Wongova slušná MOTW, Darinova blbůstka, Glenova hororová a emoční ždímačka,… neni divu, že o to víc bylo pro Gillian a Davida těžší se do těch původních rolí dostat, když ke každý epizodě dostali diametrálně odlišný scénáře :-O

  105. Clarissa napsal(a) 8.2.2016 v 10:22

    Moc děkuju za recenzi: výstižná, a to včetně hodnocení ;). Jen mám takové obavy, že Scullyové žádný chlupatý přítel nezůstane (v Home again o něm původně určitě neuvažovali).

  106. milius napsal(a) 9.2.2016 v 7:30

    Jak se seriál slibně rozjížděl, třetí epizoda jej zabrzdila. Moc mě to nepobavilo. Myslím, že si tvůrci revivalu vytkli příliš smělý cíl vyhovět a pobavit všechny – staré i nové diváctvo. Na jedné straně staromilecké odkazy na minulost a na mytologii a na druhé straně snaha být moderní. Výsledek je dost rozpačitý. Nejbezpečnějšími vodami jsou klasické MOW epizody, kterých jedině by se měl seriál držet, ale to se samozřejmě nestane. Mytologii vůbec neměli znova otevírat, protože už je z minulosti beznadějně zamotaná a komediální díly chtějí… CIT, jak říká nabaa. Jinak jsem ale rád, že to běží, nic neočekávám a vychutnávám si to. :)

  107. lahvi napsal(a) 9.2.2016 v 20:45

    Moc nerad to píšu, ale todle byl big shit. Líbil se mi snad jen začátek v kanceláři a v lese, pak šmírování zvířecíma očima a Dany dekolt.) Jinak nepobíram to, že jsme sice konečně viděli Scully se muchlovat, ale proč proboha zrovna s tim nejprotivnějšim chlapem, ktery kdy v serialu hral a vubec nejprotivnějšim chlapem, co jsem za dobu, kterou si pamatuju v tv vubec viděl. To je prostě bizzare.

  108. standa napsal(a) 9.2.2016 v 20:59

    Když kliknu na avs verzi, tak mi to stahne tu killers.

  109. MacinkaCZ napsal(a) 21.3.2016 v 16:59

    Nečetla jsem tady všechny komentáře, ale sakra, jsem jediná, které se tahle epizoda zdála jako brutální fraška? WTF??? Začátek super, úplně sem byla nahlodaná na skvělej zážitek, ale pak nerozumím kde se stala chyba? Mě přijde, jako by se snad původním aktům vysmívali… Kde je ten Mulder, co se honil za každou příšerkou a hltal to od A až po Z??? Jsem skalní fanoušek, ale tenhle díl byl pro mě absolutním zklamáním a nezachránila to ani sexy Scully… :-(

  110. Mirka napsal(a) 20.7.2016 v 13:36

    to MacinkaCZ: stoprocentní souhlas.Zdá se mi to jako degradace hlavních postav.

Řekněte nám svůj názor!