Kult X

JEDNOTLIVÉ SÉRIE SERIÁLU AKTA X
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11.

10×01 My Struggle (recenze)

režie Chris Carter | scénář Chris Carter | premiéra v USA 24.01.2016 | premiéra v ČR v roce 2016 | český název Můj boj | hodnocení 60%

Bývalí agenti FBI Dana Scullyová a Fox Mulder jsou kontaktováni Tadem O'Malleym, populárním moderátorem internetového zpravodajství, celebritou a svého druhu dobrodruhem. Ten ve svých pořadech tepe americkou vládu pro její údajnou zkaženost a touhu ovládat životy běžných Američanů. O'Malley je přesvědčen, že vláda využívá mimozemskou technologii ke špehování obyvatelstva. To je teorie, která Muldera zaujme, kdežto Scullyová se drží tradičně při zemi. Díky kontaktům a prostředkům, jimiž disponuje, má však O'Malley v rukou něco, co Mulder dlouho hledal – kus vlastní mimozemské technologie.

recenze-my-struggle-001.png recenze-my-struggle-002.png

:: Stahujte české titulky: KILLERS verze | AVS verze | WEB-DL verze ::

Čtrnáct let je dlouhá doba. V životě televizního seriálu je to pak celá věčnost. Výchozí pozice Chrise Cartera, duchovního otce fenoménu Akta X i režiséra první epizody revivalu, proto vůbec nebyla snadná. Nejenže musel vzkřísit kultovní seriál let devadesátých, ale musel jej přivést do světa, pro jehož mládež je konec dvacátého století pomalu středověkem. Aby o epizodě My Struggle bylo možno hovořit jako o úspěšném počinu, bylo zapotřebí nejen potěšit stávající fanoušky, téměř fanaticky očekávající příchod svých dávných hrdinů, ale získat též fanoušky nové, ve většině náležící k takzvané internetové generaci, která je naučena být kritickou téměř ke všemu novému. A pokud nové fanoušky ne přímo získat, tak minimálně je neznechutit natolik, aby si další epizodu už nepustili. Myslím – a chci věřit -, že Carter uspěl, ačkoliv takové tvrzení s sebou nese několik tučných, podtržených a rudou barvou zapsaných ale.

recenze-my-struggle-003.png recenze-my-struggle-012.png

My Struggle je epizoda mytologická. A pokud k ní přistupujeme jako k pokračování epizod Anasazi, Gethsemane či Redux, pak My Struggle vždycky prohraje. Mytologie původního seriálu, která byla brilantním politickým thrillerem, triumfujícím především pomalu budovaným napětím a ponurými diskusemi členů Syndikátu v apartmánu na 46. newyorské ulici, je už definitivně pryč. To není dobrá zpráva. Pryč je ovšem s největší pravděpodobností rovněž mytologická linka o supervojácích, která několika lacinými vědeckofantas­tickými zápletkami potřísnila jinak bezchybnou mytologii původního seriálu v jeho posledních dvou sezónách. To už je lepší zpráva. Mytologie revivalu se tak bude, doufejme, znovu zaměřovat na osobnější rovinu osudů našich hrdinů. Tam, kde před lety byla Mulderova sestra Samantha a Scullyové (ne)smrtelná choroba, bude tentokrát (vedle konspiračních evergreenů) William, syn Muldera a Scullyové, který se stane společným (a společně sdíleným) mementem obou agentů.

recenze-my-struggle-014.png recenze-my-struggle-006.png

Jde-li o mytologii prezentovanou v My Struggle, Carter mě (a myslím, že zdaleka nejen mě) vyděsil, když skrze postavu Tada O'Malleyho představil některé nové, v seriálu dosud neslyšené (a zároveň dosti neslýchané) teze. O'Malley je totiž přesvědčen, že mimozemské bytosti ve skutečnosti do dění na naší planetě nijak nezasahují, že všechno inscenují naše vlády, které mimozemskou technologii zneužívají k upevnění své moci a špehování vlastního obyvatelstva. To by vůbec nemusela být špatná myšlenka, kdyby ovšem zcela neignorovala jakoukoliv aktivní roli mimozemských kolonistů směrem k našim životům. Akta X přeci vždy byla (jednoduše řečeno) o tom, že mimozemšťané, kteří jsou pradávnými obyvateli naši planety, se vracejí zpátky a vlády našeho světa s nimi na této blížící se kolonizaci kolaborují, aby si samy zachránily krk. Vězme tedy, že O'Malleyho teorie, kterou však Mulder vcelku přijal, brzy vyšumí, případně bude zcela popřena poté, co byla Akta X v závěru této epizody znovu otevřena.

recenze-my-struggle-009.png recenze-my-struggle-011.png

V jednom ohledu však My Struggle boduje. David DuchovnyGillian Andersonová se do rolí Muldera a Scullyové vžili na výbornou. Sice zestárli téměř o dvě dekády, ale v jádru jsou to pořád oni; osobnostně a výrazově se nezměnili o píď. A i když jim scénář kázal, aby si k sobě nacházeli cestu jen velmi pozvolna, chemie mezi nimi začala fungovat ani ne pět minut poté, co se po letech znovu setkali. Herecky zdařilá je též Annet Mahendru, která ztvárňuje Svetu, opakovaně unesenou ženu, kterou kolonisté, potažmo vláda údajně připravili o děti. Větší problém je s Tadem O'Malleym, kterého bychom mohli popsat jako Muldera nových médií. Problémem je, že v limuzíně se vozící moderátor zpravodajství a svého druhu internetová celebrita není tak úplně někdo, kdo se hodí nejen do mytologie, ale do Akt X jako takových. Chápu, doba se změnila, ale přesto si budu muset na internetové technologie a sociální média v Aktech X ještě nějaký čas zvykat. Joel McHale, představitel O'Malleyho, si nicméně svoji roli užil a je na něm znát, že nechce diváky zklamat. Když pak v závěru začnou O'Malley s Mulderem před Scullyovou a Svetou „odhalovat“ společnou, za vlasy notně přitaženou spikleneckou teorii o über-evil elitách a jejich ovládání celého světa, je z toho hotový konspirační orgasmus.

Naštěstí je zde někdo, kdo je schopen Muldera náležitě zchladit, když se to Scullyové zrovna nepodaří. Mitch Pileggi je v roli Waltera Skinnera vynikající, znovu je to ten životem otrávený byrokrat, kterého jsme si tolik zamilovali. William B. Davis to samé, v roli Kouřícího, tak trochu už tlejícího muže je i ve svých osmasedmdesáti letech naprosto démonický a osobně mě velmi zajímá, kdo mu na závěr připaloval. Že by Marita?

recenze-my-struggle-007.png recenze-my-struggle-008.png

My Struggle to nemá lehké. Při jejím sledování má člověk pocit, jako by Carter bojoval sám se sebou a až během natáčení zjišťoval, o čem chce vlastně vyprávět. Jednou je tu Roswell, pak zase Mulder s novým informátorem, pak Scullyová se svými dětskými pacienty, poté zas O'Malley konspirující ve svém pořadu a pak zase speciální vojenská jednotka ve vládních službách plastickou trhavinou likvidující důkazy o mimozemské technologii. Když se blíží závěr, máte pocit, že jste viděli hodně, ale zároveň skoro nic.

Kdo by se tím ale trápil, když třeba já jsem na to koukal s otevřenými ústy a po skončení si to pustil znovu. A pak znovu. Teď jsem napsal recenzi a jdu si to pustit zas. Na shledanou u další epizody.

Tento článek byl zveřejněn 25.1.2016 v 21:00 v kategorii Recenze epizod, Restart seriálu Akta X.

Komentáře: 100

  1. Hanakin napsal(a) 25.1.2016 v 12:12

    Super, ještě vědět kde epizodu stáhnout a mé čekání se vyplatí. Protože nikde nic nemůžu najít.

  2. Veronika napsal(a) 25.1.2016 v 12:22

    Byla jsem to jen ja komu prisel ten holohlavy typek v obleku jako postava z Fringe?

  3. captain napsal(a) 25.1.2016 v 12:23

    Už jen ty titulky, a dlouholeté čekání a tajná přání se vyplní!

  4. orange napsal(a) 25.1.2016 v 12:24

    Jelikož má angličtina není nic moc, tak jsem vděčná za tak bleskovou výrobu titulků.

  5. djdodo napsal(a) 25.1.2016 v 12:37

    Vdaka za preklad,

  6. djdodo napsal(a) 25.1.2016 v 12:40

    A ak by som mohol poprosit potom precas aj na WEB-DL,

  7. captain napsal(a) 25.1.2016 v 13:04

    The X-Files – Revival S10E01

    Pro nedočkavce: The X-Files S10E01 720p HDTV x264-AVS

    http://tv-release.net/…DTV.x264-AVS

    Teď ještě titulky.

  8. Jakub napsal(a) 25.1.2016 v 13:17

    Online v aj zde: http://thewatchseries.to/serie/x_files

    Spolu se všemi epizodami Akt X:)

  9. Callysto napsal(a) 25.1.2016 v 13:24

    Je to už pár hodin na uloz.to

    http://uloz.to/…ers-ettv-mp4

  10. Callysto napsal(a) 25.1.2016 v 13:34

    Jo a ta fotka klame, v seriálu tenhle záběr není, znovu jsem tu scénu shlédla, jestli nejsme sklerotik, a nejsem.

  11. SirWimpyIX napsal(a) 25.1.2016 v 13:52

    Jak jsem psal v predchozim clanku, pro zdatne anglictinare jsou ESNG titulky jiz dostupne:
    http://www.addic7ed.com/show/85

  12. Dvoulístek napsal(a) 25.1.2016 v 14:10

    Tak to je pecka, už se nemůžu dočkat. Snad to bude stát za to.

  13. jack napsal(a) 25.1.2016 v 14:40

    Tu znělku mohli udělat trochu novější ne? Alespoň ty fotky Muldera a Scullyové :)

  14. mrx.friend napsal(a) 25.1.2016 v 15:15

    Díl jsem viděl ráno a pořád se nemůžu zbavit toho rozpačitýho dojmu a utřídit si myšlenky. Tím spíš se tedy těším na slibovanou recenzi ;-)

  15. mrx.friend napsal(a) 25.1.2016 v 15:16

    Mimochodem, už včera jsem si všimnul, jak se stránkám daří v návštěvnosti. Tři hodiny odpoledne a do tý doby už jsme tu šmírovali přes tisíckrát. Jen tak dál! :-)

  16. Pavel1963 napsal(a) 25.1.2016 v 15:27

    Nemohu se dočkat titulků-pořád se chosím dívat :-)

  17. ZuzkaMuf napsal(a) 25.1.2016 v 16:11

    možno stáhnout i přes torrent: http://extratorrent.cc/…ettv%5D.html

  18. Jan napsal(a) 25.1.2016 v 17:00

    Muzu se zeptat kdy a kde prosim najdu titulky k prvni epizode,nemuzu se dockat, predem moc dekuji, Jan

  19. qwon napsal(a) 25.1.2016 v 17:37

    Muze byt slovo zde v clanku odklikovatelne… ?… tak abych se po kliknuti rovnou dostal na prubeh ci stav titulku pripadne download …?

  20. Prdel napsal(a) 25.1.2016 v 17:42

    máte odkaz na stažení i na cz title??

  21. Xeninka napsal(a) 25.1.2016 v 17:55

    mrx.friend: nápodobně, dopoledne jsem se podívala a už během poledne mi spousta věcí začala vrtat v hlavě :)

  22. Jan napsal(a) 25.1.2016 v 18:23

    muzu se este zeptat, jsem opravdu vdecny za vasi skvelou praci , budou titulky este dnes a kolem kolite hodiny? Predem moc dekuji, Honza

  23. WirWareWerdadero napsal(a) 25.1.2016 v 19:55

    Už se nemůžu dočkat!!!!!!!!!­!!!!§

  24. Dennied napsal(a) 25.1.2016 v 20:04

    Stav titulku je videt zde
    http://www.serialzone.cz/…lky/10-rada/
    a meli by byt snad jeste dnes v noci. Skoda ze brzo rano vstavam, ale treba diky tomu odkazu pomuzu par lidem si to vychutnat jeste dnes. Snad to nejak stihne. 60% bylo uvedeno v 19:43.

  25. Janek napsal(a) 25.1.2016 v 20:18

    Už jsou někde titulky?

  26. Angelitos napsal(a) 25.1.2016 v 20:38

    Ty titule asi tak rychle nebudou ne? Epizoda teda šílená nacpali tam toho tolik, že nevím či jsem :D

  27. Sharon napsal(a) 25.1.2016 v 20:50

    Tak první epizoda viděna až večer a jsem nadšená :-) Nu a zítra hnedka další :-)

  28. BerryBlack napsal(a) 25.1.2016 v 21:28

    Mám ještě čekat na titulky? Je dneska ještě šance?

  29. kultx napsal(a) 25.1.2016 v 21:35

    Téda, vy jste plodní. Naše překladatelka se s tím ještě pořád pere. A ty titulky ze serialzone.cz nejsou naše… ale nebudu fašoun, odkaz tu samozřejmě nechám, kašlu na exkluzivitu a upřímně vám přeju, ať to všichni zkouknete co nejdřív, i když třeba ne z našich titulků…

    Navštěvovat nás snad budete i tak ;-)

  30. nabaa napsal(a) 25.1.2016 v 21:36

    Tak já jsem zatím na rozpacích (zejména z barvy a účesu Scullyové :-D ), ale fakt je, že mytologie nikdy nebyla mou oblíbenou částí Akt X. Počkám si na MOTWku.:-)

  31. BerryBlack napsal(a) 25.1.2016 v 21:43

    Na serialzone.cz to dneska asi taky nestihnou.

  32. Hanakin napsal(a) 25.1.2016 v 21:51

    Vydržím ještě do půlnoci, pak už to bohužel musím vzdát. Ale serialzone.cz mě ještě nikdy nezklamali. Připadá mi, že titulky byly k mání snad ještě dřív než epizoda seriálu :D Doufala, jsem aspoň že se tady objeví titulky dříve, nevadí. i still want to believe

  33. WirWareWerdadero napsal(a) 25.1.2016 v 22:05

    Nevadí . ) Pohoda . ) Počkám . ) Díky a Dobrou

  34. Jan napsal(a) 25.1.2016 v 22:06

    ja to nevzdam taky si pockam tady:-) drzim moc palce prekladatelce a moc ji za vsechny dekuji:-)

  35. Deshy napsal(a) 25.1.2016 v 22:44

    Já musím říct, že ač jsem fanoušek, tak za mě by to bylo zatím tak na 50%.
    Vzala jsem to s anglickými titulky, takže jsem nerozuměla úplně všemu doslova, takže to sjedu ještě s českými, jestli to nebude lepší.
    Já jsem tedy nikdy úplně nezbožňovala mytologii zvlášť jak se to táhlo dál a dál.
    Ale na druhou stranu, ta mytologie byla vždy taková náznaková, že člověk vždy čekal, jak se to bude vyvíjet.
    Tady mám snad i pocit, že už vše bylo řečeno hned od začátku a bylo to řečeno nějak moc přímo.
    I kdyby to nebyla pravda, tak mně tam chybí ta neurčitost, to postupné odhalování.
    Chápu, že 6 dílů je 6 dílů, ale co teď bude?
    Snad mě čeká překvapení a dá se z toho vytřískat něco s tou správnou atmosférou. Tady mi něco přišlo až moc násilné, je mi jasné, kam se potřebovali dostat a že toho potřebovali hodně vysvětlovat, ale bylo to na úkor atmosféry.
    A Scully na mě byla nějak moc jiným způsobem sexy, jinak než obvykle. Až na ten děsnej účes.
    Uvidíme, nenadchlo mě to. Nedovedu si představit, že by to někoho nalákalo.
    Ale je to můj názor a kdo jsem já:-).

  36. sjpetka napsal(a) 25.1.2016 v 22:56

    Ja som tiež trochu sklamaná, hlavne z toho, že sa Chris Carter velmi nepoučil z IWTB a tak polovica dielu mi tento film výrazne pripomína. hlavne tie kultové repliky, ktorých vrchol nachádzame vo verandovej scéne, kde sa asi povodne emocionalne zameraná scéna našich dvoch hrdinov mení na prehliadku fráz Chrisa Cartera. celú tu bolestivú záležitost ukončí až konštatovanie scully že mulder „vie čo robí“ – a jej odchod. až vtedy mi príde, že začnú opat hrat, dovtedy akoby i oni sami trpeli, že tie vety vobec musia vyslovovat. nie som si istá, či je naozaj nutné, púštat Chrisa ku scenárom prípadných budúcich epizod.

  37. mrx.friend napsal(a) 25.1.2016 v 23:30

    sjpetka: Co se týče herecké stránky, vidím to podobně jako ty. Gillian už sama v rozhovorech uváděla, že charakter Scullyové ve svý hlavě vytěsnila, co nejvíc to šlo a v prvním díle je to znát dvojnásob. Kolikrát mi přijde, že chudák přehrává a první scéna, kdy se Mulder se Scullyovou vidí po delší době, je vesměs bez emocí. „I am always happy to see you.“ ze sebe strašně tahá a prostě to nemá tu chemii, jako kdysi. Věřím, že se to s postupem času, jak natáčecí dny utíkaly, zlepší, ale tady ji prostě David jednozačně zastínil. I když v jeho případě, jak už jsem se taky dočetl z jiných názorů, souhlasím s tím, že je to spíš takovej ten Mulder z osmý a devátý řady, kdy už je lehce vyhořelej (a teď už je jedno, jestli mluvíme o postavě nebo o jejím představiteli). No, jak se tak začínam rozepisovat, zítra si dám repete s titulkama, abych ještě líp vstřebal tu konspirační linku a vidim to na sepsání vlastní recenze, začínam toho bejt plnej. A pokud by kultx nebyl proti, rád ji necham zveřejnit i tady :-)

  38. nettiex napsal(a) 25.1.2016 v 23:44

    Teda řeknu vám, zase slyšet tu geniální úvodní znělku, připomenout si staré epizody a ty úžasný potvory (Tooms!)… byl to velmi působivý začátek.

    Ale jak to pokračovalo… upřímně řečeno moc nevím, co si mám vlastně myslet. Pokračují v tradici „dáme vám jednu mlhavou odpověď a milion dalších otázek“ – a jo, je to teprve první epizoda, ale… co jsem to sakra zhlédla? :D Jestli má ten maník pravdu, tak o čem vlastně byla původní „pravda“? Co William, lovci, rebelové, černý olej… jak to do sebe zapadá?

    Celkově se mi epizoda líbila (ač se mi někdy malinko zdálo, že příliš tlačí na pilu – viz třeba přehršel odkazů na minulost – trochu mi to připomnělo první díl třetí řady Sherlocka, který kladl přílišný důraz na to, zavděčit se fanouškům. Ale doufám, že nová Akta X dopadnou lépe. Ačkoliv na druhou stranu to chápu – čekali jsme zatraceně dlouho.)

    Mno, pravda je tam venku a možná je naděje – alespoň v to chci věřit – že se ji někdy dozvíme. Jsem každopádně vážně zvědavá, jak z téhle kaše hodlají vybruslit.
    Vítejte zpět, Akta X! Už teď se nemůžu dočkat další epizody.

  39. Xeninka napsal(a) 26.1.2016 v 1:14

    Tato věta „Když se blíží závěr, máte pocit, že jste viděli hodně, ale zároveň skoro nic.“ přesně vystihuje mé pocity, hlavně když jsem nad tím i po dvou hodinách pořád dumala co mi „schází“.

    Jinak Gillian mi taky přišlo že „hledá“ Scully, ale nevadí, osobně mám radost, že se vůbec něco natočilo :)

  40. Jan napsal(a) 26.1.2016 v 1:59

    tak na serialzone uz to je… cekam celou noc a je to slovensky...... doufam ze u Vas to bude v cz? Predem dekuji… kdy asi budou hotove…mam este cekat? dekuji za odpoved, Honza

  41. Phoenix24 napsal(a) 26.1.2016 v 5:59

    Moje pocity jsou obdobné. CC nás uvedl do nového XF světa bombastickými scénami, velikášstvím, položil mnoho otázek. Možná tolik, že na ně ani sám nestačí odpovědět. 6 dílů na takovýto vstup a rozehranou hru, je zatraceně málo. Ale uvidíme. První díl byl značně rozptýlený-roztříštěný, je znát snaha CC o co nejvíc informací v omezeném čase. První epizoda je v podstatě úvodem, ale k čemu? Nechme se překvapit. A třeba – jak se stalo mnohokrát – si nakonec pustíme všech 6 dílů najednou a zjistíme, že to všechno do sebe skvěle zapadá:). Co se týče hlavních postav – jakožto shipper, jsem spokojená, i když jsou hlavní hrdinové od sebe. Líbí se mi Mulderova ironie a ukřivděnost v konfrontaci se Scullyovou. Naopak její zranitelnost a citlivost vůči Mulderovi. Je vidět, že ten jejich vztah se seriálem táhne jako červená nit. Pro mě byl(ten vztah) stále viditelný a hmatatelný. Je to tam. Mulder je dostatečně oprýskaný, zakuklený ve svém domě a plný deprese. První zablýsknutí XF je mu po chuti, vlévá mu to krev do žil. A toho se Scullyová bojí. Jako čert kříže. Ona šla dál, nebo se alespoň o to snaží. Přesto jí Mulder vždy strhne sebou. Nebo je to její strach o jeho zdraví, co jí za ním táhne. Nebo jejich společné břímě -William. Každopádně jsem ráda, že je vidím. Jsou starší, šedivější, mají více vrásek, jsou usmýkaní životem, ale přesto jsou to stále oni. Miluju je. A ať už dopadne dalších 5 dílů jakkoliv, díky CC, že nám dal naději, protože – there´s always ho­pe.

  42. BerryBlack napsal(a) 26.1.2016 v 9:12

    Ještě že jsem na serialzone nečekal. Slovenština je, ale kde vázne ta čeština?:-)

  43. Angelitos napsal(a) 26.1.2016 v 9:58

    To někdo prelozte že slovenštiny a je to hned no ní ;) mít PC a možnost už to pachtim :) musím se určité podívat znovu. Jinak jak pisete, že se Gillian hledá tak je to pravda že je trochu prkena, ale sakra už je to tolik let já se ji nedivim hlavně v nějakém rozhovoru David a Gillian říkali že bylo těžší se do toho dostat ale pak už byli jak doma tak jsem zvědavá :)

  44. Angelitos napsal(a) 26.1.2016 v 10:03

    Jinak recenze zas přesná …nechci vypadat že lezu Michalovi do zadku…ale fakt se to dobře čte. Jak to tak vidím tak všichni jsme trochu zmatení … Já hlavně nevedela vůbec co očekávat moc spoireru jsem neviděla a pořad nevím co z toho vyleze ale jedno je jisté…zklamání to nebude :)

  45. SA 3189 napsal(a) 26.1.2016 v 10:12

    mrx.friend: je vidět že jsi borec :) předpokládám… :) „I am always happy to see you.“ ze sebe strašně tahá a prostě to nemá tu chemii, jako kdysi. – Přesně! Tahá, protože pokud by měla nějaká žena všechno to, co spolu zažili S&M citově prožít, tak bude vážně raději, když M neuvidí a zapomene na něho u své chirurgie… Právě tady jim oběma ty věty věřím – ona není vůbec v tu chvíli happy. Už to, že ho vidí, ji musí hrozně zraňovat. Myslím, že tím přesně říká, jak se obává, toho co může po takovém střetnutí následovat – (a správně se obává), nechce žádné honění se za green little men, žádné konspirace. Prostě nechce. A v té větě to dává velmi najevo, což Mulder zcela klasicky ke své postavě pochopí hned na první pohled, ale nechce to přijmout, takže kontruje tím, že ho činí šťastným každá taková příležitost. Hodně sarkastické, z obou stran. Krasně mimochodem. Tam žádně chemie být, dle mého názoru, nesmí a vážně není. Jestli se potkali třeba po pár letech, co se jako postavy plynoucího děje seriálu neviděli, tak za mě, oba dva přesně hájili svoje pocity. A to je bohužel přesně to, co filmový kritik, který nikdy Akta neviděl nepochopí.
    Uff, to jsem od sebe nečekala… Asi to fakt je událost, když i já sem napíšu tak dlouhý a obhajující komentář… :)

  46. Jan napsal(a) 26.1.2016 v 10:14

    a jak to bude s titulkama na druhy dil? Uprmie se mi zde opet nechce cekat do 2:15 a pak si to stahnout slovensky.....ani jsem na to s tema sk titulkama nekoukal…

  47. X napsal(a) 26.1.2016 v 10:33

    povodne som to ani neplanoval pozerat, ale uz sa vsade na socialnych sietach mihali rozne naznaky spolierov, tak som si to stiahol a pozrel

    SPOLIER:
    pravdupovediac, mam dost rozporuplne pocity – ta scena s tym „ufom“ v hangari, warp drive a co ja viem co este, prislo mi to strasne smiesne a naivne… v starych seriach sa veci ukazovali postupne, boli tam naznaky niecoho, a aj ked Mulder UFO uz videl, tak mu vymyli mozog… no prislo mi to take dost nepravdive aj na akty x

    ten „konspiracny orgazmus“ mi tiez prislo, ako keby Mulder nebol inteligentny absolvent Oxfordu, ale nejaky vidlak, ktory cita Zem a Vek a pocuva Slobodny vysielac… vsetko pozliepal dokopy a vydaval to za svoju pravdu… opat raz – v povodnej serii bol sice paranoidny, ale mal nejak ucelene myslienky, nechrlil jednu vec za druhou

    neviem, ci to je chyba hercov alebo samotneho scenaru, ci dialogov, ale bolo to take nemastne-neslane

    dufam, ze dalsie casti budu lepsie… videl som povodnu seriu 3×, teraz ju pozeram 4× (som na piatej serii), takze by som bol rad, aby sa tato 10ta aspon priblizila

  48. Smith napsal(a) 26.1.2016 v 11:02

    X: Ja len dufam, ze to nie Carter sa zblaznil ale Mulder mal fakt velke depresie tak mu preskocilo. A to fakt uplne.

  49. Oscar napsal(a) 26.1.2016 v 11:36

    Co mate proti slovencine ,nechapem.

  50. BerryBlack napsal(a) 26.1.2016 v 12:49

    Budou ty titulky dneska? Už zvažuju, že si to pustím ve slovenštině:-)

  51. Hanakin napsal(a) 26.1.2016 v 13:27

    Ty slovenské titulky…(Nic proti slovákům), ale ty titulky jsou skoro tak bez emocí jako jejich dabing. A taky jde o pohodlí při čtení. Proto než si pustím epizodu konečně bez angl. tit., tak si to radši přepíšu do češtiny.

  52. Tereza napsal(a) 26.1.2016 v 13:35

    To mi ani neříkejte, že SK titulky jsou tak špatný. Mne strašně štve, že to všichni už viděli, je to samá recenze a spoiler a já čekám na CZ titulky. Ne, že bych si to nemohla pustit v originále s EN titulky, ale přeci jen, když už to tu máme, chci si to plně užít. A už to nejde vydržet.

  53. captain napsal(a) 26.1.2016 v 13:55

    První díl super. Přesně jak jsem čekal. Velmi aktuální! Díval jsem se nakonec s SK titulky. Nesedí přesně na verze AVS. Jsou načasované údajně na verzi Killers. I tak jim jde dobře rozumět i v originále. Těším se moc na dnešní díl.

  54. mrx.friend napsal(a) 26.1.2016 v 14:18

    captain: AVS? Nemáš na mysli spíš ARV? :-D

  55. Jan napsal(a) 26.1.2016 v 14:22

    Mohu se prosim este jednou zeptat, vcera kolem pulnoci jste napsali oznameni ze max. do dvou hodin budou ceske titulky,cekal jsem zbytecne a ne jen asi sam..... muzete prosim napsat kdy budou ceske titulky k prvnimu a druhemu dilu… prosim ceske… predem dekuji za odpoved…myslim ze nejsem sam kdo na to tady ceka,chapu ze to neni lehky ukol a jsem za vasi praci vdecny ale kdyz napisete ze neco bude do dvou hodin a lidi tady cekaji do noci a nakonec nic neni tak je to trochu smutne, predem dekuji za vasi odpoved,Honza

  56. captain napsal(a) 26.1.2016 v 14:26

    To mrx.friend: Oba první díly mám v „The.X-Files.S10E01.720p­.HDTV.x264-AVS.mkv“ dobrá kvalita v poměru k velikosti, viz: http://tv-release.net/?…

  57. mrx.friend napsal(a) 26.1.2016 v 14:27

    Jan: Kultx se nikdy nezmiňoval o tom, že česká verze bude do dvou hodin, nepleť si to se serialzonem, který překládají paralelně ;-)

  58. mrx.friend napsal(a) 26.1.2016 v 14:31

    captain: Čekal jsem, jestli se tenhle vtípek ujme nebo ne :-D Když jsem četl tu AVS zkratku, napadlo mě okamžitě ARV (Alien Replica Vehicle) z daný epizody, tak jsem se na to snažil udělat narážku ;-)

  59. Jan napsal(a) 26.1.2016 v 14:35

    Tak dobra ale vcera odpoledne tady bylo psano ze ceske titulky tady behem dne nebo vecera budou, ja se jen ptam kdy tedy budou titulky v ceskem jazyce pro prvni a druhy dil, dekuji moc,Honza

  60. G.Logan napsal(a) 26.1.2016 v 15:57

    Teda… pod dlouhé době opět zde :)
    První epizoda skvělá, musím uznat, že se jim povedla rozbor epizody a herecké výkony komentovat nebudu bylo rozebráno výše, ale za mě 6 hvězdiček z 5 :)))
    Doufám , že další díly budou aspoň tak dobré jako tento.
    S pozdravem G.Logan

  61. Smith napsal(a) 26.1.2016 v 16:03

    Hanakin: Tie slovenske titulky nie su prave najlepsie ale tiez sa netvarme, ze vsetky ceske titulky su uzasne. Je kopec ludi, ktori prekladaju rozne kvalitne a vobec nezalezi ci to je cestina alebo slovencina tak nechodme zbytocne do tejto oblasti.

  62. Tereza napsal(a) 26.1.2016 v 16:07

    Já na CZ titulky počkám do 20.hod a pokud nebudou, pouštím se slovenskými titulkami, jinak serialzone má již 50% překlad druhého dílu – též v SK.
    Jinak samozřejmě překlad není hračka a moc si vážím úsilí překladatelky či překladatelů pro KultX.

  63. Honza napsal(a) 26.1.2016 v 16:10

    Tento web je perfektní a stojí za ním pořádný fanouškovský srdce a proto mě to trhá srdce, když musím napsat „takovou dobu se čekalo na nový Akta, že když je to konečně tady, titulky nikde!“ A to je myslím velké MINUS.
    Ku..va fandim!

  64. Hanakin napsal(a) 26.1.2016 v 16:43

    Smith: Ano já vím. Taky netvrdím, že všechny české titulky jsou perfektní. Nejsem žádný xenofob, ale zrovna u tohoto seriálu chci mít při čtení titulků pohodlí. Mateřský jazyk je mateřský jazyk. Ale konec konců, pořád lepší slovenské titulky než žádné.

  65. Mulder napsal(a) 26.1.2016 v 16:45

    No taky jsem čekal větší nasazení co se týče překladu, ještě že slováci tak neotálejí a neser*u na to jak ty „fanoušci“ tady..

  66. Smith napsal(a) 26.1.2016 v 16:47

    Hanakin: ja som to skusil so slovenskymi, aby som sa pozrel aky to ma preklad, ale velmi mi to nesedelo prekladatelsky. Okrem toho neviem preco prekladaju na SD verziu ked snad vsetci stahaju v dnesnej dobe v HD a na HD to nepasuje vobec.

  67. kultx napsal(a) 26.1.2016 v 18:03

    Byl to boj (náš boj!), stálo to hodně nervů a vyžádalo si řadu audiencí u Kuřáka, ale nakonec jsou tu české titulky pro první epizodu desáté série. Stahovat je můžete přímo v článku.

  68. Tereza napsal(a) 26.1.2016 v 18:29

    Úžasná holka. :-) Moc díky XGirl, máš můj obdiv, musela to být makačka. Textu je tam opravdu hodně.
    Díky.

  69. Jan napsal(a) 26.1.2016 v 18:39

    a k druhemu dilu budou titulky prosim kdy? Jinak moc Vam dekuji a drzim palce:-) Honza

  70. Jan napsal(a) 26.1.2016 v 18:43

    kultx :s prominutim, kz vas se to taha jako z chlupate deky… prosim kdy budou ceske titulky k druhemu dilu, ten prvni preklad prisel trosku pozde a uz jsem ani nedoufal tak jsem to zkouknul se slovenskymi tit. snad to nebude stejne jako u prvniho dilu, muzete prosim konkretne napsat kdy??? Aby jste nas tady opet nedrzeli do tri hodin do rana, dekuji

  71. Callysto napsal(a) 26.1.2016 v 18:55

    Doprkýnka dubovýho, tak si to vy mladí pusťte taky s anglickými titulky, stejně se všichni učíte anglicky ve škole, tak se trochu procvičíte :-D Já stará větev to zvládám taky. Berte ohled na překladatele, nemají na práci jen tohle.

  72. Anie napsal(a) 26.1.2016 v 18:59

    Nevím proč, ale nejde mi to nijak pustit. Mohl by někdo poradit jak a přes co se díváte?

  73. captain napsal(a) 26.1.2016 v 19:01

    To mrx.friend: Myslím, že jsme si porozuměli výborně. A o tom konspirace je. Mluvíme o tom též, jinak, nezaujatý neví nic, zaujatý tápe a my, „chceme věřit.“ Anebo… dávno víme!

  74. mrx.friend napsal(a) 26.1.2016 v 19:18

    Anie: BS.Player přehrávač by si měl poradit s každym formátem ;-)
    captain: Anebo tak :-D

  75. ?? napsal(a) 26.1.2016 v 19:22

    Necakajte pravdu lebo aj tak sa dozviete len poloravdu a mozno ani tu nie.. co je vlastne pravda? Kusok mytologie z Roswellu? Ci odkaz na Jose Chungs From outor space a dvojdiel Dreamland? Dufam ze tento rozbehnuty vlak nestopnu a zniva sa budem moc spytat sam seba, kde je pravda..

  76. Jitka napsal(a) 26.1.2016 v 19:34

    Bude prosím přečas i na Web-Dl? :-)

  77. ?? napsal(a) 26.1.2016 v 19:44

    Nie je to prvy diel kedy vlada vyuziva mimozemske technologie pre pokusy ci zastrasovanie. Podla mna logicky krok nez hned na uvod ukazat pravu mimozemsku kolonizaciu to uz by bolo scifi a chybalo by tam to triezve napatie a atmosfera tajomna

  78. Anie napsal(a) 26.1.2016 v 19:45

    mrx.friend: Děkuji mockrát.

  79. lookynator napsal(a) 26.1.2016 v 20:08

    Díky za titulky!

  80. Tony napsal(a) 26.1.2016 v 21:13

    Titulky na verzi od kapitána (captain2) AVS-720p s verzí killers 400p úplně nesedí, lehké zpoždění, ovšem konverzaci stíhají, i když to není 100%, i tak jsem rád :-). Fox Mulder oslovil Scullyovou „Dano“? :D

    Je KILLERS verze v 720/1080p verzi k mání? thenks :-)

  81. mrx.friend napsal(a) 26.1.2016 v 21:25

    Tony: Oslovil, měla to bejt štiplavá narážka na to, že ji takhle „důvěrně“ předtím oslovil O'Malley ;-)

  82. MlaW napsal(a) 26.1.2016 v 21:41

    Tak tahle epizoda byl opravdu solidní hnůj. Vlastně spíše taková zručně natočená srajda. Ten scénář co krásně popírá skoro všechno na co údajně má navazovat, ty nechutně umělé skoro až trapné dialogy, zkratkovitost děje, naprosto nezvládnuté (odfláknuté?) objasnění toho co se vlastně dělo mezi 9 a 10 řadou… bleh, to opravdu velkého fanouška, který před sledováním projel kompletně celej seriál moc bolí…

    Hodnocení: 4/10 (pro fanoušky: 2/10)

    Do teď jsem věřil, že druhý film, bylo prosté šlápnutí vedle a spíše takový krásný omyl, jenže mám strach, že Carter už se na původním seriálu zcela vyčerpal a dál nemá co tahat z rukávu, tak raději pošpiní to co kdysi celých devět let budoval. Ještě jim dám šanci u další epizody a jestli nevyjde ani ta, tak s tím nebudu dál ztrácet čas. A to jsem prosím opravdu neměl žádná přehnaná ačekávání…

  83. Tony napsal(a) 26.1.2016 v 21:52

    mrx.friend, to jsem potom z kontextu pochopil, ale dík :-) ten díl mi přišel jako 10 minut, tak jsem to hltal :-) :-p ten další dle recenzí bude ještě větší pecka...... :-)))

  84. WirWareWerdadero napsal(a) 26.1.2016 v 22:22

    Dikec moc . )

  85. Tereza napsal(a) 26.1.2016 v 22:40

    MlaW: Nevím, zda tě druhá epizoda potěší, mne nepotěšila více než ta první. A souhlas. Je to šílené.

  86. clarissa napsal(a) 26.1.2016 v 22:57

    Nemůžu říct, že by se mi to nelíbilo. Vidět Muldera a Scullyovou na obrazovce je zážitek, ale Carter mě svou novou vizí naprosto vyděsil. Mimozemšťani mají být najednou ti hodní, co chtěli chránit lidstvo? Totální popření celé mytologie.

    Jinak děkuji moc za skvělé titulky :).

    A pro ty, co úvodní epizody nenadchly: Na třetí epizodu se sypou slova chvály ze všech stran. Nešetří se absolutním hodnocením a slovy jako „masterpiece“ ;), což je dost rozdíl od toho, jak vlažně byla novináři vesměs přijata Carterova epizoda.

  87. wishmasterX napsal(a) 27.1.2016 v 2:46

    Za mě naprosto perfektní, protože tahle epizoda je taková „nejvíc“ Akta X za celou historii celého seriálu, která se naprosto dokonale opírá o dění kolem nás, kdy jsem za poslední roky nejednou prohlásil, že to co se děje, je snad Matrix a nebo Akta-X a teď se moje myšlenky zhmotnily a stejně tak u tvůrce / tvůrců celého seriálu a tohle mhlo vzniknout jen proto, protože pro většinu to bude prostě jen seriál a nebo slátani, takže těm „kuřákům“ to prostě nemůže ublížit … Moje hodnocení je 11 z 10 …

  88. lucik napsal(a) 27.1.2016 v 6:43

    Moc děkuji za tento skvělý web a překladatelce za české titulky- hodně potěšily :-);-) Díky

  89. X napsal(a) 27.1.2016 v 9:06

    velka hanba vsetkym, ktori tu nadavate na web, ze vam neda ceske titulky… preboha ste v 21. storoci, mladi ludia a neviete po anglicky??? hanbit sa mate vy, a nie administrator tohto webu… ubohe

  90. SirWimpyIX napsal(a) 27.1.2016 v 9:28

    Nebude nekdo resit precas na HD verzi?
    The.X-Files.S10E01.720p­.HDTV.x264-AVS

  91. yscully napsal(a) 27.1.2016 v 11:49

    souhlas s X a Callysto:
    Nebýt tohoto webu, tak se o nové sérii devadesát procent z vás dozví akorát z upoutávek na JOJ a vůbec by vás neštvalo, že to vidíte „až“ týden po premiéře. Tady máte všechny dostupný informace jako na stříbrným podnose a nakonec budete vřískat, že „někdo nechal do noci čekat na titulky“, „leze to z vás jak z chlupaté deky“, „jaktože 72 hodin po premiéře někdo pro nás ve svým volným čase zadarmo nepřeložil titulky? MINUS!“ „Slovensky? Děláte si prdel? Chceme to česky, chceme to zadarmo a chceme to HNED, abysme si to vychutnali“ „A kdy budou titulky na dvojku, bude to taky tak příšerně trvat?“

    Lidi, jste normální?

  92. clarissa napsal(a) 27.1.2016 v 14:11

    yscully: Přesně!

    Jinak já sama se i díky Aktům naučila celkem obstojně anglicky. Minimálně jsem díky nim začala hodně v angličtině číst. Takže všem vřele doporučuji: http://virtualseasonx.org/

  93. gedzitka napsal(a) 27.1.2016 v 18:49

    Cafte ludia – konecne sme vsetci asi s5 :-))) Vdaka webu a novym XF. Chcem len v kratkosti vyjadrit svoj nazor – podporujem jednoznacne nove XF a su uzasne!!! Podla mna si musime zvyknut na vela vecia hlavne doba sa zmenila a vsetko aj okolo nas uz to nie su roky 90te ze jo? Normalne nemozem uverit ze pozeram XF a to 10 seriu!!!! Ked som pocula titulnu melodiu bolo to uzasne citila som sa ako za starych cias. Chcem sa vyjadrit k prvemu dielu-podla mna ho urobili dobre. Ano myslim ze povodne natacali stretnutie M a S s bozkom na privitanou ale asi to vystrihli. podla mna GA a DD zahrali svoje postavy dokonale. Scully si Scully ako vzdy!! Akurat ze nemozeme cakat ze to bude ako predtym. Aj oni dvaja myslim v seriali si presli kadeakymi cestami a nemozeme cakat ze ich vztah bude ako na zaciatku. Podla mna ta laska pochopenie dovera a caring about each other su tam stale aj ta chemia. Len je to trosku inak. Tak ako ked deti rastu a podobne. Kazdy vztah sa meni. Neznamena ze je to zle len sa to meni tak ako aj nas zivot. Podla mna je to super a tesim sa na dalsie diely. Chcem sa podakovat Michalovi za manazovanie tohto webu a tesim sa na nove news. Vdaka ludom ktori sa snazia pracovat s titulkami pre tych ktori ich potrebuju.

    Hlavne sa musime stotoznit s tou dlhou prestavkou lebo myslim si ze stale tomu akosik nevieme uverit ze XF su tu s5. Nie vsetky diely ani v starych seriach boli uplna tutovka ale proste XF milujeme preto sme tu a hlavne milujeme Gillian!!!! :-))))))))))))))))))) takze stop complaining and lets watch again and again and again :-)))

  94. Manitoba napsal(a) 28.1.2016 v 6:28

    Tak já opravdu nevím celé mi to přišlo nějáké takové podivné. Mulder si jde ošahat mimozemskou loď naprosto bez problémů. Pak se tam objeví dívka která je klíč uplně ke všemu což jsem něják nepochopil proč tomu tak je. Ve starých aktech X bylo všechno hezky jen v náznacích což tomu dodávalo punc pěkného tajemna.

  95. Mark napsal(a) 28.1.2016 v 23:29

    už je to online i zde http://sledujserialy.sk/serial/akta-x/

  96. nadya napsal(a) 31.1.2016 v 23:27

    Tak jsem konečně viděla první díl a nejsem zklamaná. Ta nostalgie na mě úplně padla, už jen tím začátkem. A ta znělka…Neočekávala jsem raději moc, ale i tak jsem spokojená. Na rozjezd dobrý díl. Plno otázek zůstává. Ta chemie mezi nima stále je. Těším se na další díly.

  97. Lerko napsal(a) 2.2.2016 v 11:21

    Ty titulky by potřebovali korekci. Evidentně ste překládali titulky pro chluchý, protože tam zůstala spousta věci, který v klasických titulcích být nemají. Nehledě, že to časování a dělení vět taky není nejlepší. Bude ty titulky ještě opravovat nebo tohle je pro vás finalní verze?

  98. RED napsal(a) 2.2.2016 v 12:24

    Zrovna se dívám na první díl s vašimi titulky a bylo by fajn, kdybyste si je po sobě zkontrolovali. Moc vám nesedí časování, o chvilku se předbíhají (tak 0,25 s), některé titulky chtějí spojit, aby se daly v pohodě číst a nebyly roztržené uprostřed věty. Seriál si zaslouží dobré titulky a když už na tom makáte, tak tomu dvě hoďky navíc můžete dát. Ale díky za snahu.

  99. Grander napsal(a) 3.2.2016 v 2:58

    „William B. Davis …Kouřícího, … a osobně mě velmi zajímá, kdo mu na závěr připaloval. Že by Marita?“

    Něměl autor na mysli spíš Dianu Fowley? ;-)

  100. Káča napsal(a) 8.3.2016 v 14:41

    poraďte mi kde na to kouknout prosím, vůbec mi to nejde najít kde by to bylo ke shlédnutí. Díky

Řekněte nám svůj názor!